Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Rød Bourgogne 2018 – 3

Côtes de Beaune og Côte Chalonnaise - smagning af 28 vine

Lidt længere syd på bliver den i forvejen solrige årgang 2018 takken varmere. Côte de Beaune er klimatisk nært beslægtet med Côte de Nuits og kan derfor forventes at levere tilsvarende fine resultater. Men Côte Chalonnaise er lidt sydligere beliggende og distriktet har i de senere år været inde i forrygende kvalitetsfremgang. Samtidig har området evnet at holde nogenlunde igen på den pris-tsunami, der har hærget de mere prestigiøse Bourgogne-distrikter. Så hvor godt er det gået for Côte Chalonnaise i 2018 i forhold Côte de Beaune?

Pommard 2018 fra Domaine Heitz-Lochardet forhandles af The Wine Company

Côte de Beaune

Kun ti kilometer adskiller starten af Côte Chalonnaise fra afslutningen af Côte de Beaune, hvor Côte de Beaune reelt er en forlængelse af Côte de Nuits, der har opnået så fine resultater i 2018. Det er derfor oplagt, at vinene fra Côte de Beaune 2018 også er glimrende, men hvad med Côte Chalonnaise?
Selv om Côte Chalonnaise kun ligger marginalt sydligere, er både klima og jordbund markant forskellige fra det, vi finder i det centrale Côte D’Ors. Derfor kan 2018-vinene fra Côte Chalonnaise sagtens opføre sig anderledes, både hvad angår stil og kvalitet. Først ser vi dog nærmere på, hvad Côte de Beaune har at byde på i 2018, og vi lægger ud med Hautes Côte området.
Det glade budskab er, at også Haute Côte de Beaune har leveret mange glimrende vine, og at priserne er overkommelige – omend ikke direkte attraktive. Regn med at skulle betale omkring 200 kroner pr. flaske, men så får man også den autentiske Pinot-oplevelse med en solid og charmerende frugtrigdom og udmærket saftighed. Tanninerne er generelt af den blødere slags, men fuldt tilstrækkelige, og balancen er glimrende. Vinene er drikkeklare i dag, men vil sikkert udvikle sig pænt over de næste par år.

Santenay 1. Cru Clos Rousseau 2018 Vieilles Vignes fra Domaine Bauchey-Legros forhandles af Vinens Verden

Et opgør med fordomme

Før vi går i gang med kommunevinene, må jeg komme med en tilståelse: Personligt er jeg ikke den store fan af Santenay eller Pommard. Santenay leverer ofte ganske stramme vine, hvor frugtintensiteten ikke er imponerende. Pommards vine er ganske vist konsekvent velstrukturerede og med solid frugttæthed, men charmen og detaljerigdommen er begrænset. Det er  selvfølgelig personlige fordomme, og jeg må indrømme, at de blev gjort slemt til skamme i 2018.
Santenay brillerer i 2018 ved at have overdådigt saftig frugt og masser af tyngde og velmodnede og tilgængelige tanniner i et sådant omfang, at de sandsynligvis vil udvikle sig glimrende over tre til fem år. De kan dog drikkes i dag, men vil vinde meget ved at blive hældt om et par gange. Priserne er nogenlunde rimelige, og selv en 1.Cru kan fås for mellem 300 og 400 kroner, hvad der ikke er nemt at finde i Côtes de Nuits. Drukket i dag, er kvalitetsspringet mellem Hautes Côte og kommunal Santenay begrænset, men mærkbart.

Fra Pommard til Beaune

Meget af det samme positive gælder for Pommards vine, der er sprunget ud af skabet og nu fører sig frem som de rene frugtbomber. Men Pommard-vinene har heldigvis bevaret deres kontante struktur og deres tanninrygrad, så det er helt klart vine, der er værd at gemme på – i det mindste et par år, men meget gerne længere. Prisniveauet er sammenligneligt med Santenays, men kvaliteten har lige fået et par point op. Spændende vine, der præsenterer sig optimalt i 2018.
Nu når vi så til distriktets hjerte, nemlig markerne lige rundt om Beaune, der er bemærkelsesværdigt velbestykkede med 1. Cru – der er mere end 40 forskellige at vælge imellem. 2018 har været et usædvanligt lykkeligt år for Beaune, der måske er det område i hele Côte D’Or, hvor årgangen har præsteret den mest bemærkelsesværdige kvalitetsfremgang.
Flere af Beaune-vinene er direkte enestående med deres formidable aromarigdom og dybe delikate frugt, hvis betydelige intensitet på ingen måde går ud over finesse eller balance. Især vil jeg gerne fremhæve Vigne de L’Enfant Jesus Premier Cru, der i 2018 sagtens kunne få en til at undre sig over, at der ikke er nogle Grand Cru marker i Beaune. En høj flaskepris ganske vist, men se bare, hvad man eksempelvis må betale for en Le Musigny.

