Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Van Zellers & Co.

– gammel portvin og ung vintage på havets bund

Navnet Van Zellers er velkendt i portvinens verden. Det er en meget gammel portvinsfamilie, som stadig i forskellige forgreninger slår sine folder i Porto og Douro. De første Van Zellers kom til Porto fra Holland og har været relateret til portvinsproduktion siden 1620 – i en årrække som ejere af berømte Quinta do Noval.

Her skal det handle om Cristiano Van Zeller og datteren Francisca Van Zeller. Tidligere stod de bag to forskellige brands, Van Zellers & Co. og Quinta Vale D. Maria. Sidstnævnte blev for 20 år siden en del af sammenslutningen Douro Boys, som ville vise verden, at regionen ikke kun kunne lave portvin, men også udmærket bordvin. I 2017 blev Quinta Vale D. Maria imidlertid solgt til den store Vinho Verde producent Aveleda. I dag koncentrerer Cristiano og Francisca sig derfor om Van Zellers & Co, der også overtog tilhørsforholdet til Douro Boys.

Cristiano Van Zeller og datteren Francisca Van Zeller. Foto Jorge Simão

Gamle fade

Van Zellers & Co. er grundlagt så langt tilbage som 1780, men har i mange år levet en stille tilværelse og været på andre hænder end familiens. I 1930´erne blev firmaet købt af ejeren af Quinta do Noval, hvis datter giftede sig med Cristiano van Zeller – vel at mærke en ældre udgave end den nuværende. Siden overtog franske Axa Quinta do Noval. For at gøre historien kort overgik ejerskabet af Van Zellers & Co. i 2007 igen til en Van Zeller – nemlig den nuværende ejer og tidligere rugbyspiller Cristiano Van Zeller som efter sigende fik firmanavnet foræret i julegave af sin fætter. I dag ejer de selv 15 hektar med røde druer i Torto-dalen og en hektar med grønne druer i Murça.

Cristiano har en god næse for at finde og opkøbe gamle portvinsfade rundt om i Douro. Derfor har de en stor lagerbeholdning af gammel fadlagret portvin, som denne smagning bærer præg af. Men de fremstiller også Vintage portvin samt ikke mindst bordvine, hvilket jo ikke er overraskende, når de er en del af Douro Boys. Her har de især markeret sig med to serier, som begge fås i hvid og rød udgave: VZ (som er familiens initialer) og CV, der står for Curriculum Vitae. CV blev lanceret i 2003, da Cristiano og hans daværende ønolog Sandra Tavares da Silva fandt en gammel vinmark dybt inden i Torto-dalen. De mente, at den kunne levere materiale til vine, som de gerne ville have skrevet på deres cv.

Van Zellers & Co.´s Vintage Port Ocean 2020 bliver officielt lanceret i juni 2024

Portvin på havets bund

Selv om en families historie er lang kan den sagtens være innovativ. Det gælder også Van Zellers & Co. Tidligere i år lancerede de en særlig udgave af deres Vintage 2020 nedsænket på havets bund. Her er de 102 flasker stadig og vil forblive der frem til 16. november i år – i alt 11 måneder. Flasken, der indgår i denne smagning er derfor ikke lagret i havet, men på almindelig vis.

”På 10 meters dybde møder flaskerne 1 bars tryk, hvilket kickstarter aldringsprocessen for Vintage Port. Flaskerne opbevares også under konstant temperatur og i mørke omgivelser, hvilket giver en god udvikling. Og som tillægsværdi begynder der at danne sig smukke havalger på flaskerne,” fortæller Francisca van Zeller.

Van Zellers & Co.´s Vintage Port Ocean 2020 bliver officielt lanceret næste juni. De første 35 flasker vil blive solgt gennem WineChain. Der er fremstillet et særligt muslingeskal-agtigt hylster af genbrugsplastik til flaskerne i samarbejde med Zouri Shoes, som ellers fremstiller skosåler af genbrugsplastik indsamlet ved kysten. ”Hvert år dumpes der 14 millioner tons plastik i havene. Samarbejdet med Zouri Shoes og Oceanariet i Lissabon skal skabe opmærksom om dette alvorlige problem, og hvordan vi skal tage vare på vores land ved at tage vare på vores have,” udtaler Francisca van Zeller.

Jo, moderne storytelling handler også om nutidens miljøproblematikker og ikke kun om en lang portvinshistorie og et flot CV.

