Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Estaladinha – en velbevaret hemmelighed

Kun de færreste vinnørder kender til druesorten Estaladinha. Ja, den indgår ikke en gang i Jancis Robinsons altomfattende værk på mere end 1.200 sider om alverdens vindruer. Ikke desto mindre er den oversete sort værd at stifte et nærmere bekendtskab med, da den i de rigtige hænder leverer rødvin af exceptionel høj kvalitet. Det har den spanske vinproducent Mengoba beliggende i Bierzo-distriktet netop bevist med en vin fremstillet på ren Estaladinha i årgang 2022.

Estaladinha

På trods af at Mengobas Estaladinha vin er dyrket i Spanien, er druen mest kendt fra Portugal, nærmere bestemt fra Vinho Verde og Dão området. Druens slægtskabsforhold er endnu ikke genetisk afklaret, men meget tyder på, at den stammer fra vilde druesorter i Minho-regionen. Denne indfødte portugisiske druesort er dog også her sjældenhed, men den er blevet anerkendt for sine særlige karakteristika og sit bidrag til Portugals rige vintradition.

I Spanien dyrkes druesorten i beskedent omfang i Galicien og i Castile-León, hvor den aktuelle vin kommer fra – nemlig fra Bierzo-distriktet, der er tæt beliggende på det nordvestligste hjørne af Portugal. Bierzo er kendt for sine unikke vine, primært fremstillet på den lokale Mencía-druen, der giver friske, velafbalancerede og frugtige vine. Regionen er blandt Spaniens mindre kendte vindistrikter, men har ikke desto mindre vundet pæn udbredelse. og områdets vine er kendt for deres solide personlighed og ofte høje kvalitet. De bedste vinmarker har en sammensat geologi med en jordbund baseret på skifer og granit i jordbunden.

Grégory Pérez

Vingården Mengoba

Selv om der findes gamle stokke med Estaladinha spredt rundt i Bierzo, kom druen ikke med, da Bierzo DO blev etableret, så vinene kan kun klassificeres som Vino de Mesa. Mengoba er en af områdets mere bemærkelsesværdige vinproducenter, og stedet drives af Grégory Pérez, der blandt andet har en fortid på klassiske Bordeauxslotte som Château Grand-Puy-Lacoste og Château Cos d’Estournel.

Druerne til Estaladiña kommer fra en enkeltmark med cirka 70 år gamle stokke beliggende 500-600 meter over havet. Parcellen er ganske lille og leverer omkring 2000 flasker årligt. Druerne høstes i hånden, trædes med fødderne og gærer med stilke i to amforaer. Man skal dog ikke lade sig skræmme af ordet ”amfora”, da der i hvert fald stilistisk ikke her er tale om en funky naturvin, men derimod om en ultraren og delikat rødvin, der fuldt ud lever op til de klassiske kvalitetskriterier.

Vinen er lagret 10 måneder på nyt egefad, men egetræet er så perfekt integreret, at det næsten umærkelige egepræg evner at supplere vinens udtryk og struktur, og gør det på perfekt vis. Den færdige vin tappes på flaske uden filtrering, og der er ikke tilsat svovl. Vinen fremstår da også med en betydelig friskhed og med en ren og rig frugt, der er bemærkelsesværdig detaljerig. En vin, der på trods af sit høje ambitionsniveau er både letdrikkelig og umiddelbart charmerende.

Estaladiña 2022, Vinho Tinto, Gregory Perez, Mengoba, Bierzo, Spanien

Frisk og elegant krydret frugtnæse med en intens rød frugt i stil med Gamay tilsat toner af grafit og tobak og suppleret af et diskret blomsterpræg. Glat, finesserig duft med en imponerende dybde og med bemærkelsesværdig harmoni og betydelig præcision. Køligt helhedsindtryk og med intens mineralitet. I munden med sprød, rank frugt med diskret sødmefuldhed og med intens og veldimensioneret tannin. Masser af styrke uden at være overvældende, og med herlig ekstraktrigdom, imponerende delikatesse og betydelig detaljerigdom. Potent og veldimensioneret frugtsyre, der fuldender den saftige vins harmoniske helhedsindtryk. 13 pct.
94 | 425,00 – 325,00 v/2 fl Bichel.dk