Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Velkommen til Romagna

- Mussolini, Fellini, ”Vini ad Arte”, San Patrignano og tre stærke kvinder

Der er Emilia, og der er Romagna, men man plejer at nævne de to italienske regioner under ét: Emilia Romagna. Emilia er området mod vest, der grænser op til Ligurien og Lombardiet, og som ikke mindst er kendt for sin produktion af Lambrusco. Romagna med grænser til Veneto, Toscana og Marche og med Adriaterhavet som sin østligste afgrænsning, er mere og mere kendt for sine Sangiovese-vine og for sporadiske kvalitetsudgaver af den hvide DOCG-vin Albana di Romagna.

Romagna var oprindelig en del af Toscana, men Mussolini ville det anderledes. Han stammede fra landsbyen Predappio Alta, og derfor måtte provinsen selvfølgelig have sit eget klassiske navn: Romagna. Predappio Alta var dog blot en klynge uinteressante huse, som ikke passede sig for en diktator. Så Mussolini fik mellem 1925 og 1942 en stribe arkitekter til at designe Predappio Nuova efter de fascistiske idéer om arkitektur og byplanlægning. Predappio Nuova kaldes Italiens Bethlehem, fordi turister valfarter til byen, hvor Mussolini i dag er begravet. Tidligere strømmede især højrefløjs-folk dertil, i dag er det mest venstreorienterede.En anden berømthed fra Romagna er Federico Fellini, men der er ikke opstået en tilsvarende kult omkring ham.

Bertinoro1
Bertinoro er Romagnas bedst kendte vinby. Den ligger på et højdedrag, hvorfra der i klart vejr er udsigt til Adriaterhavet.

Romagnas seværdigheder

Romagna er spækket med seværdigheder i form af borge, kirker og pittoreske byer. Wellness-industrien har gode kår på bl.a. det store Grand Hotel Terme della Fratta, hvor astronauter kommer til hægterne efter at have mistet muskelmasse under opholdet i Rummet. I Faenza er attraktionen et enormt museum for den fajance, som har fået sit navn efter byen. Er man til polenta, ligger der såmænd en lokalitet med navnet på denne form for majsgrød, Imola var i 1400-1500-tallet skueplads for opgør mellem Medici- og Borgia-familierne, og så er der den højtliggende vinby Bertinoro, hvorfra man har udsigt til Adriaterhavet.

Der er tryk på
Der er tryk på, når dørene åbnes for offentligheden under Vini ad Arte.

Alternativet til Toscana

Toscana er med sin Chianti ikke længere et lavprisområde. Så den, der søger god vin til overkommelige priser baseret på Sangiovese kan med fordel kigge mod Romagna, den østlige del af regionen Emilia Romagna. Her afvikles hvert år i keramikbyen Faenza ”Vini ad Arte” med deltagelse af et halvt hundrede vinproducenter. Der er smagninger og foredrag samt mulighed for besøg hos producenter, og indtrykket er hver gang, at der er flere og flere, som har styr på den vanskelige Sangiovese-drue. Romagna er også hjemsted for appellationen Albana. Dens ophøjelse til DOCG mødte i sin tid stor skepsis, men i dag er Albana anerkendt som en hvidvin, man bestemt ikke skal kimse ad. Blandt de bedste producenter er: Fattoria Zerbina, Tre Monti, Riccardo Ballardini, Branchini, Giorgio e Jacopo Giovannini, Madonia, Tenuta Santa Lucia og Cantina Braschi.

De bedste røde vine

Under ”Vini ad Arte 2016” var der mulighed for at smage op mod 100 vine, så af tidsmæssige grunde måtte der foretages et valg. Ved den officielle smagning stod Sangiovese Riserva opmarcheret i årgangene 2013 og 2012, og de bedste producenter var: La Berta, Fattoria Zerbina, Tre Monti, Celli, Branchini, Riccardo Ballardini, Stefano Berti, Bissoni, Cantina Braschi, Tenuta Casali, Spalletti-Colonna di Paliano, San Patrignano, Madonia, Tenuta Villa Trentola og Campodelsole.De bedste udgaver af Romagnas Sangiovese kan sagtens tåle nogle år på flaske. Det viste en retrospektiv smagning af Riserva i årgang 2008. Bedst var følgende producenter: Costa Archi, Gallegati, Fattoria Zerbina og Madonia.

