Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Mest For Pengene – rødvine fra Bandol

Provence er en af få franske vinregioner, hvor rosévinene er de kommercielt vigtigste, hvorimod rødvinene udgør lidt af en parentes. Der er dog én bemærkelsesværdig undtagelse fra denne regel, nemlig rødvinene fra Bandol. Det er rødvine, der skiller sig ud ikke blot ved deres høje kvalitet, men også ved deres fokus på Mourvedre-druen, som giver masser af personlighed og betydelige lagringsmuligheder. Bandols rødvine er ganske kostbare, men det er fortsat muligt at finde flasker, hvor kvaliteten mere end berettiger prisen.

Domaine La Suffrene forhandles af Meny

Bandol – en rejse værd

På trods af at Bandol med sine godt 1.500 hektar marker er et af de mindre vindistrikter i Frankrig, er det alligevel ganske berømt. Ikke blot er området vinmæssigt unikt, men det er en spektakulær turistattraktion. Bandol er selve indbegrebet af Provence med solbagte klippeskråninger afbrudt af vinstokke, oliventræer, maleriske stenhuse og den særlige krydderurterige bevoksningstype, der kaldes for garrique, der trives på selv de mest ufrugtbare jordbunde.

Selv om det klassificerede vindyrkningsområde er beskedent, er der yderligere restriktioner, der begrænser produktionsmængden. Det er nemlig ikke tilladt at dyrke druer på al vinegnet jord i appellationens otte kommuner. Dyrkningen er begrænset til bakkesiderne, der giver særligt gode forhold for de varmekrævende druer. Når man kommer ned på det det lavere land i dalene, er vinene ikke længere berettigede til AOC Bandol, men må nøjes med det mere ydmyge Vin de Pay de Mont Caume.

En vigtig årsag til rødvinenes berømmelse er, at området er velsignet med enestående gode dyrkningsmuligheder for den varmekrævende og sentmodnende Mourvedredrue. Baglandet udgør et skrånende naturligt amfiteater der fremmer soleksponeringen og samtidig giver glimrende muligheder for terrassedyrkning. Sammen med den stenede magre jordbund giver det noget nær optimale muligheder for at frembringe helt igennem personlig Mourvedre på højeste niveau.

Hvid og rosé

Hele Bandol er kystnært, og området er opkaldt efter den charmerende havn af samme navn. Den var en gang en af de vigtigste udskibningsbyer for vin, men i dag er den faldet tilbage til mest at være et sted for eksklusive lystbåde – plus heldigvis stadig en del fiskeri. Bådene forsyner de lokale restauranter med herligt friske frisk og på kajen kan man nyde livet – ikke mindst med de intense fiskesupper som Bourride og Bouillabaisse, men også med diverse ganske eksotiske retter som søpindsvin, blæksprutter og multerogn. Der produceres desværre kun minimale mængder hvidvin, der overvejende drikkes lokalt, da de opsluges af byens talrige fiskerestauranter, der kræver masser af hvidvin, når turistbølgen topper.

Heldigvis er der et langt større volumen af Bandol rosévine, og mange af dem er i absolut særklasse og fortjent populære verden over. Rosé udgør omkring tredive procent af produktionen, og her er det Grenache og Cinsault, der er hovedruerne.

Château Val D’Arenc forhandles af Jysk vin

En berygtet drue

Mourvedre anses for oprindeligt at være en spansk drue, der sandsynligvis kommer fra enten Murviedro i Valencia eller fra Mataro i Catalonien. I Spanien er det en udbredt sort og kendes her under navnet Monastrell, mens man i Californien og Australien holder fast ved det gamle Mataro-navn

Mourvedre har været berygtet for at være svær at dyrke, da den blomstrede sent og krævede rigeligt med varme og lang tid for at modnes fysiologisk perfekt. Men vore dages lunere klimabetingelser har givet Mourvedre kraftig fremgang, og ikke mindst i Rhône, hvor druen nu indgår i mange populære blends i selv de mere nordlige dele af området. Mourvedre har dog i et vist omfang altid været brugt i Châteauneuf, hvor den fungerer glimrende som blandingsdrue. Sorten er især venligt stemt over for samlivet med Grenache og Syrah, hvad der resulteret i mange glimrende GSM-vine, hvor Mourvedre oftest dog har spillet en birolle.

