Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Domaine Méo-Camuzet

- en af de helt store i Bourgogne

”Min by ligger i læ af vinens kongevej, hvor bilturister fra hele verden slipper gaspedalen, når de ser navne som Chambolle-Musigny, Vougeot og Vosne-Romanée”, skrev den berømte danske journalist og forfatter Ib Rehné i 2002 i Vinbladet. Her, på vej mod vinens hovedstad i Bourgogne, Beaune, står tiden stille, og dog. I alle de små, grå landsbyer er der aktivitet over og under jorden. Den gyldne skråning skal passes året rundt, det er som med kærligheden – ægteskabet, der skal luges ud en gang imellem så ukrudtet ikke tager overhånd. Hvert hus har sin tønde, hver tønde sin identitet, sin historie.

Domaine Méo-Camuzet er ét af de mest berømte i Bourgogne og det ligger i den mest prestigefyldte by, Vosne-Romanée. Familien Méo har rødder i den nordlige del af Bourgogne i mere end 400 år. Den nuværende ejer Jean-Nicolas Méos bedstemor, Marcelle Lamarche-Confuron, kom oprindeligt fra en gammel vinfamilie i Vosne. Jean-Nicolas far, Jean Méo, var uddannet ingenør, var medlem af Charles de Gaullees kabinet og besad mange tunge poster i store firmaer som ELF, France Soir, Agence Havas og Institut Français du Pétrole. Hans rødder var i Bourgogne, men hans løbebane var mere i Paris, men det skulle ændre sig med de nære familiære relationer til Étienne Camuzet (1867-1946).

Mindesten for Étienne Camuzet

Étienne Camuzet  var også en stor mand. Han var vinbonde i Vosne-Romanée, borgmester i byen og medlem af ”parlementet” i Côte d’Or fra 1903 til 1932. Det, han i vinverdenen vil blive mest husket for er købet af Château du Clos de Vougeot i 1920 og stiftelsen af vinbroderselskabet Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Han boede aldrig selv på slottet, foretrak den nærhed som gamle franske landsbyer altid besidder. Clos de Vougeot er et must at besøge for enhver bourgogneelsker. Cisterciencernes – hvidebrødrenes askese, udtrykt i de fantastiske kældre, der frembragte den bedste rødvin til datidens magthavere og deres berømte clos (vinmark med en mur omkring).

Clos de Vougeot

Verdens med berømte ”køkkenhave”, hvor ikke en kvadratcentimeter går til spilde og hvor de vinstokke, der vokser tættest på slottet, frembringer de største vine. Étienne Camuzet ejede 20 hektar, netop her, i dag en helt ubetalelig og endnu mere uopnåelig bid af det 50 hektar store clos. Den anden verdenskrig ramte Frankrig hårdt og dét, sikkert sammen med sin alder gjorde, at han forærede slottet bort 1944, to år før sin død. Modtageren var Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Det ”tempel”, der tidligere på så fornem vis havde markedsført hans egne vine, kom nu til at markedsføre, via broderskabet, alle vinene fra Bourgogne – hvilken smuk donation.

Vinmarkerne, nok hans kæreste eje, blev kun udbudt til salg til hans venner fra Vosne Romanée. Han beholdt selv 3 hektar, og det er i dag juvelen i Domaine Méo-Camuzet. Hans datter, Maria Noirot, der var barnløs, arvede vinmarkerne efter sin far. Inden sin død i 1959, testamenterede hun ejendommen til  Jean Méo.

Jean Méo, der var travlt optaget af andre gøremål, fortsatte med ”métayers”-systemet, hvor markarbejdere og vinbønder forpagtede og drev domænet mod, at de afleverede halvdelen af deres høst til Jean Méo. Den mest berømte vinmager, Henri Jayer, omsatte det til fortryllende vine, friske med både terroir og høj kvalitet. Han var en af de første i Bourgogne der indså, hvor vigtigt det er at kontrollere temperaturen under gæringen.

I 1981 ændrede man navnet fra Camuzet til Méo-Camuzet, et domæne af absolut verdensklasse var født. I 1983 solgte Méo-Camuzet sin første flaskeaftapning, tidligere blev hovedparten af vinen solgt til vinkøbmændene i Beaune eller Nuits. Familien beholdt selv få flasker under navnet  “Jean Méo, propriétaire à Vosne-Romanée”.

Jean Méo

I 1984 foreslog Jean Méo sin dengang 20-årige søn, at han skulle overtage domænet. Efter en uges betænkningstid sagde Jean-Nicolas ja. Et livsspor for en ung student fra ESCP (Paris business school) var lagt. Han fuldførte sit studie og studerede ønølogi på universitetet i Dijon og i Pennsylvania i USA. I 1989 vendte han definitivt tilbage til Vosne Romanée for at producere vin sammen med sin far og sine dygtige medarbejdere.

