Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Rød Bourgogne 2018 – 2

Côte de Nuits - smagning af 10 vine

I Côte de Nuits og altså i den nordligste del af Côte D’Or finder vi de mest eksklusive røde bourgogner: Navne som Le Chambertin, Musigny og La Romanée er nærmest mytiske, og deres absurde priser gør dem til et alt for sjældent førstehånds bekendtskab. Men mindre eksklusive vine kan da også levere det eftertragtede røde Bourgogne-fix: En af 2018’s smukkeste sider er dens generøse folkelighed, da årgangens kvalitetsmæssige dyder kommer til udtryk allerede på basisniveauet. De højere klassifikationer er som forventet mere betagende, men de bør gemmes et par år endnu, hvis man da ellers besidder den fornødne karakterstyrke.

Vosne Romanée 2018 fra Domaine Arlaud forhandles af Domaine Brandis

En lovende tendens

Côte de Nuits starter i nord med Marsannay slutter i det sydlige efter Nuits-Saint-Georges. Undervejs er der ingen ende på eksklusive kommunenavne, som eksempelvis Chambolle-Musigny og Gevrey-Chambertin. Men nu er der som bekendt en verden uden for Verona, og La Côte de Nuits mere ydmyge vine fra Hautes Côte de Nuits og Côte de Nuits-Villages bliver år for år stadigt mere interessante bekendtskaber. Topårgangen 2018 er som skabt til at dokumentere, hvor langt man nu er kommet.
Kvalitetsfremgangen har uden tvivl sin rod i vinavlernes større finansielle ressourcer. Prisernes himmelflugt på de klassiske Côte de Nuits vine har smittet af på de mindre berømte vine. Pengestrømmen har givet basis for at finansiere bedre kælderteknik, nedsætte høstudbytterne og hyre nogle af områdets bedste vinmagere, og det kan mærkes.
Fremgangen er markant i 2018, hvor årets lykkelige kombination af stor ekstraktrigdom, en sund tæt frugt og et anstændigt udbytte, har givet et flot udbud af glimrende rød Bourgogne, men vær indstillet på at betale mellem 200 og 300 kroner pr. flaske. At vinene så oftest er denne ganske høje pris værd er en anden sag. En yderligere trøst er, at der er vældigt langt mellem de nitter, som Bourgogne ellers er berygtet for – selv højt op i appellations-hierarkiet. Til overflod er de mindre 2018 vine lige til at nyde allerede i dag, selv om langt de fleste bliver bedre efter grundig luftning.

Kommunale fornøjelser

De gode takter fortætter ikke blot højere oppe i klassifikationerne, men alle positive tendenser forstærkes, når vi når op til kommunevinene. Især Nuits-Saint-Georges imponerede med en flot trio, hvor rigdom, intensitet og harmoni kendetegnede de bedste unge vine, jeg nogen sinde har smagt fra dette kerneområde.
Ikke fordi Chambolle-Musigny kom langt efter – snarere tværtimod. Vinene var blot vanskeligere at bedømme på grund af deres betydelige ungdommelighed og deres overdådighed. Men jeg bilder mig ind, at kommunens særlige feminine elegance ligger og lurer under overfladen og blot venter på alderens mildnende indflydelse. Meget af det samme kan siges om solovinen fra Vosne-Romanée, der besad al den aromatiske ødselhed og den krydderrigdom, der kendetegner dette område i de bedste tilfælde.

Igen vil jeg fremhæve den usædvanlige konsistens i kvalitetsniveauet, da ingen af de smagte Nuits-vine skuffede blot i moderat omfang. Selvfølgelig er der stilforskelle, men alle besidder den frugtcharme og den aromatiske delikatesse og den umiddelbare tilgængelighed, man typisk forbinder med burgundisk Pinot Noir. De gjorde det endda uden at sætte områdets særlige adelsmærke – nemlig kølighed og rankhed – over styr. Rygter vil vide, at 2019 skulle blive endnu bedre. Det er næsten for godt til at være sandt, men man har da lov at drømme.

Côte de Nuits-Villages 2018 fra Le Vaucrain Domaine Louis Jadot forhandles af Vinens Verden

Smagning Bourgogne 2018 – Côte de Nuits

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits les Damoiseaux 2018 Henri de Villamont

Dyb, mørk frugt med dejlig friskhed og et eksotisk, let medicinsk præg tilsat en del ristet egetræ og grønne urter. Kontant tannistruktur, saftig frugttæthed og god renhed. Venlig, ligetil og smagsintens vin med moderat fylde.
88 | 219,95 – 179,95 v/6 fl Supervin.dk

Côte de Nuits-Villages 2018 Le Vaucrain Domaine Louis Jadot

Lakridset, solidt krydret næse med vanilje og let ristede toner og pæn sødme. Stærk, struktureret og veludviklet duft med mørk, blommet, tobakket frugt. God pinot-karakter og et let hedvinspræg og en del alkohol. Delikat, åben og velstruktureret vin med udmærket tanninrygrad og tilpas frugtighed. Rank, kølig og mineralsk vin med druetypisk aromaudtryk. Pæn koncentration, glat helhedspræg og udmærket harmoni. Tiltalende og vellavet.
89 | 269,00 på tilbud Kjær & Sommerfeldt

