Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Château Brane-Cantenac Essensen af Margaux

Bordeauxs forskellige kommuner har hver deres veldefinerede vinstil, og det gælder ikke mindst vest for Gironde-floden – et område, der ofte kaldes for venstre bred. Der er klar forskel på vinene i eksempelvis St. Estephe og så vinene fra Graves, og en af de mest identitetsrige kommuner er uden tvivl Margaux, der er kendt for sine aromatiske, harmoniske og topcharmende vine. Anden Cru vinen Château Brane-Cantenac er et af områdets nydeligste eksempler på denne autentiske Margaux-identitet, hvad en nyligt afholdt Bichel-smagning i København beviste til fulde.

En lykkelig glidebane

Vinene fra Margaux-kommunen har stået mit hjerte nær fra starten af min vininteresse i midten af 1970’erne.  Da jeg den gang forlod mit første seriøse job, fik jeg foræret en hel kasse 1975 Château Cantenac-Brown i afskedsgave. Det var første gang, hvor jeg for alvor kunne følge med i en klassificeret Bordeauxvins udvikling hen over årene. 1975-årgangen var og er berygtet for sine stenhårde tanniner, som var lidt af en øjenåbner, og det tog da også ganske mange år, før garvesyren var rimeligt medgørlig og selvom frugten aldrig kom helt op i omdrejninger.

Cantenac-Brown kommer trods alt fra Margaux, så vinen burde være blandt de blødere og mere frugtige – selv i denne krasbørstige og til en start stenhårde årgang. Så det var lærerigt at drikke flaskerne lidt efter lidt og bedømme, hvor meget eller hvor lidt de nu levede op til Margaux-paradigmet, i takt med at de ældedes. Variationen var ganske betragtelig, men fælles for alle flasker var deres betydelige aromarigdom, så på dette punkt levede slottet fint op til kommunens konventioner – selv i denne ekstreme årgang.

En genvej til Bordeauxs bedste slotte

I slutningen af 1990’erne bredte en ny trend sig hos Bordeauxs klassificerede slotte. Når man for alvor satser på at øge vinens kvalitet, så er en af de mest effektive metoder at selektere hårdt. Det sker først i de høstede druer, men i høj grad også i de forskellige cuvéer af nogenlunde færdig vin. Før i tiden blev der frasorteret ganske meget sekundær vin, der ikke kvalificerede sig til at bære slotsnavnet. Disse mindre vellykkede men trods kvalitativt rimelige fade blev i stedet solgt fra til diverse negocianter. De brugte så de fornemme slottes diskvalificerede vine som en slags doping til at peppe en ellers gængs AOC Bordeaux eller tilsvarende så meget op, at det var berettiget at hæve prisen ganske pænt.

Men mange af disse videresolgte cuvéer var tæt på at være tilstrækkeligt gode til at indgå i slottets egen klassificerede vin, hvorfor det var et mærkbart økonomisk tab blot at sælge dem videre til lave priser. Derfor var det et stadigt mere oplagt alternativ at beholde de bedste af de bortdømte vine og så sælge dem ved at fremhæve deres fornemme oprindelse. Slottets navn måtte gerne fremgå mere eller mindre indirekte af etiketten, men alligevel skulle det være tydeligt, at der ikke var tale om den ægte klassificerede Cru-vare.

Begrebet ”andenvin” var dermed født, og ofte var der en forrygende god sammenhæng mellem pris og kvalitet – ikke mindst med andenvinen fra de mest celebre slotte. En succes var skabt til både slottets og kundernes bedste, men lidt efter lidt udnyttede visse slotte deres højstatus til det yderste – og måske lidt til – ved at markedsføre en endnu mere letbenet slotsvin – en form for tredjevin. Det gik ikke altid godt, men der var dog flere positive eksempler på vellykkede tredjevine, når man tog prisen i betragtning. På trods af prisernes seneste himmelflugt – eller måske netop derfor – kan man stadigt gøre gode køb,  hvis man vil købe en anden- eller tredjevin.

