Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Kiwi der ka’

Den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag og i 2018 bragte magasinet Drinks Business i den anledning et portræt af verdens mest indflydelsesrige kvindelige vinmagere. Med på listen fra Frankrig var Bourgognes ”Grand Dame”, Lalou Bize-Leroy, fra Argentina, ”Evita of wine”, Susanna Balbo og fra New Zealand, Natalie Christensen, hvis familie udvandrede fra Danmark i 1872. Deres gård på Als var i 1864 blevet indlemmet i det tyske rige, og far, mor og fire børn tog konsekvensen, og sejlede den 29. juli 1872 fra Hamburg, for at starte et nyt liv i New Zealand.

Den historie havde Natalie Christensen med i bagagen da hun besøgte Danmark for første gang i november sidste år, for at lave ”winemaker dinners” med et udvalg af de vine hun er ansvarlig for som vinmager på Yealands Estate, i Marlborough. Ikke mindre end 80 forskellige blends laver hun, hvoraf et mindre antal sælges i Danmark af Holte Vinlager og Coop. Holte Vinlager sælger vine af mærket Baby Doll og Yealand Estate. Coop vine i serierne, Peter Yealand, Southbank og Flaxbourne, og fra februar mærket The Crossings, i Irma. Se smagning her forenden.

Natalie Christensens yndlingsudsigt over Yealands Estates Seaview Vineyard i Awatare Valley i Malborough. Da hun af en dameblad blev spurgt hvad det egentlig er hun laver, svarede hun: “I make fun juice! Aka wine”

Natalie Christensen er den første i familien, der laver vin og det var på ingen måder noget hun umiddelbart selv forestillede sig. Hun fik en bachelor i musik, læste pskologi, samtidig med at hun arbejdede i en vinbar og var medlem af en vinklub og frivillig brandmand. Alt sammen var det, når hun ser tilbage, brikker i det vinspil, der fik hende til at læse ønologi og arbejde på forskellige vingårde. Hun tog til Bordeaux i 2007 og til Oregon i 2010 for at få erfaringer fra en høst der. Blev ansat som vinmager på Saint Clair Family Estate i Marlborough og solgte i 2013 alt for at flytte til Spanien, hvor hun arbejdede for Jorge Ordoñez på hans Albariño-projekt i Rías Baixas, mens han også lavede søde vine i Malaga. Da hun savnede familie og venner vendte hun året efter tilbage til New Zealand og blev ansat på Yealand Estate, der i dag råder over 1.200 ha vinmarker, svarende til 70% af den vin der produceres, mens de resterende 30% er opkøb af druer på kontrakt.

Yealands vineri med det store miljøvenlige solpanel på taget – det største af sin slags i New Zealand. Det var forretningsmanden Peter Yealand, der grundlagde Yealands Estate i 2002 da han købte et stort landområde på Seaview Peninsula for at etablere en vingård. Den åbnede seks år senere den 8. august 2008 med vineri og 1.000 ha vinmarker, den største privatejede vingård i New Zealand.  I juli 2015 solgte han 80% of Yealands Wine Group til den lokale elektricitetsleverandør Marlborough Lines, der nu efter opkøb af Peter Yealands sidste aktieandel, den 2. juli 2018, er eneejer. Samtidig trak den 70-årige Peter Yealands sig som formand for Yealands Wine Group.

”Noget af det, jeg elsker mest ved mit job, er variationen”, fortæller Natalie Christensen. “I høstperioden er jeg i marken, smager på druerne og tjekker modenhed. En dag har jeg besøg af et filmhold. Så rejser jeg til Tyskland, England, Danmark og Rusland for at fortælle om Yealands vine. Jeg elsker hele spændingen omkring det at lave vin, alle de involverede mennesker, alle udfordringerne, det hårde arbejde og de lange arbejdsdage. Det er så meget mere end blot en drik, det er som et øjebliksbillede af en tidsperiode med så mange interessante personer, der bidrager til at skabe det endelige produkt. Jeg elsker også, at det er så internationalt et sprog – og hvad der føles som et meget lille, og sluttet globalt fællesskab.”