San Patrignano. Cantina. Barricaia. Riccardo Cotarella consulente enologo della comunità con Mario Monaco, Massimo Verlato operatori comunità, agronomo Angelo Totaro con ragazzi comunità settore cantina. Foto di gruppo.
Fadkælderen er en smuk katedral. Her fyldt op  med en gruppe af San Patrignanos klienter.

San Patrignano – et unikt samfund for unge i uføre

I det bakkede område bag Rimini i det østlige Emilia Romagna ligger vingården San Patrignano. 100 ha vinmarker og glimrende vine. Intet usædvanligt ved det. Der er bare det aber dabei, at vinfremstillingen foregår bag et hegn, der omslutter hele stedets 200 ha land. Og at der ud over vin fremstilles alt, hvad et minisamfund har behov for. Det er da også ordet ”samfund”, Stefano Bariani bruger til at beskrive stedet. Stefano er ansvarlig for salget af vinene og har en fortid hos Angelo Gaja. I øvrigt samtidig med Willi Klinger, som i dag styrer Østrigs markedsføring af vin. San Patrignano er et sted, hvor unge med misbrugsproblemer bliver rettet op.

Ingen tekst

Massive donationer

Projektet blev indledt i 1978, da en ildsjæl besluttede at gøre noget for det voksende antal narkomaner. Han tog unge til sig i sit eget hjem, og da antallet voksede, involverede han også sin mors hjem. Med tiden blev det nødvendigt at udvide rammerne og etablere et økonomisk fundament, og her kom en milanesisk rigmand og hans kone ind i billedet. Ved hjælp af deres massive donationer samt bidrag fra andre sider holdes det store projekt i gang uden statslig indblanding. Der er i dag omkring 1.300 unge klienter plus 400 frivillige hjælpere, fastansatte og konsulenter, hvoraf mange er tidligere narkomaner. Dog ikke Riccardo Cotarella, måske Italiens bedst kendte ”flying winemaker”. Han arbejder gratis for San Patrignano.

En stor familie

Inden for det store hegn ligger stalde med heste, grise, får og køer, slagteri, zoo, bageri, mejeri, vineri, sportsplads, hundekennel, hospital, administration, storkøkken osv. Det kræver tilladelse at komme indenfor, da klienterne ikke må udsættes for fristelser i form af pushere. Selv rygning skal foregå uden for hegnet. Al form for misbrug er no go. Vi er dog i Italien. Så når næsten 2.000 mennesker hver dag samles til spisning ved langborde, kan man få et glas vin, hvis man ikke vil nøjes med vand. Men kun et glas. En frokost her består af valget mellem to forretter og to hovedretter, fremstillet af klienterne og serveret ved bordene af klienter. Inden der serveres, rejser alle sig på et signal og holder et halvt minuts stilhed. Sådan en slags zen-øjeblik. Alt er hjemmelavet her, og som tilrejsende har man mulighed for både at opleve de perfekte råvarer tilberedt i en restaurant og købe gastronomiske souvenirs med hjem fra en velassorteret butik. Både butik og restaurant ligger uden for hegnet.

Flest mandlige klienter

Fordelingen mellem mænd og kvinder i samfundet er cirka 70/30. De bor ikke sammen, men hvis det hænder, at et par finder sammen og vil giftes, er der et antal lejligheder, de kan flytte ind i. Enlige mødre med børn rummer stedet også. Et ophold er opdelt i en indledende fase, der forbereder misbrugerne på de følgende tre-fire års ophold med studier og læring i de fagområder, San Patrignano kan tilbyde. Der har i tidens løb været 25.000 unge gennem processen, og der er selvfølgelig tilbagefald. Det ligger omkring 28 procent, siger Stefano Bariani. Men nogle af dem vender tilbage for altid. De har indset, at de ikke kan klare sig uden for hegnet. Vinene fra San Patrignano kan findes på www.loegismose.dk/shop

Tre stærke kvinder

Der var engang, da mænd dominerede vinverdenen. Det gør de nok stadig, men kvinder her og dér markerer sig stadigt stærkere. Alene i og omkring Romagnas pittoreske bjergby Bertinoro står der kvinder bag nogle af de bedste vine: Graziella Pezzi, Raffaella Bissoni og Giovanna Madonia. Graziella Pezzi er den stærkt aktive chef på Romagnas bedst kendte vingård, Fattoria Paradiso i Bertinoro. Dog med en vis assistance af sin søn Jacopo. Graziella Pezzi overtog styret efter sin far, Mario Pezzi, som var én af områdets foregangsmænd, da han omlagde fra kvægbrug til vin. Han blev bl.a. kendt for den let sødlige hvide Pagadebit, som stadig produceres her og dér. Druesorten trives godt og giver rigeligt udbytte, så den kunne altid bruges til at betale eventuel gæld. Heraf navnet.

