Portugal har en række vinmagere, som er anerkendte både i kraft af de vine, de selv lægger navn til, og i kraft af deres indsats som konsulenter for andre producenter. Det gælder fx Anselmo Mendes og Jorge Alves. Og det gælder João Portugal Ramos, som har begået sig en lang række steder og i forskellige regioner.
João Portugal Ramos blev uddannet som ønolog i Lissabon og indledte sin lange karriere i de helt tidlige 1980´ere, hvor han arbejdede i Alentejo. Siden spredte han sig til flere regioner og oprettede firmaet Consulvinos, hvis navn taler for sig selv. Konsulentvirksomheden omfattede vingårde og producenter i regioner som Tejo, Setúbal-halvøen, Dão, Beiras og Lisboa – og siden flere endnu.
I 1989 begyndte han for sig selv i Alentejo, nærmere bestemt i Estremoz, hvor han købte 5 hektar vinmarker. I 1992 fulgte den første høst under brandnavnet Vila Santa. Med etableringen i eget navn ophørte han samtidig med sin konsulentvirksomhed. Porteføljen blev med årene udvidet med brands om Marquês de Borba og Quinta de Foz de Arouce i Beja. I 2007 fulgte lanceringen af Duorum i Douro i samarbejde med vinmagerkollegaen José Maria Soares Franco, som dog siden har trukket sig tilbage.
Det er altså en herre, der kender sit metier og kender de forskellige portugisiske regioner – dog stadig med udgangspunkt i Alentejo. Siden er også næste generation stødt til i form af datteren Filipa, som arbejder med markedsføring, og sønnen João Maria, der er gået i farens fodspor som ønolog og vinmager og gradvist er ved at overtage ansvaret.
”Vores vinmagerteam er under min fars og mit ansvar, og han overgiver mere og mere ansvar til mig. Jeg er taknemmelig for den lange overdragelsesproces, da jeg på den måde arver mange færdigheder som vinmager fra min far. Selvom vi ikke altid er enige om profilen, mener jeg, at der er en klar linje i vinene,” forklarer João Maria Portugal Ramos.
Foruden far og søn, som begge bor i Alentejo, består teamet af lokale vinmagere i de andre regioner – folk, som familien har arbejdet sammen med i mange år.
Vinho Verde og Douro
For godt 10 år siden rykkede de også ind i Vinho Verde regionen, hvilket skete på opfordring af det amerikanske marked, hvor de lette og friske hvidvine er populære. ”Vi har længe anset Vinho Verde for en region med stort potentiale for at lave store hvidvine. I 2012 blev vores ambitioner realiseret, da vi lavede en enkeltdruevin på Loureiro. Året efter startede vi så med Alvarinho. Vi er spændt på udviklingen og har store forhåbninger, da markedet for hvidvin vokser,” siger João Maria. De ejer ikke selv vinmarker i Vinho Verde, men lejer sig ind og køber druer fra lokale vinbønder. Porteføljen er også blev udvidet med mousserende vin i form af Alvarinho Reserve Espumante og en Alvarinho Grande Reserva 2014, som har lagret på bærmen i seks år.
I Douro er de også gået nye veje ved at lancere vinen Altitude i såvel en hvid som en rød udgave baseret på druer fra højt beliggende marker. ”Altitude Tinto er lavet i en stil, som vi og vores venner godt kan lide at drikke; ung, saftig, koncentreret, frisk og uden egetræsfad. Da min far begyndte i Alentejo i 80´erne, lagde han mærke til, at de fleste rødvine var lagret på fad og havde mistet en del af deres frugt. Det så vi også i Douro, så vi gentog så at sige, hvad min far gjorde i Alentejo for 40 år siden. Og det er gået godt, da forbrugerne kan se forskellen.”
Stræber efter friskere vine
Stilen i Alentejo har ligeledes ændret sig i takt med forbrugeres ønsker, tilføjer João Maria. ”Forbrugerne leder i højere og højere grad efter friske og lettere vine. Det må vi indrette os efter i marken og i kælderen. For eksempel har vi ændret det i marken, så druerne altid er i skygge, hvilket giver større naturlig syre i vinene.”
I Alentejo har de også føjet en Late Harvest vin lavet på Arinto til porteføljen – og det i et land, der i forvejen er beriget med søde vine i form af hedvine som portvin, madeira og moscatel. ”Det er i vores DNA at eksperimentere. Vi har prøvet at lave en Late Harvest i mange år, og i 2017 lykkedes det endelig. Vi var forbavset over syreniveauet i Arinto plantet i leret jord og er meget glade for den endelige kvalitet. Det er en lille produktion, som vi kun laver i særlige år,” slutter João Maria Portugal Ramos.
