Ja, der var grund til smil i Skuespilhuset den 25. februar hvor det var muligt at smage vine fra 100 af de bedste tyske og østrigske producenter. Bag arrangementet stod de to sammenslutninger VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) og ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter), der for første gang nogensinde lavede en fælles smagning i København.
VDP er den ældste af de to sammenslutninger med en historie, der går tilbage til 1910. Den tæller nogle af Tysklands bedste vinproducenter, der arbejder for en ændring af den tyske vinlov og har indført en alternativ klassifikation.
I dag er 195 vinhuse medlemmer af VPD, blandt dem Weingut Dr. Crusius, der ved smagningen var repræsenteret af families 16. generation, Rebecca Crusius. Familien Crusius har siden 1576 været landbrugere og vindyrkere i Nahe. Fra 1955 kommer de hele deres produktion på egne flasker og fra 1966 bliver landbruget endegyldigt droppet til fordel for vin. Samme år blev deres 1966 Felsenberg Eiswein ”født”, et lille mesterværk som den britiske kongefamilie køber til sin kælder.
I 1969 laver de for første gang en Pinot Blanc (Weissburgunder), som siden er blevet en af deres signaturvine og i 1976 bliver de kendt internationalt da den store engelske vinskribent Hugh Johnson skriver: “Hvis nogen spørger mig hvor god tysk vin kan være, anbefaler jeg altid vin fra Hans Crusius som benchmark”. Rødvinsbølgen hopper de med på i 1999 hvor deres Pinot Noir-druer for første gang bliver til rødvin, istedet for som tidligere Rosé. Vin- og pladehandler Jan Mellin har i 25 år forhandlet Dr. Crusius i Danmark. Vinene kan købes i hans butik, Vin og Vinyl, i Køge, eller på Planet Candy.dk
Advokat, formand og vinbonde
Siden 2007 har Steffen Christmann været formand for VDP samtidig med, at han som 7. generation viderefører familiens vingård, Weingut Christmann, i Pfalz, etableret i 1845. Han er uddannet advokat, men tog samtidig med jura-studierne en uddannelse i vindyrkning. Siden han overtog driften af vingården i 1996 har han omlagt til økølogisk drift og blev certificeret i 2004. Han råder over 22 hektar på nogle af de bedste parceller ved foden af Haardt-bjergene. Mest Riesling, 75%, resten er Spätburgunder og Pinot Blanc. Hans vine hører til blandt Tysklands bedste. I en lærerig masterclass-smagning med den tyske MW Caro Maurer, som kommentator, blev VDP Grosse Lage smagt op imod ÖTWs Erste Lage og her var Weingut A. Christmanns 2015 Idig Riesling GG en oplevelse til gentagelse. Christmanns vine forhandles i Danmark af Theis vine.
Traditionel Mosel
Vinhuset Weingut Maximin Grünhaus ligger lige uden for Trier ved Ruwerfloden. Stedets historie går tilbage til år 966, hvor Kejser Otto 1. forærede Benediktiner-munkene i klostret Saint Maximin, i Trier, ejendommen. Siden 1882 har den været i familien von Schuberts besiddelse med 34 hektar vinmarker fordelt på de berømte parceller: Abtsberg, Herrenberg og Bruderberg, der alle ligger på stejle skråninger ned mod Ruwerfloden. I dag er det Dr. Carl von Schubert og hans søn Maximin von Schubert, der som 5. og 6. generation har ansvar for det historiske domæne.
Auktionsrekord og alt udsolgt
I 1923, da den legendariske 1921-årgang kom på den årlige auktion i Trier, blev et fad på 1.000 liter med Maximin Grünhaus Herrenberg Trockenbeerenauslese solgt for 100.000 guldmark, en auktions rekord, der endnu ikke er overgået. I nutidspenge svarer det til omkring 18.7 millioner kroner. Køberen var hotel Waldorf Astoria i New York. Alle i salen rejste sig spontant, klappede og sang ‘Oh Mosella’, mens auktionshandleren måtte konstatere, at han med det sidste historiske hammerslag havde brugt så mange kræfter, at auktionshammeren splintrede. En ny elfenbenshammer blev derefter doneret af von Schubert og den er stadig i brug ved Trier-auktionen, der er én af vinverdenens helt store oplevelser. I år, den 20. september er det den spændende 2018-årgang, der kommer under hammeren. Alle har mulighed for at byde, ikke direkte, men via en beskikket mægler, og det er muligt at smage vinene både før og under auktionen. Se mere om auktionen her.