Et alternativ til andenvinene

Château Brane-Cantenac frembringer også to vine, der ved første øjekast kunne syntes at være en anden- og tredjevin, men slottet har valgt en anden tilgang til at håndtere de cuvéer, der ikke anses for velegnede til at indgå i slottes klassificerede vin. Brane-Cantenacs to alternative vine er ikke blot en light udgave af førstevinen, men de er begge vine med deres egen arealmæssige oprindelse og deres egen personlighed.

Det kunststykke har Château Brane-Cantenac gode muligheder for at slippe godt fra, da ejendommen er på hele 70 hektar. Førstevinen kommer fra en mindre del af arealet, hvorfor der er rigeligt med råstof til at lave en form for terroirvine baseret på andre parceller. På den måde blev Margaux de Brane og Baron de Brane født, og de er begge et nærmere bekendtskab værd. De giver ikke blot god valuta for pengene, men de har en klar personlighed, der emmer af Margaux.

Brane de Margaux

Brane de Margaux er slottets basale generiske Margaux-vin, der kommer fra yngre stokke fra de mere sandholdige parceller, hvad der giver en lettere vin med mere venlige tanniner. Brane de Margaux er da også i særklasse charmende og umiddelbart nem at værdsætte, men midt i al sin lettilgængelighed evner den alligevel at udtrykke Margaux-kommunens særlige dyder i form af elegance og aromarigdom.

Det er en vin designet til at drikke her og nu, og den rummer så bemærkelsesværdige kvaliteter, at det gør prisen på 200 kroner til lidt af et kup. Ikke mindst når man sammenligner med, hvad 200 kroner normalt kan finansiere af Bordeauxvin af høj kvalitet. Druesammensætningen varierer fra år til år, men typisk bruges der cirka lige dele Merlot og Cabernet Sauvignon, hvad der tilgodeser både aromarigdom og tanninstruktur. Endeligt kan der også være mindre mængder Petit Verdot og Cabernet Franc med i blendet. I 2021 var der dog tale om 74 procent Cabernet Sauvignon og 22 procent Merlot plus en smule Petit Verdot og Carmenere

Baron de Brane

Næste trin på rangstigen er Baron de Brane, der oprindelsesmæssigt smager lidt mere af ”andenvin”, selvom den både kan nydes ung og uden problemer kan lagre fem år eller mere. I 2021 var druesammensætningen 50 procent Merlot og 46 procent Cabernet Sauvignon plus lidt Cabernet Franc og Petit Verdot. Der er tale om en mere ”seriøs” og strammere, lettere lukket vin, der satser på en solid tanninstruktur på trods af de pæne mængder Merlot, der dog giver vinen en dejlig friskhed. Det er her værd at bemærke, at vinen i et vist omfang er lagret i amforaer netop for at fremhæve den ungdommelige frugt.

Generelt er det mere det mineralske end det frugtige, der er i spil hos Baron de Brane, og i al sin ungdommelighed er vinen endnu solidt præget af nobelt egetræ. Det er uden tvivl en vin, der efter blot er par års lagring vil udvikle sig til at være mere aromatisk rig og opnå en glimrende harmoni, hvor egetræet er blevet fuldt integreret.

Château Brane-Cantenac 2021

I 2021 er førstevinen et blend af 74 procent Cabernet Sauvignon og 22 procent Merlot plus lidt Cabernet Franc, Carmenère og Petit Verdot. Allerede her, er det tydeligt, at denne vin vil noget ganske andet end sine to mere letbenede slægtninge. Det høje indhold af Cabernet Sauvignon fra de bedste parceller giver ikke overraskende en helt anden og langt mere kontant tanninrygrad. Château Brane-Cantenac er ikke blot skabt til at kunne lagre rigtig længe, men også til at kunne bruge årene til at udvikle sig rigtigt meget og nå et langt rigere udtryk, end hvad denne ungdommelige førstevin i dag præsenterer os for.

