Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Napa Cab i verdensklasse

Der er et eller andet velkendt ved det første møde med Cathy Corison. Allerede inden jeg hilser på hende har jeg en rar fornemmelse. Bare mødet med vingården, der i sit funktionelle, enkle udtryk, er en mellemting mellem en lade og et hus, bygget i træ. Og Cathy Corison og hendes mand, William Martins private bolig, Palm House, der minder mig om mine lykkelige ungdomsår i Nordsverige, fyldt med fine detaljer, det, man i Sverige kalder ”snedkerglæde”.

I tagetagen to karnapper der på det lille hus kommer til at virke som to tårne. Den fine ornamentik i tagudhænget, der svæver over den smukke veranda, overdækket med fine, hvide bærende træsøjler, der markerer indgangspartiet til den smukke dør, der, som vinduerne, igen er fyldt med snedkerglæde. Symmetrisk og dog, skorstenen er udefra placeret helt forkert, til venstre i bygningen og netop det asymmetriske i en bygning, der i sin oprindelse er symmetrisk, gør, at øjet fanger huset på en anden måde og får iagttagelsen og sjælen til at vandre. Hvad har det med vin at gøre? ALT.

Palm House

At være ydmyg – at kunne lytte – at kunne varetage

At overtage en kulturarv bygget i 1898 og renovere det så smukt med en vovet lysblålig farve, der får detaljerne, malet i hvidt endnu mere frem, siger noget om ægteparrets visioner. Fornemmelsen for det smukke, for ikke at overrenovere, men at bevare huset, men også vinmarkerne, vinstokkene og deres udtryk, der kommer frem i vinen fordi man viser respekt, er ydmyg, lader historien og terroir’et tale.

Træhuset blev bygget i ”red wood” i 1898 af Nachbauer-familien. I USA et meget, meget gammelt hus. Det var den sidste ejer i familien, Leo Nachbauer, der plantede Kronos Vineyard i 1971 og han kunne overbringe historien til Cathy, og blandt andet fortælle, at familien måtte springe ud af vinduerne under jordskælvet i 1906.

Cathy Corison kom som ung færdiguddannet biolog til Napa i 1975. “Dengang var der 30 vingårde og Napa var fattig. Det var først i midten af 1960’erne den nye udvikling begyndte”, fortæller hun.

Robert Parker knækkede hende næsten

Det er Cathys mand William Martin, der er arkitekten bag vineriet og det er ham, der har renoveret Palm House, og det er også ham der passer vinmarkerne, ja – han er faktisk alt mulig mand. Han er uddannet i kunst og musik, kommer fra staten New York. De mødte hinanden i 1990. Her var Cathy godt i gang med at lave vin. Hun købte druer, mest Cabernet Sauvignon fra tre vinmarker beliggende mellem Rutherford og St. Helena. Hun lejede lokaler, typisk amerikansk, til fremstilling af vinen.

Cathy Corisons mål har altid været at lave friske vine, elegante hvor styrken ligger i høj syre og druer der er modne, men ikke overmodne. Robert Parker var ved at knække hende, gav hendes vine så dårlige ratings, at ingen ville købe vinen. Men hun holdt fast ved sin stil. Det var sommelierne der reddede hende, de så straks, at det var vine, der skulle nydes sammen med mad  og købte hendes vin. I dag er vinene meget anerkendte for deres elegance. Målet er at nå modenhed før sukkeret bliver for højt, hvilket giver en lækker, afbalanceret vin med moderat alkohol. I 2022 høstede ægteparret deres 36. årgang!

Kronos Vineyard

Kronos Vineyard

Ægteparret købte Kronos vinmark i 1995. Kronos er i græsk mytologi en titan, søn af Uranos og Gaia, Himmel og Jord. Kronos Vineyard har nogle af ​​de sidste med gamle Cabernet Sauvignon stokke i Napa Valley. De blev plantet i 1971 på en St. George grundstamme, der er modstandsdygtig over for phylloxera. De gamle knudrede, kloge gamle ”damer”, som Cathy kalder dem, er over 50 år. Udbyttet er meget lavt, resultatet er så meget desto større.

For Cathy er det en gave at arbejde med så gamle vinstokke, fordi de giver koncentrerede, komplekse, blækagtige, strukturerede, aromatiske vine uden høj alkohol. Der tilsættes ingen syre. Vand er en af ​de største udfordringer i Californien. Netop St. George grundstammen er kendt for sin evne til ”dry farming” og de gamle vinstokke har meget dybe rødder. Avancerede vandstresssensorer og drypvanding hjælper i meget tørre perioder.

