Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Mest for Pengene Cremant 2 – Crémant d’Alsace

Smagning af 25 vine

Alsace er berømt for sine éndruevine, med der produceres en støt stigende antal boble-flasker – altså Crémant d’Alsace. De fleste af de syv klassiske Alsace-druer kan indgå i det færdige boble-blend, så det kan mikses på utallige måde. Denne mangfoldighed kan på samme tid være en styrke og en svaghed, da det betyder, at Alsace Crémanter kan optræde i mange stilistisk vidt forskellige forklædninger. Fælles for alle Alsace-crémanter er dog, at priserne typisk er afdæmpede i forhold til Champagne, hvorfor der kan gøres rigtigt gode køb her. I de senere år har flere topproducenter dog leveret ambitiøse og mere kostbare vine, som tør skille sig ud fra flokken.

Muré Crémant D’Alsace Brut forhandles af Skjold Burne

Crémant de Alsace – bobler på mange måder

Den allestedsværende Chardonnay-drue er for alvor ved at snige sig ind i Alsace, hvor det lunere klima giver druen bedre muligheder for at trives. At Chardonnay også er en glimrende partner, hvis man vil fremstille Crémant, gør den ikke mindre populær. Ikke mindst, hvis producenten har ambitioner om, at den færdige vin rent stilistisk skal ligge tæt op ad Champagne.

Imod denne Champagne-tendens virker dog områdets tradition for at dyrke mange forskellige druesorter. Det er dog kun seks af de syv hoveddruer, der må bruges til Crémant, da den overdådigt parfumere Gewurztraminer er sendt over i skammekrogen. Den får ikke lov at være med i det pæne selskab, så det er en lukket fest, når det gælder boblerne. Personligt forstår jeg det ikke, da denne markante drue kunne være med til at skabe en unik personlighed for Alsacisk Crémant, og det ville være med til at skille distriktets vine ud fra Frankrigs adskillige andre og ofte ret anonyme Crémanter. Tænk blot på populariteten af den vildt parfumerede Asti-boblevin.

Mausberg, Brut forhandles af Andrupvin

Det hemmelige blend

Når man køber en Crémant d’Alsace er kvalitetsniveauet normalt på plads, og der er oftest en pæn sammenhæng mellem pris og kvalitet. Men hvordan den valgte vin smager og dufter, er straks langt mere usikkert, da den kan blendes på utallige måde ud fra de seks druesorter plus Chardonnay. Det er kun alt for sjældent, at dette blend fremgår af etiketten, men det ville give et godt fingerpeg om vinens stil. Eksempelvis ville en vin med overvægt af Riesling forventelig have en rigere syre end en vin baseret på Pinot Gris, mens et højt indhold af Chardonnay ville sladre om, at man skal forvente en vin, der gør sit bedste for lægge sig tæt op ad Champagne-stilen.

Enkelte avlere oplyser dog druesammensætningen, og det signalerer, at producenten satser på en højere kvalitet. Tankevækkende nok viser det sig ofte, at disse mere ambitiøse producenter bruger pæne andele af områdets lavere rangerende druer, som eksempelvis Pinot Blanc eller Auxerrois. Underdogs der synes at opnå en højere kvalitet, når de indgår i en boblevin, hvor de kan blendes nogenlunde efter behov.

Lune a Boire, Bulle, Brut Nature forhandles af Erik Sørensen Vin

De smagte vine

Når man vælger vin efter forholdet mellem pris og kvalitet, har de dyrere vine det ofte hårdt, mens de billigere nemmere kommer foran på point. Denne diskrimination af eliten er særlig markant i denne smagning, hvor flere imponerende vine er havnet ganske langt nede på hitlisten.

Alligevel fortjener disse fire vine at blive fremhævet, da de rummer indiskutable kvaliteter og måske har fået en rigeligt hård behandling af vurderingsalgoritmen. Vinene kommer alle fra topproducenter, der ikke går af vejen for at give deres boblevine et særpræg, der ikke nødvendigvis harmonerer med, hvad man umiddelbart forventer at finde i en Crémant d’Alsace. Men firkløveret er hermed kraftigt anbefalet – ikke mindst hvis man vil blive klogere på, hvad Alsace-bobler også formår.

