Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Du må godt – det er jo Jul

Alternativ Julevin 2 - selvforkælelse

Julen er pr. definition overflodens højtid. Lysets komme skal fejres, og det sker da også med voldsom trængsel og alarm og masser af vin selve Juleaften. Bagefter er der behov for afslapning og ro, så man kan få sjælen helskindet med sig gennem alt Julehurlumhejet. Og hvad er bedre til at bekæmpe stress og jag end et rigtigt godt glas vin? Selvforkælelsen stiller selvfølgelig store og nye krav til en vin, før den kan stå så meget på egne ben, at den uden støttende madledsagelse er Juletiden værdig. Her er nogle gode bud på det rette vinakkompagnement til velfortjent og uforstyrret afslapning i Juledagene.

La Tour Saint-Martin forhandles af VinfraLoire

Vin for vinens egen skyld

Nydelse af vin er snævert forbundet med mad og med sociale sammenhænge, men nogle gange har man blot brug for et helle i tiden, hvor verden stopper op, og hvor nydelse og intet andet er i fokus. Det job er nogle vine i særklasse kompetente til at udføre. Men hvad kræver det egentligt af en vin, før den kan drikkes uden mad og alligevel give en seriøs livsnyderoplevelse?

Le More Nere Merlot 2017 forhandles af Rudersdalvin

De første to kriterier er topkvalitet og personlighed, for en ligegyldig vin leverer stort set intet anden end forbigående adspredelse spicet op med alkohol. Men den rette vin er tæt på at være kunsthåndværk, og de bedste vine er tit dem, det tager tid at blive klogere på. De allerbedste vine er dem, hvor begejstringen stiger fra glas til glas, og her skriver jeg ikke om beruselsens evne til at sænke opmærksomheds- og ambitionsniveau. Nej, unikke vines storhed ligger ofte gemt i, at de rummer så meget, at det tager tid at få pakket alle vinens gaver til gane og sind ud. De bedste vine bliver ved med at give og give – de er generøse.

Denne egenskab fører ofte til verdensberømmelse og tårnhøje salgspriser, men visse mindre og billigere vine er lige så velegnede til at uddele rundhåndede gaver, som de feterede superstjerner. Man kan stadigt finde disse små perlevine, selv om der desværre er langt imellem dem. Men jagten på en stor oplevelse til beherskede penge rummer altid sin egen charme, også selv om det kan kræve betydelig tålmodighed og flid at opspore disse særligt attraktive vine.

Det er netop denne jagt på den generøse gavevin, som denne smagning omhandler. Smagenoteren rummer adskillige eksempler på den slags vine, som man med fordel kan overveje at forære sig selv. Synes man, at denne indadvendte adfærd er rigeligt egoistisk i den søde og menneskekærlige Juletid, er der intet, der forhindrer én i at dele fornøjelsen med udvalgte andre. Der er trods alt 75 centiliter i en helflaske.

Sådan læses vinbedømmelserne

Hver vin i denne test har fået to anmeldelser med hver sin tilhørende score. Den første score er vores bedste bud på vinens kvalitet uden skelen til vinens pris. Det er 100-skalane der bruges her. Den anden score er på 1 til 6 stjerner, der afspejler, hvor godt vinen passer til sin juleopgave. Her er der taget hensyn prisen, så der stilles større krav til de dyrere vine.

Ohmerops 2018 Cabernet & Merlo Meszaros Pal forhandles af Pannonvin

RØDVIN

Le More Nere Merlot 2017 Terre del Bruno Toscana, Italien

Duft med druetypisk kirsebærfrugt, delikat egetræ og dejlig tæthed. Elegant krydderi og en smule likørpræg. Givende og veludviklet frugt med tiltalende modenhed. Ekstraktrig og velpoleret vin med velafbalanceret styrke og med velintegreret, intenst egetræ. En helhjertet powervin, men slipper godt fra det. 14 pct.
93 | 179,00 – 150,00 v/6 fl Rudersdalvin.dk
Flot og velfungerende eftertankevin, der er en kraftfuld hjertestyrkning, der er så sammensat, at den er værd at ofre ekstra opmærksomhed. Velegnet til at løse opgaven. 5 *****

Ohmerops 2018 Cabernet & Merlo Meszaros Pal, Ungarn

Supermoden og intens rosinfrugtnæse tilsat mørk sødmefuld blommefrugt og med veldoseret, let røget egetræ. Aromatisk, delikat og med nydelig mineralitet. Glat, venlig og letdrikkelig. Tæt, veludviklet mundfrugt og med betydelig smagsstyrke. Markant egetræ, udmærket tanninstruktur og glimrende balance. 15,5 pct.
90 | 194,00 – juletilbud 169,00 Pannonvin.dk
Vin med saft og kraft, men også med gedigen personlighed. Mættende madvin, men også med potentiale til eftertanke. Et overbevisende eksempel på Ungarns nuværende rødvinsformåen. 4 ****

Heimbourg Turckheim Pinot Gris 2008 forhandles af Erik Sørensen Vin

HVIDVIN

RotenBerg Wintzenheim Pinot Gris 2008 Selection de Grains Nobles Domaine Zind Humbrecht Alsace, Frankrig

Kandiserede figner, honning, melon og ananas. Frisk næse, hvor mineraliteten er intakt på trods af al overdådigheden. Intens og dyb frugtighed kombineret med enestående koncentration og massiv styrke. Syre og sødme i optimalt samspil. Stadig ungdommelig med frisk rank frugt, massiv ekstrakt, herlig spændstighed og enestående kompleksitet. Et lille mesterværk. 14. Pct Biodynamisk – 37,5 CL
95 | 600,00 – tilbud 225,00 Erik Sørensen Vin
Mere kan man ikke ønske sig til Jul. Hver mundfuld er en storslået hedonistisk oplevelse. 6 ******

