Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Et kald fra gud

Vertheuil – det var her pilgrimmene gjorde stop inden den helt store rejse til fods mod målet, Santiago de Compostela. De fleste kom fra England, med båd, måske både søsyge og med garanti udmattede. Klosteret i Vertheuil på Médoc-halvøen i Bordeaux tog imod, gav pilgrimmene vand, suppe og brød – og vin fra klosterets egne vinmarker. Vinen var ikke stærk i alkohol, ikke lagret på nye fade, kun gæret på naturligt gær. Vinstokkene voksede i en polykultur, mange forskellige sorter, grønne som blå druer, der fik deres modstandskraft fra biodiversiteten godt hjulpet på vej af munkenes bøn til Vorherre om godt vejr i morgen. Vinen var biodynamisk.

Munkene er væk, klosteret tomt, men stadig bevaret sammen med den lille, smukke romanske kirke. Jeg har selv messet i kirken, i fuld overensstemmelse med den lokale præst. Mine “kirkegængere” var danske cyklister, indlogeret i Pauillac. De tog turen 10 kilometer mod nord, ind i landet, der hvor landskabet ændrer sig fra monokultur, kun vinmarker, til polykultur. Vinmarker afløst af skov og åbne vidder med græs. De har kørt forbi den 8 hektar stor vinmark med navnet CERES, men de har ikke lagt mærke til den, ikke smagt vinen. Den er nu kommet til Danmark, i en udgave som munkene lavede vinen, biodynamisk.

Claire Villars Lurton fortæller, at hun vil ændre monokulturen til polykultur, som i gamle dage. Hun laver en biodynamisk vin, men vil også arbejde agro-økologisk og med agro-skovbrug. Det indebærer plantning af mere end 1000 træer på den sammenhængende CERES-parcel, hvor træerne udvælges med henblik på at etablere en synergi med vinstokkene.

I dag er der ikke brug for Vorherre og dog, ejeren Claire Villars Lurton er religiøs, men har måske moder natur som sin største gud og hun efterlever ønsket om en ny og renere verden både i vinmarken, i kældrene og privat. Hun har, sammen med sin mand Gonzague Lurton været én af de helt store trendsættere i Bordeaux med klassificerede, biodynamiske vine fra hele 3 Grand Cru Classé slotte.

CERES hører under Claire’s ejendom Château Haut-Bages Libéral, men kommer ikke fra appellationen Pauillac, men fra Haut-Médoc, hvor der på den 8 hektar store vinmark, udelukkende høstes Merlot. Navnet CERES henviser til den romerske gudinde for frugtbarhed og det er med  Claire Villars Lurton blevet til en vin helt uden tilsætningsstoffer – “ren, luftig og i perfekt harmoni med naturen”, som hun selv udtrykker det. Landskabsarkitekten Francois Houtin har tegnet etiketten, der viser en vinstok, som klatrer i et træ – med andre ord en vinstok i sin helt naturlige tilstand.

CERES, Appellation Haut-Médoc 2020, Merlot 100%

Ren duft, solbær, kirsebær og blyantstift. Meget frisk smag, fyldig, let støvet og alligevel saftig, frisk eftersmag med ren, frisk frugt. En vin uden kontakt med fad, vibrerende. Helt på toppen nu. 90 | 170,00 Haslund Wine Import

Vinen han købes hos Haslund Wine Import. Stadig årgang 2020 på lager, 2021 og 2022 kan forudbestilles. Tlf: 24654160