Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Große Gewächse i 20/21 – 22. Endnu et år i klimaændringens tegn

Del 1

Hvert år er der en del, der kan få lov til at glæde sig til tre dage i Wiesbaden i vinenes tegn. Og da det er VDPs preview af de Große Gewächse vi taler om en indbudt gruppe af sommelières, vinjournalister og betydende forhandlere. Vinsmagningen finder sted hvert år lige før den officielle frigivelse af vinene den 1. september og var som sædvanlig perfekt organiseret med udskænkning ved bordene. Vinene i alt ca. 460, blev udskænket i 83 flights. Nu kan man jo altid diskutere, hvor mange vine, der skal præsenteres ved en sådan lejlighed, men det nævnte tal er efter min mening lige i overkanten, jeg nåede i hvert fald ikke igennem hele listen.

©VDP ved Peter Bender

2021 skulle vise sig at blive en enlig svale rent vejrteknisk. 2022 blev en tilbagevenden til de varme og meget solskinsrige år. Fra marts måned og frem faldt der ikke megen regn. Marts blev faktisk den mest solrige måned side 1890, hvor vinuniversitetet i Geisenheim, startede med at føre statistik over vejret i Rheingau. Det, der kom som nedbør hen over sommeren kom som skybrud eller det der er værre, nemlig haglvejr. Forårsfrosten blev væk og først i september kølnede det en smule af, men i høstmåneden oktober blev det igen meget varmt. Den smule regn, der kom i september reddede kvaliteten, da druerne her så kunne vokse sig større og dermed få et tilstrækkelig indhold af saft.
Udbredelse af svampesygdomme var relativ begrænset i 2022 og repræsenterede ikke noget større problem. I modsætning til 2021 var syreniveauet i 2022 på et problemløst niveau. Mængdemæssig var høsten lige over gennemsnittet og de producerede vine, i hvert fald i det man kalder ”basissegmentet”, er relative lette, saftige og friske. Den gennemsnitlige mostvægt var relativ lav på grund af regnen i september, så det er ikke året, hvor man skal forvente de store ”tunge” Große Gewächse. Som sædvanlig var den første dag af vinsmagningen forbeholdt vine lavet på andre druesorter end Riesling. Så dem starter vi med.

SILVANER

FRANKEN

Franken er specialist i silvaner, men 2022 var åbenbart ikke noget supergodt år, da en del af vinene mangler lidt frugt og har et bittert snert i eftersmagen. Mine favoritter er som følger.
Som sædvanlig er Zenthof Theo Luckert med deres 2022 MAUSTAL (94) helt fremme i feltet. En harmonisk vin med fylde og en god kompleksitet. Weingut Hans Wirsching medbragte to vine. Jeg foretrak 2021 JULIUS-ECHTER-BERG (94), som er lidt dybere og fyldigere end 2021 KAMMER (93), som dog ligeledes er godt afbalanceret. Rudolf May producerer vine, der stilistisk set er en smule mere præget af fad. 2022 ROTHLAUF (93) er en fyldig og saftig vin, 2022 HIMMELSPFAD (92)  har et touch af orangeskaller og er relativ tilgængelig allerede nu.
Gode producenter er ligeledes Bickel-Stumpf, hvor jeg bedst kunne lide 2021 MÖNCHSHOF (91). Horst Sauer havde en 2022 AM LUMPEN 1655 (92), Rainer Sauers 2022 AM LUMPEN 1655 (90) er en anelse for spids i eftersmagen. For dem der er lidt mere til ”old school winemaking” er begge ”Spitaler” valget for dem. Her er mine valg indenfor den kategori: 2022 STEIN-HARFE (92) med  saft og volumen, der kan stå imod lagringen på træfade. 2021 STEINBERG (92) fra Juliusspital er et andet bud på denne stilart. Den er dyb i farven og næsten cremet i smagen.
Fürstlich Castell´sche Domäne fiskede en 2018 SCHLOSSBERG (93) op af kælderen, der for det første viste, at en Silvaner modner fint på flaske og at en topårgang er en god oplevelse.

WEISSER BURGUNDER

FRANKEN

Her blev der kun præsenteret to vine. Fra Julisspital Würzburg en 2021 KARTHÄUSER (89), saftig, men en lidt for tydelig smag af, at vinen gennemløb en malolaktisk gæring. 2021 STEIN-BERG (89) er væsentlig mere præget af syre, dog stadig indenfor en acceptabel ramme

PFALZ

Helt i toppen her ligger to vine fra Ökonomierat Rebholz. 2022 MANDELBERG (94) med et tydeligt snert af citrus, fyldig vin med en lang eftersmag. IM SONNENSCHEIN (95) skuffer heller ikke denne gang. En smule mere kompleksitet end førstnævnte, så den løber med førertrøjen i denne gruppe.
MANDELBERG (90) fra Dr. Wehrheim er en vin, der har sin egen smagsprofil, meget frugt, måske en anelse for meget slikbutik, der dog bliver fanget af et godt syrebid. Weingut Siegrist havde en 2022 SONNENBERG (90) også her med en markant syre i eftersmagen. Bergdolts 2022 MANDELBERG – AM SPEYRER WEG (91) er væsentlig mere harmonisk og rund.
Theo Minges 2022 ROSENKRANZ – IM UNTURN KREUZ (92+) har masser af krop og charme og hører med i toppen her. Sidst men ikke mindst, skal også 2022 KALMIT fra Weingut Kranz nævnes. Som mange andre udstyret med et syrebid, der dog holdes fint i skak af vinens volumen og smag.