I maj 1991, hvor den fremrangende årgang 1990 blev frigivet spurgte en vinhandler i London efter deres sædvanlige mængde på 120 flasker Abtsberg. Ordren blev bekræftet, men ikke efterfølgende formelt bestilt fra London. Først i november kom ordren, men da var det for sent og alt var udsolgt. På den besked svarede vinhandleren i London i en skarp tone tilbage, at de 120 flasker Abtsberg Kabinett som sædvanlig skulle leveres til Buckingham Palace, og at den kongelige familie ikke ville gå glip af 1990-årgangen. Grünhaus returnerede med et tilbud om 120 flasker Abtsberg Spätlese, der stadig var på lager og tilbød at sælge den til en lavere pris end Kabinett-vinen. Et hurtigt svar fulgte: ‘Buckingham Palace er meget tilfreds med det tilbud, og ønsker at øge sin bestilling af Spätlese fra 120 til 240 flasker. Maximin Grünhaus forhandles i Danmark af The Wine Company
De vilde gærceller og skiferet
Reinhard Löwenstein har i VDP været inspirator og fortaler for foreningens klassificering af de bedste vinmarker – “Grosse Lagen”, og de vine der kommer herfra, der får betegnelsen ”Grosse Gewächse” forkortet til ”GG”. Hans vine er helt deres egne, selv mener han, det er hans terroir – hans skifer der afspejles i de karakterfulde vine. Han omtaler det som ”skiferens klang”. Med til smagskompleksiteten hører også hans lange lagring, vilde gærceller og gamle stokke. Hans druer plukkes på nogle af Mosels stejleste vinmarker: Röttgen, Kirchberg, Stolzenberg, og Uhlen, der allerede på Napoleons tid havde ry for at være de bedste i området. Löwensteins vine forhandles i Danmark af Atomwine, der også har flere andre fremragende tyske producenter.
ÖTW – Österreichische Traditionsweingüter
Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW) er en sammenslutning af 62 vinproducenter, der siden 1992 har arbejdet med et projekt de kalder: Erste Lagen – der frit oversat betyder de bedste grosteder. Ideen er at skabe et klassificeringssystem for østrigske vinmarker helt fra bunden, et privat projekt, som de håber vil kunne ende op med at blive en officiel vinlov.
Michael Moosbrugger, fra Schloss Gobelsburg i Kamptal, er organisationens formand og han fortæller, at etablering af en klassifikation ikke bare er noget man kan slå op i en bog og se hvordan man gør. Spørgsmålene er mange og hvad er det præcis, der skal klassificeres? Skal det være vingårde, som i Bordeaux – landsbyer, som i Champagne – eller vinmarker, som i Côte d’Or?
Hos ÖTW besluttede man at begynde med geografien. Hvad vokser hvor og hvorfor? Men geologi alene fortæller ikke så meget om kvalitet og Moosbrugger påpeger, at ÖTW ikke kan måle kvaliteten af en vingård, men kun dens homogenitet. En anden mulighed er derfor, at vurdere betydningen af de enkelte vinmarker, kendt som Rieds.
Hvis flere producenter distribuerer vin fra det samme sted – som f.eks. på den berømte Heiligenstein mark – og de alle sætter det navn på etiketten, er det et tegn på, at stedet er værdsat og sandsynligvis af en grund. Men hvad med den enkelte vingårds kvalitet i flasken – hvordan skal den vurderes? Er det et spørgsmål om hvad der sælger bedst på markedet, eller skal det afgøres på baggrund af udtalelser fra bestemte smagere? Foreningens løsning på det spørgsmål har været, at indbyde til en årlig vinsmagning, hvor eksperter inviteres til bedømme ÖTWs vine. Smagsdommerne, der inviteres er anerkendte lokale og internationale eksperter, vinskribenter, sommeliers og vinhandlere.
Deres smagsnotater indgår derefter i Moosbruggers store regneark på computeren, hvor alle de øvrige indhentede informationer om geologi og historie også er med. Store mængder data, der om ti år, forudser Moosbrugger, vil gøre det muligt at klassificere hvad der skal være – fremhæves/ophæves – til Premier Crus. Derefter vil det sandsynligvis tage endnu fem til ti år, at få det hele omsat til en officiel vinlov. Om motivationen og viljen til at gennemføre så langsigtet og tidskrævende et projekt siger Moosbrugger: ”For mig er en af de store fordele ved klassifikationssystemet, at det er helt afgørende for at sælge vine på det internationale marked. Det bliver så meget lettere at kommunikere om – og forstå, et område.”
Et spørgsmål om terroir og ikke druesort
Ved master-class smagningen i Skuespilhuset var Michael Moosbruggers, 2015 Ried Lamm, Erste Lage, Kamptal Dac, Grüner Veltliner med sin cremede syrlige frugt, store og velafbalancerede længde én af de flotteste. Moosbrugger påpegede selv, at det her ikke handler om druesorten, men om terroir – her lig med Ried Lamm, og at drusorten Grüner Veltniner derfor heller ikke står på etiketten, som det fremgår af flaskebilledet her til venstre.
ÖTW har en meget fin hjemmeside hvor man også kan downloade deres hefte med de første Rieden-klassifikationer – www.traditionsweingueter.at/en/downloads/
Udover at være et fyrtårn i det organisatoriske arbejde med at etablere en helt ny Rieden-klassifikation i Østrig er Michael Moosbrugger også en meget talentfuld vinmager og hans vine fra Schloss Gobelsburg er altid et godt køb. De forhandles i Danmark af Bichel