Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Powerpar i Champagne

Jeg møder første gang Champagne Paul Launois ved en frokost-smagning på Geranium i 2022. Det bliver uforglemmeligt godt. Som Kofoed & Leddet på Geranium mestrer Julien Launois sit champagnehåndværk til perfektion. Maden er som champagnen sublim i sin kreativitet og velsmag. Fem retter serveret med 5 forskellige champagner fra Paul Launois, hvoraf de tre er helt unikke og dagens store attraktion.

Det er tre «Single Barrel» champagner, vinificeret i nye tønder med tre forskellige ristninger fra den eneste håndværksbødker i Champagne. Skræddersyede champagner hvor køberen af et ”Single Barrel”-fad selv er involveret i udviklingen og skabelsen af deres egen Mesnil sur Oger-årgang, i dette tilfælde med Geraniums signatur. Et koncept ingen tidligere har lavet i Champagne.

Her for neden bagside-etiketten på Geraniums Single Barrel nummer 1705 med «Medium Toast». De andre to versioner der blev smagt ved frokosten på Geranium var Single Barrel «Light Toast» og Single Barrel «Strong Toast»
Sarah og Julien Launois råder over i alt 6,5 ha i Mesnil sur Oger fordelt på 19 parceller med Chardonnay-stokke, der i gennemsnit er ca. 30 år. En af parcellerne, Haut d’Aillerand på 1 ha, vender nordøst på en lille skråning og det er blandt andet druerne herfra der bliver brugt til enkeltfads-projektet, som det også kan ses af teksten her på bagside-etiketten af Geraniums SB 1705.

4. generation tager over

Som Danmarks nye kongepar er en champagneproducent bundet af traditionen og arven der forpligter, men tronskiftet rummer også en ny generations mulighed for at støve traditionen af og tænke nyt. Det var ægteparret Sarah og Julien Launois’ ambition da de i 2010, efter Juliens far, overtog familie-virksomheden Jean-Pierre Launois. De ville skabe deres eget champagne-brand og ikke længere levere druerne til kooperativet, som det havde været traditionen hos de foregående tre generationer, og efter deres søn Paul blev født i 2012, var de ikke i tvivl, deres nye champagnehus og brand skulle hedde Paul Launois.

Paul Launois er født i 2012 og det er ham, som familiens 5. generation, der har givet navn til det nye champagnehus med de innovative Single Barrels.

Eget vineri og godt i gang

I 2013 køber de et vineri af champagnehuset Billecart Salmon kun et stenkast fra berømte Krug’s faciliteter i Mesnil sur Oger. Vineriet bliver renoveret og står klart i 2015, hvor de får deres første høst i hus fra de 6,5 hektar med Chardonnay. Året efter begynder Julien at udvikle sit ”Single Barrel”-koncept, hvor, som han selv udtrykker det: ”kunden bliver en aktør i fremstillingen af ​​sin egen champagne.”

Vineri og gæstehus hvor Sarah og Julien Launois året rundt byder gæster fra hele verden velkommen i deres Bed & Breakfast gæstehus ”Les Cépages” – se mere på: www.champagne-paul-launois.fr/chambres-d-hotes/

”Single Barrel er en fordybende oplevelse, hvor kunden bliver aktør i fremstillingen af sin egen champagne.”

Når du køber en Single Barrel

Vi spørger Julien Launois hvordan et typisk forløb ser ud når du har besluttet dig for at købe en Single Barrel med din egen signatur. Han fortæller: ” Kunden kommer til os for at smage de stille vine på fadene og vælge deres favorit. Derefter følger en individuel aftapning af hvert fad, og der foretages ingen blanding overhovedet, det er 100% vintage og parcellaire. Hver fad giver 260 flasker 216 flasker Blanc de Blancs Grand Cru fra le Mesnil sur Oger fordelt på 216 til kunden, 20 til de efterfølgende forskellige prøve-smagninger og resten til vores vinotek.