Fattoria Paradiso3
Fattoria Paradiso fik sit navn, da Graziella Pezzis far Mario omlagde driften fra kvægbrug til vin.

Fattoria Paradiso rummer bl.a. et bilmuseum og en enorm samling gamle vine. Vinproduktionen er i dag omfattende og generelt af høj kvalitet. Især den elegante ”Vigna delle Lepri”, som er en Sangiovese Superiore Riserva, måler sig uden problemer med en god Brunello, men koster langt mindre. Flagskibet hedder Barbarossa og fremstilles af flere lokale druesorter. Det er en magtfuld rødvin, som kræver dekantering. www.fattoriaparadiso.it

Raffaella A. Bissoni
Raffaella Bissoni – småt og godt.

 

Bissoni

Raffaella Bissonis vingård omfatter bare 12 ha, hvoraf de fem er tilplantet med vinstokke. Så produktionen er ikke stor: ca. 35.000 flasker årligt. En bumpet markvej fører op til stedet, som ligger med udsigt over en dal til Bertinoro. Det er ikke et sted, hvor der er tid til daglig oprydning i hverken hus eller kælder. Raffaella plejede at gøre alt selv, men har dog nu, da hun er tæt på de 60, fået hjælp til at køre traktor, beskære vinplanterne og give gode råd om kælderarbejdet. Det hele handler dog om kun at fremstille vin, Raffaella selv kan lide. ”Jeg kan ikke lave Barolo, men jeg kan lave det bedste i Romagna”, som hun siger. ”Vinen skal udtrykke min personlighed og egnen.” Hun indledte i 1989 sammen med sin daværende mand egen aftapning på flaske og har i tidens løb oplevet en del forandringer, som kan sammenlignes med dem, Chianti gennemgik i 1970’erne. I dag er én af udfordringerne at holde alkoholprocenten nede. Den skal helst ikke over 14-14,5, så hele sommeren bliver markerne gået igennem for at ramme det rigtige høsttidspunkt. ”Jeg kender efterhånden mine marker”, siger Raffaella. Hendes produktion omfatter den meget drikkelige Girapoggio Sangiovese Sup. med kun 12,5% alkohol og en Sangiovese Superiore Riserva, som i årgang 2004 demonstrerer, at den har et vældigt fremtids-potentiale. Desuden fremstiller Raffaella et par søde Passito-vine. www.bissoni.com

 

Giovanna Madonia
Giovanna Madonia – en af de fremtrædende kvalitetsproducenter i Romagna.

Madonia

Giovanna Madonias vingård ligger ligesom Fattoria Paradiso i selve Bertinoro. En solid jernlåge og en stejl adgangsvej skal forceres, før man er fremme og bliver modtaget af en glad hund og Giovannas mand, som gerne drikker vin, men ellers er billedkunstner. Parret har fire døtre, og da Giovanna er fra Sicilien, måtte hun efter fødslerne høre folk beklage hendes skæbne. Men jordemoderen på den lille ø nord for Sicilien, hvor familien har et fritidshus, trøstede hende: ”Skidt, du er jo ikke bonde”. Hvortil Giovanna svarede: ”Jeg har to traktorer.” Madonia har 12 ha vinmarker, som der kommer ca. 60.000 flasker ud af årligt.

Filosofien er lille produktion, stor kvalitet, og belønningen er  vinskribenternes konstante lovprisninger. Modsat Bissoni fremstiller Madonia adskillige typer vin. Fra den tørre, hvide Neblina Albana di Romagna til Sangiovese-udgaverne Fermavento og Ombroso plus Sterpigno og Barlume (Merlot og Cabernet) samt selvfølgelig en Passito, Chimera. www.giovannamadonia.it

Madonias danske importør er www.gastroogvino.dk