Efter et årti med et faldende salgstal for australsk vin i Danmark kunne den australske ambassadør for Danmark, Norge og Island, Damien Miller, sammen med Wine Australias chef for det europæiske marked, Laura Jewell, skåle for fremgang og et australsk vinlandskab præget af stadig større mangfoldighed og diversitet.
Lavere alkohol og større elegance var nogle af de tendenser Laura Jewell, som er Master of Wine, ville sætte fokus på med udvalgte vine til ambassadørens middag, aftenen inden australsk vins store årlige smagning på Nationalmuseet den 6. oktober.
To af aftenens højdepunkter var en burgundisk inspireret 2015 Marchard & Burch Porongurup Chardonnay og en 2015 Howard Park Porongurup Riesling, begge endnu ikke i stald hos en dansk importør.
226 vine
Intet mindre en 226 vine, fra 39 små og store producenter, var det ved Wine Australias smagning, med titlen Denmark Annual Tasting 2016, muligt at få skænket prøver på i Nationalmusseets festsal.
Blandt de australske vinmageren der havde taget den lange tur fra down under for at finde en dansk importør var Peter Logan fra Logan Wines. Tolv forskellige vine, med en alkoholprocent på mellem 12% – 13,5% kunne man smage på hans stand. Logan, Weemala og Apple Tree Flat hedder hans tre forskellige varemærker lavet på Semillon, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Gewürztraminer, Chardonnay, Riesling, Viognier, Pinot Noir, Pinot Meunier, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Tempranillo.
Med al respekt for den rige australske druefrugt forener Peter Logan i sin stil det frugtige og fyldige, med, hvad kan kalder europæisk struktur og finesse. En filosofi der udfolder sig på smukkeste vis i hans meget flotte 2016 Logan Weemala Riesling fra Orange, inspireret af et ophold hos tyske Weingut Carl Adelseck i Nahe.
Enkeltmarksvine og elegance
Det schweiziske ægtepar, Marianne og Thomas Lanz, etablerede deres Lanz Vineyards i Barossa Valley, i 1998. De har nu 16 ha og præsenterede i København fire meget flotte enkeltmarksvine med 2014 Lanz Vineyards The Grand Reserve Shiraz som højdepunkt.
Thomas Lanz fortæller, at de var blandt de første der prioriterede en frugtdreven, lettere og mere elegant stil og pointerer det ganske interessante, at tendensen med høje alkoholprocenter nu for alvor på vej ned i Australien, mens den har været for opadgående i Europa.
Rød silke
Blandt de mange fine australske vine allerede tilgængelige på det danske marked var et absolut hit, både indholdsmæssigt og på etiketten. 2014 Oliverhill Winery Red Silk Shiraz fra McLaren Vale kan hos AtomWine fås for 125 kr.
Og The Lady in Red Silk – hvor kommer hun fra? Stuart Miller fra Oliverhill Winery fortæller på sin stand i København, at de ikke rigtig havde succes med at sælge deres vin på det amerikanske marked, så noget måtte gøres.