Maria Grønlykke er forfatter, cand. jur., tidligere medindehaver af Løgismose Vin, Falsled Kro og Kong Hans, og gennem fem år deltager i Mad og Boligs vinpanel. Her tager hun os med på en dansk gin-rejse med smagning af 50 danske gin.
For ti år siden var jeg til en fest, og festlig var den. Men ud på aftenen så lille Ida – som var den der lavede drinksene – som var gintonics – på sin mor med store, opspærrede øjne: Der er ikke mere citron! Ikke mere citron: Så var festen slut. Den var ellers lige så godt i gang! Dengang var både gin og tonic typisk af en sådan beskaffenhed at der gik saften af ½ citron til hver drink, hvis det var meningen den skulle smage godt. På nogenlunde samme tid kunne en velanskreven spritskribent slippe afsted med bemærkninger som ’til en gin og tonic kan man lige så godt købe den billigste’ og ’der er noget om det med at gin smager af hårvand og barbersprit’… Betragtninger man i dag nok ville dyppes i tjære og rulles i fjer for.
Der er sket en revolution siden da.
Ikke kun i verden. Også i Danmark. En overraskende rejse ind i et univers af iværksætterånd og pionerglæde. Optimisme og opfindsomhed, plus gedigne stænk af kærlighed til den omgivende natur på en måde som i dag er sjælden, plus honnette ambitioner i rige mål. Og oveni alt det også sans for design! I tråd med landets bedste traditioner – jeg sidder og ser rundt på delikat udformede flasker, den ene efter den anden. Wow! Ambitionerne er høje – hvor høje gik op for os allerede i første sæt. Hvilket har logikken for sig. Men hvor mange tænker så langt: Før i tiden havde vi De Danske Spritfabrikker, et kæmpe foretagende, så længe festen varede. Konkurrenterne blev købt op, og så opererede man derfra tilmed i ly af et nådigt, statsligt monopol. Cloc hed det, også ginnen, det hed meget af det stads de bedrev, lykkeligt glemt i dag, ja, netop lykkeligt. I de dage var tonic tilsvarende triviel. Havde man undtagelsesvis købt en fin og dyr gin, blev den forurenet nedenom og hjem af tonic’en. I dag findes rasende elegante, delikate tonics, selv i mange supermarkeder fås virkelig god tonic; bevares, fås er så meget sagt, de kaster dem ikke i nakken på folk, men de er der! Så nu er det en sand fest at drikke gin – hvad vel også er meningen, eftersom drikken ikke længere ordineres som medicin. Men sine egenskaber som forfriskende og opkvikkende, nærmest astringerende, har den desuagtet stadig. Så blev Danmark altså pludselig på ingen tid ginproducerende land. Fra alle egne af landet, også de små, fine øer, popper ginner og destillerier op – i andre lande fremstilles gin efter nyudviklede eller gamle, genfundne danske opskrifter, Tranquebar får destilleret i Holland efter gammel opskrift fra Dansk Vestindien, den berømte Geranium laves i Birmingham. Men hér fokuseres altså på gin produceret i Danmark.
Mange er i klassisk London Dry Gin-tradition, i den grad i øvre ende. Men i løbet af den allerførste smagning går det op for os at selve ginbegrebet overhovedet er under omdefinering og genfødsel. Man finder fællestræk i ønsket om at skabe en original gin med personligt udtryk af botanicals fra naturen rundt om. Karakteristisk på lokale enebær og andre ’eksotiske’, men stedlige ingredienser. Gråbynke som brugtes til søndagsstegen førhen. Orangemyrer. Regnfang med sin sære lugt af gymnastiksal. Det er ikke helt ligetil at rubricere så innovative ginner i et traditionelt smageskema. Nogle er atypiske, men gode, selvom de ligefrem ikke genkendes som gin, fordi enebærret står i baggrunden af andre botanicals. Samtidig fører de nye smage, kompleksiteter og selve smagsfylden til nye tanker om hvad gin overhovedet er og kan og skal. Selvom man har tanke på klassikerne: gintonic og dry martini. Hvad der faktisk var ideen.
Hurtigt blev det også slående hvordan de fine og velafbalancerede ginner faktisk ikke sjældent vil blive forstyrret af de fine og velafstemte tonic’er, med smagstoner flydende i alverdens retninger. Flere ginner kom viste det sig, smukkest til udfoldelse i egen ret, uden tonic, uden is, uden hverken citron, salturt, agurkepynt, nuttede lavendelblomster – uden noget som helst. Og flere ginner fik os automatisk til at tænke i nye baner, typisk madbaner: frokoster, vi kom et nyt sted hen, gin var pludselig noget andet end natklubber og dry martinis for viderekomne: Måske er det meningen at ginnen skal genopstå som den savnede, indlysende arvtager til akvavitten? Den fordums besungne akvavit som De Danske Spritfabrikker stred så hårdt for at tage med i grav og glemsel.
