Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Glædelig VinJul

Hver december kæmper landets vinskribenter med årstidens håbløse pligtopgave: Find vinen, der modstår de hæmningsløse smagsovergreb fra rødkål, andefedt og brunede sukkerkartofler – bare sådan næsten… Heldigvis byder Juledagene på mange andre og langt bedre muligheder for at nyde vinen efter fortjeneste. Tidspunkter, hvor vinen ikke skal presses ind som en bibemærkning i helligdagens mere brutale køkkenritualer. Det er tid til selvforkælelse, og Theis Vine har deres eget bud på en anderledes og glædeligere VinJul.

Julegyset og modgiften

Julen rummer pr. definition overflodens mest sakrale fejring: Fedegrisen er slagtet, og gåsen er til bageren sendt. Den samme overdådighed gælder heldigvis også for vinen: Budgetkontoen får lov til at pulsere rødglødende i al ubemærkethed, og vinrationer er et totalfortrængt begreb. I hvert fald indtil Nytårets spægetid dukker op med påtrængende krav om leveraflad og obligatorisk postevandsindtag. Men lad os uden nogen form for skyldbevidsthed nyde vinens glæder glas for glas i Juletiden. Der er ganske mange og lange fridage, hvor traditionerne ikke nødvendigvis spænder ben for de mere delikate vinoplevelser.

Selve Juleaftens vinudfordringer skal jeg nok vende tilbage til – senere. Mulighederne for at tilføje ordentlig vin på forsvarlig vis til Juledagenes agenda er utallige med fornøden kreativitet. Hvis man har lidt hår på brystet – sådan i overført betydning – til at ofre en tradition eller to på Julens fedtdryppende alter, åbner der sig forjættende vinmuligheder. Vi starter med min absolutte favoritaktivitet: Total fred og ro. Ingen krævende pligter på programmet, men i stedet en stille vinmeditation – kort og godt. Eneste tilladte fysiske aktivet er at betjene proptrækkeren. Det går an.

Pusterum er drikkerum

Efter den hektiske optakt med alle Julens forpustende hyperaktiviteter er der intet mere velgørende end at hvile på veludført gerning med et glas afslapningsvin i hånden. Gerne én, der insisteret på uforstyrret opmærksomhed, før det er muligt at værdsætte vinens mere subtile facetter. Theis’ bud på en sådan mere introvert vin er den glimrende Prinz von Hessen Riesling Auslese 1993 fra Weingut Johannisberg i Rheingau. Bemærk den høje alder, der er lidt af en sjældenhed i hvidvinsverdenen, men netop Riesling formår at stå distancen og endda udvikle sig med alderen og opnå enestående detaljerigdom. Denne Auslese er fuldmoden, men alligevel aldeles ungdommelig med sit veludviklede og tankevækkende Riesling-trylleri.

En anden talentfuld formidler af hårdt tiltrængt sjælero er boblevine, og her er det svært af finde noget mere healende end Champagne. Skal det være ekstra Julegodt, så overgår intet årgangs-Champagne, og her kommer Champagne Mandois Blanc de Blanc 2013 som sendt fra himlen. Det sprøde Blanc de Blanc præg fra den rene Chardonnayvin på autentisk Premier-Cru Niveau styrker og restituerer på vedkvægende og elegant vis. At vinen så også vil være en glimrende optakt før stegemadsorgiet selve Juleaften, er en helt anden sag.

Knas med vinen

Efter det værste ophvirvlede Julestøv efter grantræsdansen har lagt sig, kan der måske gives tid til at skaffe lidt ekstra mavekapacitet til Juleknas og fyldte chokolader. Portvin – gerne af Tawny-typen – er et oplagt valg, men hvis man for alvor er chokolade-elsker, så er hedvinen Maury fra Sydfrankrig den optimale chokolade-ledsager. Maury har den indbyggede kraft og de ganske særlige aromatyper, der kan være mere eller minder oxiderede – læs Sherry-prægede – hvad der tilsammen giver fornødent modspil til den potente chokolade.  Her er Theis’ indspark den velvalgte Maury Le Secret des Marchands 2013, Grande Reserve, En umiddelbart charmerende og letdrikkelig hedvin, der næsten råber på førsteklasses chokolade med sine kultiverede aromaer og sin rige frugt, der er velsignet med en veludviklet og alligevel frisk Grenachedominerede sødmefuldhed.

