Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Rød Bourgogne 2018 – 1

del 1. 2. og 3. med smagning af 50 vine

Bourgogne er sandsynligvis det franske vinområde, hvor vinkvaliteten varierer mest med årgangen. Et velkendt eksempel er den knastørre og solrige årgang 2003, der blev mobbet voldsomt som nyfødt grim ælling, men endte med at vokse sig til en attraktiv svane. 2018 minder på flere måder om 2003, da der også i 2018 var begrænsede regnmængder og en sand overdådighed af solskin. Det har igen givet forhåndsbekymringer i stil med dem fra 2003, men de første rapporter om de røde Bourgogner tyder på, at 2018 har leveret spændende og sunde vine. I visse tilfælde er kvaliteten endda ekstraordinær.

Bourgogne Rouge La Taupe 2018 fra Domaine Chavy-Chouet forhandles af Erik Sørensen Vin

Bourgogne på kryds og tværs

I tre artikler ser vi nærmere på rød Bourgogne fra den lovende årgang 2018. Første artikel er helliget den generelle gennemgang af årgangen og dens klima, og hvad det har haft af konsekvenser for kvalitet og stil. Her er der også en test af vinene fra basis-klassificeringen, altså Bourgogne AOC, hvor etiketten ikke sladrer om vinens mere præcise oprindelse. I artikel to er det Côte de Nuits, der må holde for, mens artikel tre dækker både Côte de Beaune og Côte Chalonnaise. Men først skal vi se nærmere på forhåndsforventningerne til både 2018’s mere positive og mere negative sider.

”Det er altid sjovt at spå, især om fremtiden” for lige at fejlcitere Robert Storm Pedersen. Væsentlige dele af denne artikel er nemlig det rene gætteværk. Jeg vover pelsen i et letsindigt forsøg på at forudsige kvalitet og personlighed af Bourgogne-årgangen 2018 alene ud fra klimadata og uden brug af vinglas. Efter kigget i krystalkuglen vender vi tilbage til virkelighedens verden i form af en smagning af den nye årgang for at se om gætterierne holder vand – eller rettere vin…

Graferne er krystalkuglen

Min krystalkugle består af de to viste grafer, der kan fortælle rigtig meget, hvis man kan læse mellem linjerne. Graferne er en uundværlig del af Bouchard Pere & Fils årlige høstrapport, som er det rene guld, hvis man er Bourgogne-entusiast. Så godt som alle andre høstrapporter er mere marketing end facts, men her får vi basisdata og bliver ikke bare spist af en række kommercielt inspirerede meninger, som vi med djævelens vold og magt skal påduttes. Måtte vi blot i den danske presse til hverdag blive udsat for det samme sympatiske fænomen: Solide data, man selv kan tolke og forholde sig til. Det er langt bedre end at blive tvangsfodret som Foie-Gras gæs med færdigtyggede påstande kogt sammen af smarte spindoktorer med mere end tvivlsomme motiver.

Tilbage til vinens verden, der til en afveksling nu kan synes vidunderligt objektiv. Ja, tiderne skifter Sørme. Bouchards grafer viser klimaforløbet i 2018 frem til og med høst, der typisk sluttede medio september. De to vigtigste elementer er den gule bar og så den røde streg. Den røde streg viser klimaforløbet pr. måned i et gennemsnitsår, og bargraferne viser henholdsvis lys og nedbør i Côte D’Or. Den blå bar drejer sig stort set om Chablis, mens den røde kan give et fingerpeg om Côte Chalonnaise – og Beaujolais for den sags skyld. Nu er banen kridtet op, så lad spådommene begynde:

Bourgogne Pinot Noir 2018 fra Domaine Heitz-Lochardet forhandles af The Wine Company

