Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Château Haut-Bailly

Klassisk topvin fra Pessac-Léognan - Graves med stort, stort G

Skulle jeg vælge en topvin, som jeg ville betegne som typisk Graves, blev det Haut-Bailly, skrev jeg i min bog, ”Graves Bordeaux” i 1987, samme år som appellation Pessac-Léognan blev skabt. Château Haut-Bailly ligger på slotsruten mellem Cadaujac og Léognan, på det højeste plateau i Pessac-Léognan. Jorden er dækket med fossiler, det samme var murene i de gamle kældre. De er nu borte, som fossiler, et levn fra fortiden. Nye, moderne bygninger er kommet til, og under den nye fadkælder stråler et arkitektonisk mesterværk.

Chateau Haut-Bailly med den nye fadkælder til venstre. Siden 1630 har der her på den samme parcel omkring slottet været dyrket vin. Selv kalder Véronique Sanders det “the birthplace of wine in Bordeaux”. Foto: Florent Larronde

I 1872 købte Alcide Bellot des Minières Château Haut-Bailly. Han var en gudsbenådet vinmager, der lavede topvine, årgang efter årgang. Han anvendte cognac til at rense gæringskarrene inden høsten, og onde tunger påstod, at han ofte ”glemte” nogle liter i bunden. Han var imod at pode på amerikanske grundstokke, prøvede med alle midler at bekæmpe phylloxera, sygdommen, der i gik rødderne på vinstokken så de gradvis sygnede hen.

I 1903 udgav Henry Gullier en guide til de bedste vine i Gironde – på fransk med titlen “Les Grands Vins De La Gironde”. Som det fremgår af illustrationen her var Château Haut-Bailly (øverst til venstre) omtalt sammen med alle de største, og blev solgt til samme pris som dem: Château Margaux, Château Haut-Brion, Château Ausone, Château Mouton Rothschild, Château Yquem, Château Lafite og Château Latour. 
 I bogen “Château Haut-Bailly. An Exceptional Terroir” fortæller Jane Anson om Haut-Baillys 800-årige historie baseret på kilder fundet af historikeren Hélène Brun-Puginier.

Château Haut-Bailly blev i begyndelsen af 1900-tallet solgt til den samme pris som første cruerne. Alcide Bellot des Minières efterfølger, Malvezin, fortsatte med at plante ikke-podede vinstokke, men måtte give op. Han plantede en 4 hektar stor vinmark tæt på slottet, podet på amerikanske grundstokke, den står der stadig med over 120 gamle vinstokke af Bordeaux’ klassiske sorter, blandet mellem hinanden. Fra 2001 har man markeret alle stokke med farvede bånd, så sorterne, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot og Carménère kan adskilles og plukkes hver for sig.

Fra 1920’erne og frem til Daniel Sanders overtagelse i 1955 hører man ikke meget til Château Haut-Bailly, men lige inden hans død i 1980 kan Daniel Sanders konstatere, at vinen atter indtager en position blandt de allerbedste vine i appellation Graves. Vinarealet var dengang kun på 9 hektar, at eje et vinslot var en hobby, der krævede en god kapital i baghånden. Jean Sanders følger efter sin far og ejer slottet frem til 1998, hvor det bliver solgt til den amerikanske bankmand Robert G. Wilmers.

Et vineri helt indhyllet i grønt – og som vinen – diskret og elegant. Véronique Sanders fortæller, at det takket være Wilmers familiens investeringen de sidste 25 år har været muligt at renovere alle de gamle bygninger og lave en helt ny high-tech undergrundkælder. Foto: Florent Larronde

Jeg husker min store ærgrelse da Jean Sanders solgte slottet, men det var, på grund af den franske arvelovgivning, umuligt for den store familie, at beholde det. Med salget blev der tilført ny kapital, ”vi havde aldrig som familie kunnet fået Chateau Haut-Bailly op på det niveau, det er i dag”, fortæller Jean Sanders barnebarn, Véronique Sanders, der siden Robert G. Wilmers købte ejendommen har været den daglige leder af slottet. Hun ­ER Haut-Bailly.

Kvaliteten af vinene fra den 33 hektar store ejendom er øget enormt, 25 års arbejde i kælder og mark har frembragt større og større vine. Prisen er fulgt med og Haut-Bailly er i dag en super-second cru. Kombinationen af en rig banker fra New York og en intelligent, ydmyg, nysgerrig kvinde fra Sanders-familien har været genial. Robert G. Wilmers døde i 2017, hans søn Chris Wilmers fortsætter, stadig med Véronique Sanders ved roret.

