Julen indbyder til at nyde vin som ingen anden højtid, og der bliver da også trukket utallige kostbare flasker op i Juledagene. Der bliver brugt rigtigt mange penge på denne Julefornøjelse, og valget er ofte svært. Hvert år forsøger landets vinskribenter at give gode råd til højtidens vine: Hvordan løser man den stort set umulige opgave med at finde den rette vin til det traditionsrige, men direkte vinfjendske klassiske Julemåltid? Rådene er ofte så forudsigelige som Juleevangeliet i kirken, så Vinbladet bringer i år en række artikler om alternative og traditionskritiske vine, der måske – og måske ikke – kan indpasses i Julefestlighederne.
Rend mig i traditionerne?
Julemenuen er stort set fastlagt på forhånd og ofte gælder det samme for vinvalget. Så måske tiden er inde til at tænke i nye baner, men hvordan giver man dette spændende, men fladtrampede emne nyt liv? Tør man lege med tanken om en Gewurztraminer til andestegen eller Lambrusco til Risalamanden eller noget endnu mere provokatorisk?
I de kommende Juleartikler vil vi forsøge at komme med mulige svar på dette spørgsmål. Vi har opsøgt vine, der normalt ikke bliver serveret i en Julesammenhæng for at bedømme, om de kan fungere indenfor de snævre rammer, der er afstukket af madtraditionerne. Vinimportørerne har ikke været bange for at eksperimentere og komme med nytænkende forslag. De valgte vine går ofte på tværs af konventionerne i de Julesammenhænge, hvor vinen typisk frister. Vi har set nærmere på vinvalget i fire forskellige sammenhænge:
Aperitiffen før Julemåltidet
Vinen til det stegte kød
Vinen til Risalamanden
Vinen til uforstyrret nydelse
Derfor ser smagenoterne lidt anderledes ud end sædvanligt. De velkendte kvalitetsvurderinger efter 100-skalaen findes fortsat, men for hver vin er der tilføjet et afsnit med en vurdering af, hvor godt vinen løser den givne opgave – i dette tilfælde altså at fungere som aperitif. Skalaen for bedømmelsen går her fra én til seks stjerner. Stjernerne tager højde for pris/kvalitetsforholdet, så man kan få en hjælpende hånd til de bedste Juleindkøb.
Et vellykket forspil
Traditionerne omkring Julemåltidet adskiller sig på ét punkt rigtig meget fra familie til familie: Nemlig forspillet til anden, gåsen, flæskestegen eller de andre kødelige fornøjelser senere på aftenen. Nogle serverer forret, nogle nøjes en aperitif mens andre blot går direkte til bords uden vådt eller tørt. Det er solo-aperitiffen, vi her ser nærmere på, dog med en vis skelen til en mulig forret, der måske kunne være ovre i det maritime, som røget laks, østers eller tilsvarende. Risengrødens trussel forbigås i tavshed, men kommer tid kommer råd: Artiklen om Juledesserten vil fokusere på Risalamanden.
Den klassiske aperitif er Champagne eller andre ligeværdige boblevine, og der kommer stadigt flere mousserende vintyper på markedet. Ikke mindst er der fremgang i de mousserende frugtvine, som i dag har lagt fortidens stigmatiserende lavkvalitets-omdømme bag sig. Der er sket den glædelige udvikling, at danske frugtvine har tilkæmpet sig lidt af en førertrøje, da vi nationalt set har en enestående høj frugtkvalitet – ikke mindst på æble- og kirsebær-området. Men det fine kvalitetsniveau gælder for stort set alle danske bær og frugttyper, blot de har været dyrket i Norden gennem generationer.
Årsagerne til dette kvalitetsforspring er flere. ikke mindst er vi rent klimatisk velsignet med lange lyse sommerdage, kølige nætter og tilpas nedbør. Men dansk gartneri er også er blandt verdens mest kompetente, og meget af denne faglige viden er efterhånden smittet af på den nye danske vinavl.
Mange danske vinproducenter har indset, at der ligger hårdt tiltrængte ekstra indtjeningsmuligheder i at bruge det kostbare tekniske apparat til at gære de lokale kvalitetsfrugter og bær, der er til rådighed i fine mængder og til rimelige priser. Vi har endnu kun set den første spæde udvikling på dette område, men resultaterne er så lovende, at fremtiden ser lys ud for dansk frugtvin. Det gælder ikke mindst de mousserende typer – inklusive cider – men også for diverse frugtspirituosa og dessertvine.
Aperitiffens berettigelse
Aperitiffen er nyttig – ja, ligefrem uundværlig – til at kalde til samling, før man går til bords. Betydelige mængder rig og kraftfuld Julemad venter med stegt fugl, karamelliserede kartofler, heftig rødkål og voldsom sauce med masser af stegesky. Det er med andre ord værd at tage tilløb, før man kaster sig ud i Julebordets krævende glæder.
