Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Mest For Pengene – Rioja fra egetræ til frugt

smagning af 21 vine

For mere end 20 år siden blev Rioja det første spanske vindistrikt, der for alvor blev populært i danske supermarkeder. Det var vinenes markante egekrydderi, der charmede sig vej ned i vores vinglas i stor stil. Men i længden kan man også få for meget af en god ting- selv egetræ – så salgssuccesen blomstrede af lidt efter lidt. Dette rigeligt kraftige fokus på egepræget affødte med tiden en stilistisk modreaktion, hvorfor flere og flere avlere er begyndt at skrue op for den friske druefrugt og nedtone træpræget. Denne omgang af ”Mest for Pengene” prøver at gøre status over, hvor Rioja står i dag, når det gælder omstillingen fra eg til frugt.

Monte Gatún 2020 forhandles af Philipson Wine

Dominerende egepræg har været en stilistisk tradition for Rioja fra langt tilbage i tiden, og det stammer måske fra de nære forbindelser, der var mellem Bordeaux og Rioja ved overgangen til det 20. århundrede. Rioja blev ramt langt senere af vinrodlusen Phylloxera, end hvad tilfældet var i Bordeaux. Derfor kunne Rioja levere betydelige mængder vin til Frankrig fra omkring 1860 og et par snese år frem i tiden, da de franske vinmarker på det tidspunkt var bombet tilbage til stenalderen af det plagsomme insekt.

Dette åbnede op for, at Riojas vinstil blev markant påvirket af franske metoder og franske stilpræferencer. Det var omkring dette tidspunkt, at brugen af de små franske egefade – Barriques – for alvor blev populært i det spanske vindistrikt, hvis tætte frugtdrevne vine var som skabt til fadlagring. Små og nye fade sætter da også et markant og umiddelbart charmerende præg på vinen og hjælper til at muliggøre ekstra lang fadlagring, der tilføjer helt særlige kvaliteter til vinen.

Rioja har gennem længere tid udmærket sig ved at været stedet, hvor vine med en høj alder har været særligt populære og endda ofte til at betale. Det veletablerede system med Reserva og Gran Reserva taler sit eget tydelige sprog om, at lang tids fadlagring fortsat anses for at være en kvalitet i sig selv i Rioja.

Men det er lidt af en kunst at styre og dosere en vins fadpræg, da rigtig mange faktorer spiller ind i vinenes endelige udtryk og dens balance mellem frugt og træ. Hertil kommer, at spanske æstetiske normer for, hvad den rette mængde egepræg er, uden tvivl er rimeligt forskellig fra vore egne præferencer.

Hvordan kontrolleres vinens egepræg

At give en vin den rette egeeksponering er lidt af et kunststykke. Dels er profadlagringcessen utrolig indviklet – og derfor også svær at styre – og dels er smag og behag stærkt varierende fra vinområde til vinområde.

Der er en lang række faktorer, der er afgørende for, hvor kraftigt egen slår igennem i den færdige vins duft og smag. Infoboksen her forneden giver en kortfattet oversigt over de vigtigste faktorer, men boksen er langt fra udtømmende. Det sværeste af alt er at bedømme, hvordan længden og typen af fadlagringen påvirker forholdet mellem frugt og egetræ i den færdige vin. Umiddelbart skulle man tro, at jo længere tid vinen opholdt sig i egetønderne, jo kraftigere vil egepræget blive. Men det er langt fra altid tilfældet.

Arizcuren Solo Garnacha 2019 forhandles af Philipson Wine

To forskellige processer

For at forstå problematikken må man først vide, at egeeksponeringen er opdelt i to vidt forskellige processer: For det første sker der en ekstraktion af aromastoffer fra egetræet. For det andet foregår der en iltning, der sker gennem træet og gennem stavenes mellemrum, da tønderne ikke er ganske tætte i modsætning til eksempelvis en ståltank.

