Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Essensen af Puligny-Montrachet

Hvis man skulle udpege verdens bedste hvidvinsdistrikt, ville mange sikkert vælge ”Bourgogne”. Men i hvilken kommune i Bourgogne findes så de bedste hvide vine? Montrachet-markerne er det oplagte bud, men her er balladen, at disse ubetalelige Grand Cru’er strækker sig over både Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet. Man kan så blive uenig om den absolutte førsteplads, men min personlige favoritkommune er Puligny. Det var derfor med spænding, at Bichels nye Puligny-domaine Paul Pernot kom under smageluppen.

Montrachet og omegn

Det er en udbredt praksis, at Bourgognekommuner tilføjer navnet på områdets bedste vinmark til kommunenavnet, og når man så lige har en pæn bid af verdens mest prestigiøse hvidvinsvinmark Le Montrachet indenfor kommunegrænsen, er valget oplagt. Så nemt, at kommunen allerede i 1879 skiftede navn til Puligny-Montrachet, og naboen Chassagne fulgte også trop. Kom ikke og sig, at marketing er et nyt påhit.

Udover selve kongemarken rummer kommunen to andre Grand-Cru-aflæggere, nemlig Chevalier Montrachet og Bienvenues Bâtard Montrachet. Men det ægte forbrugerguld – der stadig er næsten til at betale – er kommunens enestående udvalg af 1. Cru’er, der kan opgøres til hele 13. Og her har klassifikationen 1. Cru for alvor tyngde og pålidelighed. Flere af 1.Cruerne besidder en kvalitet, der kunne kvalificere til oprykning til Grand Cru ligaen – eksempelvis Les Pucelles.

Så er Villages-vinene takken sværere at købe, da kvaliteten er ganske svingende, fordi fristelsen til at inkludere jord af sekundær kvalitet har været for stor for mange vinavlere. At der så stadig kan gøres fremragende Villages-køb er en anden sag, men prisen er aldrig lav, så køb aldrig en Puligny Villages ubesmagt. Det kan hurtigt gå hen og blive ærgerlige 300-400 kroner. Som sædvanlig er det Domaine-navnet mere end prisen, der er den mest pålidelige vejviser i Bourgogne.

Men hvad er det for kvaliteter, der får Bourgogne-entusiasterne til at falde i svime, når der kommer en Puligny-Montrachet i glasset, og der er tale om The Real Deal? Det er ord som floralitet, præcision, delikatesse, velafbalanceret rigdom, fornem syre, masser af rygrad og udsøgt mineralitet, der trænger sig på. Der er ganske mange brikker i det puslespil, og det er da også kun de bedste avlere, der formår at score højt på alle områderne. Men når det lykkes, er det svært at overgå. Kommunens urimelige prisniveau er måske desværre berettiget. Det er i hvert fald svært at finde andre Chardonnayer, der kan præstere det samme i disse mange krævende discipliner, så det er sælgers marked.

Et Domaine med fremtid

Domaine Paul Pernot har langsomt, men sikkert vokset sig stort gennem nu seks generationer. Efterhånden er man oppe på 23 hektar vinmarker med tyngdepunktet i Puligny-Montrachet, hvilket gør Domainet til én af kommunens største jordbesiddere. De øvrige marker er drysset ud over store dele af Côte de Beaune, som eksempelvis Volnay, Beaune, Pommard og Santenay.

Det er brødrene Michel og Paul, der i dag står for driften, og de glæder sig over fortidens fremsyn, hvor der blev købt Grand Cru og 1. Cru jord, da det stadigt var muligt at skaffe disse efterstræbte marker, der i dag er ubetalelige. Besiddelserne omfatter Puligny-Montrachet AOC, Puligny-Montrachet les Folatières, Puligny-Montrachet les Pucelles, Bienvenue-Bâtard-Montrachet og Bâtard-Montrachet. Oven i købet er mange parceller af de topklassificerede marker beplantet med gamle stokke, der er i omegnen af 60 år, så der er god grund til at Domainets bedste vine er så intense, som de er.

Tidligere solgte man den overvejende del af høsten til negocianter som eksempelvis Drouhin, men i dag er politikken selv at producere vine i takt med, at de gamle kontrakter løber ud. Domainets vine har haft ry for at være til den rustikke side, men de sidste års fornyelse af det tekniske apparat har rettet op på det, så vinene får den elegance og delikatesse, som den højt klassificerede jord kan levere. Udviklingen går også mod at bruge mere nyt egetræ, og man gærer endda de fleste vine på fad. Det skal dog ikke forlede nogen til at tro, at Domainets vine er egedominerede. Den sunde frugt får lov at spille førsteviolin, da egen doseres med sikker hånd.