Henri Jayer, der var gået på pension, gav ham gode råd i vinkælderen og Christian Faurois i vinmarken. Jeg husker stadig mødet med to meget klassiske, aristokratiske mænd, ung og gammel, der serverede deres vine ved smagninger i Bourgogne. Dengang forstod jeg endnu ikke, at den unge, flotte mand faktisk var ham, der havde ansvar for domænet og at hans far mere var med som ambassadør.

Den unge, nyuddannede økonom fik hurtigt vinen solgt til de bedste restauranter i Frankrig og til udlandet og snart var efterspørgslen større en produktionen. I 1999 dannede han, sammen med sine to søstre: ”Méo-Camuzet Frère & Soeurs”. Køb af druer fra små vinbønder i den nordlige del af Côte d’Or til den fremragende appellation Bourgogne hjalp til med at forsyne importører og restauranter med vin. I 2008 gik den sidste forpagter på pension, Jean-Nicolas var nu ansvarlig for hele produktionen, mark som kælder.

Clos Vougeot: 2,90 ha
Richebourg: 0,35 ha
Echezeaux: 0,45 ha
Corton: 0,45 ha
Chambolle Feusselottes: 0,50 ha
Chambolle Cras: 0,35 ha
Vosne Romanée Aux Brûlées: 0,70 ha
Vosne Romanée Aux Cros Parantoux: 0,30 ha
Nuits St. Georges: 0,55 ha
Nuits St. Georges Aux Boudots: 0,50 ha
Nuits St. Georges Aux Murgers: 0,75 ha
Nuits Perrière: 0,25 ha
Nuits Argillas: 0,18 ha
Vosne Romanée Les Chaumes: 1,20 ha
Vosne Romanée: 1,40 ha
Bourgogne: 0,75 ha
Marsannay Rouge: 0,90 ha
Hautes Côtes-de-Nuits Blanc: 3,60 ha

Domaine Méo-Camuzet årgang 2017

Hurra – hurra, råbende i en fransk udgave genlød i hele Bourgogne og ikke mindst i Côte de Beaune. Haglstormene i 2012, 2013 og 2014 var ikke glemt og 2016 var også lille i kvantitet på grund af forårsfrosten. Lagrene var tomme hos domænerne, efterspørgslen, trods de stadig stigende priser større, end det, der blev produceret. Kvaliteten er høj og kvantiteten atter normal, mange hælder mere til at det er en større hvidvins – end en rødvinsårgang. For mig er 2017 en klassisk årgang, måske lidt som 2007, blot med de forbedringer, der er sket de sidste 10 år.

Méo-Camuzets vine har det hele, de er intense i farven, fyldige med en smuk tanninstruktur og en helt afbalanceret syre i forhold til frugt og sødme. Vine, der vil kunne nydes relativt tidligt og som vil kunne lagre meget længe. Vine, præcise og fyldt med liv, med vibration. Vine, der vil kunne drikkes før årgang 2016, nøjagtigt som 2009 kunne drikkes før 2008. Jean-Nicolas Méo var i USA, men havde på rekordtid arrangeret en smagning i kældrene i Vosne-Romanée under ledelse af den tyske vinmager Peter Reiss.

Méo-Camuzet Frère & Soeurs Meursault Villages (hvid) 2017

Meget frisk, ”smørred” duft, røget, mineralsk med elegant, eksotisk duft. Dejlig cremet og fyldig smag, lang eftersmag fyldt med moden frugt holdt sammen i et frisk, mineralsk greb.
92 | Østjysk Vinforsyning

Méo-Camuzet Frère & Soeurs Bourgogne 2017

Meget ren, elegant duft med lyse, røde bær, modne og friske. Elegant struktur, ren, præcis i sit udtryk med en eftersmag mættet med friske, lyse bær. Delikat vin, der kan nydes nu.
92| Østjysk Vinforsyning

Méo-Camuzet Frère & Soeurs Marsannay 2017

Igen meget smuk, ren duft med lyse bær. Friskhed, præcision. Rank struktur, ren med lang eftersmag med lyse, friske bær og en fin syre. Meget klassisk Marsannay.
92 | Østjysk Vinforsyning

Domaine Méo-Camuzet, Chambolle-Musigny Premier Cru Les Feusselottes 2017

Beliggende mellem de to høje i Chambolle-Musigny nær landsbyen.
Stor, rig, floral duft med frisk moden frugt med en krydret tone. Fyldig smag, rig og luftig, silkeblød tannin og lang, luftig, krydret eftersmag med frisk, moden frugt. Helt forførende.
94 | Østjysk Vinforsyning

Jean-Nicolas Méo
Domaine Méo-Camuzet Vosne-Romanée Village 2017

Kommer fra to områder: Les Barreaux med vinstokke i deres bedste alder, ligger tæt på Richebourg, og Les Communes i centrum af byen med vinstokke 60-70 år gamle. Den første ”kold”, den anden ”varm”.
Rig duft med mørke bær, kirsebær og brombær, meget ren. Rig smag, fylder hele mundhulen ud med stor frugt og lang eftersmag med frisk, mørk frugt. Stor Village vin, velafbalanceret, kan nydes nu.
94 | Østjysk Vinforsyning