Det drejer sig om Clos Windsbuhl lavet på 100 procent Chardonnay fra Domaine Zind-Humbrecht, der fik 93 point (Erik Sørensen Vin). Dernæst Lune a Boire, Bulle, Brut Nature fra Marck Kreydenweiss, der fik 91 point (Erik Sørensen Vin). Det er Skjold-Burne, deres sælger den økologiske Crémant D’Alsace Brut fra Domaine Muré for 150 på tilbud, og vinen opnåede 93 point.  Sidst, men ikke mindst er det værd at smage Crémant d’Alsace 2020, Brut Nature lavet på Pinot Gris, Pinot Blanc og Pinot Auxerrois fra et af mine favoritdomæner, nemlig Barmes-Buecher. Der også opnåede hele 93 point (Laudrup Vin).

Clos Windsbuhl forhandles af Erik Sørensen Vin

De bedste vine

Smagningens bedste vin målt på 100-point skalaen er også i den dyrere ende af prisskalaen, men den formåede alligevel at score hele fem værdi-stjerner, hvad der er et særtilfælde, når vinen koster tæt på 200 kroner. Men Crémant Albert Boxler Brut 2018 er noget helt for sig, og vinen fortjener ekstraordinær interesse, hvis man går efter at få de største vinoplevelser for den mindste investering.

Albert Boxlers Crémant Brut 2018 giver de samme rige oplevelser, som ellers er forbeholdt rigtig god årgangs-Champagne, men den gør det uden at lefle for de klassiske bobledyder. Det er en moden og helt udfoldet vin, der her og nu er optimalt givende. Den beviser, at Alsace kan tage kampen om mod noget af det bedste fra Champagne, og at Alsace kan gøre det på egne præmisser. Det hele endda til en langt mere attraktiv pris, nemlig 180 kroner på tilbud. Vinen fik hele 94 point, og det var mere end fortjent.

Æren for at give mest værdi pr. investeret vinkrone tilfalder dog en mere ydmyg, men fortsat glimrende vin: nemlig Crémant d’Alsace Brut fra Joseph Hubster. Den opnåede 89 point, og den sælges på tilbud i Meny til beskedne 75 kroner ved seks flasker. Det er en helt igennem sympatisk vin, der især udmærker sig ved trofast at levere alt det, man normalt ville forvente af en klassisk Crémant d’Alsace, hvad angår friskhed, krydderi, mineralitet og rank, kølig frugt. De seks stjerner er så absolut velfortjente, da vinen fra Joseph Hubster rummer en kvalitet, man sagtens kunne betale langt mere for og alligevel være godt tilfreds.

Sipp Mack, Brut forhandles af Jysk Vin

Så konklusionen er, at ikke blot leverer Alsace glimrende boblevine til moderate priser, men området er inde i spændende udvikling: Flere og flere avlere tør se bort fra det succesfulde Champagne-koncept og vover pelsen ved at bruge Alsaces rigdom på karakterfulde druesorter på ny og kreativ vis. Det lover godt for fremtiden, hvor flere og flere Crémant d’Alsace ikke blot er endnu en om gang standard-bobler, men derimod er vine med en klar personlighed, der afspejler husidentiteten og området på samme tid.

Sådan læses vinbedømmelserne
Hver vin tildeles fra én til seks stjerner, ud fra forholdet mellem pris og kvalitet. Vinene smages blindt af et smagepanel, der giver deres bud på, hvor meget de selv ville betale for den aktuelle flaske. Disse prisoverslag giver panelets gennemsnitspris, der så sammenholdes med vinens tilbudspris, når der tildeles stjerner.
Fire stjerner gives til en vin, hvis pris harmonerer helt og fuldt med dens kvaliteter. Fem stjerner fortæller, at prisen er attraktiv. Seks stjerner gives til så godt et vintilbud, at det er værd at gøre en ekstra anstrengelse for at sikre sig en flaske eller seks.
Yderligere får hver vin en score på 100-pointskalaen, og denne score indikerer vinens kvalitet uden hensyntagen til prisen. Der uddeles to udmærkelser: Den første – ”BEST BUY” – gives til den vin, der lever bedst op til artiklen tema om at levere mest mulig vinvaluta for pengene.  Den anden pris gives til den højeste score, uanset prisen. Ved pointlighed, går titlen trods alt til den billigste vin. Her er udmærkelsen ”BEDSTE VIN”
Albert Boxler Brut 2018 forhandles af Bichel

SMAGNING

Crémant d’Alsace Brut, Joseph Hubster
****** BEST BUY

Intens, mineralsk næse med en del sødme og udmærket detaljerigdom. Solidt krydret personlig frugt med pæn dybde og udmærket renhed. Tiltalende ungdommelighed og med samme gode mineralitet som i næsen. Veldimensioneret vin med pæn balance og til en favorabel pris. 12 pct.
89 | 100,00 – 75,00 v/6 fl Meny 