Kunsten at tanke en vinstok op med energi

Planter spiser solskin og stort set kun solskin – sådan rent bogstaveligt talt. Alle os dyr får vores energi fra mad, som først skal nedbrydes af fordøjelsen. Planter derimod får deres energi serveret direkte fra solen som en slags take-away, hvor der blot er brug for at omdanne solskinnet til energirige sukkerforbindelser, der kan lægges på lager til senere brug. Det er dette trylleri, vi kender fra skolens biologitimer som fotosyntese.
Omdannelse af lys til vedvarende energi sker, når planten undervejs bruger solenergien til at smelte CO2 fra atmosfæren sammen med vand. Dermed skabes der et slags sukkerbatteri, der er det altafgørende drivmiddel for enhver af plantens livsprocesser – og dermed for alt liv på denne klode. Derfor udgør mængden af solskin al den energikapital, som vinstokkene har til rådighed for at gro og skabe blade, stængler, rødder, blomster og dermed heldigvis også druer. Når man forhåndsvurderer en årgang, er mængden af solskin i drueudviklingsperioden den ultimativt vigtigste enkeltfaktor. Eller sagt på en anden måde: En helt igennem mørk sommer kan aldrig give en topårgang.

Tæl kun de lyse timer

Men hvordan tæller man så mængden af den ”mad”, som solen fodrer vinstokkene med? Forskerne opererer med begrebet lyssum, hvor snedig elektronik summerer mængden af de lyskvanter, som solen leverer til løvet på vinstokkene. Altså stort set samme måleprincip, som vi kender opsamling af regndråber i en vandmåler, så man kan aflæse summen af den samlede mængde nedbør. Mere jordnære mennesker – som eksempelvis Bouchard og andre gode vinbønder – nøjes med at tælle solskinstimerne, hvad der giver et tilnærmet, men brugbart mål for, hvor meget ”kapital” planterne har haft til rådighed for vækst og udvikling og dermed for vinkvaliteten i den sidste ende.

Solskin i spandevis

Når vi nu ser nærmere på Bouchards graf over antal solskinstimer, vil man straks blive klogere. Vi nøjes med at se på Côte D’Or – altså den gule grafik – hvor man skal sammenholde mængden af solskinnet i 2018 (altså bar-grafen), med normalårets solmængde – altså den røde streg. Det er afvigelserne fra denne normal, der afslører, hvordan det aktuelle år skiller sig ud på godt og måske ondt.
Nogle måneder er dog vigtigere end andre, og det er månederne fra bestøvningen af vinens blomster og frem til høsten af druerne. Solskinsmængden er særligt vigtig, så snart druerne begynder at skifte farve. Dette farveskift og dermed modningsperiodens start kaldes i Frankrig for Veraison. Alt andet lige er det en fordel, at farveskiftet sker tidligst muligt, og timingen af Veraison er meget afhængig af solmængden fra blomstringstidspunktet og den næste måned eller to. Blomstringen begyndte midt i maj i 2018, og Veraison startede den første uge juli – en særdeles tidlig start. Skeler vi til lysgrafen kan vi se årsagen:
Juni var bemærkelsesværdig rig på solskin med noget, der ligner 20 procent flere solskinstimer end i gennemsnitsåret, så der finder vi den vigtigste årsag til det tidlige farveskift. Og de solrige velsignelser forsætter med uformindsket kraft helt frem til høsten, der hos Bouchard startede omkring 1. september for de røde druers vedkommende. Og så er der vel lagt op til, at vi får en storslået vinkvalitet?

Bourgogne Cuvée Numero 1 2018 fra Dominique Laurent forhandles af The Wine Company

Kan meget være for meget?

Svaret er ”Måske”. Forudsætningen for, at planteren kan bruge al den gode sol, er, at de har tilpas med vand til rådighed. Er planterne kraftigt ”tørstige”, går de i en frelsende form for stand-by og lukker ned for stort set al aktivitet. Denne dvale er en effektiv og naturlig overlevelsesmekanik, der først ophører, når planten igen kan drikke tilstrækkelig vand – eller alternativt afgår ved tørkedøden. Alle kender dette fænomen på første hånd hjemme fra vindueskarmen: Hvis man har glemt at vande sin potteplante, vil den på et tidspunkt hænge med bladene og dermed råbe om at få serveret mere vand.