Landet rundt
Oppe i Nordjylland begyndte det med ingeniør Anders Bilgrams ekspedition Ishavet rundt i åben jolle. Polarpassagen 2000 – noget af et eventyr, noget af en eventyrer. I den tur indgik besøg i de iskolde egnes småbitte destillerier som hjalp folk til varmen i kulden. Hos ekspeditionsleder Bilgram fødte det ideen om eget destilleri. Femten år senere opnåede hans Nordisk Brænderi for Edition North Star – brændt på havtorn, æble, islandske kvanfrø, svenske tyttebær, grønlandsk quajaasat – en duftende, lille blomst, lægeurt gennem århundreder deroppe, og hjemlige, nordjyske hybenroser plus hyldeblomst – dobbelt guldmedalje i The 50 Best Gins i New York i 2015. Fin i sig selv. Men med tonic mærker man rosenbladene folde sig ud, ikke som det kan ske med rosenblade, anmassende – bare yndefuldt! Edition Sarek, inspireret af ungdommens vandreture i Lapland – brændt på botanicals som hører egnene déroppe til, birkeblad, kvanrod, tyttebær, grannål og blåbær – guldmedalje i The 50 Best Gins i New York i 2018. Med Sloe Edition hylder Bilgram familiens ture ud i den nordjyske natur efter urter til kryddersnapse, enebær, brændenælde, hyben, kamille og slåen. Og omfortolker dermed egentlig noget nær en halv livscyklus til gindråber.
I Fredensborg ned til Esrum Sø laver Henrik Elsner sin originale serie af vidt forskellige ginner. Opfindsomt og mærkværdigt på de samme tre ingredienser: Foruden enebærrene – koriander og gulerod. Elsners tilgang er videnskabelig, han er bioorganisk kemiker. Ginnerne høster medaljer i massevis. Nr 1 bl a dobbelt guld CWSA i 17, IWSC Outstanding sølv i 18, m.m.m. I blindsmagning genkender man som regel hurtigt guleroden i næsen.
På Frederiksberg midt i storbyen nede under rådhuset laver Henrik Hammer på Frederiksberg Destilleri London Dry Gin – selv hér indgår lokale botanicals: Skolebørnene samler agern i Frederiksberg Have, og der bruges lavendler fra Landbohøjskolens. Henrik Hammer laver også Geranium som var med til at skabe ginboomet herhjemme. For Frederiksberg Destilleris London Dry har han fået IWSCs guldmedalje.
Ø-gin
Ø ikke kun for øko som også her vinder frem – ø også for ø: På de bøgelyse øer skyder destillerier op, skattejagten efter lokale botanicals er for længst gået ind. I den anden ende af landet finder vi på Bornholm Østersøens Destilleri. Martin Kofoed hedder han minsandten, samler urter og bær i Bornholms natur, herimellem enebær fra Hammershus, og bruger friske blandet med tørrede. Destilleret i en pot still opkaldt efter hans datter ender den som Premium Dry Gin. På Samsø – Sams Island – brænder tre fyre forenet i kærlighed til øen og vel også gin – det sker på samsiske orangemyrer som bringer citruspræget, plus friske, grønne og mørke, modne enebær. (Samt i øvrigt med indlysende logik vodka på samsøkartofler, rom på sukkeroer.) På Møn samler Sara og Uffe Skaaning med familie og venner botanicals fra Møn og Nyord, traditionelle ginbotanicals originalt erstattet med egnens egne urter mv, heriblandt bynke, regnfang, perikon plus kridt fra klinten, indsatsen ender i tre vidt forskellige ginner – vildrose, egefadslagret, foruden den mere klassiske Isle of Møn. Men klassiske er de nu ikke nødvendigvis, som sagt.
På Anholt må man have fundet landets bedste koncept for den mest vidunderlige og bæredygtige efterårsferie, tilmed for alle aldre: Fra hele landet ankommer plukkere til øen, og ugen igennem plukkes der løs. Hver dag slutter med at høsten indvejes foran Brugsen, de mest effektive får præmie. Anholt Gin laves af friskplukkede øenebær tilsat Anholtvand, rent og blødt fra Anholts ørken. Og de to ginmagere, musikeren Thøger Dixgaard og anholteren Jacob Kjærgaard svømmer hen i poesi: ’I en hyldest til Anholt og dem der lever’.