Sig nej til sildenes syreangreb

Julefrokosten er nogenlunde lige så ritualbelastet som excesserne selve Juleaften. Men alt andet lige, har man som vinelsker bedre odds for her at komme igennem med et forventningsbrydende alternativ: De fleste har allerede forhåndsforædt sig godt og grundigt på de obligatoriske karrysild, remouladetunge rødspætter og rødkålsbelastet ribbensteg. Man kunne derfor lege med disruption-tanken om at spise en anderledes og mere letfordøjelig Julefrokost, hvor særligt gode vine fik lov til at sætte dagsordenen. Selvfølgelig skal Julefrokosten i familiens skød være overdådig, men set på baggrund af den nærmeste fortids skamløse syndigheder, kunne det være befriende med nogle lettere retter: Her trænger fisk og skaldyr og for dens sags skyld grøntsager sig på, som et lindrende alternativ. Måske overdådigheden kunne udtrykkes ved kvalitet og ikke blot ved slagkraftig og hårdt stegt kvantitet?

Riesling er en oplagt kandidat, da denne drue har mange udtryk og evner at ledsage de fleste fiske- og skaldyrsretter, blot de ikke er alt for heftigtsmagende. Wittmann Riesling Trocken 2018 fra Weingut Wittmann i Rheinhessen har al den friskhed, delikatesse og umiddelbare charme, som tysk højklasse Riesling er berømt for. En vin til de helt lette og lyse retter. Har man brug for lidt mere substans, så leverer Forster Riesling Ungeheuer 2016 fra Reichsrat von Buhl i Pfalz varen med velafbalanceret styrke og fin frugttæthed. Der er også delikat druetro syre, der giver ganske bred anvendelighed, når vi taler om fisk og skaldyr.

En enkelt letbenet stegeret – måske en lille lun mørbradbøf med diskretsmagende tilbehør – kunne bruges som baggrund for at snige en af de mere sky og tilbagetrukne vine ind – nemlig en Bourgogne. Og der bør aldrig mangle Bourgogne i Juledagene, selv om det kræver hensynsfuldhed i menuens sammensætning, da få vine er nemmere at slå ihjel med voldsomme smagsindtryk end netop rød Bourgogne. Her kommer Bourgogne Pinot Noir 2015, Cuvée du Roi, Jean-Michel Guillon & Fils ind så tilpas overbevisende, at den giver fuld lindring for de påtrængende Bourgogne-abstinenser. Den er bemærkelsesværdig Pinot-tro og Bourgogne-autentisk med velbygget aromatisk frugt med en struktur og en tæthed, man kun sjældent oplever i en basal Pinot Noir. Prisen er ganske høj for AOC Bourgogne, men dog stadigt noget der ligner det halve af, hvad man efterhånden må bløde for en vin med kommunenavn. Og i det aktuelle tilfælde har jeg smagt adskillige kommunevine fra Côte de Nuits, der var langt svagere end Jean-Michel Guillon’s Pinot Noir. Absolut anbefaleseværdig i den rette sammenhæng.

Men generelt burde selv den mest slagkraftige Bourgogne være forment adgang til Juleaftens udskejelser, med mindre man ”nøjes” med at servere stegt kylling med afdæmpet tilbehør. Man kunne her fristes til at tage B. S. Ingemanns ord ganske bogstaveligt: ” Du fattige spurv, flyv ned fra tag med duen til julegilde”. Den traditionelle menu vil hurtigt udvikle sig til et ganske kostbart vinøst karaktermord, der ikke hører sig til på en aften, der er tilegnet betingelsesløs medfølelse.

Til andestegen os skiller

Det er ikke gåsen, flæskestegen med dens sprøde svær eller de allestedsnærværende andestege, der er problemet – det er tilbehøret. Surt, som sødt. Det er jo svært at undgå disse arvesynder, men er man vinrabiat, er det tilladeligt at servere hovedretten uden rødkål, eddikesyltede grønt og sukkerinficerede karamelkartofler og en totaldestruktiv sauce. Så er problemet løst, og man kan eventuelt lade sig inspirere af den franske tilgang til Julemiddagens sammensætning. Hvem hviskede ordet ”Foie Gras”?

Men lad os nu bare kaste os uforfærdet ud i det fælles vinharakiri, der praktiseres hver Juleaften i flertallet af danske hjem. Først et lille snydetrick: Man kan med fordel påtage sig jobbet som aftenens vinansvarlige, og den samvittighedsfulde hjemmesommelier bør selvfølgelig prøvesmage vinene med rettidig omhu før middagen. Aftenen skal jo ikke skæmmes af fejlbehæftede vine, så en seriøs forhåndssmagning er en uundgåelig pligt, hvis man tager sig sit faglige og hedonistiske ansvar seriøst. Oven i købet er det jo af gode grunde nødvendigt at åbne alle flasker for at være helt sikker på, at alle vine er korrekte.

