Ved at kaste vrag på anerkendte dogmer og i stedet lade naturen råde har Jens Heinemeyer flyttet hegnspælene for, hvor godt tysk Pinot Noir kan smage, et godt stykke mod himlen. Med et let omskrevet Peter Høeg citat så indblæses den lyse, duftende vin liv af Skaberen selv i det øjeblik, den fylder mundhulen, og derefter vender dette liv tilbage i erindringen, punktvis, ufrivilligt og chokagtigt, i årevis, som eftervirkningerne af en storslået rus.
Når duft og smag åbner øjne
For en naturvin-agnostiker som undertegnede skribent, der sværger til vægt, mål, empiri og evidens, er det noget af en øjenåbner at blive præsenteret for et glas Pinot Noir fra Rheingau årgang 1995. ”Frygtelig sommer”, fortæller Jens Heinemeyer med den tilføjelse, at klimaet i Rheingau i årene 1995 til 1999 stadig var køligt. Det modsiges ikke af vinen lys-orange farve og spinkle duft, men i munden imponerer Present 1995 med sin flotte frugt, charmerende strejf af flygtige syrer og lange eftersmag. Oldie but goodie med masser af liv! Det er Jonas Fogh, der som repræsentant for den danske importør DISTINTO har inviteret til en vertikal smagning af vine fra Solveigs introduceret af Jens Heinemeyer. Han er manden bag mere end 20 års udvikling af Pinot Noir fra de stejle klippeskrænter ved byen Assmannshausen i Rheingau. Det er første gang nogensinde at der arrangeres en omfattende vertikalsmagning af Solveigs vine uden for Tyskland. Smagningerne afvikles i Århus og København, og som forklaring på, hvorfor netop Danmark har fået det ærefulde værtskab, fortæller Jens Heinemeyer om sin interesse for det nye, nordiske køkken. Han har også noteret sig det stigende antal Michelin-stjerner, der er blevet danske restauranter til del de senere år. Meget a apropos er det en af de århusianske Michelin-restauranter, Domestic i Mejlgade, der lægger lokaler til smagningen. Folkene bag Domestic er vilde med vine, der emmer af liv og er frembragt med omtanke for naturen, så deres vinkort er bygget op af vine, som enten er økologiske, biodynamiske eller helt naturlige. Flere fra Domestic deltog i smagningen med tydelig begejstring, så det skulle ikke undre, om der snart dukker vine fra Solveigs op på vinkortet.
Solveigs vintyper
Assmannshäuser Steil var det oprindelige navn for den lokalitet, hvor Solveigs to ha vinmarker ligger. Hver kvadratmeter er plantet til med Pinot Noir, hvis rødder vokser i en jordbund med rosa skifer – en finkornet, lagdelt bjergart dannet ved sammenpresning og hærdning af ler og mudder. Den jernholdige, røde skifer findes kun på en kort strækning af bjergsiderne langs Rhinen ved Assmannshausen. Ordet ”steil” skal forstås bogstaveligt. Markerne har en stigning på op til 70 cm per vandret meter: en stigning på 70% svarende til en hældning på 35°.
Phyllit: en let Pinot Noir fra yngre vinstokke (ca. 15 år gamle) eller en enkeltmarksvin, der må deklasseres på grund af ugunstige vejrforhold. Phyllit er den lokale betegnelse for jordbundens rosa skifer.
Steil: enkeltmarksvin fra ældre vinstokke (15-48 år gamle). Den enkelte parcels lokalisation og årgangens mikroklima afspejles i vinens duft og smag.
Micke: en topvin fra en parcel i marken ”Mickeberg” (ca. 25 år gamle vinstokke), der kun laves i et begrænset antal flasker i de bedste årgange.
Present: topvin fra marken ”Presenteberg” ─ en af de stejleste marker mellem Assmannshausen og Lorch med perfekt eksponering mod sydvest. Burgundisk stil med stort lagringspotentiale.
Fra Nordens kulde til Middelhavsklima
Jens Heinemeyer købte ejendommen i 1995, og han gik fra starten ind for minimal intervention i vinifikationen. Alle årgange får samme behandling: afstilkning af klaserne; gæring med skallernes egen gær i åbne træfade i 14 dage; presning og vinifikation af hver parcel for sig; modning på egefade i 18 måneder. Efter naturlig sedimentation af urenheder i vinen og to omstikninger undervejs er vinen krystalklar og behøver ingen klaringsmidler eller filtrering.
De næste tre vine, Steil 1996 og 1997 og Present 1998, er ganske lyse i tonen, nærmest orange, med hindbær i duften og en imponerende saftig frugt i smagen. 1997 er lidt Bourgogneagtig, kødfuld og lang i munden; 1998 har oxidative toner og flygtige syrer i duften, men slår tilbage med lækkert krydret frugt i smagen. Sommeren 1999 var decideret kold og Present 1999 forekommer knap nok moden med sin røde farve og en smag med kant og tanniner. En ungdommelig vin med udviklingspotentiale.
