Quinta do Noval ligger i hjertet af Dourodalen. Fra de omkring 145 hektar vinmarker, anlagt som et stort amfiteater, skuer man mod byen Pinhão og dourofloden, der, opdæmmet og kontrolleret, flyder langsomt og dovent ned mod havnebyen Porto. Quinta do Noval er et lille herresæde, smukt renoveret med store værelser, en smuk spisestue, en klassisk salon og en terrasse hvor man i skyggen af det fantastiske cedertræ har en af de flotteste udsigter i Dourodalen. Quinta’en er nærmest selvforsynende. De gamle oliventræer leverer olien, to køkkenhaver grønsager, hønsene leverer både æg og kød, også til ræven, der under vores besøg i juli 2018 lige har været på besøg. Så er også gæs, grise, mandler og selvfølgelig vinen. ”Hele denne polykultur giver arbejderne og det tekniske personale en hel anden kontakt med vinmarkerne, vingården og i den sidste ende også med vinen”, fortæller Christian Seely.
Vinbladet: ”Men hvad er det der gør dette sted så specielt?”
Christian Seely: ” Quinta do Noval har en helt speciel position i portvinsverdenen. Normalt er portvinen opkaldt efter en person, efter et familienavn, med Noval er det anderledes. Det er det eneste hus der er opkaldt efter Quinta’en og kun laver vin fra egne vinmarker. Det er med andre ord det eneste terroirportvinshus – det er egne vinmarker, der producerer druer til de vine vi smager. Det er selve vinmarken, der giver den helt specielle karakter vi finder i Noval. Og så er der Nacional fra en 2 ha vinmark med meget gamle vinstokke, der ikke er podede”.
Vinbladet: ”Hvordan kunne et forsikringsselskab AXA få mulighed for at købe en så smuk juvel?”
Christian Seely: ”Quinta do Noval var stor i perioden fra 1920-1960’erne, i 1970-80’erne faldt kvaliteten og Noval var i vanskeligheder, derfor kunne AXA købe. Da jeg startede i 1994 fik jeg inspirationen, troen på Quinta do Noval med Vintage 1955, som er en hel fantastisk årgang, den gav mig energi. Jeg har drukket næsten alle flasker og – jeg har også nået mit mål”
Quinta do Noval har to gæringskældre, de bedste druer til Vintage, LBV, Colheita og Tawny gæres i lagares i kampesten. Druerne trædes med fødderne af lokale, de to første disciplineret, i kæde, i rytme og sang, den sidste time spredt fægtning hvor man går efter de små øer af druerne der endnu ikke har været under føddernes kærtegn.
Og det er netop kærtegn der er hemmeligheden bag denne besværlige vinfremstilling. Fødderne knuser druer mod kampestenens grove overflade, men de knuser ikke druekernerne, der ellers ville give en bitterhed i vinen. Klokken 23.00 er ”druemarchen” overstået og den næste morgen starter gæringen så langsomt, helt af sig selv med naturlige gærceller. Nu tager robotterne over i en gæringskælder fyldt med CO2. Deres mission er at trykke hatten af drueskind ned i den gærende most. På 3. dagen tilsættes brandyen, den bedste fra Bordeaux på 77 procent alkohol, gæringen stoppes og en portvin er skabt. Lagringen afgør nu hvilken portvin der bliver produceret.
Quinta do Noval Nacional
Quinta do Noval er en vin, der ikke kun reflekterer et sted, men også en årgang. Og på Quintaen er der en knap 2 hektar stor vinmark med upodede vinstokke, der i sin tid overlevede phylloxeraen, der virker som et trækplaster for alle portvinsfreaks: Quinta do Noval Nacional. Vinen gærer, som alle Novals andre Vintage, i de traditionelle lagares – lave stentrug. Nacional er altid anderledes end gårdens normale vintageport. Den kan som ung være mere afvisende, reserveret i modsætning til en Quinta do Noval Vintage, der er yndefuld, sødmefuld og delikat. Det Nacional har, som verdens allerstørste vine har, er energi, uhørt meget energi. Den sitrer, er nervøs og alligevel bomstærk. Den udvikler sig hele tiden i glasset, skal faktisk, for at opleve hele dens kompleksitet, smages over en hel uge. Vinen er, ikke blot på grund af historien og dens helt specielle karakter, men også den meget lille produktion på kun 250 kasser om året, meget svær at få fat i, og så er den dyr.
