Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Aaldering – et sydafrikansk vinhus med store ambitioner

Marianne og Fons Aaldering, grundlæggere og ejere af Aaldering Vineyards & Wines, havde fra starten ambitioner om at nå en position i Top-5 af Sydafrikas bedste vinhuse. For et vinhus, der sendte sine første vine på markedet i 2009, kræver det dybe lommer kombineret med talent for at knytte gode folk til vinhuset og modet til at løbe kalkulerede risici.

I 2004 købte Fons og Marianne en ejendom med 24 ha vinmarker i Devon Valley ─ et af de syv ”wards(underdistrikter) i Stellenbosch, som er Sydafrikas bedst kendte vinregion. Devon Valley er et hesteskoformet område kun 10 minutters kørsel fra Sydafrikas vinhovedstad Stellenbosch. Dalen grænser op til et smukt højdedrag, Bottelary Hills, hvor man kan opleve Bottelary Hills Conservancys 550 ha med uspoleret Renosterveld – et stedsegrønt buskads som er en af Kaplandets oprindelige vegetationstyper.

Et netværk på 120 km afmærkede mountainbike-ruter fører gennem de smukke højdedrag og dalens mosaik af vinmarker, olivenlunde og frugtplantager. Aalderings vinmarker er begunstiget af et unikt mikroklima som minder om Middelhavskystens kolde, våde vintre og tørre, varme somre. Aalderings vinstokke har desuden sine heldige rødder i noget af Sydafrikas bedste jordbund bestående af forvitret granit, Hutton (en rødlig jordart med mange sporstoffer) og nok ler til at holde på vandet.

Aaldering vinmark

P. J. Geyers fortælling om Bordeaux Blend

Mens mikroklima og jordbund udgør et stort aktiv for Aaldering Estate er vinhusets vinmager og vitikulturist (vindyrker) P. J. Geyer den helt afgørende krumtap i Aalderings vinproduktion. Gennem en årrække høstede P.J. erfaring og lærte fagets tricks som ansat hos Jean-Pierre Moueix med vinslotte i Saint-Emilion og Pomerol. Årene i Bordeaux gav ham en stor kærlighed, og et stort kendskab til de lokale druesorter, som derfor var et nærliggende valg til nyplantningen på de 3,5 ha vinmarker, som Aaldering købte af en nabo i 2017.

”Et blend af druesorter er som et ægteskab”, fortalte P. J. til No. 5 af Aalderings  nyhedsmagasin The South African Dream. ”Merlot er den feminine part og Cabernet Sauvignon den maskuline. Mand og kone om du vil. Du skal bruge lidt mere af det feminine for at skabe balance med det maskuline, så vi skal bruge mere Merlot for at skabe balance i vinen. Kun én druesort har begge ben på jorden, Cabernet Franc. Den har toner af svampe og skovbund. Cabernet Franc har rollen som præsten, der foretager vielsen af Merlot og Cabernet Sauvignon. Hvert ægteskab har en skarptunget svigermor, i dette tilfælde Malbec. Der skal ikke bruges for meget af hende, men hun spiller en vigtig rolle ved at bidrage til ægteskabet med pikante, eksotiske toner. Og endelig har hver familie en gammel mand, der sidder på dørtrinet og bakker på sin pibe. Han har alverdens erfaring, hvis der ellers var nogen, der gad lytte. Han er den rygrad, der holder sammen på det hele, og hans navn er Petit Verdot. Hvor bliver det bare en skøn blanding!”

Ved en smagning på Montra Hotel Sabro med importør Karsten Jensen, Experience Wine, og Gert-Jan Posthuma, International Sales and Marketing Manager smagte vi Aaldering Estate Shiraz 2016 ─ en interessant, lidt spicy rødvin med et stort potentiale, og Aaldering Estate Cabernet Sauvignon (60%) og Merlot (40%) 2018 ─ en vin med moden frugt og en fast struktur, lidt til den maskuline side, med et langt liv foran sig.

