Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Duas Quintas: Ramos Pinto og rødvinsrevolutionen i Douro

João Nicolau de Almeida
João Nicolau de Almeida (søn af ophavsmanden til Portugals mest berømte vin Barca Velha) ved Ramos Pintos kældre i Vila Nova de Gaia efter en smagning af hans rødvine og portvine den 26. oktober. Se smagsnotater her for neden.

Tidligere på året fejrede det berømte portvinshus Ramos Pinto 25-års jubilæum for lanceringen af ”Duas Quintas”, en serie rødvine lavet på druer fra de to vingårde (heraf dens navn): Quinta de Ervamoira og Quinta dos Bons Ares, begge i Douro Superior, den østligste del af Douro-dalen. Det var en af de største personligheder i Porto i nyere tid, José António Ramos Pinto Rosas (1919-1996), der lancerede ”Duas Quintas” på markedet i 1990. Når man fejrer de 25 år for vinen, er det samtidigt ham man mindes, for det var ham, der i 1974 opdagede og købte ejendommen Quinta de Ervamoira, som senere skulle blive til en af de vigtigste vingårde i området.

I år, 2015, fejrer Ramos Pinto 25 års jubilæum for serien Duas Quintas, som både i Portugal og internationalt er blevet en stor succes.

José António Ramos Pinto Rosas (til daglig kaldet José Rosas), fik mange forskellige tilnavne: ”Douros pave”, ”Profeten i Douro” eller ”Douros pioner”! Han var barnebarn af Adriano Ramos Pinto, grundlæggeren af portvinhuset Ramos Pinto, og han huskes stadig i dag bl.a. for sine omfattende studier om druesorter og dyrkningsmetoder i Douro-dalen.

Da han i slutningen af 1960’erne ønskede at erhverve flere marker til vindyrkning, var han klar over, at det nærmest var umuligt at købe mere jord nær de etablerede ”Quintas” i Cima Corgo i Douro. Han var derfor på udkig efter et sted længere oppe ad floden, hvor det ville være muligt at anlægge nye vinmarker. Et sted hvor man ville kunne dyrke vinstokke på blødere skråninger, uden besværlige terrasser. Det var vigtigt at forenkle og mekanisere arbejdet.

Pionerarbejde

Dengang arbejdede José Rosas hele ugen på Ramos Pintos hovedsæde i Vila Nova de Gaia og på firmaets vingårde i Cima Corgo, Quinta do Bom Retiro og Quinta da Urtiga, men i weekenden brugte han tiden på at gennemvandre Douro Superior, det område der lå længere mod øst. Han var udstyret med madpakke og et matrikelkort, hvor han havde aftegnet mulige emner til en ny ejendom, hvor man ikke bare kunne dyrke druer til portvin, men også til almindelige vine. Allerede dengang var han overbevist om, at Douro-distriktet også havde et stort potentiale til produktion af ”almindelige” vine, lavet på områdets klassiske druesorter.

Da han i 1974 endelig fik lov til at købe stedet, stod det hele klart i hans hoved.

José Rosas fandt det perfekte sted nær byen Vila Nova de Foz Côa, i en dal omkranset af skifferklipper, som blødt strakte sig ned til venstre bred af Côa-floden, en biflod til Douro. Der lå en smuk ejendom, der hed Santa Maria, med 234 ha kornmarker. Den tilhørte en familie i Lissabon, som dog ikke ønskede at sælge stedet. Forhandlingerne strakte sig over flere år, og på sine mange fisketure ved floden Côa i nærheden af ejendommen, fik José Rosas lejlighed til at planlægge, hvordan vinmarkerne skulle anlægges. Da han i 1974 endelig fik lov til at købe stedet, stod det hele klart i hans hoved.

