Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Cava med ny topvins-klassifikation

Stor konkurrence på det internationale marked, især fra Prosecco har i en del år ført til en intens debat blandt spaniens Cava-producenter. Problemet var, at alt blev solgt med betegnelsen Cava og blot Cava, fra de billigste supermarkedsvine til de dyre, omhyggeligt fremstillede prestigeudgaver.

Cava-huset Vins el Cep med deres første CPC-vin Claror 2012 fra marken Can Prats. Kun 2.800 flasker er produceret af denne vin. Vins el Ceps vine forhandles i Danmark af Vinova.

Cava kvalitetsrangerede med andre ord ikke sine vine som eksempelvis franskmændene gør det med deres Grands Crus og Premiers Crus, for at orientere forbrugeren om, at der er tale om et vist kvalitetsniveau.

Som formanden for Consejo Regulador Cava, Pedro Bonet Ferrer, har udtalt i en kommentar: ”Cavas kvalitetspyramide har en top, men den har været indhyllet i tåge”.

Nu kan tågen begynde at lette med den nye klassifikation,  for de dyreste topvine, som har fået betegnelsen Cava de Paraje Calificado (CPC),  forbrugerens garanti for den absolutte top i Cavas hierarki, den spanske mousserende vins hierarki.

Formelt blev det annonceret den 13. juli 2017  af den spanske landbrugsminister i Vilafranca del Penedès, Isabel García Tejerina, hvor hun også offentliggjorde navnene på de første tolv Parajes Calificados – officielt godkendte steder for produktionen af topvinene.

Cava-huset Castellroig med deres første CPC-vin, 2008 Reserva Familiar, fra parcellen Terroja på 1,5 ha. Her CPC-betegnelsen på flaske nr. 4795. Castellroig forhandles i Danmark af Løgismose.

Nu er de første Cava’er med det nye CPC-stempel på flasken på vej ud til forbrugerne og der er foreløbig tale om 16 forskellige cavas fra 9 producenter og 12 formelt certificerede Paraje Calificado (se listen forneden).

Producenterne omfatter familievirksomheder som den biodynamiske producent Recaredo, der har været blandt de formeste producenter af stor cava.  Ikke overraskende har de derfor to vine med på listen: Turó d’en Mota og Serra del Vell.  Recaredo  forhandles i Danmark af Philipson WineDe to største Cava-producenter er også med. Freixenet, med sin Casa Sala og Codorníu med ikke mindre end tre vine.

Paraje betyder ”et bestemt sted, et originalt stykke jord”, men det kan også betyde et ”landskab” og her er det, at referencen til en ”enkeltmarksvin” ikke er dækkende da en CPC eksempelvis kan udgøres af to adskilte parceller i det samme godkendte ”landskab”. Mens betegnelsen ”Single Estate Cava” er mere retsvisende.

For at opnå en CPC skal Cava-producentens jordstykke godkendes, udbyttet må max. være på 8.000 kg per ha, vinstokkene skal være minimum 10 år gamle, alt skal vinificeres på egen domicil, udbyttet af most per ha må ikke overstige 48 hl, det skal være vintage-cava og kun i “Brut”-typer, og der skal minimum være 36 måneders flaskegæring.

Cava-huset Torelló med deres to, ud af de 16 nye CPC-vine: Gran Torelló 2010 og Torelló 225 i årgang 2013 fra vinmarken Vinyes de Can Martí. Torellós vine har i Danmark været forhandlet af VILDMEDCAVA, som nu desværre er lukket efter ejeren, Lars Lybæk, døde den 9. oktober. Torelló søger derfor en ny dansk importør.

De første 12 godkendte (Paraje Calificado) “parceller” –  fra 9 cavahuse – med ialt 16 cavaer:

 • Vinyes de Can Martí – Torelló – Gran Torelló og 225
 • Turó d’en Mota – Recaredo – Turó d’en Mota
 • Serral del Vell – Recaredo – Serral del Vell
 • Vallcirera – Alta Alella – Mirgin Evolotion og Mirgin Exeo
 • La Capella – Juvé i Camps – La Capella
 • Can Sala – Freixenet – Can Sala
 • La Pleta – Codorníu – La Pleta
 • El Tros Nou – Codorníu – El Tros Nou
 • La Fideuera – Codorníu – La Fideuera
 • Can Prats – Vins el Cep – Claror
 • Font de Jui – Gramona – Enoteca, Ill Lustrus og Celler Battle
 • Terroja – Castellroig – Reserva Familiar

Efter godkendelse af de markarealer der har vist sig særlig bemærkelsesværdige kom bedømmelse af de enkelte vine. Et panel af eksperter: Pedro Ballesteros MW, Lenka Sedlackova MW, Ferran Centelles, Guillermo Cruz, Joan Miquel Canals, Enric Vives og Ramon Francàs blindsmagte i foråret 2017 et antal caver’er og resultatet blev, at 16 vine fik det blå stempel og som de første i verden kan iklæde sig det nye paraje calificado-mærkat på flasken. Mandag den 20. november vil alle vinene blive præsenteret ved en smagning i London, i The Gherkin. Fem af dem kan dog allerede købes i Danmark. Listens to vine fra Recaredo og de tre fra Gramona  er hos Philipson Wine til mellem ca. 1.000 og 1.200 ved køb af 12 fl – de er på listen herforneden markedet med et link. De øvrige vine er, så vidt det er redaktionen bekendt, p.t. ikke til salg i Danmark.

Den historiske liste ser således ud:

Catsellroig, Cava Reserva Familiar Sabaté i Coca, Brut Nature 2008
Codorniu, Finca el Tros Nou, Gran Reserva 2009 Brut
Codorniu, Finca La Fideura, Gran Reserva 2009 Brut
Codorniu , Finca La Pleta, Gran Reserva 2009 Brut
Vin El Cep – Claror, “Paratge Can Prats” Brut Nature Gran Reserva 2012
 Frexinet, Casa Sala Gran Reserva 2007 Brut Nature
Gramona Celler Battle, Brut Gran Reserva 2006
Enoteca Gramona, Brut Nature, Gran Reserva 2001
Gramona Ill Lustros, Brut Nature , Gran Reserva 2009
Gran Torello Brut Nature Gran Reserva 2010
Cava Torello 225 Brut Nature Gran Reserva 2013
 Juvé & Camps La Capella Cava Gran Reserva Brut Nature 2007
Recaredo, Serral Den Vell, Brut Nature Gran reserve 2007
Recaredo, Turó d’en Mota 2005
AA Mirgin Exoo Gran Reserva Brut Nature 2013
AA Mirgin Opus Gran Reserva Brut Nature 2014