Med Steil årgang 2001 i magnum er vi stadig i den kølige ende, hvor en harmonisk smagsfylde og en præcis syre lover godt. Først med årgang 2003, hvor stigende temperaturer gav Rheingau en nærmest Middelhavsagtig sommer, præsenterer Steil og Present (i magnum) sig med en mørkere, let blålig farvetone, og frugten har mere kraft, fylde og sødme uden dog at give køb på syren. Jens Heinemeyer har en filosofisk tilgang til de betydelige variationer, somrene i Assmannshausen udfordrer ham med som vinmager. Hans ufravigelige princip er ikke at rette fejl eller sminke vinens skønhedspletter. ”Vi lader årgangen bestemme vinen, som den nu engang er, og så ser vi om nogen kan lide vinen og ønsker at købe den.”
Historisk terroir
De stejle bjergsider ved Assmannshausen udgør et vigtigt element i det terroir-begreb, der har lagt fundament til Solveigs mesterlige vine. Andre elementer er et mikroklima med en tempererende indflydelse fra Rhinen, der flyder lige neden for vinmarkerne. Og så spiller forhistorien en stor rolle. Pinot Noir vinstokke blev i 1300-tallet ført fra Bourgogne til Rheingau af cistercienser-munke fra klostret Cîteaux 13 km sydvest for Clos de Vougeot. Munkene grundlagde “Kloster Eberbach” i Rheingau, og de opdagede ret hurtigt at den røde skifer i jorden ved Assmannshausen gav Pinot Noir vinene fra området en særlig profil med en let røget karakter. De følgende århundreder har stokkene ved naturlige mutationen (ændringer i arvemassen) tilpasset sig Rhindalens klima og jordbundens røde skifer og dermed udviklet sig til en speciel ”Assmannshausen Pinot Noir klon”, som udgør et afgørende terroir-element. Assmannshausen er i dag den eneste lokalitet i Tyskland, hvis marker kun er plantet til med Pinot Noir. Den røde skifer spiller en undertone i vinens sensoriske melodi, mens overtonerne spilles af druesorten, klimaet og vinifikations-strategien.
Et særkende for områdets vine er kombinationen af dybde og substans med en forfinet elegance, der gør at vinen i munden opleves lettere end den egentlig er ─ et fænomen, der også kendes fra Mosels Riesling-vine. Present 2004 i magnum har et udtalt præg af modne solbær med en tone af sød lakrids ─ en følge af den stærke eksponering af druerne for UV-stråling, som 2004 er kendt for. 2005 var et varmt år, som har givet Steil en intens bouquet med strejf af flygtige syrer og en krydret frugt med lang eftersmag. 2006 skænkes op som Present og Micke fra magnumflasker: meget flotte vine med valmuerød farve, duft af hindbær og jordbær, diskrete fadtoner og som altid en fin syrefinale – alt er i perfekt balance. Steil 2007 har en charmerende, let drikkelig stil, som nogen ville kalde en feminin vintype. Jens Heinemeyer bruger udtrykket ”a facile vintage”, hvor adjektivet ”facil” står for en glat, føjelig og imødekommende stil, som nok ikke lige er hans kop te. Som et flag i vinden folder en stærk personlighed sig ofte flottest ud i blæsevejr, og Jens Heinemeyer bider gerne skeer med en ”difficil” årgang. Men han klager ikke ─ 2007 er let at sælge og klar til at drikke.
Lagringspotentiale 15-20 år
Nu er tiden kommet til en serie vine med et imponerende lagringspotentiale, som vil udvikle en rigdom af duft- og smagsnuancer i flasken de kommende år. Men allerede nu er vinene en syndig fornøjelse af drikke. Present 2009 magnum har en typisk burgundisk stil med animalske toner i duft og smag, kraftfuld og flot. Så følger endnu en facil årgang, Micke 2011 i magnum, sorgløs, medgørlig og lækker men ikke desto mindre interessevækkende hele vejen igennem. Present 2012 og Steil 2013 imponerer med deres blå farvetone, rige aroma og intense smagsfylde; excellente vine med et kæmpe-potentiale. Micke 2013 har endnu større farvetæthed, endnu flere røde bær og endnu større smagsfylde og en nærmest uendelig længde med toner af hængt vildt undervejs.
Smagningen slutter med en baby, Phyllit 2014 i magnum, hvis enkle, rene stil, lyse, rubinrøde farve og delikate duft og smag af jordbær nok ville vække større opmærksomhed, hvis den blev nydt for sig selv og ikke efter de forudgående vines tæppebombardement af sanserne.
Jens Heinemeyer har leveret ”proof of concept” for tankegangen bag naturvin: hans tilbagelænede stil som vinmager, hvor vægten lægges på høj kvalitet af frugten fra marken, hvor årgangens indflydelse får lov at slå fuldt igennem og hvor ethvert forsøg på at ”sminke” og ”forbedre” vinen er bandlyst, har skabt en serie strålende vine, hvis velsmag og holdbarhed næsten ikke er til at fatte. Til gengæld kan man spørge, om vi skal finde os i grumsede vine med hvis aroma overdøves af flygtige syrer og hvis let perlende, skarpt syrlige smag grænser op til eddike, blot de serveres under etiketten naturvin? Ikke i min bog ─ og da slet ikke efter nogle timer i selskab med Jens Heinemeyer og hans enestående naturvine på Pinot Noir fra Rheingau.