Den 6. maj var flere end 75 sherryinteresserede gæster samlet på Michelin-restauranten The Samuel i Hellerup, hvor vinderen af Copa Jerez XI Nacional 2024 skulle findes. Den spanske konkurrence Copa Jerez er kendt som verdens største gastronomiske konkurrence, hvor parring af mad og sherry er i fokus. Og niveauet var – ifølge dagens jury med kokken Francis Cardenau i front – historisk højt, da Sdr. Bjert Kros køkkenchef, Emil Rask Bahr og sommelier Jill Völcker, vandt med flest point for bedste forret, hovedret og dessert parret sherry.
Sdr. Bjert Kro op mod verdenseliten i 2025
Dagens sejr til holdet fra Sdr. Bjert Kro betyder, at Emil Rask Bahr og Jill Jill Völcker i maj næste år skal repræsentere Danmark ved den internationale Copa Jerez Forum & Competition i Jerez, hvor vinderhold fra hele verden deltager. Sdr. Bjert Kro kom ind på en førsteplads blot få point foran Bendix Sixhøj Laursen og sommelier Gin Isabel fra restaurant Mark, og ifølge juryen var der heller ikke langt til tredjepladsens hold bestående af kok Emil Eshardt-Nielsen og sommelier Bjarke Just Nielsen fra restaurant Norrlyst og fjerdepladsens hold med kok Mathias Thygesen og sommelier Toke Fiedler Terkildsen fra restaurant domæne, der i juni 2023 fik tildelt deres første Michelinstjerne.
Vinderen Jill Völcker fortæller om de udvalgte Sherryer: ”Vi har vitterligt smagt os gennem et stort udvalg af sherryer og har udvalgt tre huse og sherrytyper, som supplerer vores køkken og værdier godt. Den første sherry er en Palo Cortado, som har nogle helt fantastiske nødde- og brødnoter. Den næste er en mere klassisk Oloroso, som spiller godt op imod grisen og krydderierne i hovedretten. Til desserten har vi valgt en cream sherry med friske noter. Den seneste måned har vi så serveret retterne og udvalgte sherryvine for vores gæster, som har været meget lydhøre og har taget utroligt godt imod vores tanker omkring mad- og vinparringerne.”
Det serverede vinderholdet fra Sdr. Bjert Kro
Stegt makrel med infuseret sherryeddike, tørret tomat, sprød salvie og hummer beurre blanc.
La bota de Palo Cortado 102 Equipo Navazos.
Confiteret grisebryst i sur-sød barbeque med hasselnød dukkah, farseret morkel og aromatisk sauce med timut peber og æblemost.
Oloroso 1730 V.O.R.S. Envejecido durante 30 Anos, Alvaro Domesco S.L.
”Arme ridder” af surdej med ceylon kanel og confit af kumquats med orange tagetes og is lavet af surdejskrummer med saltet rosmarin karamel og kardemomme sirup.
Cream Tradicion VOS 20 Anos fra Bodegas Tradition
COPA JEREZ
Bag COPA JEREZ står Consejo Regulador de las DD.OO Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda samt Eksport Organisation Fedejerez i samarbejde med den Spanske Ambassades Handelsafdeling i de forskellige lande. Det er verdens eneste gastronomiske konkurrence, der centrerer sig om parringen mellem mad og vin. Hvert hold (bestående af en sommelier og en kok) leverer tre retter, forret, hovedret og dessert, som er parret med tre forskellige sherrytyper. Råvarer og sherry til retterne udvælger og finder holdene selv. Deltagerne bliver bedømt på kvaliteten i retterne, viden om sherry og samspillet mellem retterne og de udvalgte sherryvine.
COPA JEREZ’ tidligere danske hold og placeringer
Rasmus Kjær /Ralf Christensen, 2005 – Bedste Forret
Jacob Mielcke-Hansen/Alexander Berntsen, 2007 – Best Dry Sherry Match
Jacob Mielcke-Hansen/Rune Elkjær, 2009 – Best Creative Match & Best Match med Biologisk Vin
Henrik Yde Andersen/Anton Eff, 2011 – Best Starter Pairing
Alexander & Jonathan Berntsen, 2013 – Best Chef & VI COPA JEREZ
Thanyakarn Phureephatthakul/Simon Bertelsen, 2015 – Best Creative Sherry Pairing
Kasper Ind Hasse/Nicolai Hyllested, 2017 – Bedste Forret
Jonathan K. Berntsen og Martin G. Sørensen 2019 – VIII COPA JEREZ & Best Chef & Bedst Dessert
Peter Pepke/Alan Bates 2021 – Bedste Forret
Alexander Berntsen/Allan Schultz 2023 – X COPA JEREZ & Best Chef