Følgende vine blev smagt (colheitas er fadprøver af endeligt blend)

VZ Branco 2022

Blend af druer fra Vinhas Velhas samt Viosinho, Rabigato, Códega de Larinho, Gouveio og Arinto. Gulgrøn, medium intens. Frisk næse med citrus, melon, litchi, passionsfrugt, lidt ananas og lidt græs. Høj syre, som modsvares af ok frugtfylde, citrus, grape, frisk og vellavet.
90 | 169,95 Atomwine

CV Branco 2019

Field blend (Vinhas Velha) med bl.a. Rabigato, Samarrinho, Donzelinho branco, Viosinho og Códega, fermenteret og lagret 8 måneder på fad med battonage. Gulgrøn til strågul, intens. Ekspressiv i næsen med tydelige, men balancere fad- og smørnoter, modne stenfrugter, blomster og lidt citrus. God fylde i munden, balanceret fadpræg, dejlig kompleksitet, lang hale. En fyldig, kompleks og velkomponeret vin med lagringspotentiale.
93 | 599,95 Atomwine

VZ Tinto 2019

Field blend med ca. 30 forskellige sorter, 21 måneder på fad. Mørk rubin, lysere lilla kant. Frisk og krydret næse med jordbær og andre røde bær, lidt solbær og rosmarin. Moden frugt, høj syre, blød og rund og med relativ friskhed, masser af bløde tanniner, let krydret.
90 | 199,95 Atomwine

CV Tinto 2019

Blend af 25 druesorter fra over 80 år gammel vinmark, bl.a. Rufete, Tinta Amarela, Donzelinho Tinto, Tinta Francisca, Sousão, Touriga Franca, Tinta Roriz og Touriga Nacional, 21 måneder på fad. Mørk og tæt med brunlig kant. Brombær og andre modne, mørke bær, solbær, sorte kirsebær, lakrids. Tæt struktur, lidt lukket på førstedagen, skovbær, jordbund, godt krydret, kraftige tanniner, der sætter sig på tænderne, dejlig kompleksitet, tørre tanniner i enden. Stort potentiale, har brug for tid, kræver modspil af mad.
94 | 599,95 Atomwine

Foto Jorge Simão
Vintage Port 2020 (400th Anniversary)

Blend af mere end 25 druesorter. Dejlig ekspressiv næse med solbær, modne brombær, blåbær, friske krydderurter og esteve. Lidt lukket med meget tæt struktur, frugtsødme, men tør, høj syre, fin kompleksitet med mørke modne bær, godt krydret, masser af tørre tanniner i enden. Lidt af et monster med stort potentiale.
93 | 599,95 Atomwine

Van Zellers & Co. Colheita 1976

Ravfarvet med flot orange skær. Dejlig intens næse med mandel, nødder, abrikos, blomster, honning, lidt appelsinskal og tørrede frugter. Frisk og blød med flot syre og perfekt balance, nødder, honning og tørrede figner, fin lang hale. Overraskende frisk og elegant stil i forhold til alderen. Et fremragende glas.
95 | Atomwine

Van Zellers & Co. Colheita 1950

Mørkebrun kerne og markant grøn kant. Lidt støvet og rustik næse med brun farin, søde svesker, valnød og balsamico. Tæt og kompleks med fin syre, valnødder, svesker, farin, balsamico, cedertræ, karamel og tobak, lang hale med fin syre.
93 | Atomwine

Van Zellers & Co. Colheita 1940

Mørk tawny, brun, flot orange kant. Intens, men måske lidt sprittet næse med figner, nødder, valnød, muskatnød og lidt farin. Fin balance mellem frugt og syre, tørrede frugter, valnød og lidt appelsinskal, god fedme og dejlig kompleksitet, hvor syren helt tiden trænger igennem.
95 | Atomwine

Van Zellers & Co. Colheita 1935

Mørk kerne, lidt grønlig kant. Ekspressis næse med masser af balsamico, brun farin, svesker og muskatnød. Fed og fyldig struktur med høj syre og flot balance, så den på en gang er intens, kompleks, krydret og frisk, lang vedvarende hale.
95 | Atomwine

Van Zellers & Co. Colheita 1934

Mørk kerne og ravfarvet kant med lidt grønligt skær. Rustik næse med svesker, farin, valnød og karamel. Meget tæt og intens med høj, lidt bidende syre i anden omgang, svesker, nødder, valnød, balsamico, god kompleksitet og lang, lang hale.
94 | Atomwine

De fem Colheitas har Atomwine på allokation 1-2 gange om året. De koster fra 3.000,00 til 10.000,00