Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Sommelier med stort S

Den 4. februar inviterede de franske vinbønder fra Crozes-Hermitage til en smagning af deres vine i København. Det blev et stort tilløbsstykke med mange, og ikke mindst alle Danmarks førende Rhône-eksperter bænket omkring bordene i det lyse kaj-lokale på Restaurant No. 2. Én af dem var i dagens anledning tildelt en særlig rolle. Det var sommelier Christian Thorsholt Jacobsen, der stod for en Masterclass. Det blev til et sjældent UG for den disciplin og arrangørerne, Den Franske Ambassade og AOC Crozes-Hermitage, kunne notere sig et stort bifald.

Christian Thorsholt Jacobsen er født i 1986 og voksede op nord for København med en far og mor der begge var kokke. “Det skulle han ikke være”. Men frøene var sået, og efter et kort oprør blev restaurantverdenen også hans. Blot skulle det være vin. Det var, som han siger, uundgåeligt, fordi vin for ham “både er kultur og fakta, og ikke bare en del af kulturen, men selve essensen af kulturen i alle vinlande”.

Restaurant Anarki er i dag hans daglige legeplads og navnet anarki et meget bevidst valg, der afspejler hans tilgang til vin. Vin har ingen grænser. Der er ingen regler, ingen dogmer. Ikke et nej til naturvin, ikke et nej til den klassiske vin. “Du giver dig selv bind for øjnene, hvis du fokuserer på kun den ene del. Du kan finde god vin i hele verden. ”

Før Christian Thorsholt i 2015 blev sin egen mester arbejdede han i København, Hamburg og London for Copenhagen Concepts, moderselskabet bag restauranterne “Mash”, “Le Sommelier”, “Umami” og “Umamigo”. Ved siden af sin travle hverdag som driftsleder og chefsommelier kvalificerede han sig til nationale og internationale konkurrencer, vandt det Danske Sommelier mesterskab i 2013 og 2015, det Nordiske i 2011, og i 2016 tog han til Mendoza og blev nummer 6 som bedste sommelier i verden. I 2018 vandt han sammen med Rasmus Amdi Larsen og Jonas Munk DM i blindsmagning.

Dialogen med gæsten

Hvad er for dig  vigtigt for atmosfæren og stemningen?
“Du kan vide alt om vin, men det er helt afgørende, at du kan bruge det i en dialog med dine gæster. Det er den dialog, der er spændende, der hvor du afkoder det dine gæster værdsætter “, siger Thorsholt og fortsætter: “I 1980’erne og 1990’erne kunne folk ikke få nok af materielle ting, det har ændret sig i dag. Der er andre prioriteter, som tilstedeværelse og samvær, derfor er oplevelsesindustrien blomstrende og modeindustrien på vej ned.

Det er som en lang bølge af fokus på kvalitet, en Zeitgeist – at gøre sit yderste, være stolt af hvad der foregår i København og være en del af det.

Bølgen vi ridder på

Efter Noma, hvor er så  dynamikken i dag?
“I København vokser mellemsegmentet i kølvandet på de succesrige toprestauranter, det er nyt og meget interessant, og afspejler en mere mediterranean livstil. Det er på de små bistroer og brasserier, du får den bedste mad og gør de bedste vinkøb. Maden er ærlig og god, mere end den er præsentabel. Det er her samtalen trives “.