Gaja er Barberesco og Barberesco er Gaja, men Angelo Gaja slap fri, brød ud af de trange gader, de mørke kældre, den store arv, som han siden 1960’erne har varetaget på fornem vis i Barberesco. Med skabelsen af Ca´Marcanda fuldførte han sit helt eget projekt. En sanselig historie om lys, lyd og duft. En historie om en arkitektur, der afspejles og forplantes i en unik vin fra Bolgheri.
En vingård udsprunget fra en kimcelle
”Less is more” – hovedideen var, at kælderen skulle være integreret og delvis skjult i naturen – ja, den skulle være en del af naturen. Man skulle kun arbejde med naturmaterialer og med så få produkter som muligt, så dét, der blev skabt, var en genkendelig streg i hele bygningen. En harmoni, en fornemmelse af noget, der var udsprunget fra én kimcelle. Gærings- og fadkælder, smagerum, kontor og vinlager skulle være én krop, én sjæl, hvor vinmarken, landskabet, kulturen og i sidste ende også vinen smeltede sammen til en helhed. At have så store mål, at lade noget vokse – udvikle sig, kræver frie hænder, generøsitet og skabertrang. Denne fornemmelse: at kontrollerer du for meget, så går du ind og styrer selve skabelsesprocessen, så den ikke udvikler sig, kræver en sindets ligevægt parret med et entreprenørgen.
Arkitekten, Giovanni Bo fik helt fri hænder, ”det var ham”, understreger Angelo Gaja gang på gang, ”der skabte bygningen, ikke mig. Jeg lærte utroligt meget under hele byggeprocessen, der varede i to år. Tog hver mandag ned til arkitekten for at gennemgå hvad der var sket i den sidste uge og hvad der ville ske i den kommende uge”. Man er ikke i tvivl, hele processen, de lange køreture i bil fra Barberesco til Bolgherie satte sit præg på den vin, der kom til at hedde Ca´ Marcanda.
Lyset – refleksionen fra havet – køligheden
Ca eller Casa betyder hus og Marcanda er et dialekt fra Piemonte, der betyder at handle, at blive ved med at handle, at forhandle, at prutte om prisen. Handel har, sammen med produktionen af unikke vine, fremskabt af et terroir og fremhævet i troen på et terroir, været grundstenen i Gajas vine fra Barberesco. Historien om Angelo Gajas far, Giovanni Gaja, der hver morgen gik ned til den lille bar i byen Barberesco er herlig. ”En kaffe tak” og efter et minut igen til tjeneren: ”kan jeg få lidt varm mælk i kaffen, åh lidt mere, sådan, nu er det perfekt”. Giovanni Gaja fik til slut sin caffe latte, men betalte kun det halve i pris for sin ”normale kaffe”, som han havde bestilt. Angelo Gaja har helt sikkert også forhandlet med den ejendomsinvestor, der drev ejendommen som et landbrug med kødkvæg, køer, mælk, ost, korn og olivenolie. Men det har været en svær forhandling for Angelo Gaja, for han blev grebet af en drøm.
”Jeg har en helt anderledes følelse her end i Piemonte”, fortæller Angelo Gaja. ”Lyset er anderledes, man påvirkes konstant af refleksionen fra havet, der skinner ind over vinmarkene, der ligger i et bredt bælte inden bjergene rejser sig. Ikke kun lyset er anderledes, vinden er det også, de lokale har mindst 10 forskellige navne på vindene. Om natten er temperaturen lav og om morgenen, specielt i foråret, hilser bjergene en velkommen med en blålig tone, som jeg kun har set her”, fortæller Angelo Gaja.
Målet er ikke at lave Bordeaux-vin
Drømmen, friheden til at skabe sit helt eget og ikke kun at videreføre den vingård som hans far havde sat i gang i Piemonte, startede i 1996. Vingården, Ca´Marcanda, er nu på 140 hektar med 110 hektar vinmarker fordelt på Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah og lidt Sangiovese. Angelo Gaja har de seneste år plantet mere og mere Cabernet Franc. Den største vinmark ligger i ét stykke rundt omkring vingården. Vinstokkene vokser på to forskellige typer jord. ”Terre brune” – brun jord der ligger i bunden af bakkerne rig på limsten, jern, ler og sand. ”Terre bianche” – hvid jord rig på kalk, ler og hvide sten. Driften er så tæt man kan komme på biodynamik, men Angelo Gaja vil ikke søge om et certifikat. ”Jeg vil have friheden til at anvende produkter til bekæmpelse af sygdom et år, hvis det skulle gå helt galt. Vi er derfor organiske”, fortæller han, samtidig med at han pointerer, at han har den største respekt for de biodynamiske vinbønder.
”Jeg høster altid så tidligt som muligt og Merlot skal man være særlig varsom med, da det er en drue der på grund af sit høje sukkerindhold tilfører vinen en høj alkoholprocent. Mit mål er ikke at lave en Bordeauxvin, men at lave en toskansk vin af internationale druesorter hvor friskhed og atter friskhed er kendetegnet sammen med en så lav alkoholprocent som muligt. Syren i vinen er her, som i Piemonte, meget vigtig. Vores vinkælder er ikke åben for publikum, fortæller Angelo Gaja, ”og vi sælger ikke vinen lokalt”. Denne skulpturelle bygning er derfor for de ansatte, der ikke, hvis man blot har den mindste æstetiske sans, kan undgå at lade det influere på selve vinen”.