SMAGNING
af Peter Winding

Små mini-får der græsser mellem vinstokkene har givet navn til Yealands Baby Doll-vine, der i Danmark forhandles af Holte Vinlager
Yealands Estate Baby Doll Pinot Gris Sparkling Blush 2018 Marlborough, New Zealand

Ren duft med meget ren frugt. Rank, sprød, fin mousse og den reneste, frugtagtige tørre eftersmag.
90 | 129,00 – 100,00 v/6fl Holte Vinlager

Baby Doll Sauvignon Blanc Marlborough 2018, New Zealand

Meget krydret, græsset duft, hyldeblomst og grønt æble. Middel fylde, krydret eftersmag med markeret syre.
84 | 100,00 – 85,00 v/6fl Holte Vinlager

Baby Doll Pinot Gris Marlborough 2018, New Zealand

Aromatisk duft med grønt æble og fersken. Frisk smag, middel fylde, let cremet med en del syre i eftersmagen sammen med frisk frugt.
84 | 100,00 – 85,00 v/6fl Holte Vinlager

Baby Doll Rosé Marlborough 2018, New Zealand

Frisk duft, hindbær, jordbær, let bitter tone. Frisk, let cremet, frisk tone med fin bitter tone i eftersmag.
87 |  100,00 – 90,00 v/6fl Holte Vinlager

Baby Doll Pinot Noir Marlborough 2017, New Zealand

Sødmefuld duft, jordbær og hindbær. Går igen i smagen, sødmefuld, cremet, også i eftersmagen.
85 | 129,00 – 100,00 v/6fl Holte Vinlager

Southbank Estate Sauvignon Blanc Marlborough 2018, New Zealand

Lille, aromatisk duft med grønt æble, fersken, let krydret. Middel fylde, markeret syre og middellang eftersmag.
84 | Ikke i DK

The Crossings  Sauvignon Blanc  Awatere Marlborough 2018, New Zealand

Krydret duft med grønt æble og grøn peberfrugt. Cremet smag, god fylde, krydret, cremet eftersmag med fin syre.
87 | 109, 50 Coop

The Crossings  Sauvignon Blanc Wilds Awatere Marlborough 2016, New Zealand

Udviklet duft, henfaldne æbler, fersken, karamel, citrus, let krydret. Fyldig, cremet med cremet, frugtagtig eftersmag med fin krydret tone, skal drikkes nu.
88 | Ikke i DK

The Crossings Riesling Awatere Marlborough 2018, New Zealand

Parfumeret duft, æble, fersken, strejf af petroleum. Cremet smag, middel fylde, cremet eftersmag med fin syre.
86 | Ikke i DK

Flaxbourne Sauvignon Blanc Marlborough 2018, New Zealand

Krydret, aromatisk duft, æble, fersken, citrus. Krydret smag, let cremet, middel krydret og krydret, frugtagtig eftersmag med markeret syre. 85 | 79,95 Coop

Peter Yealands Sauvignon Blanc 2018 Marlborough, New Zealand

Aromatisk, krydret, græsset duft, grønt æble og citrus. Frisk smag, let cremet, tør eftersmag, aromatisk med fin krydret tone. 87 | 99,95 Coop

Peter Yealands Rosé Marlborough 2018, New Zealand

Elegant duft, diskret, lyse bær, fin citrustone. Frisk, elegant, nærmest sprød med lang, frisk eftersmag med elegant, lys frugt.
90 | 99,95 Coop

Yealands Pinot Noir Marlborough 2017, New Zealand

Sødmefuld, krydret, jordbær, hindbær og peber. Frisk smag, krydret, saftig med både tørhed og sødme i eftersmagen.
89 | 99,95 Coop

Yealands Single Vineyard Riesling Awatere Marlborough 2018, New Zealand

Elegant duft, grønt æble, fersken, fin røget og parfumeret tone. Ren smag, elegant, let cremet og samtidig knastør, lang, frisk eftersmag med ren, frisk frugt.
90 | Ikke i DK