Domaine Méo-Camuzet Nuits-Saint- Georges, Aux Murgers Premier Cru 2017

Vinstokkene, der plantet fra 1965 til 1972, ligger mellem Nuits-Saint- Georges og Vosne-Romanée.
Kompleks duft med svesker, læder, lakrids, brombær, krydret tone. Fyldig smag, krydret, rig med lang, moden eftersmag med modne bær.
94 | Østjysk Vinforsyning

Domaine Méo-Camuzet Nuits-Saint- Georges Aux Boudots Premier Cru 2017

Ligger på grænsen til Vosne-Romanée. Druerne kommer fra to parceller. Aux Boudots er nabo til Vosne Malconsorts.
Meget elegant duft med friske, mørke bær, floral tone, stor dybde. Utrolig elegant i smagen, perfekt balance mellem tannin, frugt og syre, lang, rig eftersmag mættet med modne bær. I karakter mere som en  Vosne-Romanée.
95 | Østjysk Vinforsyning

Domaine Méo-Camuzet Vosne-Romanée Les Chaumes Premier Cru 2007

Ligger for foden af La Tâche og Malconsort, to parceller. Der indgår 12% ikke afstilkede drueklaser i vinen. Moden, elegant, floral, mineralsk duft med friske, mørke bær.
Elegant, rig og luftig med lang eftersmag med modne, friske bær holdt sammen i et mineralsk greb. Meget feminin, luftig og forførende.
95 | Østjysk Vinforsyning

Domaine Méo-Camuzet Corton Les Perrières Corton Grand Cru 2017

Parcellen, der vender mod øst, ligger på Cortonhøjen lige nord for landsbyen Aloxe. Druerne, der plukkes sent, kommer fra meget gamle stokke, plantet i 1953-1954, også her 12% stilke.
Jordet, dyb, mørk, tæt frugt, ulmende. Tætheden går igen i smagen, rig og mørk, ligger mest midt i munden, afslutter med mørk, moden frugt.
94 | Østjysk Vinforsyning

Domaine Méo-Camuzet Corton Clos Rognet Corton Grand Cru 2017

En af de smukkeste vinmarker i Bourgogne omgivet af en mur. Vinstokkene er fra sidst i 1920erne, marken ligger tæt på landsbyen Ladoix-Serrigny.
Smuk duft, allerede med en smuk sødme med svesker, mørk chokolade og mørk, moden frugt. Meget fyldig, stor, mørk frugt der omslutter tanninerne, lang, lang eftersmag med mørk chokolade og mørk frugt. En af de største, om ikke den største Cortonvin?
96 | Østjysk Vinforsyning

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot Grand Cru 2017

Den 3 hektar store parcel ligger helt oppe ved slottet, det var de tre hektar Etienne Camuzet selv beholdt. 1/3 af vinstokkene er plantet i 1920erne. Ingen vinstokke i Bourgogne ser på så mange turister, dag efter dag. Jeg har gennem årerne deltaget i mange Clos de Vougeot smagninger og Méo-Camuzet ligger altid i top, ja nogle gange helt alene i top.
Meget rig duft, moden, krydret med lakrids, svesker og modne, friske bær. Fyldig, rig smag, dyb og samtidig frisk med modne mørke bær. Meget lang eftersmag, rig med herlig sødme i frugten balanceret med smuk syre og mineralsk tone. Behøver tid.
96 | Østjysk Vinforsyning

Méo-Camuzet Vosne-Romanée Aux Brûlées Premier Cru 2007

Vinmarken ligger nedenfor Richebourg, det er en kølig parcel. Vinstokkene er plantet i 1930erne, vinen har et utroligt lagringspotentiale.
Parfumeret duft mættet med violer og frisk, ren frugt, meget feminin. Smuk, rank struktur, luftig og dyb, præcis med stor fylde og lang, rig, kølig, mineralsk afsked med den smukkeste rene frugt. En balletdanser, ses vi nogensinde igen?
96 | Østjysk Vinforsyning

Méo-Camuzet Richebourg Grand Cru 2017

Vinstokkene kommer fra to steder, den største er ”Les Varoilles”, den mindste ”Les Richebourg” på under 500 m2. Det er et ret koldt område der er med til at give vinen denne elegance.
Smuk, indtagende duft, en blomsterbuket, violer, modne, friske bær, utrolig renhed, der gør duften endnu mere intens. Luftig fylde, en eksplosion i munden, meget lang eftersmag med denne intense energi og præcision, der er kendetegnende for Richebourg, når den er bedst.
98 | Østjysk Vinforsyning