De rette vinvalg

Et nærmere kig på supermarksannoncerne op til Jul afslører, at de anbefalede Julevine ikke kan blive bløde og søde og alkoholpotente nok. De skal helst have en bærsaftighed, der ville kunne nedkæmpe et glas ufortyndet Ribena. Amarone og senest heftig Zinfandel får her lov at gå utøjlet Juleamok. Dem forbigår i den tavshed, de fortjener. Theis skal roses for at komme med et langt mere kultiveret indspark, hvor alle vine besidder en frelsende tanninrygrad, der kan tage kampen op mod stegefedtets hegemoni. Visse kvalifikationer er ikke til at komme uden om, hvis man vil have tjansen som Julevin: Smagsstyrke, masser af krydderi, gerne en solid syre og sidst – men bestemt ikke mindst – markant tannin, der giver råstyrken til at hamle op med Julefedtet. Det kunne lyde som opskriften på en ukontrolleret vildbasse, men selv kultiverede vine kan faktisk rumme alt dette – endda uden at sætte balance og delikatesse over styr.

Theis’ tre forslag til stegevine besidder da også disse tiltalende egenskaber i et pænt omfang. Hvis vi starter med den mest afdæmpede vin, så er det et herligt usædvanligt valg: Nemlig en vin fra det voldsomt oversete Minervois-distrikt i Sydfrankrig på kanten til Spanien. Det er Les Fontanilles 2016, der er frembragt af folk rødder i Bourgogne, og det kan smages i dens kultiverede helhedsindtryk. Her er der en sydfransk vin i en dejlig kølig stil, og man satser mere på elegance og harmoni end på utøjlet power. Indsmigrende vin med klart og saftigt Grenache præg, medium styrke og masser af umiddelbar charme plus en nydelig detaljerigdom fra de øvrige druer Syrah, Carignan og Cinsaut.

Rhône er der selvfølgelig ikke nogen vej uden om denne aften, og det klassiske valg – også hos undertegnede – er Châteauneuf-du-Pape. Normalt er det en kostbare affære, men hvis man vælger en topproducents andenvin – måske endda som andevin – får man meget af den samme performance som domænets førstevin leverer, men for en langt mere behersket pris. Det er netop tilfældet med Telegramme 2017, der kommer fra topdomænet Vieux Telegraphe. Vinen svigter da heller ikke, da den er bemærkelsesværdig aromatisk, og selv om frugten er tæt nok til at rumme et klart likørpræg, sætter den på ingen måde balancen over styr. En vin med pæn styrke, venlige tanniner og udmærket distriktspræg.

Hvis man ikke kan få sort, solvarm frugt og ristet krydderi nok, så er det nok den australske Killerman’s Shiraz 2015 fra Kilikannon, der skal skænkes op Juleaften. I modsætning til mange tilsvarende Shiraz-vine fra Australien er der her styr på både egetræ og alkohol, der er fint integrerede, og vinen er blandt de mere afdæmpede af sin slags. Den vil uden tvivl på grund af sit let røgede præg fungere fint i sammenhænge, hvor der skruet grundigt op stegeintensiteten af flæskesvær og andeskind. Der er med andre ord noget for en enhver vinsmag. Det er bare med at gå på Juleopdagelse og finde sin personlige favorit.

SMAGNING

Champagne Mandois Blanc de Blanc 2013, Premier Cru

Frisk, ung citrusfrugt tilsat tilpas egetræ. Velkrydret med et touch grønne urter og med udmærket intensitet og tiltalende mineralitet. Forfriskende og givende. Rank vin med nydelig Blanc-de-Blanc syre, masser af mousse og pæn frugtfedme i eftersmagen. Tiltalende detaljerigdom, vellykket struktur og glimrende balance. Personlig Champagne med tilpas modenhed. Mere aperitif- end madvin.
91 | 309,95- 249,95 v/6 fl Theis Vine

Wittmann Riesling Trocken 2018, Weingut Wittmann, Rheinhessen – økologisk, 12,5 pct.

Blomstrende, ren og mineralsk næse med diskret sødmefuldhed og vellykket Riesling-udtryk. Nydelig detaljerigdom, god aromastyrke og fin intensitet i duften. Flot balance mellem frugt og frisk druetypisk syre. Læskende, charmerende, ungdommelig og letdrikkelig og med sammensat delikat frugt. Givende og vellavet.
91 | 309,95 – 279,95 v/6 fl Theis Vine

Forster Riesling Ungeheuer 2016, Reichsrat von Buhl, Pfalz – økologisk, 13 pct.