Det var ellers en usikker periode i Portugal. Mange advarede ham mod at binde så mange penge i en ejendom, der lå langt fra alt, tættere på Spanien end på byen Porto, og især langt fra de dengang vigtigste vingårde i Cima Corgo. Han stolede dog på sin intuition og gik i gang med rydning og beplantning. Til at fuldføre projektet ”kaprede”* han i 1976 sin nevø João Nicolau de Almeida (søn af ophavsmanden til Portugals mest berømte vin Barca Velha). João Nicolau var lige blevet færdig med sin ønologiuddannelse i Bordeaux.

Sammen med João Nicolau, gik José Rosas i gang med at plante flere forskellige druesorter på adskilte parceller på Ervamoira, med henblik på at selektere de bedste druesorter til produktionen af portvine og almindelige vine. Resultatet af disse forsøg, hvor 5 druesorter blev udpeget som de bedst egnede, blev præsenteret i 1981 på Trás-os-Montes Universitetet, og har siden dannet grundlaget for dyrkningen i området. Quinta de Ervamoira blev som et resultat af det den første vingård hvor man plantede vinstokkene i vertikale rækker på skråningen, og med parceller adskilte efter druesorter.

Set fra den anden side af Côa-floden er Quinta de Ervamoira i dag et imponerende syn med sine 150 hektar vinmarker og det beskedne stenhus i midten. Fra starten har ejendommen dog haft en stor mangel: På grund af de vanskelige tilkørselsforhold, har det nærmest været umuligt at bygge en gæringskælder. I 1985 købte Ramos Pinto en anden vinejendom 40 kilometer derfra, hvor man kunne indrette moderne produktionslokaler og lagringsfaciliteter: Quinta dos Bons Ares.

Granitlandet

Her, i en højde af 600 meter med en undergrund af smuldrende granit, har Ramos Pinto plantet 20 hektar. 13% med Touriga Nacional, 6% med Viozinho og de resterende 81% med bl.a. Folgazão, Rabigato og Touriga Franca, men også Sauvignon Blanc og Cabernet Sauvignon. Det køligere klima og granitjordbunden giver mere friske, aromatiske og syreholdige vine, en perfekt modvægt til vinene fra Quinta da Ervamoira, der altid er mere modne og koncentrerede, pga. stedets varmere klima. De lavere temperaturer på Bons Ares giver også bedre betingelser til gæring og lagring af vinene i de nyindrettede lokaler. Samtidig har man beholdt det oprindelige vinhus med original vinpresse og trædekar af granit (lagares).

På Quinta dos Bons Ares bruger man moderne udstyr med tanke af rustfrit stål, træ (fransk og østrigsk eg), og siden 2012 også små, koniske kar af beton, som giver vinen en naturlig cirkulation og bundfældelse, og desuden en perfekt iltning.

Alle disse investeringer var en stor byrde selv for et velrenommeret og solidt familiefirma som Ramos Pinto, men da Champagne Roederer tog over i 1990, blev der tilført den nødvendige kapital for at fuldføre planerne. João Nicolau de Almeida havde på det tidspunkt det fulde ansvar for produktionen, i dag har han ansvaret for hele firmaet.

1994: Mørke skyer over Ervamoira

Vinhøsten i Douro i 1994 blev en af de bedste i mange år, men mørke skyer lurede. I november 1994 offentliggjorde pressen at en dæmning skulle bygges i Côa dalen og dermed oversvømme 100 hektar af Quinta da Ervamoiras dengang 140 hektar vinmarker.

Redningen kom fra dalens fortid. Her, langs floden Côa, boede der for 20.000 år siden mennesker, der efterlod graveringer, og senere gjorde romerne stedet til en grænsepost. I ellevte time blev planen om dæmningen opgivet af den portugisiske stat. Ikke mindst efter pres fra UNESCO.

Umiddelbart efter gennemførte myndighederne i Portugal udgravningerne på Ervamoira, og man fandt adskillige spor fra romertiden, bl.a. del af en brolagt vej mellem Oporto og Madrid, resterne af en romersk lejr og en grænsepost. På markerne og langs floden har man senere udgravet flere gravsteder fra middelalderen og fundet keramik og forskellige redskaber. Flere af disse fund er samlet på Ervamoiras museum, som Ramos Pinto åbnede i 1997 og som i dag kan besøges efter aftale.