Langt den overvejende del af vandet i vinen kommer fra regnen, så tilpas nedbør er vigtig for vinkvalitet – omend indirekte. Et vandunderskud har flere konsekvenser – både positive og negative set med vinentusiastens øjne:  Moderat vandmangel betyder, at druernes most bliver mere koncentreret, hvad der øger vinens smagsrigdom, alkoholstyrke og tanninmængde. Der er derfor kunstvanding er forbudt i flere vinområder, da en vinavler kan øge sit udbytte betydeligt ved at vande godt og grundigt – især tæt på høsttidspunktet. Det giver selvfølgelig tyndbenede vine, da al den megen vand fortynder suppen, altså druemosten.

Tørkens konsekvenser

Hvis vandunderskuddet derimod bliver kritisk, går vinstokken som nævnt på standby, hvad der ofte har negative konsekvenser for vinen i glasset. Dannelsen af sukkerstoffer – og dermed opsamling af stofskifteenergi – nedsættes og går i værste fald helt i stå. Der skal dog ganske meget tørke til, da vinstokken gennem årtusinder er tilpasset til at gro med moderat vandtilførsel. I nedbørsgrafikken for 2018 kan man se, at der var underskud af regn i flere af de vigtige sommermåneder. Ikke et kritisk underskud, men dog nok til, at det kan afspejle sig i vinene. Det moderate vandunderskud betyder også, at vin fra gamle vinstokke er særligt interessante i denne årgang. Gamle vinstokke har mindre og færre druer, og samtidig går rødderne typisk dybere ned end de hos unge vinplanter, og undergrunden er ofte velforsynet med vand året rundt. De dybtliggende rødder kan sørge for, at netop de gamle vinstokke klarer sig glimrende under tørre forhold, da de har adgang til dybtliggende jordlag.

Cuvée des Peupliers 2018 fra Laurent Ponsot forhandles af Domaine Brandis

Forventninger og bekymringer

Gør vi hele dette klimaregnestykke op, er der selvfølgelig både plusser og minusser. Plussiden fortæller os, at der er rigtig fine forudsætninger for, at 2018 er en enestående god årgang med rige og koncentrerede vine. Kvaliteten vil sikkert svinge en del fra avler til avler, afhængig af hvor effektivt vedkommende har tilpasset sin vinmark til solrigdommen og de begrænsede vandressourcer. Alt i alt er der derfor tale om lidt af en balancegang, hvor den mere kompetente vinavler kunne opnå et bedre resultat end den mindre checkede nabo, selv om de har vinstokke på den samme mark. Hertil kommer udsving i markens vandforsyning, for nogen jorde er langt bedre til at holde på vandet og måske endda har nyttige kildevæld i undergrunden. Så forventeligt burde der være store udsving i både kvalitet og stil.

Et potentielt problem er, at timingen af høsttidspunktet har været svær at styre.  Druerne sukkermodner tidligt på grund af al varmen, men typisk sker modningen af tanninerne takken senere. Høster man tidligt for at bevare friskhed og syre og samtidig holde igen på den potentielle alkoholprocent, kan de umodne tanniner virke grønne og stramme. Høster man derimod sent, bliver tanninerne venligere og blødere på grund af bedre modning, men friskheden kan lide under dette, da syren damper af undervejs. Det ændrer vinens struktur, dens balance og stil. Hertil kommer, at den varme høstperiode har givet et meget kort tidsvindue for det optimale høsttidspunkt, da varmen får druerne til at modnes i lyntempo. Til gengæld har det tørre høstvejr sikret sund druefrugt, hvor områdets hyppigt plagsomme svampeproblemer stort set har glimret ved deres fravær. Men lad os nu se nærmere på, hvordan vinene i praksis lever op til vores positive forventninger, og hvor mange af vores bekymringer, der har været unødvendige.