Den første proces – ekstraktionen er overraskende hurtigt overstået. Den anden proces – iltningen – forløber derimod meget langsomt. Denne tidsforskel har afgørende betydning for, hvordan både styrken og karakteren af vinens egepræg bliver i den sidste ende.

Ekstraktionsprocessen er nem at forstå, da det reelt er den samme mekanik, man selv bruger, når man laver filterkaffe. I vinens tilfælde rummer egetræet en række stoffer, som vinen ikke selv besidder. Derfor transporteres disse stoffer automatisk ud i vinen, indtil der opstår en ligevægt mellem koncentrationen af de ekstraherede stoffer i vinen og i egetræet. Herefter stopper ekstraktionen, og der tilføres ikke yderligere fra egetræet til vinen. Vel at mærke ligegyldigt hvor længe vinen fadlagrer.

Det er en proces, som fagfolk kalder for en passiv gradientdrevet transport. Eller på mundret dansk: Det er koncentrationsforskellen mellem vin og træ – og intet andet – der er den drivende kraft, der overfører tanniner og aromastoffer (polyfenoler) fra træet til vinen. Og her kommer så den for mange uventede finte: De væsentligste dele af processen er typisk overstået på ganske få dage.

Fincas de AzaBache Grenache 2018 forhandles af Just Rioja Wine

Iltningens magi

Så allerede på dette tidlige tidspunkt rummer vinen stort set alt, hvad egefadet kan levere af velsignelser. Men mange af  aromastofferne kommer først til udtryk gennem deres kontakt med ilten, da iltpåvirkningen ændrer stoffernes kemi og dermed deres duft og smag. Processen foregår nærmest i skildpaddetempo – typisk over flere år. Det er med andre ord her, at den lange og ganske indviklede iltningsproces kommer på banen og giver os det, vi lettere upræcist kalder for fadpræget.

Der skabes mange forskellige aromastoffer gennem kontakten med ilten, og det fører til helt nydannede smagskomponenter, som eksempelvis vanilje, eugenol (kryddernellikeduft), tobak, tjære, rugbrød og kokos. Mange af disse stoffers mængde afgøres af graden af ristningen af tønden, hvor en kraftig ristning fremmer de mere eksotiske aromastoffer. Flere af  aromastofferne er meget tunge, så de bliver hængende i vinglasset, efter det er tømt. Derfor kan man med fordel dufte til sit tomme glas, når der er gået et par minutter eller længere, hvis man vil undersøge vinens egeeksponering nærmere. Duft af kokos og tobak sladrer om brugen af amerikansk egetræ.

De tunge molekyler

Hertil kommer, at det sure miljø i vinen fremmer en lang række andre kemiske processer. Eksempelvis sammensmelter vinens farvestoffer (anthocyaninerne) med tanninerne fra såvel fadet som fra druerne, så molekylerne bliver så store og tunge, at de udfældes og bliver til bundfald. Derfor er vin, der har lagret i lang tid på fad, typisk blegere i farven, da mange af farvestofferne nu er forsvundet, da de er blevet til bundfald. Meget gamle vine kan blive næsten ravfarvede, og her er det overvejende egens farvestoffer, vi beundrer.

Så der er adskillige grunde til, at ældre fadlagrede vinen smager og dufter anderles end unge vine. Disse meget indviklede og svært overskuelige processer stiller store krav til vinmageren formåen, da man allerede tidligt i forløbet skal bedømme, hvad der skal til for at nå det ønskede slutresultat om flere år. Valg af egefadstype og længden af lagringstiden fører derfor ofte til mere eller mindre uforudsigelige resultater – ikke mindst da selve druemosten er så forskellig fra årgang til årgang. Derfor er vinmagerens job særdeles krævende. Man skal på samme tid være en udøvende, kreativ og intuitivt begavet kunstner, men man skal også være en skarp kemiker med betydelig naturvidenskabelig indsigt.

