Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Barcelona Wine Week 1.0

Spanien har fået sin egen version af Vinexpo og Vinitaly

Mere end 550 vinproducenter fra 40 appellationer deltog i førsteudgaven af Barcelona Wine Week (BWW). Over 15.000 gæster, herunder deltagere i mere end 3.000 møder med henblik på kommerciel kontakt, troppede over tre dage op i det Bella Center store kongrescenter Fira Barcelona på Placa Catalunya. Med andre ord en flot begyndelse på et helt igennem sympatisk initiativ. Spansk vin er så facetteret, at det ikke er synderligt nemt at få et overblik. Den mulighed er der nu med BWW, som det er tanken at gentage hvert andet år.

Vinbladet var inviteret til at overvære premieren og så frem til at deltage i en stribe af de omkring 50 seminarer og smagninger, som var en stor og vigtig del af BWW-konceptet. Bare at gå planløst rundt og smage vine fra morgen til aften er ikke synderligt givtigt, hvis læserne skal have et nogenlunde forståeligt indblik i, hvad der – som her – rører sig på den spanske vinscene.

Det viste sig desværre, at ledelsen af BWW ikke havde tænkt på at etablere  simultan tolkning. Hvilket var en detalje, som gjorde det ret vanskeligt at følge med, når de meget hurtigt talende ledere af diverse seminarer og smagninger gik i gang. På andendagen af Vinbladets deltagelse i udvalgte programpunkter, blev der – med mange undskyldninger – stillet personlig tolkning til rådighed. Det følgende er altså resultatet af, hvad man roligt kan kalde blandede oplevelser.

Rioja opdaterer

Under overskriften ”Nyt fra Rioja” blev man opdateret på den populære vinregions regler for produktionen, herunder lagringstiderne for Reserva og Gran Reserva. Fra årgang 2017 er betegnelsen ”vinområder” for Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Baja afløst af betegnelsen ”zoner”, og den østlige zone, Rioja Baja, kaldes for fremtiden Rioja Oriental. Village-vine er fra afgrænsede områder, dog med op til 15% druer fra nabomarker, og endelig er det nu muligt at fremstille enkeltmarksvine, Viñedo Singular. Vinstokkene skal være mindst 35 år gamle, og ejerne af vinmarkerne skal kunne bevise, at de har haft retten til at fremstille vin af druerne i mindst 10 år. Det siger næsten sig selv, at der er skrappe regler for vinene, herunder 20% lavere høstudbytter end i regionen generelt.

Endelig er det nu muligt at fremstille mousserende hvide og rosé vine med angivelse af regionen: ”Espumoso de Rioja”. Fremstillingsmetoden er den traditionelle, og alle hvide druesorter er tilladt. For rosés vedkommende skal de indeholde mindst 25% rødvin. Seks vine ledsagede foredraget, og vinderen var en Viñedo Singular 2017, ”Los Tollos” fra Bodegas Sinodo Vitivinicola. Gamle vinstokke i forening med lavt høstudbytte har her åbenlyst resulteret i topkvalitet.

Miguel jun. og Mireia Torres

2xTorres

Torres-familien var selvfølgelig til stede med både en stor stand, hvor der kunne smages et bredt udvalg af vine, og med et seminar, der havde titlen ”Gamle druesorter/Klimaændring”. Miguel Torres senior – han er nu 78 år gammel – var kortvarigt til stede, men det var Miguel jun. og Mireia Torres, som præsenterede druesorterne ledsaget af de relevante vine. På grund af den manglende tolkning begrænsede Vinbladets udbytte sig til en vurdering af vinene.

Druesorterne havde navne som Forcada (hvid), Moneu, Pirene og Gonfaus, alle røde, samt den kendte topvin Grans Muralles komponeret af Cariñena, Garnacha, Querol, Monastrell og Garró. Af disse vine var Gonfaus den mest overbevisende med sin druesødme og polerede fremtræden.

Apropos Monastrell var et seminar om vine fra Jumilla-distriktet sydøst for Madrid helliget denne druesort, der nok er mere kendt som Mourvèdre. Området er så tørt, at phylloxera aldrig ødelagde noget her, og markerne dyrkes økologisk. Der blev smagt 4 vine, hvoraf TW 12 Alceño fra appellationen Personas gjorde et godt indtryk med sin krop, syre og varme stil. En sødlig udgave, Dulce Monastrell fra Silva Garcia var rigtig god i sin genre. Der går 5 kg druer til en liter vin, som holder 15,5% og nok er sød, men ikke for meget.