Efter købet at Kronos opførte William Martin den funktionelle lade – familien havde nu deres egen vingård opført i forlængelse af vinmarken. Under den store brand i 2021 var høsten kommet i hus 14 dage inden. Men branden fortsatte i en uge, og det største problem var vinden, der fik harpiksklumper, der var blevet til ildkugler, til at flyve hundrede af meter. William Martin måtte hver dag overvande huset.

Corison købte druer fra Sunbasket Vineyard inden det i 2015 lykkedes at købe parcellen. De første  Sunbasket Vineyard-vine blev frigivet i efteråret 2017

Sunbasket Vineyard

Corison Winery har købt druer fra Sunbasket Vineyard i over 25 år og delt vinmarken med Shafer Vineyards, indtil den blev en eksklusiv vingård for over 10 år siden. I 2015 lykkedes det, ikke mindst på grund af William Martins ihærdige arbejde, at købe vinmarken, der blev plantet i begyndelsen af ​​1950’erne af den legendariske vinmager, André Tchelistcheff, kendt som ‘Maestro’, fordi han påvirkede den nye generation af Napa Valley-vinmagere. André Tchelistcheff kaldte vinmarken sin solkurv, deraf navnet Sunbasket Vineyard. Den første vin fra Sunbasket Vineyard blev frigivet i efteråret 2017.

Smagning midt i marken bag vineriet, enkelt og storslået

Bæredygtighed

Målet for Corison Winery er at producere Cabernet Sauvignon i verdensklasse med nerve og energi. Energien kommer blandt andet ved at minimere de negative påvirkninger fra miljøet. Kronos Vineyard er dyrket bæredygtigt og økologisk i mere end tyve år, det samme med Sunbasket Vineyard siden 2015.

Kompost- og dækafgrøder giver en helt anden luftig jord, som igen giver næring til vinstokkene. Der anvendes ingen syntetiske pesticider. Der er redekasser overalt i vinmarkerne. Fugle spiser skadelige insekter og slørugler jager firben. Der er solpaneler på vineriets tag og det dækker næsten vingårdens forbrug. I kældrene udnytter man den kølige natteluft. Cathy Corisons mål har altid været at lave vibrerende vine med energi. Derfor plukker hun også tidligere end mange andre, “plukker du for sent, mister du energien”, som hun udtrykker det.

Den 25. marts 2015 omtalte Eric Asimov i sin klumme, ”The Pour”, i New York Times en smagning af 25 årgange af Corisons Cabernet Sauvignon-vine. Smagningen omfattede årgangene fra 1987 til 2011. I sin konklusion skriver han: ”It was clear to me in tasting these wines that Corison is among the greatest producers of cabernet sauvignon in Napa Valley today. These were fresh wines of great balance and elegance that spoke clearly of their place and vintage, and were remarkably consistent in character through a quarter century. They possess the capacity to age and become more complex, integrated and eloquent with time. Best of all, they demonstrate plainly that Napa cabernet can speak transparently and persuasively in a pure, restrained voice without artifice or bombast”.
Corison Cabernet Sauvignon 2918, St. Helena, Napa Valley

Dyb duft, mørk solbær, blyantstift. Fyldig smag, frisk, mintet med modne solbær, markeret tannin og lang eftersmag.
93 | KK Wine

Corison Cabernet Sauvignon 2017, St. Helena, Napa Valley

Meget mintet duft med blyantstift, fyldig, friske solbær, rank med lang, rig eftersmag med solbær og blyanstift.
94 | 860,00 KK Wine

Corison Cabernet Sauvignon 2016, St. Helena, Napa Valley

Parfumeret duft, eukalyptus, mintet, friske solbær. Rank, fyldig, moden tannin, lang eftersmag med modne fine solbær og fin syre. 94 | KK Wine

Danmark er STORT for Cathy Corrison, fortæller hun os, og det er takket være hendes danske importør Kenneth Korsbæk fra KK Wine, der blandt andet har besøgt hende sammen med Geraniums Søren Ledet
Corison Sunbasket Vineyard Cabernet Sauvignon 2018, St. Helena, Napa Valley

Parfumeret duft, masser med viol, friske solbær. Meget elegant smag, rig, elegant, moden tannin og lang, rig eftersmag.
95 | KK Wine

Corison Kronos Vineyard Cabernet Sauvignon 2918, St. Helena, Napa Valley

Igen elegant duft, floral, friske solbær, mintet tone. Meget elegant smag, silkeblød, lang, rig eftersmag, meget elegant.
95 | KK Wine