Marques del Silvo 2016 forhandles af Just Rioja Wine

Riojas sunde frugtighed

Da fadlagring er så meget i fokus i Rioja, vil man i smagenoterne kunne finde oplysninger om de enkelte vines lagringstype i det omfang, det har været muligt at skaffe denne information. Det kan dog være svært at bruge disse oplysninger til at forudsige intensiteten og typen af fadpræg, da så mange forskellige faktorer spiller ind. Men går man efter vine med afdæmpet eg, kan det anbefales at købe vine, der helt eller delvist er lagret på stål- eller cementtank.

Smagningen overraskede ved, at vinene på flere områder var stilistisk rigtigt tætte på hinanden. Denne ensartethed skal ses på baggrund af distriktets betydelige størrelse og den kraftige variation i klima og geologi mellem de tre hoveddistrikter. Generelt besad langt de fleste vine en imponerende tæt og koncentreret frugt, hvad der hjælper til at integrere fadpræget på udmærket vis. Mange af vinene var solidt fadprægede, men kun få ville jeg karakterisere som egentligt overegede. Der var en tydelig tendens til, at jo ældre vinene var, jo bedre harmonerede egen og frugtigheden med hinanden, så Riojavin er fortsat skabt til at kunne lagres en fem til ti år med gode resultater.

Kun for ganske få vines vedkommende var frugten prioriteret så meget højere end egetræet, at det begyndte at minde om den stilistiske model, man eksempelvis bruger i det sydlige Rhône. Det afdæmpede egepræg klædte dog disse vine rigtig godt, og der ikke er tvivl om, at Rioja har de bedste druemæssige og klimatiske forudsætninger for, at vinenes frugt er af høj kvalitet både aromatisk og strukturelt. Her spiller distriktets begrænsninger i det maksimale udbytte på de beherskede 45 hektoliter pr. hektar sikkert en afgørende rolle for frugtkvaliteten. Generelt var der rigtigt mange gode og kun få svage vine, plus at der var en ganske rimelig sammenhæng mellem pris og kvalitet.

De to vindervine

Smagningens Best Buy udmærkelse gik til ”Terroir de Zinio 2019”, der skilte sig ud ved at halvdelen af druerne var lagret på stål, hvad der gav en rig frisk frugt med et nydeligt dimensioneret egepræg. En helt igennem charmende og lettilgængelig vin, der på trods af den betydelige frugtrigdom har en autentisk distriktskarakter. Vinen er tæt på at være fem år gammel, og den er fortsat udtalt ungdommelig, selv om de første tegn på modenhed har indfundet sig. Den kan uden tvivl sagtens blive gemt yderligere et par år eller fire. 90 procent af druerne er her Tempranillo, der leverer både styrke og delikatesse på rigtigt udmærket vis. Til tilbudsprisen leverer denne vin så god en værdi kombineret med så høj en kvalitet, at de seks stjerner var særdeles velfortjente.

Den anden vindervin – smagningens objektivt set bedste vin – Altanza Club Reserva 2015 – var af en ganske anden karakter. Vi taler her om en fuldmoden Reserva-type med en lang og solid fadlagring og flaskelagring bag sig. Det er en ren Tempranillo-vin, der udtrykker Riojas klassiske dyder, når de er bedst. Vinen præsenterer sig som en helt igennem vellykket syntese af egetræ og druefrugt, så slutresultatet ikke blot er en længelevende vin, men også er rig, velafbalanceret og givende. Ønsker man, at smage vellykket og autentisk Rioja, kan Altanza Club Reserva 2015 varmt anbefales.