Côte Chalonnaise

Forhåndsbekymringerne om den særligt solrige og tørre årgang burde om noget sted bevise deres berettigelse i Côte Chalonnaise, da vejrguderne velsignede området med endnu mere sommervarme end de lidt nordligere distrikter. Konklusionen er dog, at avlerne har været rigtigt gode til at håndtere de krævende dyrkningsvilkår. Området leverer kvalitetsvine, der på ingen måde fremstår med rigelig varm eller kogt frugt eller med de stamme tanniner, der let opstår, når vinstokke tørkestresses.
Generelt er frugten i Côte Chalonnaise 2018 mørkere i sit aromaspektrum end længere nordpå. Men friskheden er bevaret, og druekarakteren er intakt, hvad der ellers kan være svært at praktisere, når det gælder Pinot Noir under varme vilkår. Det er oftest kraftfulde vine, men de bærer deres høje alkohol uden noget problem, og tanninerne er solide og ovre i den blødere genre. Igen oplever vi, at kvaliteten i 2018 er bemærkelsesværdigt konsistent og på et ganske pænt niveau, og selv om priserne også her er steget, er der stadigt gode køb at gøre. Så hold øje med Côte Chalonnaise. Ikke mindst bliver det spændende at erfare, hvad distriktet kan præstere i den forhåndsberømmede årgang 2019. Indtil da, kan man med fordel fylde lagrene op med 2018. Det kan næsten ikke gå galt.

Bourgogne Haute-Côtes-de-Beaune le Clou 2018  er fra Domaine Bourgogne-Devaux forhandles af Juul’s

SMAGNING Bourgogne 2018 Côtes de Beaune

Bourgogne Haute-Côtes-de-Beaune Pussey 2018 Domaine Bourgogne-Devaux

Varm Pinotfrugt med lakridstoner og solidt vanilje-egekrydderi. Pænt givende allerede nu og med et køligt helhedspræg. Delikat duft med moderat styrke og lidt mineralitet. Saftig smag med god renhed og tilpas frugtintensitet. Velkrydret, let og med venlig tannin. Drik her og nu. 87 | 199,00 Juul’s

Bourgogne Haute-Côtes-de-Beaune le Clou 2018 Domaine Bourgogne-Devaux

Ristet, mørk, delikat frugt med floralt parfumeret krydderi og dejlig friskhed. Velafpasset ristet egetræ og velpoleret Pinot-præg. Blød, lettilgængelig og frugtig. Tilpas tannin og pæn balance og tiltalende sødmefuldhed. Umiddelbart charmerende og allerede letdrikkelig.
88 | 219,00  Juul’s

Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune 2018 Domaine Lucien Jacob
Bourgogne Haute-Côtes-de-Beaune les Chamlains 2018 fra Domaine Decelle & Fils forhandles af Juul’s

Rig, røget og sødmefuld Pinotnæse med sorte bær, pæn mineralitet og nydelig detaljerigdom. Allerede aromatisk veludviklet og umiddelbart tiltalende. Kultiveret krydret med karamel og kaffe. Frisk vin i kølig stil med tilpas tanninrygrad. Saftig, aromatisk, med god syrebalance og moderat egetræ. Letdrikkelig.
88 | 169,00 v/6 fl The Wine Company

Bourgogne Haute-Côtes-de-Beaune les Chamlains 2018 Domaine Decelle et Fils

Aromatisk, rød bærduft med et lettere parfumeret præg, pæn mineralitet og et touch ristet egetræ. Charmerende, givende og med autentisk Pinot-karakter.  Tæt mundfrugt med udtalt saftigt udtryk og tilstrækkelig tanninstruktur. God fylde og tyngde med intenst bærpræg i eftersmagen.
88 | 199,00 Juul’s

Bourgogne Haute-Côtes-de-Beaune la Daligniere 2018 Domaine Bourgogne-Devaux

Floral, sødmefuldt krydret duft med ristede kryddertoner. Pæn detaljerigdom og god styrke. En del egetræ og med afdæmpet mineralitet. Moderat frugtintensitet, udmærket rankhed og tiltalende balance. Vin med solid struktur og mørk bærfrugt med pæn Pinot-karakter. Tilpas saftighed med velmodnede tanniner og god længde.
89 | 199,00 Juul’s

