Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Große Gewächs 2021/2022 – Riesling, Riesling og mere Riesling

2. del

Her følger så den anden del af mine indtryk fra VDP´s vinsmagning ”Große Gewächse” i Wiesbaden. Her drejer det sig 100% om vine lavet på druen Riesling og dem var der mange af. Jeg har forsøgt, at finde de efter min mening bedste. Det betyder ikke at kun de ”sædvanlige mistænkte” dukker op, men her og der dukker der måske en overraskelse eller to op.

MOSEL-SAAR-RUWER

Vi starter fra toppen med Heymann-Löwenstein. Deres vine er på flere måder anderledes. Smagsprofilen er markant anderledes end de fleste andre vinproducenters (ok, Clemens Busch ligger af og til tæt på), men det vigtigste er, at kvaliteten er i top. Seks GGs blev det til i år 2022. Mine favoritter er en monumental 2022 RÖTTGEN  (96+) der er et mulehår foran 2022 UHLEN LAUBACH (95), der har en uendelig lang eftersmag. Herefter følger 2022 STOLZENBERG (94), der har en lidt mere rund smag og har et snert af røg. 2022 UHLEN ROTHLAY (94) og UHLEN BLAUFÜSSER LAY (94) ligger meget tæt op ad hinanden. Den sidste 2022 KIRCHBERG (93+) er fyldt på flaske og er en vin med saft og kraft og et snert af appelsinskaller i smagen.
Dr. Loosen kom med en hel buket af vine (ni stykker). Den typiske eksotiske smag, der normalt kendetegner Dr. Loosen, er tilbage igen. Mine favoritter her er 2022 DOMPROBST (94+) en fyldig og spændende vin med et godt gemmepotentiale. 2022 HIMMELREICH (93+) og FÖRSTERLAY (93+) skal  ligeledes lægges væk et par år. 2022 TREPPCHEN (93), 2022 LAY (93) følger lige efter, men egentlig er det en kanonbredside af kvalitet Loosen fik fyret af i årgang 2022.
Peter Lauer kommer man heller ikke udenom, når toppen af Mosel skal under luppen. 2022 FEILS (94) har en kraftig og dyb smag med et snert af tobak samt en meget lang eftersmag. 2022 LAMBERTSKIRCH (93+) har lidt af det samme (Versteigerungswein). 2022 KUPP (92) kan ligeledes anbefales.
Forstmeister Geltz-Zilliken producerer slanke vine, men det skal man ikke lade sig narre af. De besidder en utrolig dybde, klarhed og elegance. Fascinerende vine, som altid har hørt til mine favoritter. 2022 BOCKSTEIN har en klar og ”mineralsk” profil. 2022 RAUSCH (93) har lidt mere tyngde og kompleksitet.
Ellers skal Weingut Haart nævnes. 2021 GOLDTRÖPCHEN (92+)  har en utrolig kompleks bouquet og en elegant smag med en fin dybde, 2022 OHLIGSBERG (92+) er fuldstændig anderledes. Tung og mørk, men med et godt syrebid til sidst. Von Othegravens 2022 ALTENBERG (93+) er lidt i samme stil. Snert af tobak, saftig og ligeledes med en vibrerende syre, der får det hele til at gå op i en højere enhed.
Geheimrat Wegeler overraskede med en 2021 DOKTOR, kompleks i næsen og klar i strukturen. Den sidste jeg vil nævne er Weingut van Volxem, der over de sidste år er blevet meget bedre og mere præcise i deres vinproduktion. Den bedste her er efter min mening 2022 VOLZ (93), spontangæring, kompleks smag, fin længde.
De ovennævnte vine er som sagt, de bedste efter min mening. En del af dem jeg ikke har omtalt, lever efter min mening ikke op til minimumskravene for en GG. Lidt for endimensionale og med et snert af bitterhed i eftersmagen, der ikke skal forveksles med en kraftig syre.