Her kommer aperitiffen ind, da den ikke blot skaber den rette forventningsfulde stemning, men også er nyttig til at skærpe appetitten og sætte gang i fordøjelsen. Det stiller krav til syrerigdom og friskhed og elegance, da formålet ikke er at mætte, men mere at inspirere og forføre til at Julestemningen for alvor indfinder sig i form af glubende appetit.
Aperitif-jobbet kan håndteres på mange måder, og kigger man smagenoterne igennem, vil man komme langt omkring i udvalget af drikkevarer. Her vil man få nyttige muligheder for at finde lige netop den aperitif, der vil passe til ens egen opskrift på den mest stemningsfulde Juleaften, hvad enten der er tale om en stille hvidvin, bobler eller noget helt fjerde.
SMAGNING
Hver vin i denne test har fået to anmeldelser med hver sin tilhørende score. Den første score er vores bedste bud på vinens kvalitet uden skelen til vinens pris. Det er 100-skalaen der bruges her. Den anden score er på 1 til 6 stjerner, der afspejler, hvor godt vinen passer til sin juleopgave. Her er der taget hensyn prisen, så der stilles større krav til de dyrere vine.
Frederiksdal Rød Sparkling Harpelunde, Lolland, Danmark
Intens, mineralsk kirsebærnæse krydret med delikat vanilje og lakrids og med afdæmpede bitterstoffer. Solidt kirsebærpræg og moderat æbleindflydelse. Stor styrke, dejlig renhed og nydelig friskhed. Komplekst krydret og næsten likøragtig smag med saft, kraft og længde og moderat sødme. 10,5 pct.
89 | 179,00 Frederiksdal.com
En vin, der mere satser på friskhed end på sødme, hvad der kan være nyttigt til at vække appetitten. Stor intensitet og markant personlighed, der nok skal påkalde sig opmærksomhed. * * * *
Exspecto 2018 Le Clos Galerne, Anjou, Frankrig
Frugt med betydelig dybde, flot balance, dejlig tæthed og udmærket renhed og udtalt elegance. Diskret krydret og med nydeligt sammensat frugtudtryk. Betydelig ungdommelighed og sikkert fortsat med fine udviklingsmuligheder. Glimrende frugttæthed og fornemt håndværk. Ambitiøs vin med velindpakket diskret og charmerende sødme. Høj klasse. 14 pct
93 | 360,00 v/6 fl Vinfraloire.dk
En kvalitetsvin, der fortjener uforstyrret koncentration. Kan fungere både til mad og solo som nydelsesfuld aperitif. Ikke distanceblænder, men med betydelig delikatesse. ****
Pet Nat Trocken 2019 Petillant Naturel, Rheinhessen, Tyskland
Eksotisk urtenæse med toner af grapefrugt tilsat lidt røget the. Bærpræget, saftig og let vin med masser af mineralitet. Fremstår mere som cider end vin. Sympatisk, alternativ og med pæn længde og god balance. Ganske forfriskende og med betydelig og subtil aromarigdom. 12 pct. Biodynamisk.
88 | 269,00 – Tilbud 219,00 Kjær & Sommerfeldt
Lidt af en særling, men på den spændende måde. Let og elegant og god som appetitvækker. Scorer højt som et gennemført alternativt indslag. * * *
Irsai Oliver Pezsgo Mousserende, Extra dry, Ungarn
Delikat og rigtblomstrende næse med tung sødmefuldhed og eksotisk krydderi. God friskhed, umiddelbar charme og stilistisk tæt på en potent Asti. Vellavet vin med velstruktureret frugt med stor saftighed. Læskende og med intens, kultiveret parfume. 13 pct.
88 | 88,00 – juletilbud 75,00 Pannonvin.dk
Glimrende aperitif med sødme, tyngde og friskhed. Bærer sin høje alkohol flot. Sympatisk og til fornuftig pris. * * * * *
Calmel-Joseph Téte de Cuvée Crémant de Limoux, Roussillon, Frankrig
Klassisk, mineralsk Crémant-næse med kølig citrusfrugt. Ren, præcis og delikat med moderat duftstyrke. Velbygget vin med god substans i frugten. Harmonisk og vellykket syrebalance. Letdrikkelig og med bred appel. 12 pct.
88 | 159,95 – 129,00 v/6 fl Andrupvin.dk
Velfungerende til aperitif-jobbet. Kølig stil og med betydelig frugttæthed og diskret lille sødme. Udmærket Champagne-substitut. * * * *
Dakisvhvili Petnat Kisi 2020 Petillant, Georgien
Eksotisk frugtnæse med pæn styrke, grønne urter og intens hyldeblomst-parfume. Solid og velbygget mundfrugt med moderat sødme og tilpas frugtsyre. Venlig og let vin med umiddelbar charme og tilpas tæthed. 13 pct.