Albert Boxler Brut 2018, Crémant d’Alsace
***** BEDSTE VIN

Superintens, veludviklet og fuldmoden næse med herlig delikatesse og rigt, kultiveret krydderi med pebertoner. Læssevis af mineralitet og med imponerende personlighed. Så betagende som god årgangs-Champagne, men med en ganske anden og vellykket dagsorden. Rig, opulent og ekstremt givende og velafbalanceret vin på højeste kvalitetshylde. En enestående attraktiv tilbudspris. 12,5 pct.
94 |180,00 på tilbud – normalpris 230,00 Bichel 

André Regin Crémant D’Alsace Brut forhandles af Degustation.dk
André Regin Crémant D’Alsace Brut, André Regin
*****

Lettere træpræget citrusnæse med god styrke. Godt sammensat krydderi og solid mineralitet skåret efter Champagnemodellen. Vellykket og velafbalanceret duft. Frisk, rank og ungdommelig smag med nydelig æblefrugt. Masser af veldoseret syre og med kultiveret helhedsindtryk. 12,5 pct.
89 | 119,00 Degustation.dk 

Crémant d’Alsace Brut, Cuvée Guillaume, Daniel Ruff
*****

Mineralsk næse med tilbageholdende og ren frugt. Diskret krydret med eksotiske frugter. Moderat styrke, pæn balance og med udmærket delikatesse. Afdæmpet og sympatisk helhedsindtryk. Saftig, bred og tæt mundfrugt med velvalgt syre. Velstruktureret vin med moderat fylde, fin længde og behersket, men velvalgt syre. Afdæmpet og godt krydderi. Lettilgængelig og letdrikkelig og med klassisk Crémant-udtryk. 12 pct.
88 | 109,00 PetiteAlsace.com

Crémant d’Alsace Brut, Cuvée Clement forhandles af PetiteAlsace.com
Crémant d’Alsace Brut, Cuvée Clement, Domaine Joseph Fritsch
*****

Sprød, parfumeret og velsammensat duft med pæn mineralitet og rank frugt, der er krydret med æbler, nødder og egetræ. God styrke og pæn harmoni. Frisk vin med rank struktur, udmærket syrebalance og med god renhed og intens mousse-fornemmelse. Saftig, ren og tæt mundfrugt. Tiltalende og vellavet. 12 pct.
90 |119,00 PetiteAlsace.com 

Crémant d’Alsace Brut, Domaine Gerber
*****

Mineralsk citrusfrugt med nydelig kølig karakter, kontant egepræg og et lidt ristet krydderi med nøddetoner suppleret med grønne urter. God styrke, udmærket detaljerigdom og med pæn intensitet. Frisk vin med god mineralitet og pæn harmoni. Delikat, kølig og sprød frugt med pæn længde. Læskende, velbygget, spændstig og umiddelbart tiltalende. 12 pct.
89 |129,00 PetiteAlsace.com 

Lentz Crémant D’Alsace Brut forhandles af Skjold Burne
Crémant d’Alsace 2020, Brut Nature, Pinot Gris, Pinot Blanc & Pinot Auxerrois, Domaine Barmes-Buecher
*****

Eksotisk krydret og med tæt, bred frugt med fin styrke og diskret sødme og tiltalende drueparfume. Kompleks aromaprofil med masser af intensitet og velvalgt egepræg. Detaljerig, harmonisk og charmerende og med unik personlighed. Helt igennem kultiveret vin med god modenhed. Top-koncentreret og aromatisk mundfrugt med betydelig fylde og afdæmpet syre. Lang, kraftfuld og velsammensat eftersmag med imponerende detaljerigdom. En tæt vin, der gør en dyd ud af være alsacisk og ikke ligge under for Champagne-paradigmet og slipper rigtig godt fra det. Stilistisk helt i tråd med husets stille vine. 13 pct.
93 |169,00 Laudrup Vin

Muré Crémant D’Alsace Brut, Muré
*****

Imponerende tyngde i frugtduften, der er eksotisk krydret med honningtoner og masser af dybde og et utal af detaljer. I særklasse rig og med herlig harmoni og et markant, vellykket træpræg. En personlighed i særklasse. Sprød og på samme tid massiv mundfrugt med lagvis af aromadetaljer. Topcharmerende og letdrikkelig. Attraktiv pris. 12,5 pct. – økologisk.
93 | 150,00 på tilbud indtil 28. juni – normalpris 179,00 Skjold Burne