Sådan læses vinbedømmelserne

Hver vin tildeles fra én til seks stjerner, ud fra forholdet mellem pris og kvalitet. Vinene smages blindt af et smagepanel, der giver deres bud på, hvor meget de selv ville betale for den aktuelle flaske. Disse prisoverslag giver panelets gennemsnitspris, der så sammenholdes med vinens tilbudspris, når der tildeles stjerner.
Fire stjerner gives til en vin, hvis pris harmonerer helt og fuldt med dens kvaliteter. Fem stjerner fortæller, at prisen er attraktiv. Seks stjerner gives til så godt et vintilbud, at det er værd at gøre en ekstra anstrengelse for at sikre sig en flaske eller seks.
Yderligere får hver vin en score på 100-pointskalaen, og denne score indikerer vinens kvalitet uden hensyntagen til prisen. Der uddeles to udmærkelser: Den første – ”BEST BUY” – gives til den vin, der lever bedst op til artiklen tema om at levere mest mulig vinvaluta for pengene.  Den anden pris gives til den højeste score, uanset prisen. Ved pointlighed, går titlen trods alt til den billigste vin. Her er udmærkelsen ”BEDSTE VIN”.

Rioja facts – et hurtigt overblik

Tre zoner langs floden Rio Oja:  Alta – Alavesa – Baja
Et beskyttet klima med sjældne ekstremer
Betydelige klimavariationer på grund distriktets længde på 120 km.
Generelt tørt område med 300-500 mm nedbør pr. år
Mange højtbeliggende vinmarker – op til 800 meter
Kølige, højtbeliggende skråninger anses for de bedste
Maksimalt udbytte er 45 hl/ha for rødvine
Distriktet rummer cirka 60.000 hektar vinmarker
Der findes omkring 14.000 vinbønder – oftest uden eget vineri
30 kooperativer vinificerer op mod 45 procent af alt druemateriale
Vindruer fra Rioja koster typisk det dobbelte af andet spansk druemateriale
Omkring 40 procent af al rød Rioja er fadlagret i en eller anden grad
Vinene må ikke på etiketten skilte med druernes oprindelse fra ét af de tre del-distrikter
Der er meget behersket satsning på terroirvin og på økologi
Phylloxera kom først til Rioja i starten af 1900-tallet
Området er kraftigt påvirket af den franske vinkultur
4 tilladte røde druesorter Tempranillo – Garnacha – Graciano – Mazuleo (Carignan)
Cabernet Sauvignon kræver særlig dispensation
Beskeden produktion af ofte spændende hvidvine

Riojas lagringsregler

Generisk Rioja – minimum 1 års lagring
Crianza – 2 års lagring – minimum 1 år på fad
Reserva – 3 års lagring – minimum 1 år på fad
Gran Reserva – 5 års lagring – minimum 2 år på fad
Gran Reserva laves typisk på de bedste druer i de bedste år

Hvad afgør styrken og karakteren af vinens egepræg

Vinens frugttæthed og ekstrarigdom
Tætte, ekstraktrige vine kan bedre håndtere store doser egetræ
Tyndbenede ukoncentrerede højudbyttevine bliver let egedominerede
Fadets alder – nye fade giver det kraftigste egepræg
Fadets størrelse – små fade giver kraftigere egepræg end de større
Fadets ristningsgrad – jo kraftigere ristning, jo mere krydret og vaniljepræget vin
Fadets geografiske oprindelse – franske egetræer frigiver ganske andre aromastoffer end amerikanske
Længen af fadlagringen – men samspillet med vinens færdige udtryk er indviklet
Længere fadlagring giver IKKE nødvendigvis et kraftigere egepræg
Længden af tørringen af de rå tøndestaver, før tønden samles, spiller ind
Tøndestavernes ved undergår en langsom proces, der med tiden gør deres indholdsstoffer mere aromatiske
Egefade er dyre, så kraftigt fadpræg i billigere vine er altid forbundet med brug af egechips eller egeekstrakt i stedet for egentlig fadlagring

Altanza Club Reserva 2015 forhandles af Jysk Vin

SMAGNING

Terroir de Zinio 200 2019, Tempranillo & Graciano, Bodegas Zinio, DOC Rioja
****** ”BEST BUY”

