Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Imponerende godt

Der var store avisoverskrifter om de engelske Nyetimber-bobler,  som i en blindsmagning vandt over kendte franske champagner som Bollinger Special Cuvée og Louis Roederer! Det var i 2006 og avisen The Telegraph skrev: ”Bollinger beware: here comes a Sussex Sparkler”. Andre steder kunne man læse at Nyetimber blev serveret på Buckingham Palace, i Downing Street, ved G2-topmødet i 2009 og OL 2012.

En hollænders drøm

Erik Heerema voksede op i Holland hos forældre hvor vin ikke var en del af hverdagen. Da han var sytten begyndte han at forsvinde op på sit værelse i timevis, ikke for at lave lektier, som hans mor troede, men for at læse om vin.  Interessen blev ikke mindre, da han flyttede til London, for at oprette et investeringsfirma. Han blev en stor samler af vin, men vidste også, at han på et tidspunkt ville købe en vingård, og det skulle selvfølgelig være i et af de klassiske vindistrikter. Absolut ikke i England – hvem ville overveje det?

I 1999 flyttede han med sin familie på landet, købte en gammel Tudor-herregård og det gik op for ham, at der blev produceret udmærket vin i England og han overvejede at starte med nogle beplantninger på sin gård. Samtidig havde han læst, at Nyetimber skulle være blandt landets bedste producenter af mousserende vin og han købte en flaske i den lokale vinbutik. Flasken overbeviste ham, det VAR muligt, at realisere en vindrøm i England. Seks år senere var Nyetimber hans.

Nyetimber er pioneren, der nu ifølge Foodbev vil få følgeskab af finansfolk i London og andre britiske storbyer som investerer deres bonusser i britiske vinhuse fremfor klassiske og dyrere vinområder som Chianti og Bordeaux. Den øgede investeringslyst har i England betydet at 80 nye vinproducenter skød op sidste år. Det svarer til en stigning på 25 pct. sammenlignet med de 64 nye producenter, der kom frem i 2016. (Kilde: fodevarewatch.dk/Drikkevarer/article10699510.ece). Marken er Nyetimbers Tillington Single Vineyard. Tillington er en enkelt-marks vin fra Netherland-marken på 37,3 ha og Tillington er navnet på den landsby hvor den ligger.  Det var Nyetimbers vinmager, Cherie Spriggs, der besluttede at lave en enkeltmarksvin efter hun smagte på Pinot Noir-druerne i marken. Det er Nyetimbers hidtil dyreste vin, en prestigevin a la champagnes clos. Se smagsnotat forneden.

Erik Heerema købte Nyetimber af det amerikanske ægtepar, Stuart og Sandy Moss, der havde opnået stor succes med at tænke nyt og dyrke de klassiske champagne-druer; Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, i stedet for de tyske sorter, man siden 1950’erne traditionelt havde plantet i England. Moss’erne startede beplantningen i 1988 og sendte den første Blanc de Blancs på markedet i 1992. I dag høster Nyetimber druer fra 152 ha fordelt på 65 forskellige parceller i Sussex og West Hampshire.

Nyetimber, der betyder tømret af nyt træ, er et gammelt herresæde hvis historie går tilbage til 1086. Det er omtalt i Doomsbury Book, og både Henrik den 8., Thomas Cromwell og Anna af Kleve har boet der. Nu har Erik Heerema renoveret den gamle historiske hovedbygning og planlægger næste år, at udvide sit vinproducerende areal med 100 ha – man forstår når han siger: ”Jeg tænker ikke i år, men i generationer”. 

Eksportdirektør, Caylee Kretschmer, fra Nyetimber fortæller, yderst til højre, mens Jacob Jensen fra Philipson Wine smager på årgang 1998 og efterfølgende må konstatere: ”Havde nogen sagt, at man skulle drikke 20 år gammel mousserende vin fra England ville ingen have troet det”.

 

SMAGNING

2003 Nyetimber Blanc de Blancs

Var ikke en for varm årgang i England, som den var på kontinentet. Let røgede, ristede brødtoner, karamelstrejf med syrlige æbletoner. Afslutter kompleks med syrlig æblestrej og cremet æble, pære, karamel. 92 |999,95 for en MG Philipson Wine

 2007 Nyetimber Blanc de Blancs

Karameltoner i duften, fersken og mandelstrejf. Virkelig delikat og kompleks. Stor længde med velafbalanceret syre, sødme og cremethed. Så lækker med sine lange syrlige strejf, der ekkoer længe. Min favorit , ikke i magnum flasken, der var mere udviklet og havde tabt lidt af pusten – fejl på flaske? 94 |1099,95 for en MG  Philipson Wine

2010 Nyetimber Blanc de Blancs

Delikat æble-frugttone med citrus og syrlige strejf, cremede mandel- og æbletoner. Endnu stram og lukket.
93 | 499,95 Philipson Wine

 2013 Nyetimber Tillington Single Vineyard

Meget flot kompleks, frisk, frugtnæse, en anden stil med en langt større cremethed i frugten, god struktur og en bittersød cremet eftersmag. Oplagt valg for de mindre syreglade.
94 | 699,95 Philipson Wine

Nyetimber Rosé

«Skal drikkes ung, så den til fulde kan udtrykke sin rosé-karakter », er vinmager Cherie Spriggs råd. Saftig med jordbær, kirsebær og cremet bittersød æble i afslutningen.
92 | 349,95 Philipson Wine

Nyetimber Demi-Sec

Har en syre så den i sit udtryk slet ikke virker halv-sød. Friske sprøde toner af lemon og æble, fint struktureret, oplagt valg for dem, der normalt ikke drikker demi-sec.
92 | 299,95 Philipson Wine

Nyetimber Classic Cuvée

Lukket i duften, cremet og mineralsk, fersken og bittersøde æblestrejf.
91|   269.95 Philipson Wine