Bandol er et af de få distrikter, hvor Mourvedre fra gammel tid har spillet hovedrollen – også selv om Phylloxera-epidemien ramte særligt hårdt her i slutningen af 1800-tallet. Men i dag er Mourvedre still-going-strong, hvad der også afspejler sig i, at AOC Rød Bandol skal rumme mellem 50 og 95 procent af denne sort, hvad der primært levner plads til Grenache og Cinsault. Det er dog også tilladt at bruge op til ti procent Carignan og Syrah. Ofte satser de mest ambitiøse producenter på at bruge den højest tilladte andel af Mourvedre, hvad der bidrager til at sikre områdeautentiske og længelevende vine.

Mourvedre er kendetegnet ved at give kraftfulde og alkoholrige vine, der ofte besidder et animalsk præg, hvad der dog sjældent tager overhånd i Bandol. Mourvedre-vinene udmærker sig også ved deres meget intense og tætte frugt, plus at de med alderen ofte får et udtalt Provencepræg i form af aromaer fra forskellige tørre krydderurter.

Tannin i rigelige mængder

Mourvedre er mest af alt berygtet – eller måske rettere berømt – for sin markante tannin, hvorfor druen som ung kan opføre sig lige så kradsbørstigt som tilfældet er med Malbec i Cahors. Den potente tannin er et produkt af, at druerne er små og tykskallede. Men den barske tannin kan også skyldes, at sorten modner så sent, at mange producenter fristes til at høste druerne, mens tannin-typerne stadigt føles spidse og grønne.

Men Bandol-producenterne har efter hånden lært at tæmme tanninen – blandt andet ved at satse på afstilkning af drueklaserne, høste sent og bruge lang fadlagring. Rent juridisk skal rød Bandol minimum lagre 18 måneder på fad, men flere producenter bruger yderligere fadeksponering, da den øgede ilttilførsel gennem egetræet bidrager til at blødgøre tanninerne.

Der er dog forskellige opfattelser af, hvor meget tanninen skal dominere, hvorfor producenterne kan inddeles i de mere og de mindre tannin-begejstrede. Lidt det samme skisma, som vi kender det fra Barolos modernister og traditionalister. I Bandol er der derfor delte meninger om, hvor meget nyt egetræ vinen kan håndtere, uden at det ødelægger dens klassiske stramme identitet. Generelt er de nutidige Bandolvine dog oftest fuldt ud drikkelige som unge, selv om de indiskutabelt vinder ved lagring, da de opnår flere sekundære aromaer og støre kompleksitet.

Château Canadel forhandles af Bichel.dk

Områdeautentiske vine

Der blev smagt ni Bandolvine, og alle var de på et nydeligt kvalitetsniveau, hvor der var god harmoni mellem vinens forskellige komponenter. Samtidig udmærkede alle ni sig ved at have så markant en personlighed, at mange ville have en fair chance for at identificere deres oprindelse i Bandol ved en blindsmagning. Denne klare identitet blev opretholdt på trods af solide udsving i de enkelte avleres vinstil og deres personlige måde at udtrykke distriktets særpræg på. Mourvedre-druen sætter ikke blot sit klare præg på vinene, men her opnår druesorten en ganske særlig egenart, hvor dens intense frugt, krydderi og tannin er afstemt hinanden på fornemste vis.

På trods af diverse klimaforandringer er området stadig et helt unikt velegnet dyrkningssted for Mourvedre, og måske noget af forklaringen skal søges i den magre stenede jordbund, der kan lægge en dæmper på frugtigheden? Sjældent har jeg oplevet et smagesæt, hvor mineraliteten kom så flot og så konsekvent til udtryk i så mange af de smagte vine.

Smagningens Best Buy blev Domaine Les Luquette 2019, der udmærkede sig ved sin åbenhed, hvor der efter fire-fem års forløb allerede var god gang i modningen. Der er derfor tale om en lettilgængelig vin med pæn aromarigdom og afdæmpede, men fuldt tilstrækkelige tanniner, hvad der uden tvivl kan sikre denne vin et velfortjent bredt publikum. Tanninen er dog stadigt i fokus, så jeg kan kun opfordre Barolo-entusiaster til også at interessere sig for Bandol, der spiller på meget de samme strenge, som god Barolo gør, og endda ofte gør det til en mere afdæmpet pris.

