Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

1934 & 1935 kun hos Coop

Intet mindre  end fem parter står bag en enestående lille samling af portvine med alder og modenhed. Vinene kan på bestilling købes i COOPs butikker over hele landet  og de bærer navnet Rozès, efter portvinsfirmaet af samme navn, grundlagt af en  Rozès i 1855, men nu ejet af champagnefirmaet Vranken Monopole/Pommery.

Portvine fra Rozès importeres i Danmark af Amka, der også har hentet det unikke parti hjem til Danmark, udelukkende med henblik på salg i Coops butikker. Der er tale om fem Colheita (høst på portugisisk) fra årgangene 2001, 1968, 1950, 1935 og 1934. Indholdet i disse flasker er købt ved en auktion af Rozès, hos Casa do Douro, en statsejet organisation, der siden 1932 har fungeret som en “vinbank” for portvinområdets druedyrkere. Casa do Douro har stadig store mængder vin liggende, men det er kun de etablerede portvinshuse, der med auktionsbud kan købe partier af vin fra deres lager. De kan så til gengæld sætte deres handelsnavn på flasken – altså i dette tilfælde Rozès.

De sidste to sjældne portvine er en Very Old White Port (ca. 70 år) og en Very Old Tawny Port (ca. 100 år). En privat  families arvestykker, nu købt og sat på flaske af Rozès til glæde for de danske portvinselskere. Se smagning her forneden.

Der skal to til en tango, det gælder også, når der skal sælges sjældne gamle portvine i Danmark. Her til venstre Manuel Henrique Silva fra Rozès, der har udvalgt og opkøbt de gamle vine, der nu har fået Rozès på etiketten. Til højre, Amkas ejer og direktør Karsten Søndergaard, der har formidlet salget til COOP.

SMAGNING

Rozès 2001 Colheita Port

Spændende duft, sveske, lakrids, orangeskal, krydret med karamel. Elegant smag, rig og slank med lang, lang, cremet eftersmag, cremet, sveskeagtig med lakrids, orangeskal og frisk syre.
93 | 249,00 Coop

Rozès 1968 Colheita White Port

Fin duft, hø, mandler, fersken og abrikos. Tør smag, rank, god fylde og frugtagtig eftersmag med hø, mandler med fin syre.
90 | 1.999 Coop

Rozès 1950 Colheita Port

Fin duft, lille med svesker, hø, nødder og citrus. Smidig, cremet smag, fin sødme forenet med frisk eftersmag.
93 | 1.995,00 Coop

Rozès 1935 Colheita Port

Stadig intens farve, mørk, maghonifarvet med grøn kant. Pikant, let terpentisk, eddikeagtig duft der bærer den komplekse duft med svesker, nødder, lakrids, karamel. Rig, næsten eksplosiv fylde, luftig, fyldt med liv og luftig, lang eftersmag, cremet med svedsker i de toner man finder i duften.
95 | 2.499,00 Coop

Rozès 1934 Colheita Port

Farve meget lig 1935. Tæt duft, svesker, lakrids, karamel. Cremet, rig smag, rund med lang, sødmefuld eftersmag med svesker. Ikke den mindste ælde. Mere fyldig end 1935, men ikke med samme kompleksitet.
94 | 2.499,00 Coop

Rozés Very Old White Port (omkring 70 år gammel)

Flot duft med fersken melon, citrus med saltet, havagtig tone. Cremet smag, fyldig med lang, cremet eftersmag med fin syre. Stadig fyldt med liv.
93 |1.599,00 Coop

Rozés Very Old Tawny Port (omkring 100 år gammel)

Rig duft fyldt med liv, kilder i næsen med flygtig syre, svesker, karamel, lakrids, orangeskal. Meget rig smag, stor – stor fylde og meget lang, rig eftersmag, sødmefuld og samtidig meget frisk.
96 | 1.999,00 Coop