Meget spicy næse med delikat, veldoseret og kultiveret egetræ og frisk, mørk frugt med pæn mineralitet. Rank og ren duft med udmærket balance. Smag med afrundet, intens frugtighed. Generelt en blød, saftig og tæt vin med begyndende modenhed og solid sødmefuldhed. Flot styrke og god fylde. Egen er bedre integreret i smag end i duft. Saftig, lang, velafbalanceret og letdrikkelig. Attraktiv tilbudspris. Halvdelen modnes i egefade og den anden halvdel i ståltanke 14,5 pct.
90 | 100,00 – tidsbegrænset kampagnepris 60,00 v/6 fl Andrupvin.dk

Altanza Club Reserva 2015, Tempranillo, Bodegas Altanza, DOC Rioja
***** – ”BEDSTE VIN”

Delikat, ambitiøs, moden og kompetent sammensat næse med stilistiske forbindelser til klassisk Bordeaux. Detaljerigt og modent frugtpræg, der suppleres på nydelig vis af det diskret ristede egetræs lige så modne aromaer. Højt teknisk niveau, flot balance og med betydelig delikatesse og udtalt personlighed. Harmonisk, delikat og med kultiveret veludviklet frugt i perfekt syntese med træet. Rioja på flot niveau. Et studie i rigdom og velafbalanceret, moden, velsleben og fornem delikatesse. Rioja der kan blande sig med moden Bordeaux på ganske højt klassifikationsniveau. 18 måneder på nye franske egefade. 14 pct.
93 | 279,00 – 159,00 v/6 fl Jysk Vin 

Navajas Garnacha Crianza 2020, DOC Rioja
*****

Meget ung mørk bærfrugt, stor saftighed og solidt likørpræg. Godt integreret og delikat egepræg i klassisk Rioja-stil. Nydelig harmoni, men moderat detaljerigdom. Smag med nærmest overvældende bærrigdom, der understreger brugen af Grenache. Veldimensioneret sødme, nydeligt integreret egetræ og tendens til mineralitet. Venlig, tiltalende og ligetil. 3 måneder på amerikanske egetræsfade. 14 pct.
89 | 99,00 – 75,00 v/6 flaske Just Rioja Wine 

Navajas Garnacha Crianza 2020 forhandles af Just Rioja
Navajas Crianza 2018, DOC Rioja
*****

Spicy duft med kraftigt egepræg med masser af vanilje-egetræ. Frisk. Velkrydret, spændstig og delikat vin i old school Rioja stil. Rig, velbygget og frisk frugt med nydelig intensitet og veldoseret tannin og velintegreret vanilje-egetræ. God styrke og pæn struktur, men med en lidt heftig sødme. 1 år på amerikanske egetræsfade. 14 pct.
 89 | 99,00 – 75,00 v/6 flaske Just Rioja Wine 

Leza Garcia Reserva 2018 forhandles af Andrup Vin
Leza Garcia Reserva 2018, Bodegas Leza Garcia, DOC Rioja
*****

Moden næse med afrundet, fuldt udviklet frugt og fremtrædende, delikat og veludviklet egepræg. Mange sekundære aromaer og med meget mørk frugt. En fuldmoden vin, der har haft godt af at flaskemodne helt og fuldt. I munden fortsat saftig og med delikat, intakt og alderstro frugt med afdæmpet og vellykket sødmefuldhed. Et flot eksempel på en vellykket Reserva fra den klassiske Rioja-skole. Attraktiv tilbudspris. Mindst 24 måneder på fransk og amerikansk eg og efterfølgende mindst 12 måneders flaskelagring. 15 pct.
92 | 150,00 – kampagnepris i begrænset tid 80,00 v/6 fl Andrupvin.dk