Bandols vine havner dog aldrig i lavprissegmentet, og Best Buy vinen Domaine Les Luquette 2019 fra Berthes.dk koster da også 210 kroner, hvad der bestemt ikke er urimeligt. Det er her værd at notere sig, at der var flere billigere vine med i smagningen, men Domaine Les Luquette var panelets favorit, dog nært forfulgt runner-up vinen Domaine La Suffrene 2017.

Château de Pibarnon forhandles af Philipson Wine

En heftig infight

Der var også tale om en tæt duel, når det gjaldt æren om at blive udråbt til smagningens bedste vin – uanset prisen: Den klassiske topvin Château de Pibarnon 2020 var her oppe mod en af de mest lovende nyere Bandolvine, nemlig Château Canadel Altum 2020.

Begge vine er indbegrebet af, hvad Bandol kan præstere, når både marker og vinproducent er i absolut topklasse. Château de Pibarnon er en helt igennem fuldstændig vin med imponerende rigdom og perfekt harmoni, selv om den i dag er alt for ung. Her er der en vin, jeg godt gad smage igen om 10 år.

Château Canadels specialcuvée Altum er lavet på druer fra udvalgte højtbeliggende parceller, og heller ikke her sættes der et ben forkert noget steds i vinfremstillingen. Min præference for Altum over for Pibarnon bunder i Altums helt igennem imponerende frugtstruktur. En ren overdådighed, der – på trods af at den er bemærkelsesværdig tæt, ekstraktrig og saftig – på ingen måde skygger over det intense mineralske helhedsindtryk, hvor tanninstruktur og -type er helt igennem vellykket og velafstemt.

Også her er der tale om en vin med et ualmindeligt langt og lovende liv foran sig. Château Canadel Altum 2020 er definitivt en enestående vin, og selv om prisen på de små 400 kroner synes høj, skal man i eksempelvis Rhône være indstillet på at betale væsentligt mere for en tilsvarende fornem vinoplevelse.

Sådan læses vinbedømmelserne

Hver vin tildeles fra én til seks stjerner, ud fra forholdet mellem pris og kvalitet. Vinene smages blindt af et smagepanel, der giver deres bud på, hvor meget de selv ville betale for den aktuelle flaske. Disse prisoverslag giver panelets gennemsnitspris, der så sammenholdes med vinens tilbudspris, når der tildeles stjerner.
Fire stjerner gives til en vin, hvis pris harmonerer helt og fuldt med dens kvaliteter. Fem stjerner fortæller, at prisen er attraktiv. Seks stjerner gives til så godt et vintilbud, at det er værd at gøre en ekstra anstrengelse for at sikre sig en flaske eller seks.
Yderligere får hver vin en score på 100-pointskalaen, og denne score indikerer vinens kvalitet uden hensyntagen til prisen. Der uddeles to udmærkelser: Den første – ”BEST BUY” – gives til den vin, der lever bedst op til artiklen tema om at levere mest mulig vinvaluta for pengene.  Den anden pris gives til den højeste score, uanset prisen. Ved pointlighed, går titlen trods alt til den billigste vin. Her er udmærkelsen ”BEDSTE VIN”.

Château Canadel Altum forhandles af Bichel.dk

SMAGNING

Domaine Les Luquette 2019, AOC Bandol
***** – ”BEST BUY”

Vinøs og veldimensioneret frugt med nydelig detaljerigdom, mærkbar alkohol og god delikatesse. Friskt krydret med grønne urter og let ristet egetræ. Givende, rig, letdrikkelig og med vellykket og unik personlighed. Moderat og venlig tannin, der dog klarer strukturjobbet fuldt ud. Tiltalende finesse. 14 pct.
92 | 210,00 Berthes.dk

Château Canadel Altum 2020, AOC Bandol
**** – ”BEDSTE VIN”

Imponerende helstøbt og velsammensat duft med formidabel harmoni. Betydelig og kultiveret tæthed og med rig, velafbalanceret frugt med betydelig finesse og massiv mineralitet. Fornem saftig, rank mundfrugt med mørke bær og flot doseret nyt egetræ. Vin med enorm koncentration og et velpoleret helhedsindtryk. Imponerende rigdom, masser af ekstrakt og med veltøjlet styrke. En vin med en storslået fremtid foran sig. – 14.5 pct. – økologisk.
95 | 395,00 v/2 fl Bichel.dk