På Sydfyn hos Mosgaard i Oure skræller Gitte Mosgaard filippaæbler som hendes mand brænder til fin, lysegul gin hvis mage umuligt findes. Den har en lyserød makker på rabarber, blandt flere andre, Mosgaards ginner er knivskarpe, inklusive den traditionelle dry. Mange steder har gindestilleriet samtidig udviklet sig til lokale attraktioner, steder man kan besøge til smagninger, rundvisninger, m.m. – som hos Braunstein i de gamle pakhuse på havnen i Køge, på Trolden Destilleri i Kolding, og ikke mindst på Nyborg Destilleri hvor 4000 kvm værkstedsbygninger til DSB’s godstog i resterne af færgernes kølvand henlå overladt til forfald og manglende kommunal handlekraft. Niels og Nikolai Rømer som i forvejen står bag de delikate økoøl og -sodavand fra Ørbæk Bryggeri, åbnede i 2017 destilleri for whisky, rom, brændevin af fynsk frugt, foruden gin, samt restaurant, bar, café, butik, m.m. – og brænder som flere destillerier også for andre.
Design m.m.
Branchens høje ambitioner kan samtidig læses direkte af buteljerne – på mange flasker og hjemmesider kommunikeres på engelsk, nogle har fået eksport i gang. Skrift og flaske er typisk elegant og original. Copenhagen Distillery’s små, lækre kvadratiske kuber med det distinkte tryk, Mosgaards noble og afdæmpede farveskala, Elgs både indeni og udenpå vildt kulørte serie, Radius Destillerys nøgterne, næsten apotekeragtige look, Isle of Møens romantiske tegninger over det hele, på etiketter, selv på papkassen og med skattejagt indlagt, Origin CPH’s høje slanke flaske med aroniagin, Braunsteins flotte selvsikre rene stil, Frederiksberg Destilleris yndefuldt overdrysset med fine, små lysegrønne enekviste, ogsåvidre …Imponerende i al mangfoldighed. Nu begynder branchen at organisere sig, der findes mindst 25 destillerier og mange flere brands – nogle destillerier brænder som nævnt for andre, andre har 15 kvadratmeter og mikroudstyr i kælderen. Pludselig kan man se en udvikling for sig – ny bæredygtig turisme, ginruten rundt i landet, gincykelruter, øhop, bærplukkerfester, lokale ginsmagninger, lav-din-egen-gin-begivenheder. Og måske er det nu den noget traurige juletradition – at forære hinanden en trist flaske snaps som tilbringer året i gavepapiret på bunden af kosteskabet, indtil næste jul hvor den gives videre eller tilbage til giveren igen – står foran fornyelse? Der er meget at udforske. Som det er fremgået, kan man starte i sit lokalområde, begynde i sin yndlingsegn af landet eller finde på noget tredie. Under alle omstændigheder er en spændende udvikling i fuldt svæv, og med det niveau der er lagt, er der ingen grund til at det ikke vil ende som et stærkt eventyr.
SMAGNING af 50 danske gin
Ginnerne blev smagt blindt over 9 smagninger, først neat, typisk derpå med Martini og så med tonic. Medsmagere var: Ebbe Mørk, kronikredaktør, madskribent og -anmelder på Politiken 1967-2006, forfatter til en lang række kogebøger. Vibeke Sylvest, indehaver af Victoria Vine 1986-2017 og Elisabeth Colding, etnolog, filmklipper og kogekone. Med klik på de røde point-stjerner kommer man direkte ind på ginproducentens hjemmeside.
DRY GIN MOSGAARD – 40%
Botanicals: Enebær, lakridsrod, anisfrø, nelliker, sort peber, korianderfrø, citrongræs, frisk skal af lime, citron, appelsin.
Duft meget ginnet, smag urklassisk gin, ren, harmonisk, fin og forfriskende. 6 ******
ISLE OF MØN ISLE OF MØN SPIRITS – 44%
Botanicals, alt lokalt høstet: Enebær, angelikarod, hybenrose, hyldeblomst, strandtrehage, gråbynke, sødskærm, regnfang, hvidkløverhonning, citronmelisse, kridt fra Møns Klint!
Duften en smule sprittet, men afbalanceret. Pæn, harmonisk smag, lidt kort. Nobel, relevant gintonic. 5 *****
SWEET RHUBARB GIN MOSGAARD – 38%
Botanicals: enebær, lakridsrod, anisfrø, nelliker, rosa peber, korianderfrø, frisk skal fra lime, citron, appelsin, foruden koldpressede rabarber, Ø.
Yndig farve, parfumeret duft. Sjov smag! Sødlig, næsten ’dessertgin’. Vokser og folder sig flot ud med tonic. 5 *****
FILIPPA GIN MOSGAARD – 40%
Botanicals: Enebær, lakridsrod, anisfrø, nelliker, rosa peber, korianderfrø, frisk skal af lime, citron, appelsin, foruden filippaæbler. Ø.
WOW! Blød, harmonisk, lang, fyldig smag. Kan alt hvad gin skal kunne. 6 ******
TANGERINE GIN MOSGAARD – 40%
Botanicals: Enebær, anisfrø, nelliker, korianderfrø, frisk skal af mandarin og lime, Ø.
