Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Myter og facts om tømmermænd

“Ingen håndværkere indfinder sig så præcist om morgenen som tømmermænd” mente overlæge Jens Bang. Han troede, det kunne have noget at gøre med, at mens udtrykket “et par” anvendt om ægtefæller eller sko altid betyder to, så er “et par drinks” uvægerligt et ikke nærmere præciseret antal mellem 3 og 7.

Flere myter end facts

I betragtning af at fuldskab og tømmermænd har været kendt og beskrevet siden antikken, er der en forbavsende mangel på konkret viden om årsagerne til de velkendte symptomer, mens myter og allehånde gode råd kunne fylde flere bøger. Den største hurdle i langt de fleste studier af tømmermænd er problemet med at samle en ensartet gruppe forsøgspersoner. Der er en meget betydelig forskel på tendensen til at få tømmermænd, og det gamle ordsprog, ”Det der kan kurere en smed, kan ofte slå en skrædder ihjel”, gælder i høj grad for følgerne af at drikke øl, vin eller spiritus i rigelige mængder. Det betyder at forsøgene sjældent giver klare og entydige resultater; der vil være mange undtagelser for hver regel, man møjsommeligt har fundet frem til. Køn, alder og arvelige egenskaber blander kortene for den enkeltes risiko, men meget tyder på:

  • at kvinder får værre tømmermænd efter færre drinks end mænd.
  • at tendensen til at få tømmermænd aftager med alderen.
  • at omkring en ud af fem sjældent eller aldrig får tømmermænd.

Skurken er alkohol

I 2010 nåede en gruppe forskere (Alcohol Hangover Research Group) frem til at grænsen for den alkoholpromille, der var tilstrækkelig til at udløse symptomer på tømmermænd, lå på 1,1 promille. Promillegrænsen var et resultat af tidligere undersøgelser af især unge studerende, og senere studier har vist mange eksempler på folk, der oplever tømmermænd efter langt lavere promiller. I dag er der enighed om, at der ikke findes en promillegrænse, der afgør rusens konsekvenser. Det mest afgørende for risikoen for tømmermænd er ”subjective intoxication”, hvilket vil sige hvor beruset du selv føler dig uanset det antal genstande, du måtte have drukket til festen. Hvis du sidst på aftenen føler dig skidefuld og på rulleskøjter, kan du godt regne med at håndværkerne banker på næste morgen uanset hvor høj din promille måtte være. Derfor kan der heller ikke gives regler for hvor mange drinks, der med sikkerhed vil være for meget, eller hvor få drinks, der ville give sikkerhed for at undgå tømmermænd.

Et dansk studie (Grummedal et al. Drugs, Habits and Social Policy 2022) har testet myten om ikke at blande drinks ─ f.eks. ikke blande øl eller whisky (lavet på korn) med vin eller cognac (lavet på druer) ─ for at undgå tømmermænd. De 35 deltagere blev ved lodtrækning delt op i to grupper: a) ”blandede drinks” gruppen, der frit kunne drikke øl, vin og cocktails efter eget valg hele aftenen; og b) en ”enkelt type drink” gruppe der kun måtte drikke enten øl, vin eller cocktails efter eget valg af drink type. Dagen efter blev graden af deltagernes tømmermænd bedømt med ”the Acute Hangover Severity Scale” kl. 8.00, 12.00 og 16.30. Resultaterne viste at ”blandede drinks” gruppen med 4,3 points havde klart værre tømmermænd end ”enkelt type drink” gruppen med 2,6 points.

Nu kunne man tro at myten om ikke at blande drinks hermed var bevist som korrekt, men ”alkohol er skurken”-reglen holdt alligevel stik. Deltagerne i ”blandede drinks” gruppen havde i gennemsnit indtaget 10,9 drinks i aftenens løb, mens ”enkelt type drink” deltagerne kun nåede op på 5,7 drinks. Forklaringen på den betydelige forskel kunne ifølge professor Janne Tolstrup, en af forskerne bag studiet, være ”Buffet”-modellen: ”Kostforskning viser, at hvis der er en buffet med mange slags retter, så spiser man mere, end hvis der kun er to ting at vælge imellem. Man bliver træt af at spise det same hele tiden og spiser derfor mindre.”

Risikofaktorer

  • Hvordan du drikker: Alkohol på fastende hjerte resulterer i en høj promille, irriterer dit spiserør og giver halsbrand og kvalme.
  • Hvad du drikker: Mørke drinks giver værre tømmermænd end lyse drinks; porter slår hårdere end pilsner, rødvin hårdere end hvidvin og rom hårdere end vodka.
  • Hvilket humør, du drikker med: Bekymringer, skyldfølelse, vrede eller triste tanker øger risikoen for tømmermænd.
  • Hvor lidt vand du drikker: Alkohol er vanddrivende, så der er lagt op til væskemangel og tømmermænd, hvis du glemmer at drikke vand sammen med dine drinks.
  • Hvor meget du ryger: Hver cigaret du ryger er med til at øge risikoen for tømmermænd.
  • Hvor lidt du sover: Få timers urolig søvn efter mange drinks vil gøre dig dødtræt og slap

Med udgangspunkt i resultatet af ”blande drinks”-studiet, og med respekt for  ”Hvad du drikker” som risikofaktor, kunne et forslag til forebyggelse af tømmermænd være et koncept med ”Blanc de Blanc” Brut champagne fra start som aperitif og videre som ledsager til maden og ved midnatstid i en Demi-sec version til en skål for det nye år. Gæsterne vil givetvis melde sig frivilligt som deltagere i forsøget.

En anti-tømmermandspille dagen derpå?

En forskergruppe fra King’s College, London, har netop vurderet al tilgængelig viden om forsøg med piller mod tømmermænd. (Addiction 2022;117:2157-67) Efter at have været alt igennem nåede de op på 21 studier med i alt 386 deltagere?! Et meget spinkelt grundlag for salget af anti-tømmermandspiller, må man sige, og dertil kom at ”alle studier var af lav til meget lav kvalitet”. Forskerne fandt da heller ikke overbevisende dokumentation for nogen af de undersøgte præparater, selv om enkelte typer kunne fortjene mere grundige studier som f.eks. Tolfenamsyre ─ et NSAID-præparat, der i Danmark er indregistreret under navnet Migea© som et middel mod migræne.

Hvis der skal en pille til, så findes der udmærkede håndkøbspræparater mod hovedpine og mod halsbrand. Der er desuden god dokumentation for effekten af ingefær mod kvalme, og man kan selv lave en kop ingefær-te: Skræl og hak frisk ingefær, så du har to teskefulde. Fyld det i en kop, hæld kogende vand over og vent 5-10 minutter – herefter kan du nyde din te og håbe på at kvalmen fordufter. Det bedste råd er velsagtens en lang spadseretur i frisk luft suppleret med let kost, f.eks. en salat med grøntsager eller en skål tomatsuppe, fulgt af en middagslur. Tiden læger alle sår, siger man, og det er i hvert tilfælde sandt når det gælder tømmermænd.

Illustrationer af tegner Villy Jacobsen