Tre år efter aftapningen kan kunden få sine 216 flasker på 2 forskellige tidspunkter efter mellem 3 til 10 år lagring. Kunden kommer først for at smage lagringen fra én af ​​de flasker, vi har beholdt fra hans fad. Hvis det er for ungt, kan han komme tilbage 1,2 til 3 år senere og hvis han nu synes at vinen er moden nok forbereder vi en doseringssmagning (0,2,4 og 6 g/l). Kunden skal da tidligst vende tilbage efter 6 måneder og fortælle os, om han vil have de 216 flasker leveret. Han kan også vælge at få leveret de 216 flasker af to omgange og få mulighed for at opleve den samme champagne med 2 forskellige lagringer”.

Sarah Launois

Masterblender, kunster og grafisk designer

Sarah er en dedikeret vinmager, der altid er med til at blande vores champagner fortæller Julien med et smil og tilføjer: “Sarah is the masterblender”.  Men hun er også kunstner og grafisk designer, og ansvarlig for al deres visuelle kommunikation, som de to illustrative fortællinger her forneden, der viser hvordan en Single Barrel bliver til.

En Single Barrel bliver til fra tønde til manuel flaskning.

Jérôme Viard i sit bødkerværksted

Fadet der gør en forskel

Jérôme Viard blev født i Châlons-en-Champagne i 1970, hvor hans far var tømrer, og videregav sin viden til ham. Efter flere års studier af Champagnes ønologi og økonomi, etablerede han i 1998 “Tonnellerie artisanale de Champagne”. l dag laver og reparerer han tønder for mere end 1000 champagnemærker, som Krug og Bollinger, men også mange mindre huse. Julien Launois fortæller, at han valgte Jérôme Viard som sin bødker, fordi han bruger mindst 120 år gamle egetræer fra to lokale skove i Champagne: Argonne og Montagne de Reims.

I gennemsnit giver et egetræ 1,5 kubikmeter, der kan laves om til stave. Det kræver 10 kubikmeter træ at lave blot 2 kubikmeter stave, hvilket igen er nok til at lave 20 tønder.

Til en klassisk tønde efterlades stavene ude i det fri i 3 til 4 år, hvor solens og regnens virkning reducerer træets bitterhed og astringens. ”Vi valgte dog til vores enkeltfads-projekt efter råd fra Jérôme Viard at lade modningen af ​​stavene vare 5 til 6 år da vi er de eneste champagnedyrkere, der laver en 100% ny egetræsfads-vinificering uden blanding” fortæller Julien Launois.

Tønden bliver til

Efter formning sættes de omkring 30 stave (eller nu “douelles”) sammen for at danne skallen på tønden. På det stadium er stavene fastgjort i toppen af ​​tønden, og den nederste del er stadig løs. Det kaldes “en robe” position. Indersiden er opvarmet for at bøje stavene og klemme dem sammen for at gøre den vandtæt.

Ristning af tønden er et afgørende skridt set fra vinmagerens synspunkt, og ristningen justeres alt efter efter, om der ønskes en meget diskret eller en mere udtalt træagtig karakter i vinen. Da tønden stadig bliver opvarmet indefra, beslutter bødkeren, om tønden skal have mere varme eller ej, blot ved at lugte. Sarah og Julien Launois køber hvert år nye egetræsfade fra Jérôme Viard med 5 forskellige ristninger.

En eksklusiv klub

Sarah og Julien Launoi har etableret hvad de kalder ”Single Barrel Champagne Society” (SBCS), en eksklusiv klub for de kunder, der har erhvervet sig en eller flere Single Barrels. Med medlemsskabet følger muligheden for skræddersyede arrangementer der giver en ”privilegeret adgang til champagnens verden”, som de selv udtrykker det.

Composition koster 589,00 hos Søren Salin

Også helt “normal” champagne

I Danmark kan man hos Søren Salin køber Poul Launois’ tre forskellige “normale” champagner: Monochrome, Composition og Illustration.

Vinene figurere endnu ikke på Salin Groups hjemmeside, men de kan bestilles på 20 97 44 86.

Monochrome, der altid er med en sort hvid etiket, koster 589,00.
Illustration koster 679,00

 

Bestilling og køb af enkelte flasker Single Barrel

Hos det lille københavnske Haslund Wine Import er det muligt at bestille og købe enkelte flasker Single Barrel fra to af de fade firmaet foreløbig har investeret i. Det drejer sig om Paul Launois Single Barrel N° 2114 og Paul Launois Single Barrel N° 2205. Yderligere oplysninger kan fås på 24654160.