Intens duft med orangepræg og koriander. Delikat, lang, elegant, rig smag. Original. Forfriskende og lækker. Fin til gintonic og dry martini. 6 ******
ISLE OF MØN OAK GIN ISLE OF MØN SPIRITS – 42,5%
Botanicals, lokale urter mv som Isle of Møn, egefadslagret.
Yndig lys gul farve, behersket duft, fin og ren. Smager ikke af gin. Men harmonisk og sammenhængende, næsten calvadosagtig. Tonic virker ikke oplagt, egenartet og ikke ueffen med martini, prøv med en fin saltkant på glasset. Men ses egentlig snarere som digestif, og som sådan elegant. Måske som akvavit, til frokostbordet? 4 ****
DRY GIN COPENHAGEN DISTILLERY – 44%
Botanicals: Enebær, honning, propolis.
Duft – for mig – entydig pærebrændevin! Smagen krydret, lang, overvældende, heftig. Sømandsdrik. Fungerer godt med tonic. 4 ****
DRAGONFLY BRAUNSTEIN – 44%
Botanicals: Frugt/bær/urter, organic
Smuk brillans. Duften heftig, deler vandene. Appelsin/citrussmag – kumquat – så man får lyst at lave sorbet. Sart, fin og spinkel. Vokser meget med tonic hvor urterne kommer til udfoldelse. 4 ****
FROST GIN NYBORG DESTILLERI – 46%
Botanicals: Pebermynte, eucalyptus, enebær + 6 andre. Udpræget pebermynte-eucalyptusduft. Smagen tilsvarende, enstrenget, heftig, eftersmagen kort. Måske til særlige drinks, pigepolter? 2 **
ELG NO 1 STONE GRANGE – 47,2 %
Botanicals: Enebær, gulerod, koriander.
Guleroden mærkes i duften. Ren og enkel gin, stor smagsfylde, flot afbalanceret, lækker, en kraftig sag. Perfekt til gintonic. 6 ******
TROLDEN GIN HAVTORN TROLDEN DISTILLERY – 40%
Botanicals: Urter i infusionskurv + havtorn.
Sart lysegul farve, meget diskret i næsen, en anelse grappapræg. Smagen ikke så rig. Pudsig, lidt kølig dry martini, ok med tonic, ikke indyndende. 3 ***
NORDISK GIN NORTHSTAR NORDJYSK BRÆNDERI – 44,5%
Botanicals: Enebær, islandske kvanfrø, svenske multebær, grønlandsk qajaasat, nordjyske vildroser +, i sandhed nordisk.
Fin delikat raffineret duft, også lidt marc-karakter. Smagen med en anelse sødme, overraskende delikat, raffineret, harmonisk, velafstemt. Fin eftersmag, man får lyst til at kysse, for at dele. Måske fin til en kølig dessert eller som digestif. Går smukt på egne ben, men blender yndefuldt med tonic hvor rosenbladene folder sig charmerende ud. 6 ******
NORDISK SAREK NORDISK BRÆNDERI – 43,7%
Botanicals: Enebær, birkeblade, grannåle, tyttebær.
Skøn frisk enebærduft, forførende. Smagen fortryllende, let parfumeret, fin, præcis, ren og elegant. Ret urtet med martini, tonic lidt synd for de fine nuancer. 5 *****
ELG NR 3 STONE GRANGE – 57,2%
Botanicals: Enebær, gulerod, korianderfrø.
Heftig sprit i næsen + jord, så gulerødderne genkendes. Heftig sag, ikke den mest elegante. Vinder herligt med tonic hvor den opaliserer smukt, udsender skøn enebærduft og herefter har en fin smag. 5 *****
RADIUS BATCH 00016 RADIUS DISTILLERY – 43%
Botanicals: Enebær, guldborg, kanel, kardemomme, hvid peber.
Forfinet, raffineret duft. Let bitterhed som balancerer fint med sødme og æblethed. En vis orangesmag. Behagelig og venlig, velafstemt og yndefuld. Fungerer perfekt med tonic som lader urterne udfolde sig. Seriøs dry martini, original, men indenfor rammerne af en klassisk dry martini, frugtig klædelig grønhed. 5 *****
SCHACKENBORG GIN v. BRAUNSTEIN for DE FEM GÅRDE – 44%
Botanicals: ’12 urter, rødder, bær’.
Bolsjer og sprit i næsen, appelsin, næsten cointreauduft. Velafbalanceret smag som dog ikke er markant og forsvinder hurtigt. Hænger ikke oplagt sammen med martini, fungerer udpræget bedst med tonic. Ærbar & anstændig. 4 ****
DJØN SØBOGÅRD – 40%
Botanicals: Ø. ’Humørtiseret’!