MITTELRHEIN

Fra Mittelrhein kom der kun tre vine i år. Ratzenberger havde en 2022 ST. JOST (93), en elegant duftende vin, fin balance og med en forfriskende syre, der ikke bliver for markant. 2022 WOLFSHÖHLE (94) fra samme producent er lidt kraftigere i smagen, mineralsk og med lidt mere volumen. 2022 IM HAHN (94) fra Weingut Toni Jost er som sædvanlig lidt mere eksotisk og rundere i stilen.

Med et glimt i øjet kommenterer Lars Dalgaard sin pointgivning med ordene: “Som sædvanlig skal man lige tage hensyn til, at jeg er en fedtsyl med hensyn til point.”
RHEINGAU

I Rheingau er der mange gode producenter. Weingut Künstler hører ikke kun til de bedste, men er det år efter år, også i mindre årgange. Min favoritvin i Rheingau (og i det hele taget ved denne vinsmagning) er 2021 WEISS ERD (97), et brag af en vin. En symfoni af smagsindtryk, koncentreret og med en lang eftersmag. HÖLLE (93) fra samme producent er ligeledes meget fin og går blandt mange for at være den bedste af de to. PFAFFENBERG (93+) er ligeledes fremragende. GRÄFENBERG (94) fra Weingut Weil står som sædvanligt som en poleret monolit i vinens verden. Denne gang dog lige akkurat slået af SCHLOSS JOHANNISBERG (94), der er lidt mere righoldig og kompleks i smagen.
Rheingau er et af de områder, hvor mange vinproducenter har en del af den samme vinmark. Wisselbrunnen i Hattenheim er et eksempel  på det og det er interessant, at forsøge at udlede producentens eget ”fingerprint” ud fra dette. Balthasar Ress medbragte herfra deres 2021 WISSELBRUNNEN, en vin med substans og fylde. Den har lidt mere tyngde end August ESERs ditto (93), til gengæld er den en smule elegantere og rank, og med et lidt mere bid i eftersmagen. WISSELBRUNNEN fra Barth er lidt mere cremet og rund i smagen og med lidt mindre spil (91). Spreitzer medbragte en 2022 WISSELBRUNNEN (90), der er præget af et snert af citrusskaller og med relativ meget syre.
Joachim Flick kommer man heller ikke udenom. Hans KÖNIGIN VICTORIABERG DECHANTENRUHE (94) er en kurv fuld af saft og frugt uden at det dog bliver det rene kitsch. 2021 HÖLLE KANTELBORN (93) er lidt mere klassisk i stilen, tungere med snert af orangeskaller og citrus.
2021 MARCOBRUNN (93) fra Künstler er en mineralsk kompleks vin , men allerede nu ret tilgængelig. Kloster Eberbachs 2011 MARCOBRUNN (93) har lidt mere tyngde, men er ikke helt så kompleks, så det er smag og behag her, hvad der foretrækkes. Weingut Leitz er ligeledes en af de førende producenter i Rheingau. 2021 BERG ROSENECK (93) med et snert af røg i næsen, fyldig i smag og eftersmag. 2021 ROTTLAND ligger på samme niveau.
Endvidere anbefales Peter Jakob Kühns 2021 SANKT NIKOLAUS (93), der har lidt mere tyngde end Spreitzers ditto (92), Sidst men ikke mindst skal skal 2021 KLAUS (94+) fra Prinz von Hessen tages med i rækken af fremragende vine. Fed næse, saft og kraft – et mindeværdigt punktum her.