Pinotage Rouge & Blanc

Det til tider barske klima i Sydafrika var hård kost for druesorterne Pinot Noir og Cinsault, men i 1925 havde professor Perold fra Stellenbosch universitet held med at krydse druerne til en ny variant, Pinotage, der havde en tykkere, mere robust skal. Pinotage har gennem årene haft et blakket ry som en mørk rødvin der kunne have aromaer af brændt gummi med toner af neglelak. Gert-Jan Posthuma fremhævede tre grunde til at de nævnte problemer kunne opstå: 1) suboptimal ”canopy management” (teknikker der bruges til at styre bladhænget på vinstokken) så frugten ikke opnår optimal modning; 2) for hård presning; og 3) for sløset vinifikation – Pinotage kræver et øje på hver finger i vinkælderen. På Sabro Kro præsenterede Gert-Jan stolt sin Aaldering Estate Pinotage 2018, som efter en state-of-the art vinifikation havde denne druesorts dyder, uden de før omtale lyder, og vinen er eminent til et godt stykke grillkød.

Gert Jan er ikke udelt begejstret for at 60% af den flotte Pinotage-frugt i dag bliver brugt til at lave rosé og hvidvin [sic], og drømmen om en hvid Pinotage er heller ikke en blomst, der var groet i winemaker P. J.’s have. Tanken opstod hos Fons Aaldering efter at han have smagt på P. J.s første årgange af hvide vine. Dagens smagning af to Aaldering Estate hvidvine gør det let at forstå hans begejstring.

Sauvignon Blanc 2019 er lavet på frugt fra stokke, der nyder godt af en kølig brise fra False Bay kun 20 km fra dalen. Den solmodne frugts toner af stikkelsbær og fersken er i perfekt balance med aromaer fra måneders lagring på sit bundfald, og en spændstig syre slutter festen. Der er mere Loire end New Zealand i glasset. Ved kun at bruge 50% fadgæret vin i husets Chardonnay 2018 formår P. J. at integrere fadets eg med den lækre, tropiske frugt til et perfekt resultat. Når Aaldering kan producere så gode hvidvine, hvorfor så ikke gå nye veje og lave en Pinotage Blanc som en af de første, tænkte Fons.

”Vores winemaker indrømmede at han ikke nærede store forhåbninger om succes med en hvid Pinotage ─ en druesort hvis aromaer kan være vanskelige at styre ─ og han havde ingen anelse om hvad en vinifikation som hvidvin uden fadlagring ville have som resultat. En kedelig og kønsløs hvidvin ville i hans øjne være et spild af førsteklasses frugt.”

Men en ejers ord er et vink med en vognstang og P. J. tog handsken op. ”Mosten havde kun 15 minutters skalkontakt med en klar, hvid most som resultat. Efter nogen tids hvile i ståltank og tilsætning af kulturgær observerede P. J. delikate fersken og abrikos aromaer i tanken. Syv måneder ”sur lie” føjede elegance og en cremet struktur til vinen.”

Aaldering Estate Pinotage Blanc fik overstrømmende anmeldelser fra første færd og er nu en efterspurgt vintype, som findes på vinkortet hos restauranter med Michelin stjerner verden over. Vinen i glasset har en meget diskret rødme og en kompleks aromapalet med toner af fersken, ananas og banan. Den cremede mundfylde og en indtagende frugtsødme giver mindelser om en god Viognier og den hvide Pinotage udmærker sig ved en fin syre i afslutningen.

Top-10 Certificate of Excellence

I 2019 kom Fons og Marianne et stort skridt nærmere mod målet om en position blandt toppen af Sydafrikas vinhuse med sin placering på listen over Top 10 vinproducenter i SAWi (South African Wine Index) og Platin til husets Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinotage og Cabernet Sauvignon-Merlot samt Grand Gold til Pinotage Rosé og Lady M Pinotage ─ en Pinotage lavet på ståltank uden fadlagring for at præsentere druens røde bærfrugt, fløjlsbløde tanniner og friske syre uden forstyrrende fadtoner.

Aaldering Vineyard & Wines har mange gode kort på hånden, men deres dygtige folk hviler ikke på laurbærrene. Satellitfotos og computerprogrammer følger med i alt hvad der sker i vinmarken, og brugen af den nyeste teknik, droner, har gjort det muligt at overvåge den enkelte vinstoks sundhed. Tegn på sygdom tiltrækker insekter, som spottes af dronen, så et truende angreb kan behandles effektivt med en begrænset indsats. Et state-of-the-art drypvandingssystem giver vinstokken den rette mængde vand på rette tid, hvilket hjalp vinhuset gennem en tørkeperiode på flere år. I 2016 flyttede Jacqueline Aaldering sammen med Gert-Jan til Sydafrika for at tage over efter Jacquelines forældre, så det er nu anden generation, der står ved roret i det familieejede vinhus.

Alt om forhandling og priser her