Svag duft, enebærsmagen vigende. Med tonic vinder den, har en vis radiset skarphed med martinien. Udmærket hverdagsgin! 4 ****
RADIUS, BATCH NR 18 RADIUS DISTILLERY – 43%
Botanicals: Enebær, Holstener Cox, citronskal, rosenknopper, fennikel.
Ren fin enebærduft, rose og fennikel fornemmes. Smagen på den søde side. Pænt sammensat og afrundet. Overraskende god dry martini, flot, skarp gintonic. 5 *****
HERBIE v. NORDISK BRÆNDERI – 40%
Botanicals: Enebær, fennikelfrø, rosmarin, lakridsrod, appelsinskal, æbler +.
Duft minder noget om Fernet Branca. Smagen går i samme retning. Ret lakridset. Hvis man ikke forventer gin, er smagen pæn, måske bedst som akvavitafløser? Med martini stadig ret krydret på Fernet Branca-lakrids-måden, med tonic vinder den meget. 4 ****
ELG NR 2 STONE GRANGE – 46,3%
Botanicals: Enebær, gulerod, korianderfrø + enebærekstrakt.
Farve som whisky, behersket duft. Smagen heftig og buldrende, mindre harmonisk sammenhængende, ikke udpræget ginkarakter, også for så vidt med tonic og martini. Neat på is fungerer den bedst. 3 ***
ALS GIN SØNDERBORG DISTILLERY – 43%
Botanicals: Koriander, anis, havtorn, knuste enebær +, Ø.
Lakrids- og anisduft samt en grøn undertone. Smag ikke helt harmonisk, lakrids/anis træder stærkere frem end enebærret. Til dry martini bliver lakridsnoten vel dominerende, går bedre med tonic, men stadig ret lakridset. 2 **
THYLANDIA GIN SPRITFABRIKKEN THYLANDIA – 44%
Botanicals: Enebær, koriander og ingefær plus 8 andre.
Fin, klassisk, ren duft, enebær og citrus. Heftig stærk og sprittet, med sine 44 % næsten brændende på tungen. Men vinder med dels martini, dels tonic, god gintonic. 3 ***
KØBENHAVN KLASSISK GIN NORDIC GIN HOUSE – 46%
Botanicals: Enebær i stor stil, citrus, gran og lakridsrod.
Spritryk i næsen, cointreauagtig duft. Pudsigt forløb, er først mild og behagelig i munden, så pludselig meget sprittet. Bedre som dry martini om end ret lakridset, bedre med tonic, men stadig lakridset, næsten pernodagtig. 3 ***
ANHOLT GIN v. NORDISK BRÆNDERI – 45,3%
Botanicals: Anholtenebær, kvanrod, citronskal, koriander, vand fra Anholt ørken.
Spinkel, men fin, frisk duft, eau de vie-agtig med sødme. De mere end 45% føles heftige i munden, lidt agurket smag, eftersmagen kort. Fungerer bedre med martini, hhv tonic. 3 ***
NJORD SLOW SLOE NJORD DISTILLERY – 29%
Botanicals: Slåen, brombær +.
Farven fin, dyb. Duften likøragtig, ikke enebær, næsten Dubonnetagtig. Tilsvarende i smagen, gin/enebærpræget fornemmes ej underliggende, mere som hedvin. Lang eftersmag. Som sloe gin martini fungerer den bedre, med tonic kommer det sødlige igen for stærkt frem. 2 **
DRAGONFLY CASK BRAUNSTEIN – 44%
Botanicals: Frugt, bær eller urter, Ø.
Farve som lys whisky, dufter godt, sødt og krydret – men ikke af gin. Fylder meget smukt og sammenhængende i munden, yndig, harmonisk med rig fylde. Meget vellykket. Fin, elegant og original, med elegant tørhed – men smager ikke af gin. Snarere digestif eller til mad, ost, julemad, dessert. Vi nænnede ikke at putte martini i, tonic virkede slet ikke oplagt. 5 *****
RADIUS BATCH 00005 RADIUS DISTILLERY – 43%
Botanicals: Enebær, koriander, stjerneanis, gule sennepsfrø og grøn peber.
Smuk brillans. I næsen lidt gummieret, trøffel, sprit. Forfriskende smag, forskellig fra duften. Lakrids/anis, fennikel. Ikke superoplagt med martini, men løfter sig voldsomt med tonic og folder sig sammenhængende floralt og mere yndefuldt ud. 4 ****
TROLDEN GIN TROLDEN DISTILLERY – 40%
Botanicals: Urter, bær og krydderier i infusionsbox.