Den 2. december 1998 blev hele den forhistoriske park i Côa-dalen, som Quinta da Ervamoira er en del af, officielt godkendt til UNESCOs verdensarvsliste og Ervamoira blev den første vingård i verden som fik dette eftertragtede prædikat!

Vinene fra Ervamoira

I dag udgør vinmarkerne på Quinta de Ervamoira 150 hektar, plantet i en højde mellem 110 til 340 meter fordelt på 10% hvide druesorter og 90% røde: 32% Touriga Nacional, 22% Touriga Franca, 11% Tinta Roriz, 7% Tinta da Barca og 21% andre druer.

Klimaet er meget tørt. Foz Côa får mindre end 400 millimeter nedbør pr. år, 1/3 af det man får i Baixa Corgo og halvdelen af det man får i Cima Corgo. Ramos Pinto fik derfor for nogle år siden lov at gennemføre et forsøg med kunstvanding på Quinta de Ervamoira, med vand hentet fra egen boring og fra floden Côa.

Målet med kunstvandingen var ikke at øge produktionen, men at bevare kvaliteten, koncentrationen og kompleksiteten af druerne. Resultatet var så overbevisende, at myndighederne siden 2012 nu har tilladt kunstvanding i hele sub-distriktet Douro Superior.

Ramos Pinto’s berømte Single Quinta 10 Years Tawny kommer i dag fra Quinta de Ervamoira, der også leverer druer til portvinen. I den fremragende årgang 1994, hvor Quinta da Ervamoira både blev truet af oversvømmelse og reddet af fortiden, lavede man for første gang en speciel ”Single Quinta Vintage Port”: Quinta da Ervamoira. Flere årgange er kommet til siden.

25 år med Duas Quintas

I år, 2015, fejrer Ramos Pinto 25 års jubilæum for serien Duas Quintas, som både i Portugal og internationalt er blevet en stor succes. Vinen findes i 3 udgaver: Duas Quintas (hvid og rød), Duas Quintas Reserva (hvid og rød) og Duas Quintas Reserva Especial (rød).

Alle varianter importeres til Danmark, de to første dog kun i den røde udgave. Duas Quintas og Duas Quintas Reserva laves på druer som kommer fra Quinta de Ervamoira og Quinta dos Bons Ares, hvor hele vinificeringen foregår.

Den røde Duas Quintas er lavet på Touriga Nacional, Touriga Franca og andre druesorter fra Douro (20%): Tinta Roriz, Tinta da Barca, Tinta Barroca, Sousão, Tinto Cão og Tinta Amarela. Gæringen foregår på rustfri ståltanke og efter en malolaktisk gæring bliver 1/3 af vinen modnet på franske barriques, 1/3 på større fade og 1/3 på rustfri ståltanke. Modningen varer i alt 14 måneder.

Duas Quintas Resera er udelukkende lavet på Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Barroca druer. Også her foregår gæringen på rustfri ståltanke, men efter en malolaktisk gæring bliver vinen modnet i 18 måneder på nye fade og desuden et år i kælderen på Quinta dos Bons Ares efter aftapningen.

Duas Quintas Reserva Especial er også lavet på druer fra de to vingårde, men her drejer det sig om to af Ramos Pintos ”ældste” Quintas, nemlig Quinta do Bom Retiro og Quinta da Urtiga, hvor man normalt henter druer til husets Vintage Port og 20 Years Tawny (Bom Retiro). Her selekterer man druer fra de ældste vinstokke til Reserva Especial. Vinificeringen foregår efter ældgamle traditioner med fodtrædning i lagares af granit og gæring på klassiske gæringskar af træ. Modningen foregår på små fade af fransk eg og varer i 20 måneder.

Under den 4. udgave af vinfestivalen i Vila Nova de Foz Côa i maj 2015 fik man lejlighed til at smage et stort udvalg af hvid- og rødvine fra Douro Superior-området, og opdage den diversitet, man møder i området i dag. José António Ramos Pinto Rosas havde ret: Der er fremtid i vinene fra det østlige Douro!