Bourgogne Pinot Noir 2018 fra Henri Boillot forhandles af Philipson Wine

De basale glæder

Der blev smagt 12 basis-bourgogner, og nærlæser man smagenoterne, vil man se, at den laveste score er 87 point, hvad der er en ganske respektabel karakter i sig selv. Hvis man for blot 10 år siden havde smagt en serie af disse mere ydmyge Bourgogner fra en pæn årgang, ville de have scoret langt lavere. Noget af dette skyldes selvfølgelig forbedret vinteknologi og bedre viden på marken og i kælderen, men langt det meste af denne succes vil jeg tilskrive årgangens indflydelse.
De høje karakterer er efter min bedste overbevisning ikke et udtryk for en rigeligt rundhåndet pointgivning. Reelt var der ikke én eneste af vinene, som jeg ikke med glæde ville sætte på bordet. De rummer alle et autentisk burgundisk Pinot Noir udtryk, selv om udsving i stil og kvalitet selvfølgelig er til stede i pænt omfang. To Vine – Pinot Noir 2018 fra hvidvinsstjernen Henri Boillot og Pinot Noir Prestige 2018, Henri de Villamont – opnåede begge hele 91 velfortjente point, hvad der er lidt af et særsyn på dette klassifikationsniveau.

Forventninger at indfri

Som det fremgår af indledningen, er der skruet godt for forventninger til årgangen, og de basale Bourgogner levede på smukkeste vis op til forventningspresset, da de kom i smageglasset. Det er tydeligt, at årgangens gunstige klima har givet vine med tyngde, substans og ekstraktrigdom. Fortidens tyndbenede pjaskvine er hermed tilgivet – og lykkeligt glemt.
Man kunne godt frygte, at balancen blev sat over styr midt i al overdådigheden, men generelt er der ganske få powervine, hvor drømmen om at skabe særligt potent Bourgogne er stukket lidt af for producenten. Vigtigst af alt, så overlever Pinot-karakteren fuldt autentisk i så godt som alle tilfælde. Vinene er på trods af de milde vejrgaver stadig i besiddelse af den frelsende kølighed og rankhed, der adskiller Bourgogne fra de oversøiske Pinot-pendanter.
Vinenes betydelige stoflighed betyder også, at de sjældent virker alkoholiske, og at de kan håndtere ganske store mængder egetræ. Et enkelt kritikpunkt er, at den rige årgang har fristet visse producenter til at skrue grundigt op for fadenes ristningsgrad, hvad der er unødvendigt, da vinene fra naturens hånd er særdeles velkrydrede.

Bourgogne Pinot Noir 2018 fra Domaine Robert Groffier & Fils forhandles af Domaine Brandis

Håb og bekymringer

Den indledende prognose ud fra årgangens klimadata rummede overvejende positive takter, men der blev da også plads til nogen bekymringer. Og lad det være sagt først som sidst – som vanligt er det kun de færreste bekymringer, der viste sig at stå distancen:
Frygten for kogt frugt med manglende friskhed og ringe bærpræg har i den grad vist sig ubegrundet. 2018 frugten er i absolut særklasse – ikke mindst ved sin intensitet, men også ved sin friskhed og flotte struktur.  Den kritiske vandforsyning kunne have udmøntet sig i stramme tanniner, men helt generelt er årgangens tanniner velmodnede og til stede i så rigelig mængde, at den vil sikre god holdbarhed. Der er da enkelte eksempler på vine med lidt strammere garvesyre, hvad der sikkert skyldes en rigelig tidlig høst, men antallet er særdeles begrænset. Den megen sol kunne også have givet for meget med alkohol, men AOC-reglerne sætter grænser for, hvor vildt det kan gå for sig. Derudover har 2018-vinene så meget substans, at de kan håndtere rigelig alkohol og for den sags skyld ganske meget egetræ uden at blive ubalancerede. Fortidens chaptaliseringssynder er heldigvis en saga blot. Men kunne til gengæld frygte, at druerne var så velforsynede med sukker og aromastoffer, at det førte til overdrevent voldsomme og negativt likørprægede vine på grund af for kraftig ekstraktion. Men det var et fåtal, der fremstod opulente, og selv de sværeste tilfælde af overvægt var ganske tiltalende at stifte bekendtskab med.