87 | 298,00 Georgien-vin.dk
Letdrikkelig og med bred appel. Glimrende aperitif. Sympatisk og velfungerende, men ganske kostbar. * * *
Dans Ma Bulle Brut 2018 Crémant Emmanuelle Mellot, Vouvray, Frankrig
Rig, delikat og sammensat næse med kultiveret parfume. Sprød duft med dejlig præcision. Personlig, vellykket og charmerende. Velbygget, kølig mundfrugt med betydelig rigdom. Letdrikkelig og med velvalgt sødmefuldhed og pæn lille mineralitet. 13,5pct. Økologisk.
90 | 180,00 v/d 6 fl Vinfraloire.dk
Optimal til at hæve humøret, styrke julestemningen og sætte gang i appetitten uden at mætte unødigt. Et oplagt hit. ******
Charpentier Champagne Art-If-Ice Demi Sec, Frankrig
Tæt frugtduft med markant og elegant g sødme. Stor tyngde og solid charme. Kraftfuld med kultiveret sødmefuldhed og delikat krydderi. Velsmagende, indsmigrende og veldimensioneret boblevin i autentisk Champagne-stil og med moderat syre. 12 pct. Økologisk.
90 | 300,00 – på tilbud 200,00 tilbud Erik Sørensen Vin
Er man til det elegante og sødmefulde forspil, får man høj klasse her. Ganske mættende vin, der måske er et mere oplagt valg til kransekagen Nytårsaften. ****
Discover Æble 2020, Doux, Sød mousserende frugtvin, Danmark
Intens duft af modne æbler med nydeligt vaniljepræg og stor aromastyrke. Rig og delikat smag med autentisk æblefrugt og med pæn syre og markant sødme. Tiltalende vin med krystalklart æbleudtryk på egne betingelser. 2 pct.
88 | 199,00 Andersenwinery.dk
Delikat og frisk, men rigeligt sød til at åbne Juleballet. Superelegant etiket. Vidunderlig alkoholsvag og lever til fulde op til alternativ-kravet. ****
Cuvée des Acoins 2019 Domaine Bel Air, Pouilly-Fumé, Loire, Frankrig
Parfumeret og klassisk Sauvignon Blanc næse med hyldeblomst og stikkelsbær. Betydelig intensitet, dejlig renhed, fin lille sødme og tilpas mineralitet. Frisk, kultiveret og delikat vin med nydeligt parfumeret smag og velafbalanceret druekarakter. God ekstrakt, kontant syre og kølig frugtighed. 13,5 pct.
91 | 200,00 v/6 fl Vinfraloire.dk
En vellavet og umiddelbart tiltalende vin med harmoni og letdrikkelighed. Fungerer både som aperitif og som madvin til de fleste hvidvinsretter. Uden tvivl med bred appel. ****
Closerie de Vaudieu Blanc 2020 Châteauneuf-du-Pape, Frankrig
Lettere røget og velkrydret frugtnæse med betydelig tyngde og intensitet. Tæt frugt med friskt abrikos- og ferskenpræg. Superstruktureret vin med rygrad, styrke, koncentration og autentisk Rhôneudtryk. Ganske parfumeret og med fornem længde og ekstraktrig frugt med fylde og styrke. 13,5 pct.
91 | 199,95 v/12 fl Philipson Wine
Saft og kraft, der kalder på mad. Mindre oplagt som aperitif, men vinder ved øget opmærksomhed. Håndterer lidt af hvert som introduktion til Julemiddagen. ****
Furmint Szuztermes 2017 Garamavari, Ungarn
Aromatisk, rank og kølig frugtnæse med markant mineralsk udtryk og pæn intensitet. Spændende krydret og med nydelige bittertoner, et touch parfume og lidt egetræ. Tør og frisk vin med god struktur, delikat frugt og betydelig frugtsyre og pæn saftighed. 11,5 pct.
88 | 75,00 – juletilbud 63,00 Pannonvin.dk
En aperitifvin for de mere eventyrlystne, der har præference for intens mineralitet og markant tørhed og friskhed. Bedst som appetitvækker, men fungerer sikkert også til røget charcuteri. ***
Valdespino Vermouth Jerez de la Frontera, Spanien
Intens, delikat og sammensat Vermouth-næse med kanel, kamfer, fennikel og lakrids. Charmerende krydret med kandiserede frugter og brændte figner. Stilistisk tæt på en Amaro. Intens sødmefuld smag med dejlig friskhed, betydelig detaljerigdom, imponerende smagsintensitet, udmærket balance og delikat saftighed. Letdrikkelig og alkoholsvag hedvin på ambitiøst niveau. 15 pct.
90 | 150,00 Johannes M. Klein
Supercharmerende og klassisk Vermouth i absolut særklasse. Fungerer fint som inspirator og appetitvækker på trods af sødmen. Også eminent som cocktail-ingrediens i mange sammenhænge. *****