Domaine La Suffrene 2017, AOC Bandol
*****

Frugtig næse med hedvinsagtigt, mørkt præg af figner og dadler tilsat lidt lakrids, kamfer og anis. Modent udtryk og generelt med betydelig tæthed. Kultiveret, intens og personlig duft med betydelig styrke og stor detaljerigdom. Kølig og velsammensat smag med diskret, veldoseret sødme og bløde, modne tanniner. Harmonisk og lettilgængelig. 15 pct.
92 | 130,00 på tilbud – normalpris 190,00 Meny

Domaine Vigneret forhandles af The Wine Company
Domaine Vigneret 2015 Olivier Pascal, AOC Bandol
*****

Fed, dyb, mørk og lakridset frugt med grønne urter og modent, nydeligt egetræ. Åben og ungdommelig bærduft med dejlig friskhed og med pæn mineralitet. Velafbalanceret og med god aromarigdom. Sprød og delikat vin med velafpasset, let røget egetræ. Velstruktureret og med dejlig tæthed, udtalt mineralitet og venlige tanniner. Sympatisk og autentisk aromaprofil og med moderat fylde og styrke. 14.5 pct.
90 | 159,00 v/3 fl The Wine Company

Domaine Vigneret 2017 Olivier Pascal, AOC Bandol
*****

Fed, intens, sødmefuld frugtnæse med mørke brombærtoner og med god intensitet. Ungdommelig, charmerende, ren og med solidt egetræ. Tæt, velbygget mundfrugt med de samme mørke bær som i næsen og med et aromatisk rigt og harmonisk helhedspræg. God fylde og med kontant, veldimensioneret tanninrygrad. Alt i alt en velpoleret vin med dejlig længde og tiltalende saftighed. 15 pct.
91 | 159,00 v/3 fl The Wine Company

Château Canadel 2020, AOC Bandol
****

Tung, mørk brombærfrugt med diskret sødmefuldhed, nydelig aromarigdom og med et lakridset præg. Vellykket brug af lidt ældre fad og med udmærket mineralitet. Udvikler sig flot i glasset. Smag med stor saftighed, betydelig tæthed og dejlig renhed. Velstruktureret vin med klassisk og vellykket Bandol-udtryk. Givende, velafbalanceret og med ungdommelig charme, der lover godt. 14.5 pct. – økologisk.
92 | 235,00 v/6 fl Bichel.dk

Restanques de Pibarnon forhandles af Philipson Wine
Château Val D’Arenc 2020, Gerald Damidot, AOC Bandol
****

Mørk, sødmefuld og delikat bærfrugtnæse med betydelig styrke og kultiveret, velafpasset krydderi. Åben og givende og med nydelig mineralitet og flot balance. Umiddelbart charmerende vin med mange sympatiske detaljer, god spændstighed og elegant sødmefuldhed. Solid, veldoseret garvesyre, flot balance og med betydelig smagsrigdom. Rig, rank, velbygget, givende og med gode udviklingsmuligheder. 14.5 pct. – Økologisk
93 | 265,00 – 235,00 v/3 fl Jysk Vin

Restanques de Pibarnon 2020, Comte de Saint Victor, AOC Bandol
****

Blomstrende og elegant stil, der mere satser på harmoni end på styrke. Rank og tiltalende frugtighed krydret med et personligt, lettere blækket præg. Udsøgt balance og betydelig delikatesse. Mørk og ganske rig mundfrugt med delikat aromaprofil. Imponerende saftighed og fornemt dimensioneret sødmefuldhed. Personlig vin med kultiveret charme og udsøgt elegance. Lettilgængelig og af høj klasse. 14.5 pct. 93 | 300,00 v/6 fl Philipson Wine

Château de Pibarnon 2020, Comte de Saint Victor, AOC Bandol
****

Spicy, præcis, delikat og dybt personlig næse. Intens, velafbalanceret med vellykket brug af det ristede egetræ. Charmerende helhedsindtryk og med glimrende mineralitet. Fed, tæt, mørk, velsammensat mundfrugt med veldimensioneret sødmefuldhed og intense, fuldmodne tanniner. Aromatisk rig vin, der er alt for ung i dag, men med et langt og lovende liv foran sig. Klassisk og fuldstændig Bandol på højt niveau. 14.5 pct. 94 | 380,00 v/2 fl Philipson Wine