Klassisk enebærduft. Smagen superklassisk, ren, fin, elegant, præcis, skarp, fin balance. Fremragende dry martini, fremragende med tonic. 5 *****
SAMS ISLAND SAMS ISLAND DISTILLERY – 42,5%
Botanicals: Orangemyrer fra Samsø samt øens friske grønne og mørke modne enebær.
Lækker, elegant duft, som god eau-de-vie. Delikat og fin, med let sødme. Lidt brændende alkoholfornemmelse, en lille marcipanagtig snert som af kirsebærsten, fin lang eftersmag. Enebærret svagt. Fin med martini hvor det lille marcipanpræg stadig pudsigt fornemmes.Harmonerer godt med tonic. 4 ****
RADIUS Batch Nr. 00010. RADIUS DISTILLERY – 43%
Botanicals: Enebær, citronskal, korianderfrø, kardemomme, hvid peber.
Heftig duft, gran, høagtig på en tør, noget fad måde, enebær fornemmes ej. Smager først forskelligt fra duften i form af klassisk ginsmag, siden kommer det fade frem igen (forløb fra korianderfrø?). Med martini fornemmes det fade lidt mindre, fungerer bedre med tonic. 2 **
DEW 87 NYBORG DESTILLERI – 43,5%
Botanicals: Violer, hyldeblomst, enebær, agurk, Ø. Dufter klassisk af enebær. Smager klassisk som gin. Brænder en smule i munden. Rigtig pæn og ordentlig gin. Fungerer fint til dry martini, klassisk god ren gintonic, fin smag. 5 *****
ELG NR. 4. STONE GRANGE – 46,5%
Botanicals: Enebær, koriander, gulerod, herunder et ekstrakt af violette gulerødder.
Forrygende flot farve, henad hindbærsaft. Duft af gulerod. Smagen krasbørstig, ikke ganske sammenhængende. Både med martini og med tonic udvikles kamferlignende smag. 2 **
DYBBØL GIN SØNDERBORG DESTILLERY – 45%
Botanicals: Enebær, havtorn +, Ø.
Enebær. Smagen ikke helt sammenhængende, spiritussen brændende, men med martini samles smagene bedre i en særpræget, ikke helt ueffen dry martini. 3 ***
LIQUID STUDIO OPAL GIN v. NORDISK BRÆNDERI – 41,4%
Botanicals: Enebær, skovmærke, hyben, citronverbena, fennikelfrø, korianderfrø, hvid peber, agurk.
Let sprittet i næsen, men også klar enebærduft. Smagen ret lakridset, ikke udpræget gin. Brænder noget på tungen. Med martini står det lakridsede – som må være skovmærke/fennikel – stadig tydeligt frem. Fungerer bedst med tonic. En anden yngre slags gin med en egen sart balance at lære at kende. 4 ****
ORANGE GIN COPENHAGEN DISTILLERY – 41%
Botanicals: Appelsin, pomerans, svesker, lang peber, kardemomme, enebær, Ø.
Velduftende, vi fik lyserød grape i næsen. Tilsvarende i smagen. Spritten føltes ikke helt velintegreret. Bitter på en god måde. Med martini løftes ginnen ind i en fin, harmonisk og interessant dry martini som man gerne vil servere. Det samme med tonic. 4 ****
PREMIUM DRY GIN ØSTERSØENS BRÆNDERI – 42%
Botanicals: Hindbærblade, æbler, lyng, havtorn, tørrede enebær samt friske fra Hammershus +5.
Enebærduft – deler vandene. Føles brændende, smagen ikke et ganske velintegreret, sammenhængende hele. Eftersmagen kort, let salt. Fungerer bedre med martini. God med tonic. 3 ***
MARSTAL NO. 31 v. NORDISK BRÆNDERI – 42%
Botanicals: Appelsinskal, kardemomme, angelikarod, korianderfrø, lakrids, kanel, enebær.
Duften heftig, lidt som brændte kartofler, enebærret fornemmes knap. Smagen går i forskellige retninger, det lakridsede står frem, fadhed (korianderforløb?). Hænger bedre sammen med tonic. 2 **
ELG NO 0 STONE GRANGE – 47,2%
Botanicals: Enebær, gulerod, korianderfrø.
Fin duft. Let parfumeret på diskret vis, fin smag. Elegant dry martini, med tonic klar og skarp i mælet. 5 *****
DANICA BRAUNSTEIN – 44,7%
Botanicals: Enebær, koriander, citronskal, angelikarod, lavendelblomst, appelsinskal, kardemomme, ingefær, lakridsrod, citrongræs, sandeltræ, rosenblade.
Ret sprittet i næsen hvor den straks endte. Rustik gin, spritpræget hvor nuancerne tabes, angriber tungen, herregin. Med martini og desto mere tonic fungerer den til gengæld rigtig godt. 5 *****
BAY LEAF COPENHAGEN DESTILLERY – 41%
Botanicals: Laurbærblade, angelika, tranebær, Ø.