Côte de Nuits-Villages 2018 Vieilles Vignes  Domaine Jean-Marc Millot

Mørk, lettere hedvinspræget og alligevel frisk frugtduft med kultiveret krydderi, let ristet egetræ og pæn mineralitet. Smag med fornem frugttæthed, dejlig fylde, kultiveret sødme, moderat egetræ og potent krydderi. Ganske kølig i sin tanninstruktur og med udmærket Pinot-karakter og solid smagsstyrke.
89 | 299,00 Domaine Brandis 

Côte de Nuits-Villages Aux Montagnes 2018 Sylvain Loichet
Chambolle-Musigny 2018 fra Lou Dumont forhandles af Laudrup vin

Diskret parfumeret og floral næse med stor delikatesse, god intensitet og nydelig mineralitet. Sprød, rød bærfrugt med gennemkultiveret krydderi. Elegant og velafbalanceret vin med afdæmpet egetræ. Sødmefuld og med dejlig renhed, tæt frugtstruktur og rigt aromabillede. Kølig stil og alligevel allerede givende og lettilgængelig. Kompetent og vellykket. Attraktiv pris. 93 | 215,00 Emilievin.dk

Nuits-Saint-Georges 2018 Domaine Henri Gouges

Delikat, stringent og arketypisk Pinotnæse med flot delikatesse, mineralsk sprødhed og afdæmpet brug af egetræet. Charmerende, intens, områdetypisk og på flot ambitionsniveau, hvor balance og harmoni er prioriteret. Saftig, sprød, delikat og velstruktureret vin med veludviklet rigdom og stor frugttæthed med præg af mørke hyldebær. Velafbalanceret, givende, feminin, charmerende og finesserig. Fornem præstation.
94 | 499,00 Domaine Brandis 

Côte de Nuits-Villages 2018 Vieilles Vignes  fra Domaine Jean-Marc Millot forhandles af Domaine Brandis
Nuits-Saint-Georges Les Grandes Vignes 2018 Sylvain Loichet

Mørk, personlig og lettere svedsket frugt med rank bærkarakter, pæne tobakstoner, lakrids og let likørpræg. Intenst, mørkt aromabillede med kølig styrke og en del ristet eg. Sødmefuld på den kultiverede måde. Solid tanninstruktur og god frugttæthed. Nydelig fylde, god rankhed og fin længde. Personlig, givende og med udmærket mineralitet. Vinder sikkert ved lagring.
91 | 325,00 Emilievin.dk

Nuits-Saint-Georges Les Six Pieces 2018 Domaine Jean Chauvenet

Sødmefuld, delikat og mineralsk næse med udmærket aromaintensitet og nydelig rigdom. Højt ambitionsniveau, udmærket intensitet og kultiveret styrke. Saftig, rig vin med velpoleret frugt, veltøjlet tæthed, fin balance og nydelig tanninstruktur. Aromatisk meget rig smag med glimrende præcision og udtalt delikatesse. Klassisk og tiltalende. 93 | 379,00 Vinens Verden

Chambolle-Musigny 2018 Lou Dumont

Diskret animalsk næse med kaffebønne, kakao og mørk, lakridset frugt tilsat ristet egetræ i velvalgte mængder. Udmærket delikatesse og tiltalende mineralitet. Velbygget og kraftigt krydret vin med nydelig tanninstruktur, masser af smagselementer og med tiltalende mineralitet. Solid saftighed, kraftigt krydderi, velvalgt sødme og dejlig intensitet. Gode udviklingsmuligheder.
93 | 439,00 på tilbud Laudrup Vin

Chambolle-Musigny Les Cras 2018 Domaine Rion

Friskt bærpæg med nydelig sødmefuldhed, elegant parfume og med udmærket floralitet. Flot sprødhed, solid intensitet og fornemt integreret eg. Delikat opbygget frugt, dejlig mineralitet og betydelig aromatisk rigdom. Flot stoflighed og med velpoleret struktur, solid delikatesse og nydelig sødme. Fin fylde, umiddelbar charme og autentisk Chambolle-Musigny udtryk. Harmonisk og givende allerede i dag, men vinder betydeligt ved luftning.
93 | 525,00  på tilbud Bichel

Vosne Romanée 2018 Domaine Arlaud

Varm, sund bærfrugt med mørke hyldebær og solmodne solbær. Mørkt, let røget urtekrydderi tilsat diskrete figner og dadler. Charmerende og lettilgængelig og med umiddelbar appel. God frugtbredde på den kultiverede måde og med veltøjlet styrke. Saftig bærdrevet vin med enorm ekstraktrigdom, betydelig frugttyngde og læssevis af bløde tanniner. Gennemkultiveret vin med stor styrke, betydelig fylde, dejlig balance og masser af charme. En vin med en lovende fremtid foran sig. 14 pct.
93 | 549,00 Domaine Brandis 

Læs også Rød Bourgogne 2018 – del 1 og Rød Bourgogne 2018 – del 3