Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Engang grisefester – nu vin

Hvis man fortæller, at en vingård er beliggende i en dal syd for Pollença på grænsen til Tramuntana-bjergene har man næppe gjort ret mange ret meget klogere. Men nævner man ordet Mallorca, så er alle med på noderne, og man sender måske en venlig ferietanke tilbage til salig Simon Spies. Men vi skal i fremtiden til mere at forbinde Mallorca med vin – endda rigtig god vin – end med sandstrand, sol og grisefester.

Det er især vingårde som Anima Negra, Binigrau og 4 Kilos, der har været mallorcanske foregangsmænd og har præsteret imponerende vine med flotte internationale scorer og høje priser til følge. Men mange andre har indset Mallorcas potentiale, så der dukker hele tiden flere ambitiøse vinproducenter op på Mallorca, og en af de mere spændende er Can Axartell.

Man anslår, at øens samlede vinmarksareal i dag er oppe over 2.500 hektar, så der er en ganske pæn produktionskapacitet til stede. Men øen har endnu ikke fået sin egen DOC, så vinene bliver blot klassificeret som Vino de la Tierra Mallorca – altså en form for IGT-tildeling, der faldt på plads i 2007. Drueudvalget er en lykkelig blanding af de velkendte internationale sorter, de klassiske spanske plus en frelsende håndfuld lokale, såsom Callet, Manto Negro og Fogoneu, og produktion af blandingsvine er populær – ikke mindst hos Can Axartell.

Den er den tyske hårproduktkonge, Hans Peter Schwarzkopf, der står bag den massive investering i Can Axartell.

Can Axartell er nyetableret med den målsætning at lade de gamle druesorter komme til bedst muligt udtryk ved at benytte den nyeste teknologi. Man besidder da også et ganske righoldigt udvalg af lokale sorter såvel grønne (Premsal, Giró Ros, Argamussa og Valent Blanc) som blå (Callet, Manto Negre, Escursac, Gorgollassa og Giró Negre), men det afholder dog ikke Can Axartell fra også at dyrke klassikere som Syrah, Pinot Noir og Merlot. Det er derfor oplagt at producere cuvéer, hvor man sammenstikker de lokale druer med de globale, og det er lykkedes vingården at opnå et meget personligt udtryk i deres vine, der går deres egne veje på den positive måde.

Man er ikke bange for at give vinene en solid garvesyrerygrad og især arbejder man med at fremhæve mineralitet, hvad der understøttes af den kalkholdige jord på ejendommens vinmarker. Alt i alt opnår man et ganske køligt udtryk, der stilistisk befinder sig et sted midt mellem Ribera del Duero og så Piemonte. Man har evnet at holde igen på den spanske svaghed for rigeligt egetræ, og slutresultatet er blevet nogle spændende vine, der først for alvor viser der kvaliteter, når de kombineres med solide stegeretter. Et helt igennem sympatisk bekendtskab, der lover godt for Mallorcas vinøse fremtid.

SMAGNING

Tinto Uno 2014 Callet Merlot Syrah Pinot Noir Can Axartell Vi de la Tierra Mallorca, Spanien – 14,5 pct.

Frisk, rød, delikat bærfrugt med nydelig renhed og intens mineralitet. Kontant og udmærket krydret med vellykket brug af egetræet tilsat diskrete røgtoner. Styrke, præcision og balance. I munden med saftig, rig, mørk bærfrugt med fornem friskhed. Markant og kølig tanninstruktur og samme intense mineralitet som i næsen. Medium styrke, god aromarigdom, mørkt krydderi og med mere fremhævet egetræspræg end i næsen.
92 | 159,00 Vinens Verden

Tinto Cuatro 2015 Can Axartell, Vi de la Tierra Mallorca, Spanien – 13 pct.

Sødmefuld, kølig bærfrugt med grønne urter i en næsten burgundisk stil. Sprød, delikat og rank vin med kultiveret krydderi og tilpas tilbagetrukket egepræg med let ristede toner. I munden mere kraftfuld med intens, velsammensat frugtstruktur, der er mere rank end tæt. Kontant, kølig tanninstruktur og glimrende egetræspræg. Ambitiøs, spændende og delikat vin. Uden tvivl med gode udviklingsmuligheder.
93 | 239,00 Vinens Verden