Finca Costanillas 2020, Bodegas Y Vinêdos  Zuazo Gaston, DOC Rioja
*****

Intens næse med tæt, flot, kultiveret floral frugt tilsat ungt og veldoseret egetræ. Rig, delikat aromaprofil og med masser af friskhed og med god styrke. Personlig og delikat stil. Intens, tæt og markant sødmefuld mundfrugt med solidt og velintegreret egetræ og et lettere animalsk krydderi. Bløde tanniner og med et venligt og lettilgængeligt helhedspræg. Ni måneder på franske egetræsfade. 13,5 pct.
90 | 89,00 v/6 fl Kjær & Sommerfeldt

Sommelier Crianza 2018 forhandles af Just Rioja Wine
Sommelier Crianza 2018, 100 pct. Tempranillo, Senorio de Arena, DOC Rioja
*****

Spicy og frisk næse med delikate, sorte bær. Mærkbar alkohol og potent, eksotisk og veldoseret egetræ og tendens til mineralitet. Blød, rig og dybt personlig vin med velsammensat, detaljerig og charmerende aromaprofil. Slank, venlig, sprød og i klassisk områdestil. 14 måneder i nye amerikanske og franske egefade. 14,5 pct.
91 | 119,00 – 89,00 v/6 flaske Just Rioja Wine 

Marques del Silvo 2016, Gran Reserva, DOC Rioja
*****

Duft med afrundet helhedspræg. Veludviklet og rig og med delikat brug af egetræet og mærkbar alkohol. Dejlig balance mellem eg og frugt. Kultiveret krydret og fortsat ungdommelig og med delikate fuldmodne egearomaer. Afrundet, tæt mundfrugt med samme detaljerede og veldimensionerede egepræg som i næsen og med sund, diskret sødme. Flot fylde og god fuldstændighed. Tiltalende, klassisk og autentisk Gran Reserva til attraktiv tilbudspris. To år på egetræsfade og tre år på flaske. 14 pct.
92 | 139,00 – 99,00 v/6 flaske Just Rioja Wine 

El Pacto 2019, Hacienda Lopez de Haro, DOC Rioja
*****

Mørk, mineralsk blommefrugt med tobaks- og røgpræg. Krydret med lidt tørre krydderurter og kamfer og med eksotisk, men afdæmpet egetræ. Delikat og velafbalanceret. Stringent, delikat og givende og med kølig, rank smag med behersket sødme. Ungdommelig, tæt og velstruktureret vin med god bærfrugt og velintegreret egetræ. Kraft, balance og fylde. En meget vellavet og helstøbt vin, der er dejlig i dag, men sikkert er bedre om tre til fem år. Umiddelbart tiltalende og ambitiøs vin med masser af charme. Lagret i 14 måneder på nye fade – både franske og amerikanske. 14.5 pct. – økologisk. 91 | 105,00 Emilievin.dk

Fincas de AzaBache Grenache 2018, Crianza, DOC Rioja
*****

Næse, hvor ungt egetræ spiller førsteviolin dog uden at tage livet af den kølige, mørke hyldebærfrugt. Tiltalende lakrids-og kakaokrydderi og med pæn aromarigdom. Velafbalanceret, rank og med god styrke og udmærket lille mineralitet. Delikat, saftig og aromatisk smag, hvor frugt og egetræ smelter sammen på bedste vis og giver plads til en betydelig detaljerigdom. Endnu ungdommelig, men på vej mod en endnu bedre fremtid. Vellykket og vellavet. 12 måneder i nye franske og amerikanske egetræsfade. 14,5 pct.
91 | 139,00 – 110,00 v/6 flaske Just Rioja Wine 

Izadi Crianza 2020, Bodegas Izada, DOC Rioja
*****

Ungdommelig næse domineret af mørke bær og med et let lakridskrydderi. Har brug for tid i glasset for at lukke op. Afdæmpet og velvalgt egepræg med nydelige ristede aromaer. Charmerende duft, der med fornøden luftning fremstår velpoleret, harmonisk og vellavet. Saftig, diskret sødmefuld og velstruktureret smag med flot doseret tannin og kultiveret fylde. Ambitiøs og tiltalende vin, der sikkert rummer rigtigt gode udviklingsmuligheder. 14 måneder på fad. 14.5 pct. 91 | 110,00 v/6 fl Bichel.dk 

