Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Et privat initiativ bliver til ny østrigsk klassifikation

En historisk underskrift fra ministeren for landbrug og skovbrug, Norbert Totschnig, har banet vejen for, at Østrig nu er det eneste land bortset fra Frankrig, hvor det er muligt lovligt at klassificere vinmarker.

Med den nye lov vil det være muligt for alle østrigske vinregioner at klassificere deres vinmarker med betegnelsen Ried.  Proceduren er udnævnelse af en regional vinkomité (RWK), der med bekræftelse fra den nationale vinkomité (NWK), kan  udpege de bedste parceller som Erste Lage (Premier Cru) eller Grosse Lage (Grand Cru) ved hjælp af en standardiseret klassificeringsproces. Den første årgang med de lovligt klassificerede lokaliteter forventes at være 2025.

Lovgiverens beslutning kom ikke ud af det blå. Det er en milepæl for den private østrigske forening Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW), som blev grundlagt i 1991 med det mål at få klassificeret Østrigs bedste parceller. ÖTW og gruppens 77 medlemmer har brugt 30 år på at fremme tanken om, at oprindelse og dens kommunikation er den bedste og mest gennemsigtige måde at markedsføre vin på. På den ene side garanterer det forbrugerne troværdige betegnelser på etiketterne, og på den anden side giver det producenterne en pålidelig platform for kommunikation.

“Vi er stolte af vores vigtige bidrag til den østrigske vinindustri,” siger Michael Moosbrugger, som selv er en fremrangende vinmager på Schloss Gobelsburg

Mere end bare god vin

“Vi har brugt 18 år på at observere naturen, inddrage eksperter og videnskabsmænd, smage på udviklingen af ​​vinene fra de bedste steder for at etablere grundlaget for en klassificering,” forklarer Michael Moosbrugger, som er den nationale formand for ÖTW. “En topvingård skal ikke kun producere fremragende vin hvert år, den skal også være historisk dokumenteret og have været tilgængelig og synlig på markedet i årevis. For en robust klassificering er det ikke kun vinbønderne selv, der bestemmer, hvad en Ried er, men derimod en mangefacetteret tilgang til en lokalitets betydning i sammenhæng med dets område og dets vinbønder,” tilføjer han.

Mange års forarbejde

Unikt i klassifikationens historie og et væsentligt aspekt af ÖTW’s proces er, at både nationale og internationale eksperter har været involveret i arbejdet med at definere betingelserne for at opnå en betegnelse. Foreningen har hvert år inviteret journalister, sommelierer og andre vinprofessionelle til ÖTW Single Vineyard Summit i Grafenegg, for at evaluere vinene fra ÖTW’s selvudnævnte Erste Lagen. 95 vinmarker er i øjeblikket klassificeret ÖTW Erste Lagen fra Traisental, Kremstal, Kamptal, Wagram, Wien, Carnuntum og Thermenregion. Klassificeringen af ​​Grosse Lagen (Grand Cru) lokaliteter er endnu ikke afsluttet.

Kremstal, Ried Spiegel. Foto OETW – Robert Herbst

Fra privat til statslig

I årtier blev ​​ÖTW’s private klassificering ​kritisk kommenteret af mange østrigske vinpolitikere og industrien, men i 2013 blev der nedsat en arbejdsgruppe på niveau med National Wine Committee (NWK) for at diskutere muligheden for en lokalitetsklassificering for alle Østrigs vinregioner. F​orskellige muligheder blev undersøgt, men til sidst faldt valget på ÖTW’s  løsning.

ÖTW’s erfaring og viden, er nu blevet indarbejdet i udviklingen af ​​den juridiske klassifikation og ÖTW har ikke kun  investeret mange års arbejde, men også 10 millioner euro i projektet, fortæller Michael Moosbrugger og siger: “Vi forventer ikke tak for denne investering, men vores overbevisning er, at vi som landets førende vingårde bærer et ansvar for den positive udvikling af vores vinindustri. Derfor vil vi også følge med i fremdriften og udviklingen af ​​den juridiske klassificering og gøre vores bedste for at undgå fejl.”

Det primære mål for ÖTW er nu nået efter mere end 30 års arbejde, da ansvaret for vinmarksklassificeringen overdrages til staten. Foreningen vil dog fortsat engagere sig i aktiviteter for at forbedre og videreudvikle systemet, og strukturerne for markedsføring af oprindelse, for at fremme en bedre forståelse af de særlige kendetegn ved østrigsk vindyrkning. Den nuværende private klassificering af ÖTW vil fortsætte, indtil der er en lovpligtig klassificering af den relevante regionale vinkomité. Når det er sket, vil den juridiske klassifikation være det eneste system, der anvendes.

Kremstal, Ried Lindberg. Foto OETW – Robert Herbst.

Retningslinier for den nye klassifikations-lov

• Kun appellatione eller DAC-områder, der har implementeret en oprindelsesstruktur i tre niveauer, regional vin (Gebietswein), landsbyvin (Ortswein), enkeltvingårdsvin (Riedenwein), kan ansøge om en lokalitetsklassificering
• Omfattende vurdering af et vinsteds relevans i forhold til dets område, dets vinmagere og vine baseret på et specifikt kriterium
• Kun håndhøstede druer er tilladt
• Hvert klassificeret område må ikke være større end 35 ha
• Vin fra klassificerede steder må tidligst sælges et år efter høst
• Regionale vinudvalg (RWK) skal definere nøjagtige regler vedrørende vine, vinfremstilling og vingårdsforvaltning (maksimalt udbytte pr. hektar osv.)
• Som med ÖTW kan en vingård først efter mindst fem års klassificering som en Erste Lage klassificeres som en Grosse Lage.

Indledningsfoto: OETW – Anna Stoecher