Quinta da Romaneira er med 412 hektar en af de største ejendomme i regionen. Vinstokkene er plantet på terrasser på stejle skråninger, et amfiteater med en over 2,5 kilometer flodfront. ”Ingen ved hvor navnet kommer fra”, fortæller Christian Seely, der har taget turen til København til den store portvinsfestival på Børsen arrangeret af Henrik Oldenburg.
”Vi ved, at der var romere i området, så måske er de første vinstokke plantet af romere, det er den mest romantiske historie, men det kan også være fra rosmarin, der vokser på ejendommen. Men hvorfor havner en englænder fra Cambridge Trinity College med en MBA fra INSEAD Fontainbleau her? Passion er den korte udgave:
1. En kærlighed til vinen som han fik via sin far James Seely, der skrev et stort værk om vinene fra Bordeaux i 1982. Christian hjalp sin far, rejste rundt i Bordeaux, lyttede og smagte.
2. En kærlighed til en portugisisk kvinde fra Portvinshuset og familien Calem. Her lærte han alt om portvin fra et af de mest anerkendte huse og også portugisisk, der er en forudsætning for at drive en vingård i Portugal.
3. En kærlighed til Dourodalen og portvinen via sin ansættelse som direktør for Quinta do Noval i 1993.
Christian Seely blev for 25 år siden direktør for AXA Millésimes vin portefølje, som Quinta do Noval også var en del af. Hovedsædet er på Château Pichon Baron i Pauillac, i Bordeaux, så han flyttede, men slap aldrig sit tag, sin kærlighed for Quinta do Noval. Hver gang han var på Quinta do Noval kunne han se ud over Dourodalen og alle vinmarkerne. Den største, Quinta da Romaneira, kom til salg i 2004. Familien der ejede vingården var løbet tør for energi, for penge. Christian Seely prøvede at få forsikringsgruppen AXA til at købe, men de sagde nej.
Kærlighed er en besættelse, en psykose, enten bliver man gift eller også går den blot over af sig selv. For Christian Seely blev det en besættelse og via benhårdt arbejde og en accept fra AXA lykkedes det ham at få 11 investorer med på et projekt, der virkelig var op ad bakke. Med købet fulgte 36 hektar vinmarker med gamle stokke og en beholdning af gammel Tawney, der gav en fornemmelse af det potentiale, der var i vingården, understøttet af historiske dokumenter, der viste, at Quinta da Romaneira i 1757 var med i Marquis de Pombals afgrænsning af de bedste vinmarker i Dourodalen, verdens første appellation. I 1872 blev quintaens vintage port i årgang 1861 og 1863 sat til salg på Christies auktionshus i London. Det var den første Single Quinta Port, der blev auktioneret.
At investere i en vingård der producerer portvin er en langt mere langsigtet investering end i en vingård, der producerer bordvin. Afkastet kommer først efter flere år, ikke just noget som investorer elsker. Det var derfor genialt af Christian Seely at satse på bordvine, at få skabt et cashflow og samtidig være en del af den bølge af store bordvine, der nu bliver produceret i området. Fordelingen mellem bordvin og portvin er i dag 70/30 på Quinta da Romaneira.
De mange dale og små bjerge giver uanede muligheder, ikke mindst i lyset af de store klimaændringer vi oplever nu. Nogle af bordvinene kommer fra små områder, der har sit helt eget mikroklima, fra en helt speciel parcel. Andre vine som Dona Clara eller Reserva kommer fra forskellige steder og bliver senere sammenstukket. Som på Quinta do Noval kommer druerne kun fra egne vinmarker. Tidligere blev størstedelen af druerne solgt til de store portvinshuse med Taylor som den største aftager.
Vinmarken er nu på 86 hektar, hovedsageligt med Douro-druesorterne Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz og Tinto Cão, men også hvide druesorter som Gouveio, Viosinho, Boal og Rabigato. ”Men vi har også eksperimenteret”, fortæller Christian, ”forsøgt med internationale druer. Cabernet Sauvignon gik slet ikke, den havde ingen terroirkarakter, det er “my wine of shame”. Mouvèdre gik heller ikke, lidt af en overraskelse. Men Syrah og Petit Verdot er blevet en stor succes.
Ny vinkælder bygget fra bunden
De fleste kældre i Dourodalen er gamle, fyldt med veneration, men ikke praktiske. På Romaneiro fik man muligheden for at bygge en ny kælder, hvor det funktionelle blev en del af arkitekturen. 2/3 under jorden, 1/3 over. Alle lagares, flade, åbne gæringstanke, er lavet af rustfri stål (oprindelige granit). Det giver mulighed for at opvarme eller afkøle mosten under gæringen. I slutningen af 2012 blev André Esteves, en brasiliansk forretningsmand, der også brænder for Douro-regionen, hovedaktionær i Romaneira i partnerskab med Christian Seely. 12 auktionære blev udskiftet med to, livet blev pludseligt meget lettere. De to partnere deler den samme drøm: at producere det bedste, at investere langsigtet, at få Quinta da Romaneira op blandt de bedste i Douro, portvin og rød – og hvidvin.
Bordvinene
Quinta da Romaneira Reserva (hvid) 2022
Fin krydret duft, eksotisk, hvide blomster, fine nuancer fra fad. Fyldig smag, cremet med tør, mineralsk lang eftersmag, let cremet og samtidig tør. Elegant.
91 | 195,00 – tilbud v/6 fl 149,00 til 31.1.24 Vintageportvin.dk
Druesorter: Viosinho, Gouveio, Rabigato and Boal. Den hvide reserva kommer fra forskellige områder på Quinta da Romaneira. Vinen er gæret 100 procent på franske egetræsfade i 21 dage under en temperatur på 16-18 grader. 30 procent af fadene er nye. Bundfaldet omrøres en gang om ugen de første 3 måneder.