Chassagne-Montrachet Les Benoites 2018 Vincent Rachelet

Sødmefuld næse med kokos og vanilje. Generelt kraftigt krydret duft med ristet egepræg. Intens mørk frugt og nydelig sødmefuldhed. Potent og givende og med et næsten oversøisk udtryk. Flot, tæt frugt og nydelig velmodnet tanninstruktur. Kraftfuld og fyldig vin med kontant egetræ og ekstraktrig frugt med masser af eftersmag. Powervin, men tiltalende i al sin overdådighed, selvom Bourgognepræget er behersket. 90 | 340,00 Vestergaard Wines

Santenay 2018 Louis Latour

Dyb, rød, frisk og saftig frugt med jordbærtoner og et lettere likørpræg. Charmerende krydret med blomstertoner og lidt lakrids. Pæn harmoni, udmærket styrke og tiltalende renhed. Saftig vin med en lidt enkel opbygning, men med tilpas frugtighed, moderat tanninintensitet og et letdrikkeligt og umiddelbart helhedspræg.
88 | 199,00 på tilbud Laudrup vin

Volnay Les Eschards 2018 Mark Haisma

Tung, mørk og ren frugt med udmærket intensitet og præg af blomme og sveske, tobak og lakrids. Sødmefuldt krydret med mørkt puddersukker. Kræver grundig luftning, men belønner fliden med stor charme og detaljerige, delikate aromaer. Blød vin med betydelig frugttæthed. Venlig og ligetil og alligevel med dybde og struktur. Godt integreret tannin med pæn intensitet og udmærket tyngde. Nydelig distriktsidentitet. Bør gemmes et par år. 91 | 379,00 på tilbud Laudrup vin

Santenay 1. Cru Clos Mouches 2018 Vincent Rachelet
Santenay 1. Cru Clos Mouches 2018 fra Vincent Rachelet forhandles af Westergaard Wines

Mørk, velpoleret frugt med mørke hyldebær- og kirsebærtoner tilsat grønne urter. Flot renhed og god intensitet– kultiveret ristet egetræ og harmonisk og afdæmpet krydret. Tung, saftig og ret bred, mørk sødmefuld frugt med betydelig tæthed og tyngde. Venlig tannin og generelt til den frugtdrevne side. Ligetil og med god længde og styrke. 88 | 400,00 Vestergaard Wines

Santenay 1. Cru Clos Rousseau 2018 Vieilles Vignes

Næse med pæn mineralitet og et gennemført køligt udtryk. Tilbagetrukket, mørk frugt med dejlig renhed, rankt præg og pænt doseret egetræ. Saftig, bærdrevet vin med tyngde og fylde. Velintegrerede bløde tanniner og behersket krydderi og beskeden mineralitet. Sikkert meget ung endnu, så vent lidt.
89 | 279,75 på tilbud Skjold Burne

Santenay Clos de Malte 2018 Domaine Louis Jadot

Eksotisk, mørk frugt med et lettere hedvinspræg og diskret egetræ. Flot drueudtryk, dejlig renhed, og diskret charme. Blød, mørk tæt frugt med velvalgt sødme og afrundede tanniner, der først for alvor slår til i eftersmagen. Charmerende, velafbalanceret, aromarig og velstruktureret med betydelig ekstraktrigdom og fornem tæthed. Flot teknisk niveau. Gem den et år eller to – tålmodigheden vil blive belønnet.
91 | 269,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

Pommard Noizons 2018 fra Domaine Berthelemot forhandles af KB Vin
Santenay 1. Cru Clos Rousseau 2018 Vieilles Vignes Domaine Bauchey-Legros

Ristet, mørk frugtnæse med hyldebærtoner krydret med kaffebønne, let medicinske toner og markant egetræ. Eksotisk og med betydelig styrke, velvalgt pæn sødme, masser af personlighed og god mineralitet. Smag med solid frugttæthed baseret på mørke bær. Aromatisk rig, harmonisk, ekstraktrig og med kultiveret saftighed. Lettilgængelig og koncentreret vin med betragtelig fylde og pæne udviklingsmuligheder. 90 | 429,00 Vinens Verden

Pommard 2018 Domaine Bourgogne-Devaux

Intens næse med flot frugtstruktur og pæn delikatesse. Velkrydret med grønne urter og tiltalende friskhed. Diskret sødmefuld duft med nydelig mineralitet og flot balance. Autentisk og køligt Pinot-præg. Saftig vin med betydelig aromarigdom, god ekstraktrigdom og præcis tanninstruktur. Harmonisk, vellykket og letdrikkelig. Sikkert gode udviklingsmuligheder. 90 | 395,00 Juul’s