Véronique Sanders i Kong Hans Kælder den 14. marts hvor hun præsenterede 9 af sine vine.
SMAGNING
Château Haut-Bailly 2021

Rig, elegant duft, kirsebær, solbær, blyantstift, fine nuancer fra fad. Elegant, rank, moden frugt, moden tannin, fyldig med lang eftersmag med friske solbær. Elegant, feminin vin. 65% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 10% Petit Verdot, 3 % Cabernet Franc.
95 | Sigurd Müller Vinhandel

Château Haut-Bailly 2016

Meget rig, stor duft pakket med moden, mørk frugt, solbær, kirsebær, brombær, fine nuancer fra fad. Rig smag, stor fylde, stor mørk frugt dækket af moden frugt, lang, lang rig eftersmag med moden, mørk frugt. 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 4% Petit Verdot, 3 % Cabernet Franc.
97 | Sigurd Müller Vinhandel

En cirkulær kælder, topmoderne udstyr blandet med tradition. Foto: Florent Larronde
Château Haut-Bailly 2015

Elegant duft, viol, kirsebær, fine nuancer fra fad. Meget elegant smag, luftig, rig, moden tannin, silket, lang, lang, rig, luftig eftersmag. Meget stor, elegant, drikkemoden nu. 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 4% Petit Verdot.
98 | Sigurd Müller Vinhandel

Château Haut-Bailly 2014

Moden duft, udviklet, let blommeagtig, modne kirsebær, lakrids, mørk chokolade, markeret tannin. Meget elegant smag, frisk og moden på samme tid, luftig eftersmag med moden frugt, friske kirsebær. 66% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot.
92 | Sigurd Müller Vinhandel

Château Haut-Bailly 2012

Udviklet duft, kirsebær, blomme, dejlig sødme, typisk ”Graves” fra gamle dage. Utrolig balanceret, silket, moden, sødmefuld, lang, moden, lækker eftersmag. 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot.
94 | Sigurd Müller Vinhandel

Funktionel arkitektur – mon ikke skønhed og elegance har en indflydelse på, hvordan en vin bliver til? Foto: Florent Larronde
Château Haut-Bailly 2008

Tæt duft, kirsebær og solbær, mest solbær, stadig meget ung. Elegant smag, frisk med markeret tannin, stor fylde, fin syre og lang, lang eftersmag, stadig alt for ung. 70% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 10% Petit Verdot, 3 % Cabernet Franc
95 | Sigurd Müller Vinhandel

Château Haut-Bailly 2006

Røget duft, solbær, solbærstilke, fyrnåle, klassisk, ung og dyb. Meget elegant smag, rank, spændstig, moden, markeret tannin og lang, lang, rig eftersmag med friske solbær og blyantstift. 65% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot.
97 | Sigurd Müller Vinhandel

Château Haut-Bailly 1996

Frisk og udviklet duft, solbær, let mintet tone, grønne blade, blyantstift. Herlig smag, elegant, luftig, dansende, meget frisk eftersmag. Ikke størst i koncentration, med en lav alkoholprocent, der gør vinen utrolig drikkelig. 68% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 12% Cabernet Franc.
92 | Sigurd Müller Vinhandel

Château Haut-Bailly 2001

Meget frisk duft, kirsebær, solbær, røget, stadig meget ung. Frisk smag, rank, fyldig og elegant med lang, frisk eftersmag med modne solbær. 94  |
Lille ekstranummer fra Windings vinkælder. En årgang Véronique Sanders lavede alene fordi kældermesteren var blevet fyret.

La Parde Haut-Bailly 2001 (dengang navnet på andenvinen)

Lysere i farven end førstevinen, men stadig, efter 23 år frisk og spændstig med solbær og kirsebær. Rank struktur, smidig, silket med luftig, elegant eftersmag. 90 |

Haut-Bailly II 2019 (det nye navn for andenvinen, genialt, let at huske)

Tæt duft, flot, ren, modne kirsebær, solbær og viol, meget flot. Rig, elegant, ren, fyldig med lang eftersmag med ren frugt.
92 | Sigurd Müller Vinhandel

Følgende vine kan p.t. købes hos Sigurd Müller
2012 Ch. Haut Bailly – 1000,00 ex moms
2014 Ch. Haut Bailly – 960,00 ex moms
2017 Ch. Haut Bailly – 960,00 ex moms
2018 Ch. Haut Bailly – 1080,00 ex moms
2019 Ch. Haut Bailly – 880,00 ex moms
2020 Ch. Haut Bailly – 1280,00 ex moms

Foto indledningsbillede: Florent Larronde