Quinta da Romaneira Pulga (hvid) 2022
Kompleks, mineralsk duft, grapefrugt, æbler, citrus, hvide blomster, fin krydret med fadet fint integreret i vinen. Krydret smag, rig, cremet med lang, rig, cremet eftersmag der afslutter tørt.
92 | 295,00 – tilbud 245,00 v/3 fl – 225,00 v/6 fl til 31.1.24 Vintageportvin.dk
Druesorter: Boal, Viosinho og Rabihato. Druerne plukkes fra et område der hedder Pulga. Vinen er gæret 100 procent på franske egetræsfade i 21 dage under en temperatur på 16-18 grader. 60 procent af fadene er nye.
Quinta da Romaneira Trés Parcelas 2020
Flot duft, feminin, forførende, violer, kirsebær, moden frugt. Moden smag, saftig med moden frugt, der dækker tanninerne, rank, elegant, rig, luftig eftersmag med smuk, ren, moden frugt.
91 | 249,00 Vintageportvin.dk
Enkeltdruevin på Touriga Nacional, der kommer fra 3 forskellige parceller. Forsøger at lave en let vin, der kan drikkes tidligt. Vinen lagrer op 35% ny eg og 65% 2-3 års egetræsfade. Årgang 2020 var også meget varm men et godt vandreservoir fra en våd vinter.
Quinta da Romaneira Reserva 2017
Moden, udviklet, let blommeagtig med mørk, moden frugt, stadig meget frisk. Fyldig smag, moden tannin, cremet og en eftersmag med mørk frugt.
93 | 375,00 – tilbud v/3 fl 299,00 til 31.1.24 Vintageportvin.dk
Quinta da Romaneira Reserva 2020
Duft med modne kirsebær, kirsebærsten og fine nuancer fra fad. Rig smag, aromatisk, moden, silket, markeret tannin, middel til lang eftersmag med moden, frisk frugt.
93 | 375,00 Vintageportvin.dk
Hvert år udvælges de bedste parceller. Touriga Nacional og Touriga Franco er hovedstammen, i nogle årgange indgår Tinto Cao også. Quinta da Romaneira Reserva er lagret på fad i et år, 45 procent nye, 55 procent et års fade. Druerne kommer fra hele Quinta da Romaneira’s vinmarker og repræsenterer det bedste af det bedste. Årgang 2017 var en varm og tør årgang.
Quinta da Romaneira Apontador IG 2017
Tæt, rig duft, pakket med modne, mørke bær, utrolig dybde, basagtig tone. Meget rig smag, koncentreret og samtidig elegant, fin nuancer fra fad der er integreret i vinen. Stor, rig, cremet, fyldig, pakket med mørke bær og lang, rig, cremet eftersmag med silket tannin langt fremme.
95 | 369,00 – v/3 fl 299,00 til 31.1.24 Vintageportvin.dk
Quinta da Romaneira Apontadorpontador kommer fra en 2 hektar stor vinmark, kun plantet med Syrah. Syrah klarer sig utroligt godt, det er en speciel sort man har valgt at plante i 2005, der kommer fra Dourodalen. Kan ikke kalde den Douro DOC, derfor IG. Vinen er lagret i 12 måneder på 80 procent nye franske egetræsfade.
Quinta da Romaneira Port
Modsat mange andre portvinshus bliver Quinta da Romaneira erklæret som Vintageport næsten hvert år. Årgang 2021 er en let og meget frisk årgang. Netop fordi Quinta da Romaneira kun får druer fra egne marker, giver det større mening med en Vintage hvert år. Som en stor Bordeaux hvor man kan følge årgangen lavet fra de samme vinstokke.
Quinta da Romaneira 2021
Frisk duft, viol, blåbær, svesker. Fyldig og samtidig frisk, moden tannin, alkohol integreret i vinen, frisk, mørk, eftersmag.
94 | hjemkomstpris: 449,00 – v/6fl 419,00 Vintageportvin.dk
Quinta da Romaneira 2016
Meget dyb. Fin krydret, mineralsk tone, blåbær, lakrids, viol med en alkohol omgivet af moden frugt. Fyldig smag, meget rig, vibrerende, lang let krydret, mineralsk eftersmag med mørk frugt.
95 | 595,00 – tilbud v/6 fl 449,00 til 31.1.24 Vintageportvin.dk
Quinta da Romaneira 2007
Sveskeagtig, moden duft, mørk frugt. Silket, moden smag, god fylde og fin sødme i eftersmag.
91 | 750,00 – tilbud v/6 fl 449,00 til 31.1.24 Vintageportvin.dk
Quinta da Romaneira 10 YO (Quinta based Tawny)
Moden, udviklet duft, lakrids, karamel, orangeskal, fin citrusagtig tone. Meget frisk smag, cremet, fedmefuld og samtidig fin syre, frisk, sødmefuld krydret eftersmag.
93 | 239,00 Vintageportvin.dk
Quinta da Romaneira Colheita 2007 (Første årgang Christian Seely lavede)
Sveskeagtig duft, karamel, svesker, nøddeagtig. Sødmefuld smag forenet med fin syre, sødmefuld, karamelagt i eftersmag.
91 | 439,00 Vintageportvin.dk
Quinta da Romaneira 40 YO (Fra gamle vine fra før Christian Seely købte quintaen)
Meget rig, kompleks duft, karamel, lakrids, orangeskal. Rig smag, cremet, fyldig, silket med lang rig eftersmag, hænger længe i munden, fedmefuld og stadig frisk.
96 | 1.350,00 – tilbud 1150,00 Vintageportvin.dk