Smagning på Quinta do Noval – juli 2018
Noval Black Port Quinta do Noval
Årgang 15, 14, 13 – blanding af 3 forskellige årgange. Meget mørk farve, koncentreret, mættet med blåbær, mørk chokolade, stadig elegant. Fyldig smag, moden tannin, fyldig med dejlig sødmefuld eftersmag.
90 | 199,00 Johs. M. Klein Distribution
Quinta do Noval Unfiltered LBV 2012
Moden, udviklet, mørke bær, chokolade. Rig, sødmefuld smag, fyldig med lang, rig, sødmefuld eftersmag.
92 | 299,00 Johs. M. Klein Distribution
Quinta do Noval Vintage 2016
Meget frisk duft, krydret, mørke kirsebær, mintet karakter. Rig, fyldig, flot struktur, meget frisk i eftersmag mættet med friske bær. 94 | 699,00 Johs. M. Klein Distribution
Noval 10 Years Old Tawny Port Quinta do Noval
Moden duft med lakrids, appelsinskal, karamel, svesker, frisk tone. Frisk smag, cremet, fin sødme, lang, sødmefuld eftersmag med godt bid.
92 | 299,00 Johs. M. Klein Distribution
Noval 20 Years Old Tawny Port Quinta do Noval
Stor, kompleks duft, pirrende, floral, lakrids, læder, karamel, appelsinskal, svesker. Rank, moden, udviklet og alligevel med liv. Mere slank i eftersmagen, lang, rig, frisk, herligt syreattak i eftersmagen, rensende.
94 | 599,00 Johs. M. Klein Distribution
Noval 40 Years Old Tawny Port Quinta do Noval
Stor, pirrende duft hvor alkoholen virkelig fornemmes sammen med terpentinske estere, kilder i næsen, skocreme, maling, kompleks, nødder, lakrids. Tør i sit udtryk og samtidig sød, meget flot struktur, nærmest eksplosion i munden, lang, lang rig eftersmag.
96 | 899,00 Johs. M. Klein Distribution
Quinta do Noval i Odense
Smagningen af Quinta do Novals vine i Odense, i 2016, blev arrangeret af The Vintage Port Club. Klubben blev stiftet den 13. september 1989 i Odense under navnet Den Fynske Portvinsklub. Klubben afholder hvert år en række smagninger for medlemmer og interesserede gæster. Christian Seely var selv til stede på smagningen. I kursiv er angivet Seelys kommentarer under smagningen. Johs. M. Klein er den danske importør, der henviser til den den nærmeste forhandler i Danmark
Noval Black Port Quinta do Noval
Vinen har en fin frugt, mørk, moden med mørke bær. Fyldig smag, moden, fin frugt og syre i eftersmagen.
91 | Johs. M. Klein Distribution
Jeg ville væk fra den gamle idé, at portvin kun er Tawny, LBV eller Vintage. Ville blot lave en ung og velmagende portvin. Vi køber også druer udefra til Noval Black.
Quinta do Noval Unfiltered LBV 2011
Moden mørk duft, svesker, fin friskhed, ”kærnemælk”, alkohol fint integreret i vinen dækket med moden, mørk frugt. Frisk smag, godt taninnattak, fyldig og frisk med lang, frisk eftersmag med modne, mørke bær.
93 | Johs. M. Klein Distribution
LBV 1994 var min første årgang. Vinen bliver flasket 4-5 år efter høst, det giver en LBV der er lidt mere åben. Kan lagre meget længe, specielt den ufiltrerede udgave. 1994 er stadig flot.
Quinta do Noval Vintage
Laver næsten Vintage hvert år. Vinene er meget mere tilgængelige i dag, frugten er større, mere ren, mere præcision, kvaliteten af alkohol er meget bedre, de er meget sjovere at drikke som unge. Er også stor fordi vi vil have at vores Vintage er stor. Quinta do Noval har altid kunnet gøre hvad man ville, og er, i forhold til de store portvinshuse, meget lille på markedet. Lavede kun 1.000 kasser i 2014, fra de bedste parceller og alt er udsolgt.
Quinta do Noval Vintage 1955
Diskret duft, sveskeagtig, let orangeskal, lidt papagtig der forsvinder, behøver luft. Frugten kommer mere frem. Cremet smag, vokser i munden, silkeblød, lækker med lang, rig, cremet eftersmag, meget lang. Glas nummer to er meget flottere i alt, meget mere klar, ren, lang, utrolig smuk duft, svesker, orangeskal, lang, rig eftersmag, meget luftig. Finesse, smuk balance.
