Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Hvad har Veneto og Vinho Verde tilfælles?

- EU og en PDO

EU kan mange ting – også sætte fokus på vin. I 2020 og 2021 gælder det en kampagne for det portugiske vinområde Vinho Verde og DOC-vine fra Verona-området, der begge har kvalitetsbetegnelsen PDO (Protected Designation of Origin). Målet med kampagnen er, i samarbejde med Vinho Verde Wine Commission (CVRVV) og Verona Wines Association (AVIVE), at fremme kendskabet til EUs PDO-betegnelse, som begge vinregioner har fået tildelt.

Vinmarker i Vinho Verdes Peneda-Gerês National Park

Vinho Verde er det traditionelle navn for vine fra regionen med det samme navn, der strækker sig over det nordvestlige Portugal. Vinfremstillingen og forarbejdningen af druerne finder kun sted i det specifikke område. Det gælder også for de otte DOC-vine fra regionen omkring Verona, der både inkluderer rødvine, rosévine, hvidvine og mousserende vine, herunder DOC Arcole, DOC Bardolino, DOC Bardolino Chiaretto, DOC Custoza, DOC Garda, DOC Lessini Durello, DOC Lugana, DOC Soave. DOC er italiensk og står for “Denominazione di origine controllata” – eller ”kontrolleret oprindelsesbetegnelse”, svarende til den danske BOB (beskyttet oprindelsesbetegnelse), som der foreløbig kun er én af – den jyske mousserende vin Dons.

Veneto er delt op i Gardasø-området (DOC Bardolino Chiaretto, Custoza, Lugana, Garda) og den østlige del med vulkansk jord (DOC Arcole, Lessini Durello, Soave). Her udsigt over vinmarker i den østlige del.

EU’s kvalitetsbetegnelse PDO

Den Europæiske Unions betegnelse, PDO, tildeles ikke kun vin, men også fødevare. Betegnelsen giver forbrugerne sikkerhed for, at produktet er autentisk og kvalitetskontrolleret. PDO (eller DOP på flere nationalsprog), garanterer at hvert trin i produktionsprocessen udføres efter traditionelle metoder i oprindelsesregionen – ud fra en anerkendt og fastlagt procedure. For at få betegnelsen er vinene underlagt kontrol i alle faser af produktionsprocessen – fra vinmarken til vinglasset. De anvendte druesorter og vinfremstillingsmetoden er kun et par af de elementer, der definerer oprindelsesregionen. PDO erstatter ikke AOC- og DOC- betegnelserne, men vinene klassificeres nu yderligere i det overordnede EU-system.

SMAGNING af 9 PDO-vine sendt direkte fra producenten

Quinta de Carpecos Espumante Reserva Seco Blanc de Blancs 2011, Vinho Verde

Udviklet duft, fersken, æble, lakrids og karamel. Frisk, luftig og samtidig cremet, frisk, luftig eftersmag, stadig med liv og fin syre.
90 | Ikke i DK

Eiro dos Mourus  2018, Vinho Verde

Lille duft med fersken og æble. Middel fylde, nogle vandig midt i munden, går igen i eftersmagen. 83 | Ikke i DK

Via Latina Loureiro/Alvarinho 2018, Vinho Verde

Lille duft, grønt æble, citrus. Cremet smag med vis sødme er går igen i smagen. Ren vin der savner Venho Verde’s sprudlende karakter. 84 | Ikke i DK

Gorgo Custoza Bio Bianco 2018

Elegant duft, ren med citrus og grønt æble. Sprød og frisk smag med ren, frugtagtig, luftig eftersmag med fin syre.
90 | 85,00 – 68,00 v/12 fl for 2019  Lahvino

Azienda Cavalchina Bardolino 2018,  Veneto

Bolsjeagtig frugt. Lidt stram smag med markeret garvesyre og syre, ingen stor fylde eller længde. 82 | Ikke i DK

Albino Armani Lugana i607  2018 Turbiana, Veneto

Lille, ren duft, let fersken. Ren smag, let sødme, middel fylde og let sødme der går igen i eftersmagen. 83 | Ikke i DK

Cantina di Custoza Gardadoc Spumante Bianco Extra Dry Bio 2018, Veneto

Lille ren duft, fersken, æble og citrus. Rank, tør og samtidig let cremet, cremet og samtidig tør eftersmag med fin syre. 90 | Ikke i DK

Tenuta Corte Giacobbe Soave 2018, Veneto

Ren duft, krydret med fersken, citrus, æble og grapefrugt. God fylde, let cremet, god længde med frisk frugt og fin syre, helt ren med let bitter, grapefrugtagtig tone. 88 | Ikke i DK

Loureiro Sub-Reião do Lima 2018, Vinho Verde

Grønt æble, citrusduft. Rank, frisk, middel fylde og liflig eftersmag, let mineralsk med ren frugt. 87 | Ikke i DK

Indledningsbilledet viser Gardasøen i Verona-området ved solnedgang.

Læs mere om Vinho Verde og seks gode køb på det danske marked her