Quinta de Ervamoira er åben for publikum, dog kun efter aftale. Der er ingen offentlige veje til stedet, og vingården kan kun besøges med Ramos Pintos officielle terrænbiler med afgang fra den lille landsby Muxagata nær Vila Nova de Foz Côa, hvorfor besøget altid skal aftales i forvejen.

Booking skal foregå hos Quinta de Ervamoira tlf. +351 279 759 229 /Mobile +351 935 263 490/+351 932 992 533

Museu do Côa / Parque Arqueológico do Vale do Côa

Hvis man er interesseret i forhistoriske graveringer og deres historie, bør man besøge det spændende Foz Côa museum i Vila Nova de Foz Côa.

Igennem museet kan man aftale besøg til udvalgte graveringer i terrænbiler. Endnu bedre: Man kan aftale aftenbesøg til disse graveringer med en af parkens guider. Med passende belysning i mørket, giver disse graveringer en enestående oplevelse!

Læs mere på museets hjemmeside: www.arte-coa.pt

SMAGNING

AF Peter Winding

Duas Quintas

2011, Reserva Duas Quintas

Røget, dyb duft, blåbær, mørke kirsebær, viol, fine nuancer fra fad, mineralsk. Meget fyldig smag, stor, koncentreret frugt der dækker over de modne tanniner, lang, lang eftersmag, moden med koncentreret frugt, meget mineralsk. Meget stort lagringspotentiale. 93
2013 sælges på tilbud for 299,00 til 31.12.2015, www.vinoble.dk

2012, Reserva Duas Quintas

Frisk duft, eksotisk, fine nuancer fra fad, mineralsk med citrus. Fyldig smag, cremet og tør med frisk, lang mineralsk, tør eftersmag med meget fin syre. 91
2013 sælges på tilbud for 299,00 til 31.12.2015, www.vinoble.dk

2013, Duas Quintas

Meget åben med stor frugt, blåbær, viol, koncentreret, moden frugt. Fyldig smag, mættet med moden tannin og moden frugt der går igen i eftersmagen sammen med let mineralsk tone. 90
110,00 www.vinoble.dk

2011, Ramos Pinto, LBV

Lækker, sødmefuld duft, svedsker, blåbær. Går igen i smagen, stor moden frugt, moden frugt der dækker over tanninen og alkoholen, lang, rig eftersmag. 93
169,00 på tilbud til 31.12.2015, www.vinoble.dk

Ramos Pinto, Tawny 10 years, Quinta de Ervamoira

Stor, rig, krydret duft, meget kompleks, figner, brombær, orangeskal, lakrids, fin tone fra alkohol. Flot, fyldig, rig, dejligt tannin og alkoholattak, lang rig eftersmag med svesker. 93
249,00 på tilbud til 31.12.2015, www.vinoble.dk

Ramos Pinto, Tawny 20 years, Quinta do Bom Retiro

Mere slank i duften, meget elegant, svedsker, orangeskal, mere markeret alkohol end i Tawny 10 years. Frisk og moden, meget elegant, lang, moden og samtidig frisk eftersmag, meget lang i eftersmagen. 94
499,00 www.vinoble.dk

Ramos Pinto, Tawny 30 years

Alkoholen kommer endnu mere frem, lidt over til cognacsiden, utrolig frisk og ældet på samme tid, lakrids, orangeskal, kaffe og sødmefulde bær. Rig og samtidig meget elegant i smagen, rank med lang, lang, mineralsk eftersmag. 94
699,00 www.vinoble.dk

1983, Ramos Pinto, Vintage

Meget moden duft, mættet med moden sødmefuld frugt uden den mindste træthed. Svesker og lakrids der går igen i den velouragtige smag med så stor frugt at alkoholen ikke fornemmes. Stor Vintageport, der ved dens fødsel blev dømt helt ude af engelske journalister fordi den var for moden, for kælen. 96
Udsolgt