Vinbladet har tidligere i flere omgange rapporteret fra den omfattende årlige smagning af Sangiovese, som afvikles i keramikbyen Faenza øst for Bologna i den norditalienske region Romagna. År for år har det været tydeligt, at der blev arbejdet ihærdigt på at hæve kvalitetsniveauet og dermed bevise for omverdenen, at man kan tillade sig at være interesseret i andre udgaver af Sangiovese end dem fra Toscana. Årgang 2020 af smagningen, Vini ad Arte, var nummer 15 i rækken, og den lagde sig smukt i de foregående udgavers tradition for generelt pæn kvalitet.
Ud over Sangiovese deltager hvidvinen Albana i Vini ad Arte. Albana har siden 1987 brystet sig af at ligge i DOCG-klassen, Italiens top-appellation. Udnævnelsen vakte i sin tid nogen forundring og kritik, da Albana generelt ikke var en synderlig bemærkelsesværdig vin. Det har siden ændret sig en del. I dag er der adskillige stærkt drikkelige Albana-vine, og Consorzio Vini di Romagna – som arrangerer Vini ad Arte – har klogeligt år for år inkluderet flere og flere af dem i smagningen.
I det hele taget er der mange grunde til at interessere sig for italienske hvidvine. Som eksempelvis regionen Marches Passerina og Pecorino. Sidstnævnte er et eksempel på en druesort, som stort set var glemt og forsvundet, indtil en entusiastisk vinmand greb ind og reddede plantemateriale nok til efterhånden at indlede en vinproduktion sammen med ligesindede. I Romagna er noget tilsvarende sket med druesorten Famoso. Som en britisk vinskribent formulerede det: ”Famoso but not yet famous”. Når Famoso-vinene er bedst, er de charmerende og let drikkelige og kunne sagtens fortjene også at blive vurderet i Vini ad Artes regi. Foreløbig er der dog kun omkring 15 producenter af Famoso, og vinstokkene er endnu ret unge.
Fiorino Fiorentini
75-årige Fiorino Fiorentini er oprindelig lungespecialist, men går nu med liv og sjæl op i at frembringe vine på sin højtliggende – 250 m – gård nær landsbyen Castrocaro Terme. Han er blandt de få, som satser på Famoso. Vinen hedder Bianco delle Volture og er en rigtig charmør. Ikke knastør, men med blød frugt og en evne til at liste endnu et glas eller to ned. Vinen har endnu ingen appellation, og kun tre håndfulde producenter med den rette jordbund domineret af blåt ler er indtil videre med på vognen. Det er ikke alle udgaver, der er lige vellykkede. Famoso skal holdes i stram snor for ikke at blive en vin i retning af samme let kvalmende stil som eksempelvis en mislykket Viognier.
Fiorino Fiorentini dyrker druer på 6½ ha og bruger kun en fjerdedel af dem til sine vine. Resten afleveres på et kooperativ. Han siger selv, at han ikke laver vin, det gør naturen. Det var noget i samme retning, legendariske Edoardo Valentini i Abruzzerne kunne finde på at sige. Han lagde dog ansvaret over på højere magter, ikke bare naturen.
Umiddelbart kunne man karakterisere Fiorino Fiorentini som lettere ustyrlig. Ikke nok med at han fremstiller flot Sangiovese og Albana, der produceres også Syrah i både en rød version og en mousserende rosé plus en blanding af Syrah, Sangiovese og Cabernet Sauvignon. Og de smager alle sammen ret godt. Hans Albana årgang 2016 har lagret på fade af akacie og ville i en blindsmagning vække nogen forvirring. Det er en mild, fed og gylden vin i international stil, som desværre kun er udkommet i 500 eksemplarer. ”Man kan gøre alt med Albana”, som han siger.
Vini Marta Valpiani
Ikke langt fra Fiorentini ligger Vini Marta Valpiani, hvor unge Elisa Mazzavillani – Marta Valpianis datter – lægger retningen for den højtliggende vingård med spektakulær udsigt til et dramatisk klippelandskab. Elisas bedstefar stod for styret i 1960’erne og 1970’erne, og det er fra ham, hun har interessen for at producere vin. Hun beskæftigede sig oprindeligt med bogholderi og regnskab og har aldrig studeret ønologi. Det er ikke nødvendigt for at have en filosofi om, hvor hun vil hen med sine vine, siger hun. Og så har hun i øvrigt en ønolog fra Toscana til at hjælpe sig.
Elisa er især kendt for sin udgave af Albana. Den hed indtil 2018 Forli Bianco og måtte ikke kalde sig Albana DOCG, fordi den var forsynet med skruelåg. Nu er skruelåget tilladt, og vinen er en Albana DOCG, som fremstilles i to udgaver. Delyus er den enkle, friske vin fra helt unge planter. Madonna del Fiori kommer fra 30-60 år gamle planter og er blandet af druer fra 3 forskellige marker. Det er en markant Albana med et meget højt syreniveau kombineret med en flot krop. Elisa har overvejet at vinificere druerne mark for mark og fremstille enkeltmarks Albana, men jordstykkerne er for små, så p.t. er det ikke aktuelt. Af hendes 30 hektar er kun de 11 i produktion, og med 25.000-30.000 flasker årligt holder hun hektarudbyttet langt under det officielt tilladte.
