Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Opslagsværk til tiden

Italienerne elsker mousserende vin. Der drikkes enorme mængder både champagne og landets egne spumanter i forbindelse med alskens sammenkomster, officielle som private. Udlandet har også fået øjnene op for italiensk boblevin. Ikke mindst prosecco i mere eller mindre tarvelige udgaver huserer på markedet, men også høj kvalitet fra Franciacorta og fra enkeltproducenter i specielt den nordlige del af Italien.

Så Steen Asmussens nye bog, ”Sparkling Wines of Italy” er et værk til tiden. Det ridser et grundigt billede op af spumantes historie og vinenes forudsætning med hensyn til klima, terroir, og druesorter. Bogen er disponeret i tre hovedafsnit: ”Det alpinske aftryk på Italien” og ”Epicentret”, det vil sige regionerne Lombardiet, Piemonte, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige og Valle d’Aosta. Tredje del er ”Uden for epicentret” og handler om mindre kendte spumante-destinationer og druesorter.

Epicentret fylder naturligvis mest. Hvilket betyder, at prosecco også fylder en del. Medvirkende er, at forfatteren hele to gange fortæller historien om denne populære spumante. Prosecco er en druesort, som i 2009 fik sit historiske navn, glara, tilbage, mens prosecco blev navnet på DOC-appellationen. Den omfatter omkring 31.000 hektar og en årlig produktion på knap 640 mio. flasker. Vinstokkene dækker enorme flade områder i det nordøstlige Italien, så det er ikke her, man skal lede efter mousserende vine med personlighed. Der er nærmest tale om industri.

Forfatteren gør dog en behjertet indsats for at pege på hæderlige prosecco-producenter og har fundet frem til to: Collavini og I Magredi. Han nævner desuden et par vine fra henholdsvis Casa Belfi og Tenuta Fernanda Cappello. Resten er tavshed. Bogens styrke er netop gennemgangen af producenter i de forskellige regioner og udpegning af de bedste. Der opereres med stjerner. Fem er bedst, og det pointeres, at bedømmelserne er subjektive og er foretaget ved smagning af en vin på et givet tidspunkt. Hvilket der jo ikke er noget usædvanligt i. Sådan er vilkårene for alle smagsnotater.

Et kig på valget af bedste producenter viser stor kompetence, så bogen kan blive et nyttigt opslagsværk for dem, som ønsker at finde frem til de bedste italienske bobler. Og som forfatteren selv nævner, så vil den nok især blive brugt på den vis. Man læser sjældent sådan et værk fra ende til anden.

”Sparkling Wines of Italy” er på 385 sider, illustreret og koster 349,95 kr. Udgivet på Muusmann Forlag.