Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Hvornår smager en Pinot Noir bedst?

En gang var Pinot Noir af høj kvalitet stort set synonymt med Bourgogne, men den tid er for længst forbi. Flere og flere vindistrikter har knækket koden, så de nu også kan levere Pinot Noir fra øverste hylde, hvad der bestemt ikke er nogen nem opgave, når man tager druens hysteriske temperament i betragtning. Pinot-hystaden hader koldt vejr og svarer igen med spinkle sjaskede syrerige vine. Men den er heller ikke begejstret for rigelig varme, hvor den i stedet kvitterer med bamsede og sødladne marmeladevine, der er svage i både tannin og frugtsyre. Men producenter verden over bliver bedre og bedre til at forkæle Pinot Noir, så krukken omsider indvilliger i at levere de storslåede Pinot-oplevelser, vi alle tørster efter, og som vi er villige til at betale monstrøse beløb for. Kom ikke og sig, at pengeafpresning ikke er big business.

Bourgognes hidtidige monopol på at udtrykke, hvordan rigtig god Pinot Noir nødvendigvis skal skæres, kommer under stadigt hårdere pres. Andre vindistrikter har mere og mere held med at overbevise vinentusiasterne om, at deres eget distrikts tilgang til Pinot-konceptet er lige så validt som Bourgognes paradigme. Oftest leverer de alternative distrikter selvfølgelig et ganske andet Pinot-udtryk, end hvad moderdistrikter hidtil har haft patent på, så det kræver lidt tolerance og lidt tid at komme til at værdsætte de nye Pinot Noir typer efter fortjeneste.

Men holder de alternative vindistrikters nye bud på at udvide definition på, hvordan rigtig god Pinot skal smage og dufte, nu også i byretten? Findes der mon tilstrækkeligt vide grænser for, hvad der er normalt – og endda fremragende – når det gælder Pinot Noir-vinen i glasset? Er ens personlige Bourgogne-bias blot et svært tilfælde af manglende erfaring – og måske endda et udslag af vanlig æstetisk konservatisme?

Priseksplosionen

To ting står klart i dag: For det første driver den eksplosive prisudvikling i Bourgogne selv hardcore Bourgogne-freaks til at søge nye græsgange – eller rettere nye vinmarker – hvis man skal have dulmet abstinenserne. For det andet dukker der flere og flere kostbare Pinot Noir vine op fra nye og ofte fjerne vindistrikter. Disse eksklusive vine sælger ofte rigtig godt, hvorfor flaskerne må levere en Pinot-oplevelse, som mange er indstillet på at betale ganske pæne beløb for.

Det rejser spørgsmålet, om Bourgognes grådige prispolitik ikke er et trin mod at grave sin egen kommercielle grav? Ikke mindst problemerne med det lunere klima taget i betragtning. Eller vil distriktets omsætningsorgie kunne overleve, grundet Bourgognens strålende og prestigiøse fortid kombineret med de små mængder vin, der er til rådighed fra Côte d’Or?

Et værdigt alternativ?

Her i artiklen ses der nærmere på et par fornemme Pinot Noir vine fra henholdsvis Tyskland og Californien. Og lad os bare tage konklusionen først som sidst: Begge vine udfører kunststykket at give vindrikkeren et fuldgyldigt Bourgogne-fix, men de gør det på deres egne betingelser.

Disse alternative og dybt personlige vine fastholder deres egen distriktsidentitet samtidig med, at de lever op til de væsentligste dele af Bourgogne-paradigmet, hvad angår friskhed, rankhed, elegance, rigdom og delikatesse. Der er dog i begge tilfælde tale om en klar nyfortolkning af druen, men den er udført med et sådant talent, at selv Bourgogne-fundamentalister – som undertegnede – med glæde vil nyde disse anderledes Pinot Noir-vine.

For lige at have et relevant pejlepunkt er der samtidig smagt en klassisk Bourgogne. Det drejer sig om Santenay 2017, Premier Cru – Clos Rousseau fra Moillard, så smagsløgene kan kalibreres på passende vis, inden de to nye vine skal i ilden. Bemærk, at der er tale om en 1. Cru vin, så de to opkomlinge har noget at leve op til. I øvrigt skal importøren worldwine.dkroses for den mere end moderate pris på 229 kroner, når man tager vinen ganske høje klassifikation og alderen i betragtning.