Elisa har arbejdet på gården i 12 år og har sin yngre bror til at hjælpe sig. Plus unge Gin, en blanding af golden retriever og maremmano. Hendes første udgave af ren Albana var den indtagende Forli Bianco 2015, som nu er ved at få slebet kanterne af. Den kom som de følgende årgange til verden i cementtanke. Nul fadlagring her. Når hun bliver spurgt, hvor længe hendes Albana mon kan holde sig i live, lyder svaret: 20 år. Og med den syre, de unge udgaver præges af, skal det nok passe.
Lidt rødvine bliver det også til: Basisvinen La Farfalla samt en Superiore med mere Sangiovese-præg og desuden Crete Azzure, som med nogen fadlagring bag sig er flot cremet og har et passende bid.
Megasmagning
Vini Ad Arte 2020 var som de foregående udgaver koncentreret om en megasmagning af 124 vine: 28 tørre og 9 søde hvide (begge Albana) og resten Sangiovese i fortrinsvis årgangene 2019, 2018, 2017 og 2016 plus en enkelt 2015 og 2014. I alt 56 producenter deltog, og 40 vinskribenter fra 14 lande smagte sig igennem vinene i løbet af en lang søndag formiddag. Om eftermiddagen kunne man deltage i en såkaldt walk around smagning, som også tiltrak flere hundrede lokale vininteresserede. Mandag var det meningen, at skribenterne skulle besøge et par producenter, men den del af programmet blev i lyset af corona-truslen aflyst. Som optakt til smagningen blev et kort seminar afviklet med klimaændringerne som overordnet tema. Romagna har i de senere år oplevet milde vintre med tidlig knopskydning til følge. I marts og april har der været faldende temperaturer og frost og derpå tørke og høje sommertemperaturer. Belært af erfaringerne fra varme år som 2003 og 2007 bruger man nu drypvanding samt hurtigere og tidligere høst. I 2017, som smagningen fokuserede på, blev der høstet i anden halvdel af august. Udbyttet lå op til 40% under det normale, men druekvaliteten var god.
De bedste vine
Det er et fåtal af Romagnas producenter, som har fundet en dansk importør. Endnu. Mange af dem fortjener at blive kendt på vores breddegrader. I det følgende opregnes de producenter med kursiverede vinnavne, der gjorde sig bedst under megasmagningen, og som det fremgår, er der nok at vælge imellem. Det skal også lige noteres, at italienerne har en forkærlighed for at nævne efternavn før fornavn som eksempelvis Bissoni Raffaella i stedet for Raffaella Bissoni.
2019 Romagna Albana Secco:
Merlotta: Fondatori GP. Tre Monti: Vigna Rocca og Vitalba. Trere’: Arlus. Cantina Tozzi:Tantalilli. Bulzaga: Coronilla. Celli: I Croppi. Spalletti Colonna di Paliano: Duchessa Montemar.2018 Romagna Albana Secco:
Fratta Minore (intet vinnavn). La Casetta: Costanza. La Franzona (intet vinnavn). Ballardini Riccardo: Leggiadro. Trere’: Amarcord d’un Bianc. Fattoria Zerbina: Bianco di Ceparano. Tenuta il Plino: Albadiplino.2018 Romagna Sangiovese Superiore:
Branchini: Contragrande. Fattoria del Monticino Rosso: S. Quadalti Davide e Marco: Diamante Rosso. La Franzona (intet vinnavn). Ballardini Riccardo: Vigna le Case. Podere la Berta: Podere la Berta. Fiorentini Vini: Fiorone. Conde’: Al caleri. Piccolo Brunelli: Il Conte Pietro. Drei Dona’: Notturno. Noelia Ricci – Pandolfa: Noelia Ricci – Godenza. Bissoni Raffaella: Girapoggio. Tenuta La Viola: In Terra. Galassi Maria: Smembar. Tenuta il Plino: Torre di Roversano. Tenuta Casali: Vigna Baruccia.2017 Romagna Sangiovese Superiore og Riserva
La Casetta: Sofia. Ferrucci: Domus Caia. Gallegati: Corallo Nero. Trere’: Amarcord d’un Ross. Fattoria Zerbina: Le Monografie og Pietramora. Torre San Martino: Vigna 1922. Villa Papiano: I Probi Papiano. Villa Bagnolo: Sassetto. Conde’: Chiara Condello, Raggio Brusa og Le Lucciole. Fattoria Nicolucci: Vigna del Generale. Poderi dal Nespoli: Il Nespoli. Noelia Ricci – Pandolfa: Pandolfa Riserva. Bissoni Raffaella: Girapoggio. Tenuta Uccellina: Clivo del re. Celli: Bron & Ruseval. Giovanna Madonia: Ombroso.2015 Romagna SangioveseSuperiore Riserva:
Fattoria Nicolucci: Vigna del Generale – 130 anniversario.2014 Romagna Sangiovese Bertinoro Riserva:
Fattoria Paradiso: Vigna delle Lepri.
Under walk around smagningen deltog et par udgaver af hvidvinen Famoso. Nogle var lidt for meget til den sødlige side (La Grotta, Trere’), mens de bedste (Tenuta Uccellina, Fiorentini) havde et passende syreniveau.