Årgang 2016

Alle de smagte vine er fra 2016, der generelt var en årgang med stærkt begrænset udbytte på grund af frostskader, hagl og svampeproblemer. Alt andet lige giver det lave udbytte mere koncentrerede vine, og alle vinene var da også ekstraktrige og med solid frugt og dejlig tæt struktur. Vejret under høsten var ganske pænt, hvad der gav udmærket modenhed, og efter en grundig sortering kunne gæringskarrene fyldes med sund frugt. Så sammenfattende forventes årgang 2016 at være af pæn til rigtig god kvalitet, men uden tvivl med betydelige udsving fra avler til avler.

Niveauet hos Paul Pernot var fra starten højt, og deres hvide Bourgogne AOC var så karakterfuld, at den i en blindsmagning uden problemer kunne passere for en Villages-vin fra en mindre kommune end netop Puligny. Takken højere oppe i hierarkiet holder kommunevinen Puligny-Montrachet 2016 pænt og ærligt, hvad etiketten lover, da den besidder distriktets særlige adelsmærker – styrke, delikatesse og elegance i lykkelig forening. En helt igennem værdig og autentisk repræsentant for, hvad en kommunevin fra Puligny altid burde udvise af stringens og struktur.

Der er et klart og positivt kvalitetsspring op til 1.Cru’en Clos de la Folatières, der udmærker sig ved en betragtelig rigdom i den allerede veludviklede aromaprofil. En overdådighed, der på samme tid er harmonisk, kultiveret og givende. Vinen er ikke blot intens og med betragtelig finesse, men den rummer uden tvivl betragteligt udviklingspotentiale.

Endelig når vi op til en af kommunens mest ansete 1. Cru’er, nemlig Les Pucelles. Vinen er ganske lukket i dag, men åbner på smukkeste vis efter nogen tid glasset. Denne indledende strenghed dækker over en frugt med betydelig koncentration og en kompleksitet, der ville være en Grand Cru værdig. Prisen er høj – 1.100 kroner – men i forhold til de beslægtede Montrachet-Grand-Cru’er er Les Pucelles et rigtig godt køb. Især hvis man går efter hvid Bourgogne på højeste niveau med mange løfterige år foran sig.

Så Domaine Paul Pernot skal roses for, at deres vine har en troværdig sammenhæng mellem etikettens tekst og så vinens faktiske kvalitetsniveau. Paul Pernot dokumenterer på smukkeste vis Puligny-Montrachets særlige egenart, og hvorfor denne kommune har fået sin absolut velfortjente verdensberømmelse.

SMAGNING

Bourgogne Blanc Chardonnay 2016 Paul Pernot et ses Fils AOC Bourgogne

Intens, kultiveret, kølig ferskenfrugt med udmærket dybde. Autentiske Bourgognearomaer og nydelig mineralitet. Rank vin med flot syre, god frugttæthed og tilpas rygrad. Velafbalanceret fylde og umiddelbar charme med let sødmefuld karakter. Ganske karakterfuld for en basis Bourgogne AOC.
90 | 200,00 v/2 fl Bichel

Puligny-Montrachet 2016 Paul Pernot et ses Fils AOC Puligny-Montrachet

Stringent, rank, delikat og detaljerig duft. Udmærket kompleksitet og glimrende harmoni. Personlig stil med diskret røget egetræ. Klassisk floral og sprød vin med kølig mundfrugt, der på samme tid er rig og rank. Vellykket Puligny-karakter med optimalt dimensioneret egetræ, rank struktur og masser af mineralitet. Elegance og power i ét og samme glas
91 | 400,00 v/2 fl Bichel

Puligny-Montrachet 1. Cru Clos de la Folatieres 2016 Paul Pernot et ses Fils AOC Puligny-Montrachet

Superintens næse med detaljerigt krydderi og med diskret ristet egepræg. Bemærkelsesværdig duftstyrke med en karakterfuld frugtrigdom, der er tæt på Grand Cru niveau. Sprød vin med bemærkelsesværdig intensitet og kultiveret, supersaftig og meget ung mundfrugt. Stor ekstraktrigdom, markant mineralsk struktur og kølig tæthed. Udsøgt renhed og eminent syrebalance. Alt, hvad man ønske sig af en Puligny-Montrachet 1. Cru plus lidt til.
94 | 575,00 v/2 fl Bichel

Puligny-Montrachet 1. Cru Les Pucelles 2016 Paul Pernot et ses Fils AOC Puligny-Montrachet

Stringent, lukket og seriøs frugt med enorm koncentration og intens ungdommelighed. Højt ambitionsniveau og massiv mineralitet og masser af ny perfekt integreret eg. Mundfrugt med bemærkelsesværdig tyngde, tæthed, balance, ekstraktrigdom og med fornem kompleksitet, der endnu kun er behersket udviklet. En dybt personlig vin med mange år foran sig. Helt på linje med flere af kommunens Grand Cru’er.
96 | 1.100,00 Bichel