FRANKEN

Franken præsenterede som helhed en ret homogen kvalitet. Helt i toppen ligger Rudolf Fürsts 2022 CENTGRAFENBERG (94+), en fyldig vin med saft og kraft uden at miste elegancen og balancen. 2022 MAUSTHAL (94) fra Zehnthof Luckert har mere spil og en lang eftersmag. 2021 STEIN (94) fra Ludwig Knoll, har et touch af fad, men har tyngde nok til at kunne bære det. Henlægges et par år.
Max Müller I medbragte en 2022 AM LUMPEN 1655 (93+) en vin med en dyb strågul farve, et snert af orangeskaller og en dyb smag. Hans 2022 (93) RATSHERR er en vin i den samme stil. Rainar Sauers AM LUMPEN 1655 (92) er lidt elegantere i udtrykket, Horst Sauers AM LUMPEN 1655 (92) en anelse lettere.
Hans Wirsching 2021 JULIUS-ECHTERBER-BERG (91) er en harmonisk struktureret vin, KAMMER (92) fra samme producent har en lidt dybere smag. Jeg var overrasket over kvaliteten af 2022 STEIN-BERG (93) fra Bürgerspital zum Hl. Geist en vin med ryggrad og karakter, ren og klar i smagen. Det samme kan siges om 2022 STEIN-BERG (93) fra Staatlicher Hofkeller Würzburg.

NAHE

NAHE er kendetegnet ved en relativ homogen kvalitet i forhold til de fleste andre vinområder ved denne vinsmagning. Niveauet nåede nok ikke helt den samme højde som i de foregående år, men der er da lidt at tage af.
Dönnhoff har en stor fanklub og det med rette. Også i år kom der en perlerække herfra. 2022 HÖLLENPFAD IM MÜHLENBERG (93+) er ikke en tung vin, men snarere elegant, HERMANNSHÖHLE (94) er lidt mere mineralsk og kompleks. DELLCHEN (93) har lidt mere frugt, FELSENBERG (94) har en klar frugt og en knistrende eleganthed.
Dr. Crusius er ligeledes et klart køb.  2022 BASTEI (93) har lidt mere krop end 2022 MÜHLBERG (93) KUPFERGRUBE (93) og FELSENBERG 93), men her vil jeg lade det være op til den enkelte at vælge, hvilken de synes bedst om eller endnu bedre, køb dem alle sammen. Weingut Diel bragte tre vine med. Min favorit denne gang er PITTERMÄNNCHEN (94) en vin med dybde, varme og en lang eftersmag. GOLDLOCH (93) er den eleganteste i orkestret, BURGBERG (92+), der normalt spiller bas havde en lidt lysere klang end normalt.
2022 BURGBERG (93) fra Kruger-Rumpf har lidt mere tyngde, er dyb i smagen og har en harmonisk lang eftersmag. 2022 IM PITTERBERG (92) er væsentlig elegantere i stilen. 2022 DAUTENPFLÄNZER (93) ligger derimellem. Gut Hermannsbergs 2022 STEINBERG (93) har en kompleks næse, der bærer præg af en spontangæring, en fyldig smag og en fin finish. 2022 (93) FELSENBERG er en smule mere elegant i stilen. 2022 ROTENBERG er ligeledes elegant, men med en anelse mere saft og kraft. Gut Hermannsberg medbragte fra skatkammeret to vine fra 2018 HERMANNSBERG (93) og KUPFERGRUBE (93), årgangsbetinget naturligvis med mere frugt og tyngde. Begge vine viser med tydelighed, at det er en god idé at holde fingrene væk fra gode årgange og glemme dem nogle år.