Pommard Les Vignots 2018 Domaine Bourgogne-Devaux

Røget, delikat og autentisk Pinot-næse med mørke bær. Tiltalende friskhed, med sammensat og kultiveret aromaprofil. Flot floralitet, dejlig delikatesse og stor styrke. Indtagende, vellykket og umiddelbart charmerende og med betydelig aromarigdom. Velstruktureret, rank og saftig vin med dejlig ren frugt med pæn tæthed Glat, velafbalanceret, harmonisk og med kultiveret krydderi. Dejlig i dag, men sikkert endnu bedre om et par år. 91 | 450,00 Juul’s

Pommard Noizons 2018 Domaine Berthelemot

Dyb, frisk solbærfrugt med køligt, sprødt helhedspræg, nydelig renhed, udmærket styrke og lakridset krydderi. Kultiveret sødmefuldhed og udmærket floralitet. Flot integreret egetræ med velvalgt ristning og vellykket Pinot-karakter. Intens frugtighed og god tæthed. Blød, men tilstrækkelig tanninstruktur. Harmonisk, med dejlig friskhed og god styrke.
91 | 340,00 KB Vin

Pommard 2018 Domaine Heitz-Lochardet
Pommard 2018 fra Domaine Heitz-Lochardet forhandles af The Wine Company

Medicinsk og urtet næse med mørk frugt og lakridskrydderi. Pæn mineralitet og veludviklet aromaprofil. Diskret brug af egetræet og med dejlig renhed. Saftig, frugtdrevet, med udmærket tæthed og flot friskhed. Intens og venlig vin med pæn frugtsødme og tiltalende Pinot-udtryk. Lettilgængelig, velstruktureret og charmende vin med flot fylde og god intensitet. 91 | 325,00 The Wine Company

Chorey-Les-Beaune Vieilles Vignes 2018 Sylvain Loichet

Næse med kølige, røde bær, god floralitet, diskret sødme og tilpas mineralitet. Afdæmpet krydret med et touch lakrids. Fin harmoni, udtalt delikatesse og velpoleret duftintensitet. Smag med afbalanceret fylde og tiltalende aromatiske detaljer. Glat og givende vin med umiddelbar charme, og solid tanninstruktur. Velindpakket mineralitet med godt integreret egetræ. Vellykket, letdrikkelig og med attraktiv pris.
92 | 195,00 Emilievin.dk

Beaune 1. Cru Les Aigrots 2018 fra Sebastien Magnien forhandles af Domaine Brandis
Savigny-les-Beaune 2018 Simon Bize & Fils

Mørk, rank og eksotisk frugt med medium intensitet og krydret med karamel, chokolade og røgtoner. Afdæmpet, tiltalende bærpræg, kontant mineralitet og markant egetræ. Bærpræget går nydeligt over i mundfrugten, hvor den potente tannin er solidt pakket ind i frugten. Sødmefuld, lys frugt, der er delikat krydret. Pænt givende og med charmerende saftighed og udmærket smagsintensitet.
89 | 300,00 på tilbud  Bichel

Beaune du Château Premier Cru 2018 Bouchard Père et Fils

Sprød, lakridset, mørk frugt med betydelig aromarigdom. Kølig, delikat stil og med vellykket krydderi med lidt kamfer og sorte kirsebær. Fin balance og imponerede mineralitet. Dejlig styrke og afbalanceret frugtighed. Højt ambitionsniveau.  Rig og personlig smag med sprød, kølig, finesserig frugt suppleret af velvalgt kontant tannin. Delikat og præcis aromaprofil med betydelig ungdommelighed. Flot udviklingspotentiale og nydelig områdeidentitet. Absolut anbefalet.
93 | 425,00 – 300,00 v/3 fl Erik Sørensen Vin

Beaune 1. Cru Les Aigrots 2018 Sebastien Magnien

Dyb, elegant og fornemt detaljeret ren mørk brombærfrugt med dejligt kølig, sprød og velafbalanceret rigdom. Betydelig intensitet, fornem mineralitet og gennemført høj klasse. Delikat, glat, saftig og sødmefuld vin med bløde, men flot dimensionerede tanniner. Veludviklet, finesserig og charmerende allerede i dag. Velpoleret vin med fornem præcision, harmonisk fylde og kultiveret styrke. Særdeles lovende. Højt kvalitetsniveau til behersket pris. 13,5 pct. 93 | 299,00 Domaine Brandis

Vigne de L’Enfant Jesus Premier Cru 2018 Grand vin Beaune-Grèves fra Bouchard Père et Fils forhandles af Erik Sørensen Vin
Vigne de L’Enfant Jesus Premier Cru 2018 Grand vin Beaune-Grèves Bouchard Père et Fils