Det forhindrer dog ikke Château Brane-Cantenac 2021 i at være pænt tilgængelig og rundhåndet givende allerede i dag. Udover at være en fuldblods og autentisk Margaux-vin, besidder den også alle de enestående karaktertræk, der kendetegner de største Bordeaux-vine på tværs af kommunegrænserne. I dag kræver vinen dog, at man gør forsøget på at smage frem i tiden, før den bliver værdsat efter fortjeneste. Der er dog ikke tvivl om, at den har et betydeligt potentiale og i rigt mål vil belønne dem, der investerer tid og penge i at lagre den en halv snes år eller mere.

Henri Lurton

Årgang 2021

2021 er i Bordeaux en årgang med store kvalitetsforskelle, så det er en god idé at smage før man køber. Vejret var særdeles omskifteligt, men det er værd at notere sig, at udbyttet i 2021 ofte var meget beskedent, hvorfor man på trods af vejrgudernes ugunst alligevel ofte kan finde rigtig høj vinkvalitet i 2021. Alt andet lige vil det være sikrest at vælge vine fra de mest kompetente producenter.

I Château Brane-Cantenacs tilfælde er man i det bedste tænkelige selskab, da slottet ejes og drives af i Henri Lurton, der har været særdeles succesfuld med denne 2021-vin, der er gennemført klassisk, solid, velafbalanceret og koncentreret. Brane-Cantenacs score hos the Wine Advocate er da også kun marginalt lavere, end hvad selveste Château Margaux opnår. Det taler vel for sig selv om, hvor godt Henri Lurton og hans team håndterede dette på mange måder vanskelige år.

Prisen på omkring 800 kroner burde ikke være skræmmende, når man ser på, hvad en 1. Cru Bordeaux koster selv i denne vanskelige årgang. Ikke mindst på baggrund af, at vi her har fat i en 2. Cru, der kvalitetsmæssigt ligger ganske tæt på de bedst opdrivelige 2021-vine.

Margaux de Brane 2021

Duft med imponerende intensitet og betydelig detaljerigdom på trods af sin åbenlyse ungdommelighed. En vin, der selv på baggrund af sin beskedne klassifikation udviser Margauxs klassiske karaktertræk på fineste vis. Flamboyant vin med vellykket brug af egetræet, der fremhæver den rige frugt uden at overdøve den. Udtalt mineralitet med kontant, veldoseret tanninrygrad. Generelt med et top-aromatisk, delikat og umiddelbart charmerende frugtigt udtryk. Den udtrykker på autentisk og troværdig vis Bordeauxs klassiske dyder.
92 | 200,00 v/6 fl Bichel

Baron de Brane 2021

Næse med betydelig intensitet og dejlig rankhed, hvor det mere er grafit end bær, der kommer til udtryk i frugtigheden. Generelt lidt tilknappet, hvad der får egetræet til dominere en smule over den ellers rige frugt, men det er sikkert kun hvalpefedt. En meget frisk vin, der fra første færd skilter med sin oprindelse i Margaux via sin mere feminine version af Bordeaux-udtrykket. Delikatesse, finesse, finhed og struktur går hånd i hånd med mineralitet og diskret bærsødme. Gem gerne denne vin et par år eller fem.
93 | 395,00 – anslået pris – p.t forhandles kun 2019 Bichel

Château Brane-Cantenac 2021

En næse med langt større dybde og en mere sammensat frugtighed end de to tidligere vine. Ambitiøst udtryk, der er en vellykket mellemproportional mellem kommunens særkender og så klassisk Bordeaux på det højeste kvalitetsniveau. Velpoleret vin med en udsøgt harmoni og med imponerende præcision på alle fronter. Markant tannistruktur, der sammen med den flotte frugtintensitet og den betydelige friskhed lover et langt og godt liv. Så absolut en gemmevin med betydeligt potentiale.
94 | 795.00 v/2 fl – anslået pris – p.t forhandles kun 2019 Bichel