Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Italiensk mangfoldighed

Umbrien og Toscana leverer vine med deres helt egen personlighed

Italien kan bryste sig af at huse flere hundrede lokale druesorter, om end det er de færreste, som finder vej til dagens vinproduktion. En undtagelse er Pugnitello. Den blev sidst i 1980’erne gravet frem i et projekt om bevaring af gamle toscanske druesorter, som bl.a. blev støttet af den store vingård San Felice.

Resultatet er rødvinen Pugnitello, som blev lanceret i 2006, men druesorten indgår også i San Felices versioner af Chianti sammen med – ud over den obligatoriske Sangiovese – bl.a. Colorino, Abrusco og Malvasia Nera. Til gengæld er ”internationale” druesorter som Cabernet Sauvignon og Merlot udelukket fra chiantierne. En ny og positiv tendens i Chianti Classico.

Ikke fordi San Felice har bandlyst de to indvandrede sorter. De indgår sammen med lidt Pugnitello i supertoscaneren Vigorello, som skal ligne en italiensk Bordeaux-vin. Det kan sagtens diskuteres, om projektet lykkes. Både den klassiske Chianti, Il Grigio, og topudgaven Il Grigio Gran Selezione afspejler helt anderledes positivt, hvor i vinverdenen man befinder sig.

Også Brunello

San Felice, som ligger i nærheden af landsbyen Castelnuovo Berardenga – og i øvrigt den danskejede vingård Colle ai Lecci – er en stor historie med både hotel og restaurant foruden vinproduktionen. Efter at stedet blev overtaget af et forsikringsselskab, er der investeret intenst i vinmarkerne. 90% af de druer, der dyrkes, er Sangiovese og lokale druesorter, resten internationale sorter.

I 1982 købte San Felices ejer Campogiovanni i Montalcino-regionens sydlige del i nærheden af bl.a. Banfi. Her fremstilles en elegant Brunello, som i gode år er ren fryd med sine polerede tanniner og søde frugt.

San Felice fremstiller også en hvidvin, Perolla Vermentino. Den kommer fra Maremma ude ved Toscanas vestkyst og indeholder en sjat Sauvignon Blanc. Det er en tør, frisk vin, som ikke har været i kontakt med træfade.

Arnaldo Caprai

Vinene fra San Felice hører til sortimentet i ”Vores egen vinkælder”, som kan findes på føtex.dk. Ved en række smagninger i Aalborg, Aarhus, Odense og København blev de for nylig præsenteret af salgschef Fabrizio Nencioni, og sammen med ham var eksportchef Viviane Cifali fra den umbriske vinproducent Arnaldo Caprai.

Den nuværende ejer af vingården, Marco Caprai blev portrætteret i Vinbladet 5. december 2015. Hans far var med til ændre den lokale vinstil. Sagrantino var oprindelig en sød vin, men er i dag en tør og generelt ret udfordrende rødvin på grund af druesortens heftige tanniner.

Lokalt er der dog en vis uenighed blandt producenterne om graden af utilnærmelighed. Nogle udgaver af Sagrantino er derfor mindre skræmmende end andre.

Caprais Collepiano hører absolut til de voldsomme. Det er ikke en vin, man nipper til i en hyggestund. Der skal mad til og helst noget i retning af osso buco, svinekæber og andre kraftige sager.

Montefalco Rosso fra Caprai er mere tilgængelig. Her er Sagrantino blødt op med Sangiovese og Merlot. Hvidvinen Grecante er en sprød, frisk sag fremstillet af Grechetto.

Priser

De nævnte vine kan findes på føtex.dk. Der er faste priser, men også tidsbestemte tilbud, så det gælder om at holde øje med hjemmesiden. Herunder de priser, som gælder p.t.:

Hvidvine:

San Felice 2016 Perolla Vermentino. 99,00 på tilbud 69,00

Arnaldo Caprai 2015 Grecante. 110,00, 2 for 145,00

Rødvine:

Arnaldo Caprai 2014 Montefalco Rosso. 100,00. 2009 Riserva. 225,00

Arnaldo Caprai 2009 Montefalco Collepiano. 249,00

San Felice 2011 Vigorello. 149,00 tilbud 125,00

San Felice 2012 Il Grigio Chianti. 119,00 og 2 for 169,00

San Felice 2013 Il Grigio Gran Selezione. 199,00

Campogiovanni 2011 Brunello. 249,00 på tilbud 135,00 

Indledningsfotoet viser Viviane Cifali og Fabrizio Nencioni, der repræsenterede henholdsvis Arnaldo Caprai og San Felice på danmarksturnéen. Foto: Anker Tiedemann.