Floral i næsen med en underliggende grøn tone. Bider i tungen, ikke helt harmonisk forløb. Ok med martini og med tonic. 3 ***
KLASSISK GIN FARY LOCHAN – 40%
Botanicals: Blandt andre citrus og agurk.
Stilfærdig duft, men spritpræget. Pudsigt forløb i munden, først mild, siden sprittet uden synderlig smag, uharmonisk forløb, knap eftersmag. Går ikke med martini eller tonic, udvikler sæbesmag. 1 *
LONDON DRY GIN FREDERIKSBERG DESTILLERI – 44%
Botanicals: enebær, lavendelblomst og agern af lokal oprindelse, skal af lyserød grape, vild kvanrod, korianderfrø og lakridsrod.
Klassisk ren enebær – ginduft. Klassisk ren gin med flot fylde i smagen, afbalanceret med god friskhed, en vis sødme. Giver en delikat dry martini af fin fylde. Med tonic fremkaldes en orangesmag som bliver lidt vel pyntet. 5 *****
ORIGIN CPH ORIGIN CPH DESTILLERI – 43%
Botanicals: Enebær, korianderfrø, appelsinskal plus saft, citronskal plus saft, kvanrod, kassiabark, lakridsrod, kardemomme og aroniabær samt en krydderiblanding af yderligere 9 ikke-oplyste ingredienser.
Floral, appelsinet duft. Cremet, med appelsinfornemmelse i smagen, let cointreauagtig, floral og sødmefuld, lidt kort eftersmag. Dry martinien bliver ikke helt harmonisk, da appelsinsmagen dominerer vel rigeligt. Mest harmonisk som gintonic, frisk og dejlig, med et personligt, nærmest floralt udtryk. 4 ****
WILD ROSE GIN ISLE OF MØN – 44 %
Botanicals: Isle of Møn gin plus vildroser. Let lysegult strejf i farven. Syrlig, delikat, fin, let bittert præg I munden. Elegant, velafstemt, harmonisk med behageligt spritbid, flot fylde. Interessant og original. Med martini beholder den sit interessante særpræg. Tilsvarende med tonic. 5 *****
OAK GIN COPENHAGEN DISTILLERY – 42%
Botanicals: Enebær, appelsinskal, peber, lagring på sherry-egefade.+.
Strågul farve. Ekspressiv duft, bourbon egefadspræg i munden, først flot, men ikke som gin. Siden stikker spiritussen i mange retninger, ikke ganske harmonisk. Harmonerer ikke udpræget sammen med hverken martini eller tonic. 2 **
JULEGIN FARY LOCHAN – 40%
Botanicals: Ikke oplyst.
Let sløret og orangefarvet. Bolsjeduft, som altheabolsjer. Svag, pyntet smag på den sukrede side. Fravær af ginnens friskhed. Eftersmagen hænger fast længe og føles som appelsinflavour, ingredienser svært genkendelige. Den kunstige smag slår igennem med både martini og tonic. 1 *
ELG’S JULEGIN STONE GRANGE – 47,1%
Botanicals: Enebær, gulerod, koriander.
Lysegrøn farve (fra gulerodstoppe). Pudsig duft oveni enebærret, lidt henad hø. Smagen ikke helt sammenhængende, spritten noget heftig. Ikke indlysende med martini eller tonic. 3 ***
CITRUS GIN FARY LOCHAN – 40%
Botanicals: Fary Lochan klassisk gin + citrus og lime.
Svag duft af ? Smagen ikke sammenhængende, udefinerbar. Ikke vellykket. Mangler friskhed, enebærret savnes. Fornemmes ikke som gin. Med martini løftes den en smule, men er stadig uden friskhed. 1 *
MIST GIN NYBORG DESTILLERI – 57%
Botanicals: Enebær, tang og salturt.
Enebærduft, hø? Meget hård spiritus, smagene drukner i spiritus. Salt i eftersmagen, ej ueffen, men lægger sig næsten på læberne. Med martini virker den stadig heftigt sprittet. Fungerer bedre med tonic. 3 ***
BOURBON GIN FARY LOCHAN – 38%
(Botanicals: Fary Lochan Gin lagret på bourbonfad i knap 3 år).
Lyslysegul farve. Udpræget bourbonduft. Næsten vandet i teksturen, uden spiritusfornemmelse. Smagen vanskelig at lokalisere. Med martini tung og kedelig, uden sammenhæng, med tonic oprigtigt talt ikke godt, udvikler sæbesmag. 1 *
’Danske gin og ginmagere’
af Christian Wendelboe
Christian Wendelboe er ikke bare bartender, han er ginmanager på Bar PLATA i Århus og ansvarlig for stedets mere end 200 forskellige ginner. Uddannet på European Bartender School i London, ginaficionado vel i svær grad, især for så vidt de danske. Bogen er på knap 250 sider og lavet i flot coffeetable-stil, spækket med Lykke Rumps delikate og inspirerende fotos. Christian Wendelboe fortæller om afkroge af ginnens tilblivelse, historie, udvikling etc, og går så i gang med de mange destillerier og ginner som gennem det sidste årti er skudt op i vores lille land.