André Regin Crémant D’Alsace Rosé forhandles af  Degustation.dk
BG Paul-Edouard, Extra Brut, Caves Bott Geyl, Crémant d’Alsace
*****

Sprød, kølig, præcis citrusnæse med fornem renhed, udtalt mineralitet og et diskret appelsinkrydderi. Ambitiøs og vellykket vin med harmonisk, velkomponeret smag og med sprød, delikat frugt. Kultiveret finesse, detaljerigt krydderi og god detaljerigdom. 12,5 pct. – økologisk.
90 | 182,00 – 155,00 v/6 fl Løgismose Vin 

Mausberg, Brut, Cave de Beblenheim, Crémant d’Alsace
****

Saftig frugtduft med grønne urter og pæn lille mineralitet. Sympatisk og klassisk områdestil. Ligetil og letdrikkelig og med pæn lille sødme. Frisk vin med afdæmpet syre og rankt, rent helhedspræg. Medium frugtintensitet og med god charme og velsammensat eftersmag og til en absolut fair pris. 12,5 pct.
87 | 100,00 – 75,00 v/ 6 flasker Andrupvin.dk 

Lentz Crémant D’Alsace Brut, Caves Lentz
****

Fyldig frugtnæse med behersket intensitet, solidt nøddekrydderi og markant egetræ. Lettere parfumeret og med pæn mineralitet og god rankhed. Venlig, ligetil og frisk smag med velbygget frugt med tiltalende lille sødme. Udmærket syrebalance og god længde. Sympatisk, nærmest folkelig boblevin. Et godt bud på konfirmations-aperitiffen. 12,5 pct
88 | 100,00 – på tilbud indtil 25. juni – normalpris 130,00 Skjold Burne

Crémant d’Alsace Rosé Brut, Cuvée Caroline forhandles af PetiteAlscace.com
Crémant d’Alsace Rosé Brut, Cuvée Caroline, Daniel Ruff
****

Ganske bred jordbærnæse med pæn sødmefuldhed, tiltalende krydderi og et let parfumeret præg. Medium duftintensitet og med bedre friskhed i smagen end i duften. Bærpræget og med solid struktur, udmærket fylde og med behersket syre. Lettilgængelig rosé med sødmefuldt præg. Velegnet som aperitif. 12,5 pct.
88 | 119,00 PetiteAlsace.com

André Regin Crémant D’Alsace Rosé, André Regin
****

Frisk, aromatisk, ungdommelig og mineralsk næse med nydelig hindbærfrugt med dejlig renhed og rankhed. Kølig struktur, pæn detaljerigdom og kontant krydderi. Saftig mundfrugt med klart præg af røde druer. Dejlig tæt og velstruktureret vin med delikat helhedsindtryk. Vellykket og charmerende rosé. 12,5 pct.
90 | 129,00 Degustation.dk

André Regin Crémant D’Alsace. Blanc de Noirs forhandles af Degustation.dk
Crémant d’Alsace Brut, Cuvée Prestige, Daniel Ruff
****

Afrundet, veludviklet næse med moden frugt tilsat lidt orangekrydderi og med diskret egetræspræg. Pæn mineralitet og udmærket rankhed. Smag med god saftighed og tiltalende sødme. Sund mundfrugt med dejlig tæthed, solid struktur og medium styrke. God sprødhed og lang eftersmag. 12,5 pct. 89 | 149,00 PetiteAlsace.com

Crémant d’Alsace Brut, Jean Victor Schutz
****

Sødmefuld næse med friske krydderurter og grøntsager tilsat lidt medicinske toner. Pæn mineralitet og med en del egetræ. God syrebalance, medium intensitet og med nydeligt saftig frugt. 12,5 pct. 88 |149,00 PetiteAlsace.com

Henry Fuchs, Extra Brut, Crémant d’Alsace
****

Duft med stor intensitet, fine detaljer, god elegance og et let egepræg. Nydelig, tilbagetrukket sødmefuldhed og delikat mineralitet. Rig vin med stor aromaintensitet og med mange detaljer. God syrebalance og spændstig, charmerende frugt. Fin til både mad og som aperitif. 12,5 pct. – økologisk
90 | 225,00 og 175,00 v/ 2 fl Erik Sørensen Vin 

Domaine Hurst, Brut Nature forhandles af Vinova
Sipp Mack, Brut, Crémant d’Alsace
****

Sødmefuld, charmerende og lettilgængelig frugtnæse med fin mineralitet og veldoseret egetræ. God balance, klassisk helhedsudtryk og med dejlig renhed. Saftig vin med velvalgt syrerygrad og flot balance. Helt igennem vellykket og med finesse og præcision. 12,5 pct. – økologisk.
91 | 175,00 – 159,00 v/ 6 fl Jyskvin.dk 