RHEINHESSEN

2022 STEINACKER (92) fra Weingut Knewitz er en klassisk stor riesling, mineralsk og med et godt bid i eftersmagen. 2022 HUNDERTGULDEN er rundere og med lidt mere tyngde (93). 2022 SCHARLACHBERG (92+) fra Wagner-Stempel har et snert af røg i næsen og fed, ja næsten”cremet” smag. Dog uden at det tager overhånd. 2022 SCHARLACHBERG fra Kruger Rumpf er ligeledes en vin med karakter. Af vinene fra Wagner-Stempel syntes jeg også om 2022 HEERKRETZ (92) med et snert af tobak, dyb smag, men dog stadig med vis elegance.
Gunderloch er en fast leverandør af fremragende vine og 2022 er ingen undtagelse. 2022 HIPPING (91) er en koncentreret vin, der næsten brænder på tungen, mangler måske en anelse spil. 2022 PETTENTHAL (92) er her væsentlig elegantere og harmonisk. 2022 ROTHENBERG (93) har en fyldig bouquet med røg og dybde, saftig og rund i smagen med et godt bid i eftersmagen.
St. Antonys 2022 ZEHNMORGEN har en fin koncentration, en kompleks smag og fin en længde 2022  PETTENTHAL (93) har en lille smule mere af alting, men charmerende er den stadigvæk.
WITTMANN er jo ikke til at komme udenom, heller ikke i 2022. WITTMAN har om nogen et fingeraftryk, der kan noget. MORSTEIN (95) er et brag af en vin. Kraftig bouquet, en symfoni af smagsindtryk med mange facetter, der klinger perfekt ud. 2022 AULERDE (94) er lidt i samme stil, men muligvis lidt mere raffineret, 2022 KIRSCHSPIEL (93) er lidt lettere i stilen. Kühling-Gillot medbragte en 2022 PETTENTHAL (93+) også her med et snert af røg, koncentreret og med en lang eftersmag. Fra samme producent skal også 2022 ROTHENBERG (93+) nævnes, der i direkte sammenligning med Gunderlochs er lidt mere brutal, men efter et par år i kælderen vinder den nok med et mulehår eller to.
Weingut Keller præsenterede desværre ingen vine i Wiesbaden, men de er efterhånden også umulige at komme i nærheden af og hvis ja skal der medbringes en ordentlig stak pengesedler.

PFALZ

For dem, der godt kan lide riesling med koncentration og fedme er Weingut Mosbacher valget. 2022 UNGEHEUER (93) er et godt eksempel på denne stil. Reichsrat von Buhls 2022 UNGEHEUER (92) er en smule lettere i stilen, men udmiddelbart måske lidt mere kompleks. Dr. Bassermann-Jordan medbragte også en flot kollektion. 2022 KIRCHENSTÜCK (93) en harmonisk og elegant vin på trods af en vis tyngde, deres 2022 UNGEHEUER (92) er med lidt mere fylde. 2022 PECHSTEIN (92+) er her at foretrække, da den er mere kompleks i smagen.
Bürklin-Wolf hører ligeledes til en af mine favoritter i Pfalz. Deres 2022 UNGEHEUER (93) er der tryk på, 2022 PECHSTEIN (94) er ligeledes en fyldig vin, der oser af mineralitet, men den bedste er denne gang nok LANGENMORGEN (94+).
2022 IDIG (95) fra A. Christmann er en mægtig vin med et yderst diskret snert af fad, 2022 ÖLBERG (92+) er lidt hårdere mens 2022 VOGELSANG har lidt mere frugt og længde.
Ökonomierat Rebholz præsenterede en række vine på et meget højt niveau. 2022 SCHÄWER (93) og 2022 SONNENSCHEIN – GANZ HORN (93), med en røget mineralsk smag. En mægtig 2022 KASTANIENBUSCH (94). IM SONNENSCHEIN er min favorit, fordi den besidder en anelse mere kompleksitet og dybde.

Årgang 2022 er vellykket hos topproducenterne, mange beholdt skindet på næsen, men selvfølgelig var der et par deciderede fejlbehæftede vine og en to-tre stykker, hvor  en flygtig syre lå lige under den grænse, hvor de fleste lægger mærke til det. Mit råd med hensyn til køb, er at koncentrere indkøbet hos de bedste producenter, selvfølgelig under behørig hensyntagen til prisen. De fleste GGs-vine er desværre steget i betydeligt i pris over de sidste år, så den faktor skal der i stigende grad fokuseres på.

Læs Große Gewächse i Wiesbaden del 1 her