97 | Johs. M. Klein Distribution
Christian Seely brugte årgang 1955 som reference for den perfekte portvin og har drukket de fleste 1955’ere selv sammen med gæster.
Quinta do Noval Vintage 1963
Stor duft, udviklet og frisk, orangeskal, svesker, floral med stor kompleksitet. Utrolig frisk i smagen, stor fylde og luftig med lang, rig, luftig eftersmag. Igen meget fin finesse, stadig meget vibrerende.
96 | Johs. M. Klein Distribution
Quinta do Noval Vintage 1982
Virker ikke helt ren i duften, sveske. Bedre i smagen, men lidt træt og ikke helt i balance. (Ingen point)
Quinta do Noval Vintage 1994
Moden, mørk frugt, stadig ung, lækker smag, fyldig, moden eftersmag med fin syre, stadig for ung.
93 | Johs. M. Klein Distribution
Producerede kun 900 kasser i 1994, ville med den første årgang AXA lavede give beskeden om, at Quinta do Noval var tilbage på sporet.
Quinta do Noval Vintage 2003
Smuk duft, mørke, modne bær, herlig krydret tone. Fyldig smag, krydret smag, fin sødme og lang frugtagtig eftersmag, krydret med fin syre.
94| Johs. M. Klein Distribution
Quinta do Noval Vintage 2014
Floral duft, viol, modne, mørke bær, meget mineralsk, mange lag. Elegant, rig og luftig, lang, luftig eftersmag, mineralsk, smuk vin.
94 | Johs. M. Klein Distribution
Quinta do Noval Nacional
Quinta do Noval Nacional 1999
Stor, mineralsk duft, lakrids, viol, moden frugt, vibrerende. Fyldig smag, meget elegant, stor fylde, samtidig meget frisk med lang, elegant, mineralsk eftersmag sammen med frisk frugt.
95 | Johs. M. Klein Distribution
Quinta do Noval Nacional 2001
Meget rig duft, pakket med modne bær, viol, mineralsk, meget ung stadig, fyldt med energi, meget kompleks. Meget rig, stor, stor moden frugt, markeret tannin, lang, lang eftersmag med meget stor frugt, vibrerende, fyldt med energi.
100 | Johs. M. Klein Distribution
Quinta do Noval Nacional 2003
Stadig lukket duft, ulmende, mørke bær, mineralsk, kompleksiteten er der. Meget rig, fyldig, markeret tannin, næsten hård, mættet med energi og lang, lang, rig, mineralsk eftersmag. 3. gang den er smagt de sidste 3 år og den virker stadig lige ung og utilnærmelig, et monument, et ikon, i sin struktur nærmest en skulptur.
100 | Johs. M. Klein Distribution
Colheita Port Quinta do Noval
Tal med din revisor og han vil nægte dig at lave en Colheita. Du skal gemme den i årevis og meget af vinen fordamper inden den kommer på flaske. Quinta do Noval laver kun Colheita i små mængder og kun i få årgange, der er kun lavet 4 Colheitavine i 24 år.
Colheita Port Quinta do Noval 1964
Flot duft, orangeskal, lakrids, svesker, cigar, mange lag, krydret, pirrende alkohol i næsen, meget kompleks. Meget rig, cremet, lækker, fin sødme midt i munden, meget rig, helt utrolig syre der afslutter eftersmagen og giver lyst til at nippe af glasset igen.
96 | Johs. M. Klein Distribution
Colheita Port Quinta do Noval 1986
Igen frisk, let sveskeagtig, rosinagtig, orangeskal, lakrids. Frisk smag, cremet, fyldig med lang, frisk eftersmag.
93 | Johs. M. Klein Distribution
Colheita Port Quinta do Noval 2000
Mere lukket i duft, let orangeskal, lakrids, igen meget fin syrlig tone. Rig smag, fyldig, cremet, igen med denne fantastiske syre i eftersmagen. Endnu for ung.
93 | Johs. M. Klein Distribution
Colheita Port Quinta do Noval 2003
Stor duft, meget frisk, utrolig med denne friskhed i Colheita. Orangeskal, lakrids, mange toner. Cremet smag, rig med cremet eftersmag med flot syre.
93 | Johs. M. Klein Distribution
Læs her mere og se video fra Quinta do Noval