Overdådighedens sejrsgang

Vinenes frugtmæssige overdådighed skygger let over mineraliteten, der da også er lidt af en biting i denne årgang. Men der er begrundet håb om, at mineralitet dukker op igen med den fornødne lagring. I det hele taget lægger årgangen op til at gemme vinene. Især de højere klassifikationer har formidable muligheder for et langt og liv med enestående udviklingsmuligheder. Som nævnt er mange i dag så så umiddelbart fristende, at barnemord udført med proptrækkeren uden tvivl vil nå nye højder i denne charmerende årgang. Hvis man skal sammenfatte 2018’s karakter med få ord, må det være charme, frugtighed og lettilgængelighed. 2018 er ganske enkelt en enestående årgang, hvor Bourgogne viser sig fra sin bedste side.

Bourgogne Éclat de Calcaire 2018 fra Pierre Girardin forhandles af Erik Sørensen Vin

Smagning Bourgogne 2018 – 12 basisvine

Bourgogne Pinot Noir 2018 La Buxynoise, Vignerons de Buxy

God floralitet og let lakridset, mørk og røget frugt. Velkrydret duft med nydeligt krydderurtepræg. Kultiveret parfumeret og med pæn detaljerigdom, veldimensioneret egetræ og umiddelbar charme. Glat og ungdommelig vin af medium styrke med blød tannin. Frisk og med udmærket saftighed, tilpas sødmefuldhed og slank frugt.
 88 | 159,95 – 119,95 v/ 6 fl Supervin.dk

Bourgogne Rouge Éclat de Calcaire 2018 Pierre Girardin

Solidt, mørkt Pinotpræg krydret med grønne urter, køligt bærpræg, mærkbar alkohol og let ristet egetræ. Medium styrke, pæn mineralitet, udmærket frugtintensitet og et diskret animalsk præg. Saftig og frugtintens smag med stor aromastyrke, flot detaljerigdom og frisk syre. God fylde, nydelig tæthed og samme tiltalende Pinotkarakter som i næsen.
 89 | 350,00 – 275,00 v/3 fl Erik Sørensen Vin

Bourgogne Pinot Noir Prestige 2018 Henri de Villamont

Floral, lettere parfumeret Pinot-frugt med elegant krydderi. Ganske mørk frugt med lidt figenpræg, god elegance, udmærket detaljerigdom og betydelig styrke. Flot tæt og intens sødmefuld Pinotfrugt med tyngde og karakterfuldhed. Fylde og balance med veldimensioneret, rig tannin. Ekstraktrig og vellavet. Dejlig detaljerigdom og lovende fremtidsmuligheder. Attraktiv tilbudspris.
91 | 199,95 – 149,95  v/ 6 fl Supervin.dk

Bourgogne Côte D’Or 2018 Louis Jadot forhandles af Kjær&Sommerfeldt
Bourgogne Rouge La Taupe 2018 Domaine Chavy-Chouet

Intens næse med mørk, frisk frugt, pæn frugtighed og ristet egetræ. Stor styrke, betydelig aromarigdom og kontant krydderi. Nydelig sødmefuldhed og udmærket Pinot-karakter. Mere power end finesse. Velstruktureret og med velkrydret mundfrugt, pæn sødme, nydelig tannin og et generelt glat helhedsindtryk. Givende allerede her og nu.
88 | 300,00 – 250,00 v/3 fl Erik Sørensen Vin

Bourgogne Pinot Noir 2018 Domaine Heitz-Lochardet

Frugt med mørke bær og et let parfumeret præg. Pæn saftighed, god Pinot-karakter og et markant krydderi med anistoner, vanilje og karamel. Generelt kølig stil med diskret sødme og tilpas mineralitet. Frugtig og lettilgængelig med udmærket tanninbalance og sprød frugt med fin lille sødme. En drik-her-og-nu Pinot med klar drueidentitet.
88 | 135,00 v/6 fl The Wine Company

Bourgogne Côte D’Or 2018 Louis Jadot

Blommet, tobakket og varm frugt med moderat intensitet og et afdæmpet krydderi. Diskret ristet egetræ, udmærket mineralitet og behersket Pinot-karakter. En smule enkel, men sødmefuld frugt med køligt udtryk. Trods alt en vellavet vin med tilpas charme og en rigeligt blød tanninstruktur.
87 | 185,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt 