Delikat, blomstrende, charmerende og med fornemt udviklet detaljerigdom. Solid harmoni midt i al overdådigheden. God styrke, intens mineralitet og kultiveret petroleumspræg. Tæt, ren mundfrugt med masser af Riesling-karakter og med fornem balance og solid mundfedme. Kultiveret, ambitiøs og velpoleret. Alt, hvad man kan håbe på i en tør fuldmoden Riesling.
93 | 309,95 – 279,95 v/6 fl Theis Vine

Prinz von Hessen Riesling Auslese 1993, Weingut Johannisberg, Rheingau – 10 pct.

Afrundet, delikat, fuldmoden og intakt duft med dybt personligt Riesling-præg. Intenst og komplekst krydderi og overdådig aromarigdom. Afrundet mineralitet og med en kultiveret sødmefuldhed, der først slår igennem i smagen. Flot dimensioneret friskhed, der forløser aromarigdommen, der underbygges af en perfekt syre. Alt harmonerer og bidrager til et højt niveau og umiddelbar charme. Tæt, saftig og frugtig og med imponerende ungdommelighed.
94 | 459,95 Theis Vine

Bourgogne Pinot Noir 2015, Cuvée du Roi, Jean-Michel Guillon & Fils – 12,5 pct

Intens, dyb og mørk pinotfrugt med diskret sødme, udmærket styrke, grønne urter og mørkt eksotisk krydderi og flot dimensioneret egetræ. Nydelig mineralitet og stor elegance. Velbygget og delikat krydret smag med mange detaljer og flot struktur og klassisk burgundisk aromaprofil. Et kvalitetsniveau på linje med god kommunevin med sit flotte, ekstraktrige Pinotudtryk. Særdeles charmerende.
92 |  289,95 – 219,95 v/12 fl Theis Vine

Les Fontanilles 2016, Anne Gros & Jean-Paul Tollot, AOC Minervios – 13,5 pct.

Mørk, lettere tjæret bærfrugt med blommer og tobak. Solvarmt, veldimensioneret helhedsindtryk med tørre krydderurter, pæn mineralitet og solid aromastyrke. Sødmefuld, elegant og velstruktureret vin, der ikke er bange for at satse på mineralitet. Flot og tiltalende og med moderat styrke og kultiveret krydderi. Velbygget tæt mundfrugt og tilpas tannin. Flot længde med masser af aromatisk substans.
91 | 199,95 – 159,95 v/12 fl Theis Vine

Killerman’s Shiraz 2015, Kilikannon, Clare valley, Australien – 14,5 pct.

Sort, blækket og kraftigt krydret Syrah-næse. Saftig, sødmefuld og ren frugt og udmærket mineralitet og ristet egetræ. Rank velkrydret vin med de samme let ristede aromaer som i næsen. God balance, solid struktur og et ganske kultiveret helhedsindtryk med pæn glathed. Bærer sin høje alkohol uden problemer. Tiltalende klassisk drueudtryk.
89 | 149,95 – 119,95 v/12 fl Theis Vine

Telegramme 2017, Domaine de Vieux Telegraphe – 14,5 pct.

Charmerende og umiddelbart givende. Rig og klassisk Châteauneuf på et niveau, som mange andre vil have svært ved at spille lige op med. Drikkeklar allerede i dag. Intens og superaromatisk med bemærkelsesværdig elegance og delikatesse. Moderat styrke, venlig tannin og dejlig frugttæthed. Harmonisk, letdrikkelig og velpoleret.
92 | 349,95 – 279,95 v/12 fl Theis Vine

Le Secret des Marchands 2013, Grande Reserve, AOC Maury Grenat, Vin Doux Naturel – 17 pct.

Elegant sødmefuld duft med mørkt puddersukker og tiltalende hedvinsaromaer og et køligt helhedspræg. Frisk frugtighed krydret med svesker, blommer og tobak. Udtalt mineralitet og masser af delikat charme og rank tannin, der ville være en vintage port værdig. Eminent balance og tæt frugt med masser af substans og friskhed. Veltøjlet styrke, der kan håndtere lidt af hvert fra det søde køkken. Sympatisk og med autentisk udtryk for sin appellation.
93 | 234,95 – 189,95 v/6 fl Theis Vine