Han fortæller om folkene bag, personlige historier, omgivende landskaber, tilhørende botanicals. Alt fint, Wendelboe rangerer og vurderer ikke ginnerne, det er ikke hans anliggende – tværtimod er det den erfarne bartender som bestræber sig på at udsøge og bruge hver enkelts særkende. Kendskabet til hver gin og undertiden også i honnør til producenten udnytter Wendelboe så til at udvikle cocktails til den enkelte gin baseret på den pågældendes karakteristika udfra dens botanicals, hvadend den virkelig er lavet på gulerødder som Elg, Anholts inciterende enebær osv – hver får sin. På den måde når han frem til en Seatini på Njord Distilled Sand and Sea på rav, sukkertang, strandbede, -sennep og -kål. Til en sommerlig cocktail af rosenblade, jordbær, æble- og rosensirup plus muddling, cuddling & shaking – Sommerhaven – af Braunsteins Danica. Knees of Copenhagen Bees er en variation over klassikeren Bees Knees, her indlysende på Copenhagen Distillerys honningbaserede Copenhagen Dry. En klassisk sour på Søbogårds økologiske ’Djøn’, såvel som nyopfundne som Deflower på Frederiksberg Destilleris London Dry – og Raphanii Fionii med en så eksotisk drinkingrediens som radise, fordi ’radisen er sjov at arbejde med’: Radisedrink på basis af gin fra Nyborg Destilleri. Opskrifterne svinger fra nemme og umiddelbart fremstillelige til mere sofistikerede bartenderting med orgeatsirup, simcoetinktur og sligt, men der er hjælp at hente blandt opskrifter og i bar-teknikkapitlet hvor man kan lære at dry shake, stir, bashe, muddle osv, alt instruktivt forklaret.
Dertil tips om garnish – det kan være brændenælde, altså stor nælde hvad jeg vedstår jeg har svært ved at se for mig i en drink, såfremt den da skal drikkes – dertil myredestilat. Eller pynt i form af en skive grape placeret liggende på tværs af glasset med et yndefuldt drys lavendel – på billedet sødt, men jeg har igen svært ved at se spasen hvis nogen skal nyde den – hvor skal næsen være og lander det hele ikke i skødet? Der er dog også mange mere indlysende forslag samt praktiske informationer – som fx den værdifulde om at man sagtens kan ødelægge god gin med dårlig tonic, men til gengæld få en anstændig gintonic ud af en middelmådig tilsat god! Til slut giver Wendelboe opskrifter på 20 urklassiske gincocktails inklusive historier og travere som hører med i en bog om drinks.
Herfra er jeg desværre nødt til at brokke mig mere basalt: Bogen er flot og fin at bladre i – men en bog med opskrifter, vejledninger i teknikker, etc., er temmelig ilde faren uden for det første noget så trivielt som en indholdsfortegnelse der giver overblik over opdeling og de forskellige afsnit, og desuden desto mere et brugbart og omhyggeligt stikordsregister, bogen har ingen af delene.
’Ingrediensforklaringer’ bagest i bogen rummer opslag som eksempelvis at Dild Akvavit er brændevin med dildsmag, og Campari en italiensk krydderlikør med bittersød smag. Jovist. Men desuden at en apéritif angiveligt er hedvin lavet af ufærdig vin tilsat brændevin og aromastoffer – nej, det er det godt nok ikke: En apéritif er en drink før maden, altså den der åbner måltidet, jfr ordets latinske oprindelse. Afsnittet med ’Ingrediensforklaringer’ på 14 typisk velkendte ting virker lidt lemfældigt, ikke mindst i forhold til hvor specielle, opfindsomme, ukendte og interessante ingredienser der i øvrigt optræder i bogen. Alle kender vel Campari, men hvem ved hvordan man får simcoetinktur? Desto mere på baggrund af det manglende stikordsregister. En ekstra korrekturlæsning havde heller ikke smadret bogen, men den slags blæser vist alle andre end gamle sure tanter som undertegnede en hatfuld i dag. Med de nævnte systemfejl bliver bogen samtidig en fornøjelig hyldest til den professionelle forlagsbranche – men alt i alt er det glimrende at Christian Wendelboe har lavet en bog om dette boblende danske gineventyr – en fin bog både at læse og bladre i og give som gave, bestemt også til mange andre end notoriske ginfreaks.