Bourgogne 2018 Domaine Rossignol-Trapet

Frisk, autentisk, Pinot-karakter. Udmærket mineralitet, god renhed og flot integreret egetræ. Delikat, velafbalanceret og aromatisk duft med charme og nydeligt sammensat krydderi. Slank og velstruktureret med samme gode mineralitet som i næsen. Medium styrke, pæn delikatesse og nydelig køligt helheds præg med god stoflighed.
89 | 200,00 på tilbud Bichel

Bourgogne Cuvée Numero 1 2018 Dominique Laurent

Spicy, kølig mineralsk næse med tiltalende friskhed, mørke bær, moderat frugtintensitet og god aromarigdom. Generelt slank stil med et pænt skud ristet egetræ og med nydelig mineralitet. Tæt, velbygget, saftig mundfrugt med solid og god sødme. Et ret eksotisk helhedspræg og stor smagsstyrke. Lettilgængelig vin med bløde intense tanniner og masser af længde. 88 | 165,00 v/6 fl The Wine Company

Bourgogne Pinot Noir 2018 Domaine Robert Groffier & Fils

Saftig duft med kultiveret, klassisk og veludviklet Pinot-udtryk i form af mørk, rig og frisk bærfrugt. Glimrende styrke, harmoni og balance. Delikat vin med velintegreret egetræ og vellykket mineralitet. Charmerende, personlig og lettilgængelig og med flot sammensat krydderi og nydelig styrke.  Kølig frugt med god saftighed, dejlig mineralitet og med vellykket tanninstruktur. Velpoleret og helt igennem kultiveret. 89 | 349,00 Domaine Brandis 

Bourgogne Pinot Noir 2018 fra Domaine Mont Verrier forhandles ag Juul’s
Bourgogne Pinot Noir 2018 Domaine Mont Verrier

Intens, mørk og rig frugt med varmt og delikat udtryk og med et let likøragtigt præg. Tilpas sødme og udtalt bærpræg. Givende, eksotisk og lettilgængelig. Charmerende og aromatisk rig vin med velsammensat frugt og vellykket tanninstruktur. Delikat kølighed, dejlig tæthed, fin mineralitet og et sprødt helhedsindtryk. Ganske hårdt ekstraheret, men vellykket og vellavet, selv om der er tale om krudt og kugler. Attraktiv pris.
89 | 169,00  Juul’s

Bourgogne Cuvée des Peupliers 2018 Laurent Ponsot

Frisk, aromatisk vin med solid mineralitet. Nydelig, druetypisk mørk Pinot-parfume, der allerede frigiver lidt skovbundspræg. Rig og velafbalanceret og med betydelig detaljerigdom. Stor præcision og flot teknisk niveau. Saftig, kølig bærfrugt og tilpas tannin. Ekstraktrig, delikat og med dejlig balance. Meget ung og uden tvivl med solidt potentiale. Et kvalitetsniveau, der er en god kommunevin og lidt til værdigt. Kræver luft og belønner den tålmodige. Ambitiøs og vellykket.
90 | 299,00 Domaine Brandis 

Bourgogne Pinot Noir 2018 Henri Boillot

Mørk, kultiveret, og elegant parfumeret Pinot-frugt. Kølig, detaljerig duft med stor rigdom, fornem renhed og velafbalanceret styrke. Forbilledlig mineralitet, betydelig præcision og god koncentration. I munden med saftig, delikat og kølig bærfrugt med umiddelbar charme. Nydelig intensitet, velvalgt sødmefuldhed og betydelig aromatisk rigdom. Velafbalanceret, lettilgængelig vin på imponerende niveau for klassifikationen. Et helt igennem autentisk burgundisk Pinot-udtryk og helt igennem en fornøjelse.
91 | 249,95 v/12 fl Philipson Wine

Læs også Rød Bourgogne 2018 – del 2 og Rød Bourgogne 2018 – del 3