Publikumsmagneten Barolo&Friends regner med at vende tilbage til København 4. juni 2021. Tiden og ikke mindst Covid-19 må vise, om det lader sig gøre. Foreløbig har nogle af de mange vinproducenter i B&F vist flaget ved fire digitale masterclass’er over to dage med temaer som Erbaluce di Caluso, Timorasso, Barbera mm. En ung dansktalende italiensk sommelier, Eliana Napoli, stod for introduktion og kommunikation med producenterne.
Vinbladets læsere kunne i artiklen ”Rundtur i Piemonte” for nylig blive lidt klogere på de to endnu lidt ukendte hvidvine, Erbaluce di Caluso og Timorasso. Som det fremgik af artiklen må kun producenter inden for kommunerne i provinserne Biella, Torino og Vercelli, som indgår i appellationen Erbaluce di Caluso, bruge druenavnet på etiketterne. En besynderlig regel, eftersom Erbaluce også dyrkes andre steder, bl.a. længere nordpå omkring byen Novara. Altså akkurat ligesom f.eks. Nebbiolo dyrkes andre steder end omkring byen Barolo. Kunne man forestille sig, at det var forbudt at kalde en vin Langhe Nebbiolo? Der er da også yngre kræfter blandt Erbaluce-producenterne, som har blik for det bizarre i bestemmelsen og agter at virke for en ændring, så appellationen en gang vil være Caluso DOCG og dermed signalere, at vinen er 100% Erbaluce.
Caluso ligger i Valle del Canavese nord for Torino i udkanten af Aosta-dalen. Canavese DOC har siden 1996 omfattet områdets rødvine, som generelt blandes af flere druesorter, herunder Barbera, Nebbiolo og Bonarda, samt Canavese Bianco, som fremstilles af – Erbaluce. De bedste udgaver af Erbaluce di Caluso på smagningen i København var fra producenterne Cantina della Serra (Piemonte Vine & Delikatesser), Cieck, Carlo Gnavi og La Masera.
Colli Tortonesi
Timorasso DOC dyrkes omkring Tortona øst for Alessandria, men er modsat Erbaluce ikke knyttet til bynavnet. Derimod bruger en del producenter det gamle romerske navn for Tortona, Derthona, til de traditionelle udgaver af deres Timorasso-vine. Andre udgaver har navn efter enkeltmarker.
Timorasso var – sammen med silkeorme – stærkt udbredt i 1700-1800 tallet, men det gjorde phylloxera en ende på. Først med pioneren Walter Massas indsats fra slutfirserne kom Timorasso igen på vinkortet. I de forløbne mere end 30 år har omkring 50 producenter taget druesorten op, og det beplantede areal er vokset nærmest eksplosivt. Der er altså mange vine i omløb fra unge vinstokke, så man skal se sig godt for. På mødet i København var de bedste udgaver fra navne som Oltretorrente, Vigneti Repetto, La Colombera og I Carpini. Udgaver af Barbera fra de samme producenter var også rigtig gode.
Nizza, Langhe og Barolo
Nizza DOCG skal man holde øje med, hvis man er til Barbera. Det blev helt tydeligt under en masterclass med titlen ”Nizza DOCG – et unikt område dedikeret til Barbera”. Blandt de 9 vine, som smagningen omfattede, var der simpelt hen ingen svipsere. Der var til gengæld (for) høje alkoholprocenter som de 16,5 i Cascina Garitinas ”Neuvsent Vigna 58-61” årgang 2016 (Uhrskov Vine, Barbera Vinimport). Coppos ”Pomorosso” 2016 (Kjær&Sommerfeldt) var oppe på 15,5% men havde flot styr på syren og den fede frugt.
Franco Mondos ”Le Rose” 2016 (Carlo Merolli) var i klassisk stil og kunne have godt af lidt flere år på flaske, La Giribaldinas ”Cala delle Mandrie Riserva 2016 (Piemonte På Flaske) var en rigtig pleaser, og det samme var La Girondas ”Le Nicchie” 2016 (Gallovini). De øvrige Barbera-eksempler var fra Bava, Tenuta Olim Bauda, Il Botolo og Tenuta Garetto. Hver masterclass havde sin egen overskrift. De to sidste, som Vinbladet deltog i, var ”Piemontes unikke vinpalette” og ”Det klassiske Piemonte: Langhe-Asti-området”. På ny spillede Barbera en hovedrolle med vellykkede vine fra Costa dei Tigli, Bava, Réva (Lundens Vin Kompagni) og Tenuta Montemagno. Poderi Colle (Vitis-Vinifera) gjorde sig godt bemærket med både Barbaresco ”Roncaglie” 2016 og Barolo Bussia ”Dardi le Rose” 2016. Le Strette holdt trit med den elegante Barolo ”Bergera-Pezzole” 2016 (Brdr. D’s Vinhandel), og altid solide Malvirà (Theis Vine) glædede gummerne med 2009 Nebbiolo-udgaven af ”Trinità” og den friske Arneis ”Renesio”.