Intens, flot opbygget mørk frugt med fornem friskhed og delikat bærpræg. Dybde, personlighed og imponerende præcision i alle detaljer. Intensiv mineralitet, udsøgt sprødhed og delikat krydderi. På alle måder med høj klasse, højt ambitionsniveau og med ualmindelig kompetent brug af egetræet. Sprød vin med eksemplarisk mineralitet og rankhed og alligevel allerede givende i sin udsøgt velafbalancerede frugtighed. Dybt personlig og fascinerende aromaprofil. En vin med en fornem fremtid for sig. Særklasse. Desværre alt for fristende at drikke allerede i dag.
95 | 1.200,00 og 900,00 v/2 fl Erik Sørensen Vin

Givry 2018 fra Domaine des Moirots forhandles af Vintoenden.dk

Bourgogne 2018 – Côte Chalonnaise

Bourgogne Côte Chalonnaise 2018 Millebuis

Frisk, rød og spændstig bærfrugt med lidt mandler, let egetræ tilsat vanilje og grønne urter. Kølig og charmerende stil med tilpas sødmefuldhed. Intens og givende med tæt frugt og udmærket druekarakter. Flot friskhed, markant tannin og dejlig renhed. Letdrikkelig. 13,5 pct.
88 | 129,00 på tilbud – normalt 189,00 Juul’s

Bourgogne Pinot Noir 2018 La Buxynoise, Vignerons de Buxy

God floralitet og let lakridset, mørk og røget velkrydret frugtnæse med nydeligt krydderurtepræg. Kultiveret parfumeret og med god detaljerigdom, veldimensioneret egetræ og umiddelbar charme. Glat, velbygget og ungdommelig vin af medium styrke med blød tannin. 13 pct.
88 | 159,95 – 119,95 v/6 fl Supervin.dk

Rully 2018 Millebuis

Delikat, frisk bærfrugt med pæn druekarakter, god renhed og moderat egetræ. Personligt og eksotisk krydret med umiddelbar charme og medium styrke. Sødmefuld og frugtig vin med pæn Pinot-karakter og udmærkede tanninstruktur. Charmerende med flot tæthed og nydelig balance. 13 pct
89 | 209,00 Juul’s

Givry 2018 Domaine des Moirots

Mørk næse med rank frugt med dejlig renhed og flot bærpræg med tone af solbær. Aromatisk, med udmærket balance og nydeligt brug af det ristede egetræ. Pæn Pinot-intensitet og solidt, velvalgt krydderi med lidt lakrids. Rank, velstruktureret vin med god styrke. Saftig, frisk og koncentreret. Veldoseret sødme og nydelig mineralitet. Tiltalende. 14,5 pct. 89 | 239,95 – 199,95 v/6 fl Vintoenden.dk

Mercurey 1. Cru Clos du Château de Montaigu 2018 fra Domaine Meix Foulot forhandles af Vinens Verden
Mercurey 1. Cru Clos du Château de Montaigu 2018 Domaine Meix Foulot

Veludviklet, mørk frugt med pæn detaljerigdom, lille røgpræg, kultiveret Pinot-karakter og et lettere landligt præg. Pæn styrke, god intensitet og tilpas mineralitet. Saftig, venlig og kontant mundfrugt med stor tæthed og pæn aromatisk rigdom. Blød tanninstruktur og intens sødmefuldhed og udmærket længde. 13 pct.
89 | 375,00 Vinens Verden

Mercurey 2018 Domaine de Suremain

Bred, veludviklet mørk frugt med et lettere medicinsk krydderi, ristet egetræ og varm solbærsødme. Charmerende, med god aromarigdom og udtalt personlighed. Glat, velpoleret og lettilgængelig vin med pæn åbenhed og solid frugtstruktur, nydelig balance og god aromarigdom. Velstruktureret og med udmærket Pinot-karakter. Uden tvivl gode udviklingsmuligheder. 13,5 pct.
89 | 179,95  v/12 fl Philipson Wine

Givry 1. Cru Clos Salomon 2018 Domaine du Clos Salomon

Betydelig duftintensitet med rank mineralitet og et mørkt krydderi med lidt kaffe og chokolade plus et lettere hedvinspræg. Udmærket delikatesse og intens frugtighed. I munden med blød og sødmefuld bærfrugt med masser af tæthed. Charmerende og med et lettilgængeligt helhedspræg. Saftig, frugtdrevet vin med indsmigrende blødhed. Lovende. 13 pct.
89 | 269,95 v/12 fl Philipson Wine

Læs også Rød Bourgogne 2018 – del 1 og Rød Bourgogne 2018 – del 2