Vinsmagning akkompagneret af små bidder fisk og fyrig visesang

Vin og sang

Et programpunkt med betegnelsen ”Tasting pairing of marine wines with Habaneras” viste sig at være en smagning af 5 vine akkompagneret af mikroskopiske bidder og fyrig tostemmig visesang akkompagneret af guitar. Der blev lagt ud med en ansjos til et glas Manzanilla Barbadillo ”Nave Trinidad”. Så fulgte en lidt tør tun til en hvidvin fra Mallorca, Acrollam Blanco, Mesquida Mora. Endnu en gang tun, denne gang helt tørret, blev fulgt til dørs af en elegant, frisk Txakoli Marko fra Oxer Wines, Pais Vasco. En elegant, let og luftig Sacabeira Albariñho fra galiciske Iria Otero akkompagnerede en krydret musling, og den nemt drikkelige rødvin Flor d’Empordá fra katalanske Olivardos sluttede smagningen i selskab med filetes de melva, en lille makrel. Sangerne og musikanten var også gode.

Så var det en helt anden historie med programmet ”Winegang Party”. Det lød lidt bizart, og det var det også. En lokal stand up-type, Santi Rivas, som er influencer på Instagram og at dømme efter tilhørernes reaktion på hans ordstrøm umådeligt morsom, præsenterede 6 vine, som havde opnået den ære at få betegnelsen #winelover. De var stort set alle sammen ret skæve. De såkaldte naturvine var der et par stykker af, andre var bare oxiderede, og resten hørte hjemme i nå-kategorien.

Proprietat d’Espiells er den største af Juvé & Camps’ vingårde

Juvé & Camps

Afdelingen for cava var naturligvis imponerende. Penedès og Barcelona hører jo sammen. Én af de helt store udstillere var det fine, familieejede Juvé & Camps, som har en historie, der rækker tilbage til 1796. Med årene er ejerskabet af vinmarker nået op på 271 hektar, som leverer druer til hovedparten af produktionen. Den største af de tilknyttede vingårde, Proprietat d’Espiells, er på 200 ha og ligger på Monserrat-bjergets skråninger, der med sine 180-245 m over havet regnes for den bedste beliggenhed i Penedès. Her dyrkes de traditionelle druesorter Macabeu og Xarel.lo plus Chardonnay og Pinot Noir.

Den seneste erhvervelse er Mediona, en gruppe vinmarker på 500-700 m høje bjergsider, hvor temperaturforskellen mellem dag og nat er ret stor. La Cuscona på 17 ha ligger til gengæld i det flade landskab syd for Sant Sadurní d’Anoia, hvor cava’erne gennemgår andengæringen og lagringen i op til 9 år. Det sker i 6 etager tunneller udgravet siden 1921, hvor temperaturen holder sig stabilt på 12-18 grader.

Juvé & Camps’ flotte vineri i Sant Sadurní d’Anoia

Ud over muligheden for at smage nogle af husets cavaer på BWW tilbød far og datter, Joan og Meritxell Juvé, en lille gruppe mediefolk at deltage i en middag på den tostjernede restaurant Cocina Hermanos Torres. Den slags man jo ikke siger nej til. Ud over den imponerende 10 retters menu med mindelser om konceptet på hedengangne El Bulli blev der udelukkende disket op med top-cavaer: 2015 Milesimé 2015 Gran Reserva brut (magnum), Gran Juvé & Camps 2015 brut, La Siberia 2011 Gran Reserva brut nature og La Capella 2010 Gran Reserva brut nature.

Juvé & Camps fremstiller også stille vine, bl.a. Chardonnay uden fadlagring. Til middagen kom en enkelt rødvin, Cabernet Sauvignon og Merlot, på bordet: Johannes 2011 fra Penedès. Den smagte godt, men virkede ikke helt oplagt som ledsager til den afsluttende frugtdessert.

Juvé & Camps i Danmark

Det er H.J. Hansen Vinhandel/Vinspecialisten, som er Juvé & Camps’ danske forbindelse. Blandt de 8 vine i sortimentet var kun to med til Barcelona-middagen: den meget champagne-orienterede Gran Juvé & Camps og den seriøse Millesimé. De ligger prismæssigt på henholdsvis 350,00 og 275,00.

De øvrige cava’er på det danske marked er følgende: Pinot Noir Rosé brut, 165,00. 2016 Reserva De La Familia brut nature – 195,00. Gran Juvé & Camps 2015 – 350,00. Reserva 2017 – 170,00 og Nectar Blanc Reserva – 165,00 (sødlig cava).