Steinrassel Pinot Noir 2021 forhandles af Bichel

SMAGNING

Steinrassel Pinot Noir 2021

Vinen kommer fra Pfalz i Tyskland fra den ansete producent Matthias Gaul, der måske mest er kendt for sit kompetente Riesling-håndværk. Men Mathias Gaul har i den grad også talent for Pinot Noir, og han har forstået at udnytte landets stadigt lunere klima. Klimaændringerne har i den grad været en vinøs velsignelse, når det gælder den generelle Pinot-kvalitet i Tyskland og for dens sags skyld også i Alsace. For måske ti år siden var standard-oplevelsen med de røde tyske og alsaciske vine en ørkenvandring gennem utallige tynde, syrerige og frugtfattige Pinot-vine, men den tid er heldigvis forbi.

Steinrassel Pinot Noir er et overbevisende eksempel på, hvor godt det går med at producere Pinot Noir (Spätburgunder) i Tyskland i en kvalitet, der spiller lige op med selv de rigtigt gode Bourgogner. Det glade budskab er, at denne positive tyske Pinot-trend synes at ville fortsætte, og mit gæt er, at flere og flere tyske producenter om få år vil kunne levere vine af en kvalitet, der kan spille lige op med selv Grand Cru fra Bourgogne. Hvordan priserne så vil opføre sig er et åbent spørgsmål, men et mere omfattende udvalg af Pinot Noir på højeste niveau, må da være et skridt i den rigtige retning.

Hertil kommer, at de tyske producenter ofte er kloge nok til ikke bare at satse på at levere en Bourgogne-look-a-like vin, men de ønsker i stedet at beholde landets eget unikke fingeraftryk på vinstilen. De bedste producenter formår endda at gøre det samtidig med, at de har prioriteret de smukkeste burgundiske Pinot kærneværdier, såsom delikatesse, elegance, struktur, lethed, mineralitet og imponerende og harmonisk aromarigdom.

Det er netop, hvad der er lykkes på fornemste vis for Matthias Gaul i 2021, hvor han leverer en meget fuldstændig Pinot, der i dag ytrer sig med forbilledliglig harmoni og drue-autencitet. At det så samtidig sker til en pris, som i Bourgogne oftest kun vil kunne finansiere en middelmådig til moderat spændende vin, er det jo svært at være utilfreds med.

Diaspora Pinot Noir 2022 forhandles af Bichel

Diaspora Pinot Noir 2022, Santa Maria Valley, Californien

Californien har i adskillige år leveret Pinot Noir, der ofte er tildelt berettiget tårnhøje scorer, men kun sjældent har man tænkt Bourgogne, når den amerikanske Pinot var i glasset. Den typiske californiske Pinot Noir er kendetegnet ved en betydelig frugttæthed, meget bløde tanniner, næsten fraværende mineralitet og en ofte særdeles sødmefuld frugt.

Om man så som Hard Core Bourgognefan sætter pris på denne stil er en ganske anden sag, og dette ømme punkt har affødt adskillige diskussioner ved diverse smagninger. Så har det nordligere Oregon været langt mere fordelagtigt geografisk placeret, hvis man skulle ønske at praktisere den burgundiske stil i USA. Flere klassiske Bourgogneproducenter har da også taget Oregon til deres hjerte, og staten har præsteret storslåede resultater, der ofte har ligget tæt op ad Bourgogne-paradigmet.

Men hver ting til sin tid, og de californiske Pinot-vine har udtrykt druekarakteren højt og tydeligt – omend på egne præmisser, der typisk inkluderer en storslået overdådighed, som mange Bourgogneproducenter sikkert har misundt dem. Men det særlige Bourgogne-touch med kølighed, rank tannin og solid mineralitet har kun få californiske vinproducenter formået at levere. Det har næppe skortet på et ønske om at tilføje vinen disse europæiske dyder, men det californiske klima er kun få steder egnet til koldklimaproduktion af vin, hvad der hidtil har været Bourgognes adelsmærke.

Her kommer så danske Emil Skytte ind i billedet, da han uden tvivl er etnografisk belastet af sin opvækst i Europa med tilhørende nær tilgang til Bourgogne. Emil skiftede hurtigt et akademisk sprogstudie i København ud med mesterlære i vin i Italien, hvor han kom under kyndig oplæring hos blandt andet Barolo-producenterne Mauro Veglio og Elio Altare plus et sikkert livsændrende praksisophold hos den dybt spirituelle og biodynamiske Elisabeta Foradori i Trentino.  Fælles for alle disse producenter er deres ønske om, at deres vine først og fremmest skal formidle naturen og levere en autentisk fortolkning af det sted, der har skabt druerne.