Navajas Graciano Crianza 2018 forhandles af Just Rioja Wine
Cune Gran Reserva 2016, Compania Vinicola del Norte de Espana, DOC Rioja
*****

Frisk, spicy, delikat, mørk og aromatisk frugt med tiltalende likørpræg og dejlig renhed. Nydeligt urtekrydderi og afdæmpet egetræ med lige netop tilpas vanilje. Fremstår overraskende ungdommelig og intakt sine pæne alder taget i betragtning. Aromatisk rig og med god harmoni og masser af umiddelbar charme og nydelig balance.  Rank, moden, intakt og fuldtudviklet mundfrugt, der suppleres på glimrende vis af egetræet. Stadig saftig og med udtalt finesse fra aldringen. Rioja, når det hele lykkes. Delikat, unik og charmerende. 24 måneder på amerikansk og fransk egetræ og 36 måneders flaskelagring.
92 | 170,00 Amka anviser forhandler på 86914600

Navajas Graciano Crianza 2018, DOC Rioja
****

Eksotisk, ristet og rå egeduft, der overmander frugten helt og fuldt. Voldsomt krydret og enstrenget næse med mærkbar alkohol. Ungdommelig, saftig , tæt, sødmefuld og aromatisk mundfrugt, der alderen taget i betragtning har klaret det flot. I smagen formår frugten kun delvis at tage kampen op mod det hårdt ristede vanilje-egefad. Duft og smag ude af trit med hinanden. 1 år på nye franske og amerikanske egetræsfade. 14 pct.
85 | 119,00 –  89 ,00 v/6 flaske Just Rioja Wine 

Navajas Reserva 2017, DOC Rioja
****

Moden, kulsort, fuldt udviklet frugt tilsat rigeligt dominerende vaniljeegetræ i den klassiske distriktsstil. Derudover velkrydret, lettilgængelig og med let mineralitet. Pænt alderspræg og udmærket frugtighed i smagen, hvor egetræet er mindre dominerende end i næsen, men den delikate, ældre frugt er på en hård opgave her på trods af udmærket saftighed. Intenst krydret og ganske voldsom vin, hvor tanninen dog er på plads. 1 år på amerikanske egefade. 14 pct. 87 | 139,00 – 99,00 v/6 fl Just Rioja Wine 

Rioja Reserva 2017, Bodegas Hermosilla, DOC Rioja
****

Ganske tung, mørk frugt med solid modenhed. Pæn lille sødme, behersket styrke og med fuldt udviklet, velintegreret, let ristet egetræ med udtalt vaniljepræg og pæn aromarigdom. Klassisk ”Middle of the Road” Rioja. Fin styrke. Ungdommelig, men afrundet og med aromatisk, ultramørk frugt med nydelig saftighed. Ristet, kraftigt egetræ med et mørkt krydderi. Harmonisk og glat vin med bløde tanniner og pæn styrke side. Afrundet, venlig og lettilgængelig. Drik nu. 3 år på franske og amerikanske egetræsfade. 13,5 pct.
87 | 139,00 – 105,00 v/6 flaske Just Rioja Wine 

Cune Reserva 2018, Compania Vinicola del Norte de Espana, DOC Rioja
****

Aromatisk, frisk og ungdommelig frugtnæse med lidt blomsterpræg og med mørk sveske- og figenfrugt. Kølig, velkrydret stil og med et let røget træpræg. Mærkbar alkohol og nydeligt integreret moderat egetræ og veldoseret sødmefuldhed. Saftig, tæt, glat og aromatisk vin med god og fuldstændig bærfrugt og med dejlig ungdommelig friskhed og moderat styrke. Kultiveret krydret pleaservin med veldoseret egetræ og tilpas tannin. Tiltalende og letdrikkelig. 12 måneder på amerikansk og fransk egetræ. 14 pct.
 89 | 135,00 Amka anviser forhandler på 86914600