Clement Klur, Sans Soufre Ajouté, Brut, Crémant d’Alsace
****

Ganske bred frugt med et kontant røgpræg, pæn detaljerigdom. Krydret med overtoner af friske urter og grøntsager. Venlig, blød mundfrugt med afdæmpet syre og et charmerende helhedspræg. Lettilgængelig, sympatisk og med betydelig stoflighed. 12,5 pct. – Biodynamisk.
89 | 175,00 – 145,00 v/ 6 fl Bichel.dk 

André Regin Crémant D’Alsace. Blanc de Noirs, André Regin
***

Ret bred duft med en del bitterstoffer, let mineralitet og udmærket blomster- og honning-præg. Aromaprofilen er dog rigeligt enkel. Smag med pæn fylde og styrke og med behersket syre. Sødmefuld frugt og et lettilgængeligt helhedsindtryk. 12 pct.
86 | 129,00 Degustation.dk

Domaine Hurst, Brut Nature, Crémant d’Alsace
***

Ganske bred næse med kontant frugtighed og med lille sødme og pæn mineralitet. Let parfumeret aromaprofil og med behersket friskhed. Først i smagen får syren for alvor lov at komme i spil. Solid, tæt og fyldig mundfrugt med pæn lille sødmefuldhed suppleret af masser af bredde og fylde. Mere styrke end finesse. Smag harmonerer kun i beskedent omfang med næsen. Bør serveres til den kølige side. 12,5 pct.
87 | 175,00 – 150,00 v/6 fl Vinova.dk 

Crémant d’Alsace Rosé Brut, Domaine J. L. Schwarz forhandles af PetiteAlsace.com
Crémant d’Alsace Rosé Brut, Domaine J. L. Schwarz
***

Kølig, ren og mineralsk hindbærfrugt med god styrke og fin balance. Kultiveret næse med et let blomstrende præg og ristet krydderi.  Behersket og velvalgt sødme. Fyldig og saftig smag med afdæmpet syre og med større frugtbredde end i næsen. Letdrikkelig og med saftig eftersmag. 12,5 pct. – økologisk.
88 | 149,00 PetiteAlsace.com 

Crémant d’Alsace Brut Rosé, Domaine Gerber
***

Diskret og tilbageholdende jordbærnæse tilsat lidt urter og et unikt krydderi. Behersket frugtintensitet og med moderat styrke. Saftig mundfrugt med afdæmpet syre og pæn sødmefuldhed. Godt solidt rosépræg. 12 pct.
88 | 159,00 PetiteAlsace.com

Crémant d’Alsace Brut Rosé, Domaine Gerber forhandles af PetiteAlsace.com
Sipp Mack Rosé, Brut, Crémant d’Alsace
***

Eksotisk og subtilt krydret næse med bred jordbærfrugt og med lette medicinske toner. Bred mundfrugt med god saftighed og et lidt diffust drueudtryk. Solid struktur, masser af krydderi og afdæmpet syre. Pæn sammenhæng mellem duft og smag. 12,5 pct. – økologisk.
87 | 175,00 – 159,00 v/6 fl Jyskvin.dk

Lune a Boire, Bulle, Brut Nature, Marck Kreydenweiss, Crémant d’Alsace
***

Intens, kompleks og personlig næse med betydelig styrke og et kultiveret, rigt og personligt krydderi og tilsat veldoseret ristet egetræ. Unik og spændende aromaprofil med urter og egetræ. Velstruktureret og ambitiøs vin med flot syrebalance. Sympatisk og med klar områdekarakter
91 | 250,00 – 200,00 v/ 2 fl Erik Sørensen Vin

Clos Windsbuhl, 100 pct. Chardonnay, Domaine Zind-Humbrecht, Crémant d’Alsace
***

Nydeligt parfumeret duft med køligt og ungdommeligt præg og med masser af rankhed. Udtalt mineralitet og tiltalende urtekrydderi. I særklasse ren og bærer præg kompetent håndværk. Eksotisk og velsammensat frugt med betydelig dybde og styrke. Rank, mineralsk mundfrugt med klassisk Champagne-krydderi, og med et elegant, finesserigt udtryk. Tæt, lang og frugtig eftersmag med kultiveret sødmefuldhed. Høj klasse og betydelig elegance. 12,5 pct.
92 | 425,00 – 350,00 v/2 fl Erik Sørensen Vin

Se også Mest for pengene Cremant 1 – Bourgogne