Emil Skytte fik omsider chancen for selv at lave vin i Californien, og ikke ganske overraskende søgte han efter et af sjældne kølige områder i solskinsstaten, da ambitionen var at dyrke Pinot Noir. Han slog sig ned i Santa Ynez Valley i Santa Barbara County, og denne dal besidder så vanskelige geografiske dyrkningsbetingelser, at det uden tvivl har medvirket til at holde markprisen godt og grundigt nede.

Santa Ynez rummer en tværgående dal, der går fra vest mod øst og skærer sig igennem bjergkæden som ellers løber i nordlig retning. Denne unikke geologiske formation fungerer som en tragt for maritime vinde og fugtig luft, der så blæser ind igennem vinlandskabet og dermed skaber et af Californiens køligste vinområder med lange lyse dage og kølige nætter.

Emil Skytte

Her startede Emil Skytte så Domainet Aux Mages, og resten er historie. Oven i købet en historie, der endnu kun er i sin vorden, og hvor alt tyder på, at en storslået vinøs fremtid venter for Aux Mages. Et fransk navn, der afslører ganske meget om Emil Skyttes præferencer for vinstilen.

Her ser vi nærmere på vinen Diaspora Pinot Noir 2022, der er en af de rigeste Pinot-vine, jeg nogen sinde har smagt, og som let leder tanken på højt klassificeret vin fra Vosne Romanée. På trods af overdådigheden og kompleksiteten er det hele skruet så nydeligt sammen, at de talrige aromaindtryk giver en forbilledlig harmoni. Vinen leverer en enestående rig duft med maksimal elegance og en helt igennem kultiveret drueparfume. Smagen besidder en grandios tyngde, og samtidigt evner den at udtrykke Pinots enestående aromatiske elegance på bedste vis. Diaspora Pinot Noir er en helt igennem unik personlig fortolkning af Pinot Noir, der på samme tid lever op til sine californiske rødder, men også formår at respektere Bourgognes mest værdifulde æstetiske principper.

Santenay 2017, Premier Cru Clos Rousseau forhandles af Bichel
Santenay 2017, Premier Cru Clos Rousseau, Moillard, Bourgogne

Afrundet, mørk og lettere træpræget duft med pæn bredde, moderat styrke og klassisk burgundisk drueudtryk tilsat et touch sympatisk kærnemælk. Moden og harmonisk vin, der er en vellykket og autentisk repræsentant for sin appellation. Tæt mundfrugt med et dejligt fuldstændigt udtryk, der leverer en venlig og afrundet udgave af Pinot. Saftig vin med flot fylde, udmærket balance og med veldimensioneret sødme. Kontante og fuldmodne tanniner, der bærer vinen frem på bedste vis. 12.5 pct. 91 | 229,00 Worldwine.dk

 Steinrassel Pinot Noir 2021, Matthias Gaul, Pfalz, Tyskland

Intens og sammensat bærnæse med ultramørke, kølige bær tilsat et rigt sortiment af grønne urter. Diskret og elegant krydderi med et lettere røget træpræg plus en smule kaffebønne. Fornem og udtalt mineralitet. Smag med betydelig kraft og fylde, der tilsammen leverer et potent, rankt, elegant, dybt autentisk og særdeles personligt drueudtryk. Nydeligt dimensioneret sødme og afdæmpet, veldimensioneret frugtsyre. Voldsomt charmerende, ambitiøs og saftig smag med imponerede frugtdybde. 13 pct. 94 | 350,00 – 260,00 v/6 fl Bichel.dk

Diaspora Pinot Noir 2022 Emil Skytte, Santa Maria Valley, Californien

Spicy, kølig, dybt personlig og intens næse med udtalt rankhed. Aromatisk kompleksitet i særklasse med kølige bær, kandiseret frugt og et utal af mineralske udtryk suppleret med lettere ristet egetræ. Det lette og elegante duftudtryk fremhæver den moderate alkohol mere end forventet. En duft med maksimal elegance og en helt igennem kultiveret drueparfume. Smag med enorm tyngde og med imponerende fylde og tæthed og den samme aromatiske rigdom som i næsen. Solid og velvalgt bærsødme og med en lovlig intens og rustik frugtsyre, der kunne lede tanken hen på funky naturvin. Fantastisk frugtkoncentration og en tyngde, der ville være en Vieilles Vignes fra rigtigt gamle stokke værdig. Slutter af med en stringent og imponerende saftighed, der bare bliver ved og ved. 12,8 pct. 94 | 525,00 Bichel.dk