Heimbourg Turckheim Pinot Gris 2008, Selection de Grains Nobles Domaine Zind Humbrecht Alsace, Frankrig

Elegant, stringent og super intens ferskenfrugt med nydelig mineralitet. Rank og overdådig på samme tid. Enorm præcision og imponerende balance. Frisk frugtighed suppleret af kandiseret frugtpræg. Smag med samme friskhed som i duften og med udsøgt kultiveret overdådighed. Fremragende balance mellem syre og sødme. Elegance og power på samme tid. Usandsynlig detaljerig smag med vidunderlig præcision og fokus efterfulgt af en næsten uendelig eftersmag. Umådelig vellykket Selection de Grains Nobles. 14 pct. Biodynamisk – 37,5 CL.
96 | 600,00 – tilbud 225,00 Erik Sørensen Vin
Subtil, elegant, tankevækkende, overdådig og i absolut særklasse. 6 ******

Cies Albarinho 2020 Rodrigo Méndez Rias Baixas forhandles af Kjær&Sommerfeldt
Cies Albarinho 2020 Rodrigo Méndez Rias Baixas, Spanien

Elegant, mineralsk næse med kultiveret Albarinho-udtryk og subtile, let sødmefulde tropefrugtaromaer og med betydelig detaljerigdom. Velafbalanceret og med solid delikatesse og et let røget krydderi. Saftig citrusfrugt med god ekstrakt og fylde. Ultrakøligt helhedsindtryk med markant syre og intens mineralitet. 13 pct.
91 | 225,00 – tilbud 195,00 Kjær & Sommerfeldt
En vin, der kræver eftertanke. Den frisker op og sætter gang i mavesafterne. Fin som soloforfriskning eller aperitif. 4 ****

La Tour Saint-Martin 2018 Fumét Domaine Michin Menetou Salon Loire, Frankrig

Stilistisk kølig vin med masser af mineralitet og med diskrete Sauvignon Blanc aromaer. Vokser flot i glasset og bliver rigere. Afrundet frugt med hasselnøddetoner og et touch skovbund. Afdæmpet og delikat mundfrugt med fornem balance. Sprød, aromatisk og meget givende vin med flot struktur og afrundet, let sødmefuldt helhedspræg. Kultiveret Sauvignon Blanc på højt niveau. 13,5 pct.
92 | 215,00 v/6 fl Vinfraloire.dk
Alt for sjældent smager man fuldmoden hvidvin med fortsat udviklingspotentiale. Med La Tour Saint-Martin 2018 kan man med fornøden ro og koncentration opleve, hvad alder kan tilføre en ambitiøs og kompetent fremstillet hvidvin. 5 *****

Madeira Malvasia Sweet Colheita 2002 Pereira D’Oliviera forhandles af Sigurd Müller

ANDRE VINE

Churi Chinebuli 2018 Tsitska & Tsolikuri Orangevin Samkharadze, Georgien

Velkrydret næse med grønne valnødder, moderat frugt og et touch oxidation. Kølig stil med god detaljerigdom og med autentisk orange-udtryk. Krydret, lettere sherryagtig mundfrugt med solid mineralitet. Betydelig styrke og med veludviklet aromaprofil, markant frugtsyre og pæn detaljerigdom. Klassisk old school orangevin. 13 pct.
88 | 178,00 Georgien-vin.dk
Unik vin, der sikkert gør det bedst på egen hånd. Tænk Sherry og nyd den kølig og eventuelt med lidt salt eller røget tilbehør. 3 ***

Churi Chinebuli 2018 forhandles af Georgien Vin
Madeira Malvasia Sweet Colheita 2002 Pereira D’Oliviera, Portugal

Sødmefuld nøddenæse med brun farin, blomsterhonning og kandiseret frugt plus nydelige Sherrytoner. Overdådig, veludviklet, delikat duft med betydelig styrke. Stilistisk tæt på fornem, ældre Tawny-port, men med det karakteristiske ristede Madeira-karamelpræg. Intenst krydret smag med lakrids, vanilje og fuldmodent egetræ. Rank, frisk og livskraftig madeira med dejlig syrebalance og med betydelig frugtfriskhed. Smagen med mere Sherry end portvin i udtrykket. Fornem balance og stor delikatesse. Høj, men velbegrundet pris. 20 pct.
94 | 550,00 Sigurd Müller Vinhandel
Imponerede velegnet til at give ro i sjælen og til at hengive sig til uhæmmet hedonisme. Den diskrete oxidative syre gør vinen mere velegnet til solonydelse end til dessert. Går dog sikkert fint til mange spanske tapastyper. 5 *****

Frederiksdal Likør af Kirsebær forhandles af Frederiksdal.com
Frederiksdal Likør af Kirsebær Harpelunde Lolland, Danmark

Tæt, mørk og afrundet kirsebærfrugt med veldimensioneret sødme. Nydelig friskhed, betydelig intensitet og stor styrke. Velkrydret med marcipantoner og vanilje og med betydelig dybde og nydelig præcision. Massiv, fyldig og helt ren kirsebærsmag med intens og velvalgt sødme. Bærer sin beherskede 15 procent alkohol flot og virker mere vinøs end likørpræget. Charmerende og delikat 17 pct. – 500 ml.
92 | 249,00 Frederiksdal.com
En vin, der med sine mange gode detaljer fortjener opmærksomhed og koncentration og belønner indsatsen fuldt ud. Årstidscharme for fuld skrue. Kan også fungere fint til Risalamanden. Et autentisk eksempel på den fornemme danske frugtvinskvalitet. 6 ******

Læs Juleartikel 1. her