BADEN

2022 FEUERBERG HASLEN (93) fra Bercher er en solid mundfuld vin med en meget lang eftersmag, 2020 KIRCHBERG (93+) fra Salwey er lidt mere præget af fad, så den skal gemmes et par år, men en topvin. Dr. Heger præsenterede to vine. En 2021 SCHLOSSBERG (92) 2021 WINKLERBERG HINTER WINKLEN (92), begge vine perfekt afrundet uden at miste spænding og ryggrad. Schlumberger-Berhart medbragte en 2021 ALTENBERG WEINGARTEN (92), der smagte lidt ufærdig, men med et par år i kælderen, tror jeg på at de enkelte smagselementer finder hinanden

WÜRTTEMBERG

Her blev der indleveret tre vine. 2022 SCHLOSSBERG (90) fra Graf Neipperg har en markant syre, men dog volumen nok til  at stå imod med. 2022 HERZOGENBERG (90) og HUNGERBERG (90) fra Jürgen Ellwanger er vine i samme stil.

GRAUER BURGUNDER

WÜRTTEMBERG

2021 LÄMMLER (93) fra Rainer Schnaitmann er en fremragende vin. Yppig  og voluminøs med en lang eftersmag. 2022 BURG WILDECK (93) er saftigere og med mere frugt, men en smule mindre kompleks. HERZOGENBERG fra Wöhrwag er en smule spinklere end førstnævnte.

HESSISCHE BERGSTRASSE

Lidt overraskende kom der en udsædvanlig fin 2021 LANDBERG (93+) med masser af saft og kraft fra Staatsweingut Kloster Eberbach, hvis de kan holde det tempo de næste år også med dere rieslinge og spätburgunder, så vinder de ind på de førende vinproducenter i Rheingau.

BADEN

Her var der en hel del der ikke levede op til det niveau, der kan forlanges af en GG, men Franz Kellers 2021 BASSGEIGE KÄHNER (93) snuppede føringen. Fin kompleks bouquet og en smag med kraft og dybde. Fra samme producent kom en 2021 SCHLOSSBERG, men den havde en underlig smag af finér, så den er uden bedømmelse. Ellers skal Bercher nævnes, 2022 FEUERBERG HASLEN (92) med en fin substans og en lidt spinklere 2022 SCHLOSSGARTEN VILLINGER.
Salwey medbragte to vine, 2020 HENKENBERG (91) med et snert af citrus og en lang eftersmag samt en EICHBERG (92) med en lidt mere kompakt smag. Og så skal Dr. Hegers 2021 VORDERER WINKLERBERG (92), der bestemt også er et køb værd nævnes.

CHARDONNAY

BADEN

Her er Baden på hjemmebane. Her følger dem jeg syntes bedst om. De er alle mere eller mindre præget af fadsmag og skal så absolut henlægges nogle år. Weingut Bernhard Huber ligger som sædvanligt helt i toppen med en 2021 SCHLOSSBERG (97), der er en kraftig, ja næsten nøddeagtig smag med fin dybde, men fuldstændig uegnet til at drikke nu. 2021 BIENENBERG (95) har en smule mere smag af nyt egefad, hvordan den udvikler sig bliver spændende at se. 2021 KIRCHBERG fra Franz Keller er i samme stil, men en smule lettere i udtrykket. 2021 WINKLERBERG HINTER WINKLEN (93) fra Dr. Heger er ligeledes en vin i den tunge ende, men med en spændstighed, der peger på et betydelig potentiale ved lagring.

VERSTEIGERUNGSWEINE

Om aften var der mulighed for at prøve en række af de vine, der kommer under hammeren ved vinauktionerne i Mosel og Nahe. Da mine smagsknopper var blevet slidt op i løbet af dagen, skal jeg kun nøjes med at sige at 2022 er et meget vellykket år for Kabinett og Spätlese med en tydelig restsødme. Producenterne fra Mosel formåede at hente alt ud hvad naturen gav dem i 2022, så hold øje med denne vintype. Desværre (for forbrugerne) opnår de fleste af disse vine meget høje priser, så et godt tip er, er simpelthen at tage en uges ferie ved Mosel. Besøge en række mere eller mindre kendte producenter og køb, hvad der falder i jeres smag og læg herefter vinene til at udvikle sig et kold og mørkt sted, de bliver uden videre 10-15 år gamle, før de når toppen.

Et par vine skal dog nævnes. Weingut Diels Sekt GOLDLOCH (Dorsheim) Riesling SEKT, Brut Nature med en grundvin fra 2008 er simpelthen noget af det bedste jeg har smagt i denne genre.

Desuden skal Dr. Crusius 2021 BASTEI (Traisen), Riesling, Beerenauslese (97+) fremhæves. Koncentration, perfekt sødme/syrespil og med en stor fremtid.

I anden del af reportagen fra Wiesbaden kommer vi til Tysklands paradehest indenfor vin – vine lavet på druen Riesling.