SMAGNING
Loureiro 2021 João Portugal Ramos, Vinho Verde
Blend af 85 % Loureiro og 15 % Alvarinho. Grøngul med grønt skær, lys. Ekspressiv med fin og frisk duft af citrus, æbler og blomster, lidt hyldeblomst og urter. Frisk og sprød i munden med citrus, grønne æbler, mineralitet og høj syre, fint syresvip i halen. Let og læskende, men uden den store kompleksitet. Klassisk Vinho Verde, men vel at mærke uden sødme og bobler, god til prisen. 88 | Tilbudspris i Meny 69,95
Alvarinho 2021 João Portugal Ramos, Vinho Verde
Gulgrøn. Fin, frisk og fyldig duft med citrus, pære, passionsfrugt og en smule banan. Pænt med frugt, fin balancerende syre, citrus, lidt smørnoter, lang hale med citrus og syresvip. En ganske fin vin. 90 | Tilbudspris i Meny 129,95
Alvarinho 2022, João Portugal Ramos, Vinho Verde
Gulgrøn. Lidt diskret næse med pære, citrus, eksotisk frugt og anstrøg af banan og lidt vingummi, åbnede sig op på andendagen. Fin fylde i munden, taktil, citrus, passionsfrugt, god struktur, fin balancerende syre, frisk syrlig hale med citrus.
91 | Tilbudspris i Meny 129,95
Altitude by Duorum Tinto 2021, Douro
Blend af 40 % Touriga Franca, 40 % Touriga Nacional og 20 % Tinta Roriz. Rubinrød, mørk med lys lilla kant. Godt med moden frugt i næsen, jordbær, kirsebær og lidt mørke bær samt lidt jordbærgrød. Let og frisk med jordbær og andre røde bær, florale noter, men også et tungere krydret underlag med lakrids, fin syre, bløde tanniner. Bør serveres let afkølet for friskhedens skyld. 90 | Tilbudspris i Meny 99,95
Marques de Borba Colheita Branco 2021, Alentejo
Blend af Arinto, Antão Vaz og Viognier. Grøngul, lys. Frisk, ukompliceret næse med citrus, æbler og græs og lidt røget undertone. Fin fylde i munden med citrus, æbler, mineralitet, fin syre og let krydret hale. Ligefrem, men fint lavet. 88 | Tilbudspris i Meny 109,95
Marques de Borba Colheita Tinto 2021, Alentejo
Blend af Aragonez, Trincadeira, Touriga Nacional, Alicante Bouschet, Petit Verdot og Merlot, 6 måneder på brugte fade. Mørk rubin, lysere kant. Elegant og lidt parfumeret næse med frisk frugt, krydderurter og florale noter, men også let røget karakter. Røde bær, solbær og sød lakrids, høj syre, fin balance, bløde tanniner og mellemlang hale.
89 | Tilbudspris i Meny 109,95
Marques de Borba Vinhas Velhas Branco 2021, Alentejo
Blend af Arinto, Roupeiro, Antão Vaz og Alvarinho, gæret først på ståltank og derefter 8 måneder på fad. Strågul. Dejlig ekspressiv næse med gule stenfrugter, citrus, smør og tydelige, men balancerede fadnoter. Blød, cremet og fyldig i munden, men også frisk med god balanceret syre, gule stenfrugter, citrusfrugter, honning og muskatnød, balanceret fadpræg. Et dejligt gastronomisk glas med god kompleksitet, lang hale med fint syrebid og mineralitet. 93 | Tilbudspris i Meny 149,95
Marques de Borba Vinhas Velhas Red 2019, Alentejo
Blend af Alicante Bouschet, Aragonez, Castelão og Syrah, 12 måneder på fad. Mørk rubin, lys lilla kant. Ekspressiv næse med mørke bær, solbær, brombær, krydderurter og lidt lakrids. Fyldig og fint balanceret, mørke kirsebær, god dybde, struktur og kompleksitet, kraftige, men fint integrerede tanniner, lang hale. God, kraftig Alentejo-vin. 92 | Tilbudspris i Meny 149,95
Marques de Borba Late Harvest, Alentejo
100 % Arinto. Gylden ravgul. Meget ekspressiv sauterneagtig næse med abrikos, honning, florale noter og søde mandariner. Blød og cremet og sød i munden med fin balanceret syre, honning og gule stenfrugter, lang sød hale. 93 | Tilbudspris i Meny 199,95 for 50 cl.