Monte Gatún 2020, Arizcuren, Garnacha – Mazuelo – Tempranillo, Bodegas Familiares de Rioja, Unfiltered, DOC Rioja
****

Ung, frisk bærfrugt med intens, sort hyldebærfrugt og med solidt egepræg. Vellykket og delikat duft med betydelig intensitet og med et let tobakket røgpræg. Overraskende sødmefuld smag med fed frugtighed. Frugten er så intens, at den i dag skygger over de bløde tanniner og sætter en dæmper på egetræet. Saftig og rigeligt bærpræget vin, der uden tvivl er alt for ung i dag. Sympatisk og bredt folkelig vin. 30 procent af vinene er lagret på slovenske egefade og resten på betontanke. 14 pct. 90 | 270,00 v/6 fl Philipson Wine

Arizcuren Solo Mazuelo 2018 forhandles af Philipson Wine
Arizcuren Solo Garnacha 2019, Bodegas Familiares de Rioja, Unfiltered, DOC Rioja
****

Veludviklet aromaprofil med betydelig aromarigdom og intens, mørk hyldebærfrugt. God styrke og nydelig balance mellem egetræ og frugt. Betydelig delikatesse og fornem aromarigdom. Potent vin med modne mørke bær og et let røget krydderi tilsat chokolade og med udtalt vaniljepræg. Smag med samme betydelige friskhed som i duften. Glimrende frugttæthed og markant personlighed. Venlige, komplette tanniner, moderat sødme og med tiltalende ekstraktrigdom. Lagret ét år på store franske fade. 15 pct.
91 | 250,00 v/6 fl Philipson Wine

Arizcuren Solo Mazuelo 2018, Bodegas Familiares de Rioja, Unfiltered, DOC Rioja
****

Veludviklet næse med elegant, mineralsk frugt med modne, mørke bær. Betydelig aromarigdom og forbilledligt brug af det diskrete egetræ. Spicy, harmonisk og delikat duft. Gennemkultiveret helhedsindtryk. Smag med solid, saftig, rank, let sødmefuld og detaljerig frugt med samme gode mineralitet og samme diskrete, elegante egepræg som i næsen. Glat vin med velpoleret tanninstruktur. Stilistisk tæt på Bourgogne. Fornem og lettilgængelig på samme tid. 12 måneder på 500 liter i franske egetræsfade hvoraf 15% er nye. Herefter lagres vinen 12 måneder på betontank. 14 pct. 92 | 270,00 v/6 fl Philipson Wine

Cune Crianza 2020, Compania Vinicola del Norte de Espana, DOC Rioja
***

Delikat, frisk og spicy næse med personligt krydderi og med let medicinske toner. Glat og velpoleret duft med pæn aromarigdom. Saftig, ungdommelig vin med let hedvinspræg, massiv frugtighed og velintegreret egetræ. Charmerende og med lige netop nok tannin. Den tætte, letdrikkelig frugt bærer de høje alkoholprocenter på udmærket vis. 12 måneder på amerikansk og fransk egetræ. 14 pct.
89 | 135,00 Amka anviser forhandler på 86914600

Pies Negro 2021, 90 % Tempranillo & 10 pct. Graciano, Bodegas Y Vinêdos Artuke, DOC Rioja
***

Frisk bærnæse med diskret vaniljekrydderi og let røgpræg. Ungdommelig duft med solid lidt blækpræget frugtighed og med flot styrke og dejlig renhed. Kraftfuld smag med solid tannin og kontant frugtsyre. Masser af delikat, velstruktureret og let sødmefuld mundfrugt med samme ungdommelighed som i næsen. Behersket og vellykket egepræg. 12 måneder på 500 Liters egefade og på beton. 14 pct.
 91 | 209,00 Kjær & Sommerfeldt