Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Guide til København

udgivet af Crozes-Hermitage

Markedsføring af vin kan tage mange former. Én af de mere opfindsomme er at udgive en guide til København, som alle gratis kan hente på nettet. Bag den ide står det franske vindistrikt Crozes-Hermitage, der tidligere har udgivet en tilsvarende cityguide til Paris, Bruxelles, London, Berlin og Stockholm. Den 4. februar blev den danske version præsenteret for presse, sommelierer og importører med en masterclass og smagning som trækplaster. Det blev et tilløbsstykke med mange, og ikke mindst alle Danmarks førende Rhône-eksperter bænket omkring bordene i det lyse kaj-lokale på Restaurant No. 2.

De 9 producenter fra  Crozes-Hermitage, der deltog i  dagens masterclass: Domaine Yann Chave (Vinens Verden), Domaine du Colombier (Sigurd Müller), Domaine Laurent Combier (Domaine Brandis) Domaine Emmanuel Darnaud (Erik Sørensen), Domaine Fayolle Fils & Fille (Juuls) Domaine Paul Jaboulet Ainé (Østjysk Vinforsyning) Domaine Melody (The Wine Company), Domaine Esprit (ingen dansk importør) og Domaine des Sept Chemins (ingen dansk importør).

Crozes-Hermitage er først og fremmest kendt for sine røde vine, men der er også en lille andel hvide – i alt 8%. Crozes-Hermitage appellationen blev etableret i 1932 og omfatter 1.683 hektar. Det store kooperativ Cave de Tain l’Hermitage, producerer godt en tredjedel af hele områdets vine og det har været med til at give Crozes-Hermitage et rygte for billige, uinteressante vine. Et af formålene med dagens masterclass, afviklet af Christian Thorsholt Jacobsen (læs artikel om ham her), var, at gennemhulle den fordum – der er naturligvis interessante vine, der kan lagres og gemmes, også i dette område.

André Devald, som nok er Danmarks største kender af området skriver i sit indlæg i guiden om sin 30 år gamle fascination af området. Han har de sidste 11 år undervist på Vinakademiet i København og fortæller: ”Vægten på min undervisning er lagt på Rhônedalen, da vinene herfra de sidste mange år har været blandt de mest solgte i Danmark, og ofte anvender jeg en Crozes-Hermitage til elevernes blindsmagninger. Med deres rene, ranke og saftige Syrah-frugt er de ikke bare en glimrende introduktion til Nordrhône, men demonstrerer også klart forskellene til de Grenache-baserede vine fra det sydlige Rhône. Og så er Crozes et perfekt eksempel på den enorme forskel mellem en kølig, elegant Syrah fra druens nordligste modningsområde og en langt tungere mere sødmefuld australsk shiraz fra f. eks. Barorossa Valley. I Danmark har vi traditionelt været mest glade for de kraftige rødvine, men de senere år er trenden gået i retning af lettere, mere kølige vine, og det nordlige Rhône er blandt de områder, der er stigende interesse for.

David Combier

Laurent Combier, en af de førende producenter i området, var ved smagningen i København repræsenteret af sønnen David Combier. De var i 1970’erne nogle af de første i Rhône, der omlagde til økologisk drift. Frem til 1989 var familien medlem af kooperativet Cave de Tain l’Hermitage, men fra og med 1990, hvor der blev bygget et nyt vineri og en ny kælder, er alt vinificeret og tappet på ejendommen. I de seneste årtier er markarealet udvidet fra 5 hektar til 24 hektar i Crozes-Hermitage og 1 hektar i Saint-Joseph. Deres Domaine Combier 2011 var en af de bedste i masterclass smagningen. Den og andre vine fra Combier kan købes hos Domaine Brandis.

Emmanuel Darnaud

En af mine andre favoritter fra masterclass-smagningen var vinen Au Fil du Temps, 2009 fra Domaine Emmanuel Darnaud. Emmanuel Darnaud lavede sin første vin i 2001 og har lige siden fintunet sin frugtige, elegante stil. Hans vine forhandles i Danmark af Erik Sørensen.

Cityguide på dansk og fransk

Indledningsbilledet er fra guiden “Copenhague by Crozes-Hermitage” og viser ét af de mange steder i København hvor det er muligt at smage og købe vin. Her er det i Nordvest, hos Vin de table , ved Christopher Melin. Guiden omtaler på denne vis vinbarer og restauranter, men bringer også kortere artikler om blandt andet “The new food city” af Rasmus Palsgård, og “Wine lovers paradise” af René Langdahl. Den kan kvit og frit downloades her: www.crozes-hermitage-wines.com/copenhagen