Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

DM semifinale i blindsmagning 2023

For andet år i træk mødtes vinentusiaster fra hele landet på Kunst Museum Brandts i Odense til sensorisk ekstremsport. Vinbladets udsendte havde selv næsen i karaflerne og beretter nedenfor fra en spændende eftermiddag.

Søndag den 12. marts var 22 tremandshold klar i de smukke højloftede industribygninger i centrum af Odense på Kunst Museum Brandts. Det gjaldt 8 pladser ved årets DM-finaler, så der var mere end æren på spil, da en skøn blanding af fagfolk og hobbyentusiaster indtog de pletfrie hvide duge, hvor svarark, skriveredskaber, glas, grissini’er og mineralvand udgjorde den sparsomme indretning. Konkurrencens grundlæggere og Vinakademiets frontfigurer Thomas Ilkjær og René Langdahl Jørgensen var begge på pletten sammen med samarbejdspartneren Lalou Vinbar, der også i år var medarrangør.

Som de fleste vininterresserede nok har opdaget, er blindsmagning en svær øvelse, men særligt når der ikke findes afgrænsende tematikker eller ledetråde af nogen art, finder man som blindsmager hurtigt ud af, hvor stor vinens verden egentlig er. Det kan jo se rimeligt enkelt ud, når man kigger ned over listen af vine, men når stilheden sænker sig i lokalet og det kun er dig, glasset og holdkammeraterne, så kører tankerne, de 10 minutter, som gives til hver vin, tikker lystigt og pludselig sniger tvivlen sig ind.

Så selvom lineuppet, som altid, var sympatisk og klassisk kurateret med fokus på arketyper, som har til formål at sætte deltagerne op til succes, skal man alligevel ikke træde meget ned af den forkerte stig, før Chianti pludselig har frugt- og druftnoter som Ribera del Duero. Det giver ingen point, selvom analysen lød både poetisk og fornuftig.

Årets semifinalevine var:

Rothenberg GG 2020, Gut Hermannsberg, Nahe, Tyskland – Riesling
Chardonnay 2020, Sandhi Wines, Sta. Rita Hills, Californien, USA – Chardonnay
Chianti Classico Riserva 2018, Tenuta Casenuove, Toscana, Italien – Sangiovese
Crozes-Hermitage Cuvée Sylvain 2019, Laurent Habrard, Rhône, Frankrig – Syrah
Etiqueta Negra Gran Reserva 2017, Viña Tarapaca, Maipo Valley, Central Valley, Chile – Cabernet Sauvignon
Late Bottled Vintage 2018, Niepoort, Port(o), Duriense, Portugal – Touriga Nacional, Touriga Franca

Stemningen under smagningen var intens. En stille hemmelighedsfuld summen, som kardinaler der prøver at vælge en pave, når holdene stemmer deres bud af med hinanden og forsigtigt starter udfyldningen af svararket. Ofte ved af notere druen først og hele tiden med fokus på ikke at dele evt. guldkorn med nabobordet ved at tale for højt. Så zoomes der ind på land og område, årgang og måske også et langskud i retning af producenten. Mens jeg bevæger mig rundt mellem bordene, er jeg overrasket over træfsikkerheden hos mange af holdene og notere mig med ærefrygt at holdet “The last Saignée” afleverer et perfekt gæt på vin nr. 2 og noterer også producentens navn.

Der gives 2 point for land, 3 point for region/område, 5 point for appellation/distrikt, 8 point for dominerende drue, 2 point for supplerende drue, 2 point for rigtig årgang og 1 point for naboårgang +/- et enkelt år, 6 point for producent og 2 point for typebetegnelse/Kvalitetsbetegnelse.

Semifinalekonkurrencen endte med følgende flotte resultater, som sender de otte bedste hold videre til finalerne i København den 21. maj.

DM-semifinale 2023 – Odense
Placering     Holdnavn Totalpoint
1 Vieilles Vignes 100
2 NFT 77
3 Fætter Br 77
4 Hold 18 76
5 De næsvise fynboer 74
6 Kaninens Sele 69
7 Vinlogen 69
8 The Last Saignée 66
9 Trio MAS 66
10 Møntergade 63
11 ChardoNYE 57
12 Ja Tak Vine 52
13 Vredens druer 50
14 Analytikerne 47
15 Grand Crew 44
16 Team Spirit 43
17 Team Daziani 41
18 VinSvinene 40
19 FuckingMerlot! 40
20 De tre tørstige ulve 35
21 Den Urtede Dusk Light 33
22 Vin Kluk 33