Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Op ad bakke for Romagna

Næste år har den årlige præsentation af Romagnas vine, Vini ad Arte, eksisteret i 20 år. Det vil blive fejret – formentlig i maj – men det vil ske i skyggen af det kroniske problem, som Romagnas sangiovese kæmper med. I hvert fald i Danmark: vinhandelens generelle favorisering af toscansk sangiovese i form af chianti, brunello og vino nobile. Romagnas vine ”kan ikke sælges”, lyder det.

Udsagnet er selvopfyldende, hvis man end ikke prøver at gøre noget. Nogle gør selvfølgelig, men de større spillere på markedet holder sig tilbage. Så det er konstant op ad bakke for Romagna.

I de forløbne 20 år er vinene blevet bedre og bedre. Mindre rustikke og med mere veldefineret terroir-præg. Udvidelsen i 2011 fra 12 til 16 subzoner har også gjort det nemmere for forbrugerne at orientere sig og finde en favoritvin. Subzonerne er inddelt efter parametre som klima, jordbund og højdeforskelle, og der er virkelig forskelle fra zone til zone i den relativt lille region.

85 procent af produktionen kommer fra Predappio – som også er den største underzone – Bertinoro, Modigliana og Oriolo. Vine fra Predappio og Bertinoro dominerede da også en smagning for nylig i København med stor tilslutning og Thomas Ilkjær som dirigent. Andre zoner blandt de 11 vine i smagningen var Serra, Brisighella, Verucchio og Marzeno. Årgangene spændte fra 2019 til 2023 og inkluderede fem riservaer.

Vinbladets udsendte syntes bedst om følgende producenters vine:
2022 Tre Monti – Classe 33, Sera.
2021 Tenuta Piccolo Brunelli – Cesco 1938. Predappio.
2021 Giovanna Madonia – Ombroso. Bertinoro Riserva.
2019 Fattoria Zerbina – Monografia/4. Marzeno Riserva.
2021 Drei Donà – Notturno. Predappio.
2020 Celli Bron & Ruseval. Bertinoro Riserva. Dansk importør: www.vinotekafynnis.dk

Indledningsfoto: Ligesom i alle andre vindistrikter har kvaliteten af Romagnas druer det bedst med, at vinstokkene vokser på skråninger frem for på flade marker.