Et monument af renhed, strenghed, af elegance
Alting startede på en flad mark, det der nu er en lille høj, omgivet af gamle oliventræer og buske der blomstrer i 6 måneder om året og som skjuler selve bygningen. Kælderen er en lille høj i landskabet, 2/3 del er dækket med jord og græs, resten er bygget i sten fra marken, med beton bag. Angelo Gaja tog meget tidligt en beslutning om kun at lave vin, samtidig ville han bevare alle oliventræerne. De er kun til pynt, de skaber en stemning af en polykultur og noget historisk. Oliven bliver plukket af arbejderne og spist af fuglene. Ca´Marcanda er delt i tre niveauer – al transport foregår med tyngdekraft, fra modtagelsen af druer, gæring og til fadlagring på den nederste etage. Der hvor bygningen træder mest frem er indgangen til gæringskælderen, hvor bygningen rejser sig som store strandparasoller.
Modsat Piemonte, hvor der altid er historiske monumenter man skal tage hensyn til, fik man her byggetilladelsen på 18 måneder. Alt gik perfekt lige indtil den lille transformatorstation skulle bygges. Den ansvarlige krævede, at den skulle rage 5 meter op i landskabet og det ville ødelægge hele projektet. Alt gik i stå, ingen gav sig. Til slut lykkedes det efter flere diskussioner ved middagsbordet med hans overordnede, at finde et kompromis. Vinens ånd, vinens konfliktløsende væsen havde gjort det igen. Den største overraskelse kommer, når man træder ind i bygningen. Ikke alene størrelsen, men også strengheden, de rene linjer. Vinduespartierne er holdt i bronze, søjlerne i sortmalet cement og gulvet i sorte, vulkanske sten. Arkitekturen, den enkle og storslåede udformning giver bygningen et klosteragtigt præg. Gotisk i tankegang, hvor søjler og visioner stråler op mod himlen.
Nærhed, tryghed og udlængsel
Stoltheden lyser ud af Angelo Gaja under et besøg der nærmest foregår i løb og der er mange trapper inde, mange gange ude, mange detaljer, der skal ses – iagttages. Produktionen af selve vinen vil Angelo Gaja slet ikke tale om, vi er på et højere niveau intellektuelt.
”Ca´Marcanda” er organisk. Stenene har aldrig de samme nuancer og buske, træer, vinmarker, alting er nyt og samtidigt genkendt, hver gang man kommer hertil. Som vinen. Og så lydene, fuglene – der er helt anderledes hér end i Piemonte”, afslutter Angelo Gaja, inden han, endnu en gang, sætter sig ind i sin Audi A6 med Alba på nummerpladen. I morgen drikkes der caffe latte på den lokale café, der, hvor hans far drak den gennem en menneskealder. Nærhed, tryghed og udlængsel efter havet, efter friskheden og vidderne og den drøm, der nu er blevet til en skulpturel bygning, altid i forandring.
SMAGNING
Vistamare 2018 IGT Toscana, Ca´Marcanda, Angelo Gaja
Meget frisk duft, eksotisk frugt, citrus, kompleks, mineralsk med fine nuancer fra fad. Rig smag, cremet, fylde og frisk med fin bitter touch i eftersmag sammen med moden eksotisk frugt. (Vermentino, Viognier, Chardonnay, Sauvignon). Årgang 2017 var et meget tørt år, et svært år og for Ca´ Marcanda en dyr årgang med lille kvantitet. 92 | 409,00 Vinoble
Promis 2017, Rosso Di Toscana, Ca´Marcanda, Angelo Gaja
Krydret, mineralsk duft med mørk frugt, fine nuancer fra fad. Fyldig smag, saftig med markeret tannin og saftig røget eftersmag med mørk frugt. 91 | 325,00 Vinoble
Magari 2017, Rosso Di Toscana, Ca´Marcanda, Angelo Gaja
Duft af viol, modne kirsebær, floral, meget elegant. Rank struktur, elegant, lineær med moden tannin og lang, frisk eftersmag med flot syre. 92 | 599,00 Vinoble
Carmacanda 2017, Ca´ Marcanda, Angelo Gaja
Afdæmpet duft, meget elegant, fin røget tone, kirsebær, solbær, røget præg. Rank struktur, stor fylde med en del tørstof, markeret tannin og lang eftersmag med tannin langt fremme. Stor, let tør frugt og fin syre i eftersmagen. (80% Cabernet Sauvignon, % 20 Cabernet Franc).
94 | 1.299,00 (først til salg sommer 2020) Vinoble
Carmacanda 2016, Ca´ Marcanda, Angelo Gaja
Meget intens duft, rig med modne friske solbær, flot mintet tone, røget med fine nuancer fra fad. Rig smag, stor fylde, meget rank og lineær med lang, rig, røget, eftersmag med solbær, moden markeret tannin. (80% Cabernet Sauvignon og % 20 Cabernet Franc). Årgang 2016 – stor årgang, varmt, men ikke for varmt, fint med regn og køligt, specielt om natten. Mere feminin end årgang 2015, begge to store årgange. 97 | 1.299,00 Vinoble