Yealands Single Vineyard Pinot Gris Awatere Marlborough 2018, New Zealand

Ren, diskret ferskenduft, meget frisk. Frisk smag, let cremet med frisk eftersmag med fin syre. 88 | Ikke i DK

Yealands Single Vineyard P.G.R. Awatere Marlborough (Pinot Gris Gewurztraminer Riesling) 2018, New Zealand

Frisk duft, aromatisk, grønt æble, fersken, citrus, fin krydret tone. Frisk smag, let cremet, fin krydret med frisk cremet eftersmag med fin syre.
88 | 139,00 – 120,00 v/6fl Holte Vinlager

Yealands Estate Sauvignon Blanc 2018 Marlborough, New Zealand

Græsset duft, krydret med grønt æble og citrus. Frisk, krydret smag, let cremet, middel fylde og frisk, krydret eftersmag med fin syre. 84 | Ikke i DK

Yealands Estate Sauvignon Blanc Reserve 2018 Marlborough, New Zealand

Koncentreret duft, æble, fersken og citrus, fin krydret tone dækket af dyb frugt. Fyldig smag, cremet med rensende syre i den cremede, krydrede eftersmag.
90 | Ikke i DK

Yealands Estate Sauvignon Blanc Single Vineyard 2018 Awatere Valley, New Zealand

Meget krydret, græsset duft med hyld. Cremet og tør, god fylde og krydret, græsset, parfumeret eftersmag.
87 | 149,00 – 130,00 v/6fl Holte Vinlager

Yealands Estate M2 Sauvignon Blanc Single Block 2018 Awatere Valley, New Zealand

Flot duft, græsset, grøn peberfrugt, æble, citrus og fersken. Utrolig frisk smag, rank, luftig med krydret, frisk eftersmag med fin syre. Reserve mere fyldig i smagen, M2 større i smagen.
91 | Udsolgt Coop

Yealands Estate S1 Sauvignon Blanc Single Block 2018 Awatere Valley, New Zealand

Elegant duft, krydret, græsset, æble, citrus og fersken. Fyldig, cremet smag med krydret, cremet eftersmag med meget fin syre.
91 | 159,95 Coop

Yealands Estate er den vingård på New Zealand der har det største areal med kystnære parceller på halvøen Seaview Peninsula, i Awatere Valley.
Yealands Estate Pinot Noir 2017 Central Otago Gibbston Valley  Marlborough, New Zealand

Frisk, aromatisk, kølig duft, lyse bær, hindbær, jordbær, grapefrugt. Lækker smag, luftig og saftig, velouragtig tannin og frisk, lang eftersmag med lyse bær.
90 | Ikke i DK

Yealands Estate Winemakers Reserve Pinot Noir 2017 Central Otago Gibbston Valley  Marlborough, New Zealand

Tæt duft med friske bær, kirsebær, hindbær og jordbær. Fyldig smag med moden, frisk frugt, der dækker over tanninen. Lang, cremet eftersmag med vis sødme. Den mest koncentrerede  af Yealands Pinot Noir-serie.
90 | 199,00 – 180,00 v/6fl Holte Vinlager

Yealands Estate Pinot Noir Winemakers Reserve Awatere Valley 2017 Marlborough, New Zealand

Stor duft, frisk, fyldt med liv, hindbær, jordbær, fin syre sammen med moden frugt. Fyldig smag, cremet med frisk, moden frugt, der dækker over tanninen. Lang, frisk eftersmag med friske, lyse bær.
91 | 199,00 – 180,00 v/6fl Holte Vinlager

Yealands Estate Pinot Noir Single Vineyard Awatere Valley 2017 Marlborough, New Zealand

Stor, krydret duft med hindbær og jordbær, både lidt sødmefuld og meget frisk, modne bær med grøn tone. Frisk, cremet smag, luftig med meget frisk, cremet eftersmag med lyse bær. En vin fyldt med liv.
92 | 169,00 – 150,00 v/6fl Holte Vinlager